Monitörleme İle İlgili

Elime bir ahpabımın bir süredir evinde 5+1 sistem içerisinde rear hop. olarak kullandığı 2 adet Bose 101 hoparlör (4 ohm - 60 watts max) geçti. Arkasına baktığımızda modeli olarak "Model 101 Music Monitor" yazdığını gördük.
101.jpg

Benim merak ettiğim acaba uygun bir amp ile bu hoparlörleri dinleme monitörü olarak kullanabilir miyim ve eğer kullanabileceksem (genel anlamda) nasıl bir amp ile kullanmalıyım ?
 
hocam emin değilim ama bende craftın sendekilere benzer bi aleti vardı aynı şekilde monitör olarak kullanmayı denedim biraz dumanlandı ortalık:) bence hiç deneme çünkü gitar amfilerinin ohmajı yüksektir...
 
Dinleme monitörü derken sanırım nearfield monitor şeklinde kullanmaktan bahsediyorsun. Pek sanmıyorum öyle birşey olabileceğini. Çünkü monitör olarak üretilen cihazların frekans hassasiyeti gerçeğe daha yakın olmalı. Duydugun sesleri en flat (kabaca en sade ve renksiz) şekilde duymanı sağlamak için üretilen aletler monitörler. Ama bu demek değil ki kullanamazsın mix yapmak için. Elbette kullanırsın ama sanırım gerçek bir dinleme monitörü gibi sade ve flat olmaz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Anlattıklarınız için teşekkürler. Dinleme monitörleriyle ilgili oldukça fazla bilgim var zaten ama bu hoparlörlerle ilgili bir bilgim yok ve acaba amatör de olsa bu şekilde değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini merak ettim.
Ben zaten genelec 8040A kullanıyorum o iş için ;)
Ama anladığım kadarıyla bir denemek lazım gene de, sonuçta ben b.ktan sony hi-fi bilgisayar speaker larıyla veya philips kulaklıklarla mix yaptıım zamanları bilirim yokluktan ki bu sefer elimizde olan bose, yani illaki iş görebilir diye düşünüyorum.
Teşekkürler.
 
Aletin frekans cevabına alışkın olduktan sonra elde "kesinlikle" başka bir imkan yoksa kullanılabilir neden olmasın. Yani neyi öne çıkarıyor neyi geriye atıyor fazla dinleye dinleye alıştıktan sonra iş görür tabi ki(bu bose ler için değil pek çok orta/orta üstü speakerlari için de geçerli).

Ancak iş profesyonelleştikçe ciddi bir dinleme monitörüne yatırım yapıp o alete alışmak en iyisi. En iyi monitör alıştığın monitördür sonuçta. Ki senin o imkanın varmış zaten.
 
bose hoparlörleri iyi tanırım, kaliteli ve dayanıklı hoparlörlerdir. İyi bir monitörün silenoz'un dediği gibi flat olması gerekir, ama tüm cihazlarınızın kalitesi öyle yüksek olmalı ki tüm cihazlar flat durumunda iken hoparlörden duyduğunuz ses gerçek sese çok yakın olsun. Bu düzeyde bir ses için çok fazla yatırım gerekir. Ama orta kaliteli bir kabin ile kendiniz ton ayarlarınızı ve hatta ekolayzer var ise onu da iyi bir kulakla ayar edebilirseniz flat bir sonuç alabilirsiniz. Bose hoparlörler yarı profesyönel ve tam profesyönel ürünlerdir. resimdeki modeli ben bir çok yerde kullandım, dayanıklı yüksek performanslı bir hoparlör, dış mekanlarda kullanılabiliyor, vs. monitör olarak da ortanın üstü kalite bir hoparlördür.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
hmm burdaki tüm anlatılardan özellikle de kullanmış biri olarak shakti nin anlatımlarından bu aletin iyi/kötü iş görtebileceği sonucu çıkıyor. Şimdi sıra geldi nasıl bir amplifikasyon sorusuna ...
 
60 watlık bir hoparlöre ortalama 40 wat max. çıkış veren bir anfi önerilebilir. Marka söylemek çok zor çünkü bu konuda yüzlerce marka ve model var. Anfinin çıkış gücünü düşük söylememin nedeni, bilerek ya da bilmeden aşırı yükleme sonucu hoparlörü yakma olasılığına karşıdır. Monitör anfisi olarak ben hi-brid çıkışları olan geniş frekans bandına sahip bir anfi kullanabilirdim.
 
Geri
Üst