Custom Gitar Kriterleriniz Nelerdir ?

Custom kelime karşılığı olarak ısmarlama anlamına geliyor, bu şekilde düşünürsek tek kelimeyle ne custom ne custom değil anlayabilmeliyiz aslında, ancak işin içine pazarlama stratejileri girdiğinde üzerine saatlerce konuşulabilecek bir konuya dönüşüyor. Benim düşüncelerim ise bu konuyu üç başlıkta incelemek:

1) Gerçek custom : İyi bir müzisyen olarak bir gitar firmasına / atölyesine gidip tamamen kendi istekleriniz doğrultusunda bir gitar yaptırırsınız, bu gitar "Custom" olur veya yıllardır sizinle birlikte olan standart gitarınız üzerinde yapılan pek çok değişiklik sonucu bambaşka bir gitara dönüşür ve "sizin" gitarınız halini alır bence bu gitar da "Custom" olur.
Örneğin sıfırdan yaratılan bir custom gitar : http://fgitaratolyesi.blogspot.com/2012/01/7-telli-headless-elektro-gitar.html (Ustama saygılar :) )
Yıllar geçtikçe custom olmuş bir gitar (bakalım kaçınız bu örnekten sonra modifiye gitar custom değildir demeye devam edecek :) ) : http://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Strat

2) Yarı Custom : Çok çok iyi bir müzisyensinizdir, standart bir gitarla uzun süre çalmışsınızdır geçen bu uzun sürede enstrumanınızı kendi amaçlarınız yönünde özelleştirmişsinizdir ya da 1. maddedeki gibi bir gitar yaptırmışsınızdır kendinize ve bu enstruman artık sizinle bağdaşmıştır. İnsanlar sizin enstrumanınıza sahip olmak isteyecektir doğal olarak (bunun sebebi O'nun gitarını kullanırsam O'nun gibi çalarım kendini kandırması veya bizzat o gitarın özelliklerinin sizin isteklerinizi birebir karşılayacak olması olabilir) bu fırsatı gören büyük gitar firmaları sizin kendi zevklerinize göre yarattığınız/yarattırdığınız gitarınızı üretmek için izninizi alır, gitarınızı kopyalar ve "O's Signature Custom" olarak satışa çıkarır.
Örneğin orjinali modifiye edilmiş standart bir gitar olan custom : http://products.fendercustomshop.com/en-TR/products/search.php?partno=0150069806
Custom üretilmiş ve sonradan custom olarak satışa sürülmüş bir gitar : http://products.fendercustomshop.com/en-TR/products/search.php?partno=0150082873

3) Kapitalist Custom : Büyük bir gitar firmasısınızdır, gerçekten özel bir seri gitar üretirsiniz sırf daha kulağa daha ihtişamlı gelsin diye adına bir de "Custom" eklersiniz fiyatlarınız 2 katına çıkar.
Örnek olarak çok acı da olsa : http://www2.gibson.com/Products/Electric-Guitars/Les-Paul/Gibson-Custom/Les-Paul-Custom.aspx

Sonuç olarak bence 1. sınıftaki gitarlar "Custom" 2. Sınıftaki gitarlar "Signature" 3. Sınıftaki gitarlar ise "Kolpa" olarak isimlendirilmelidir. Yanlış anlaşılmasın Custom olmayan gitarlar iyi değildir demiyorum ya da custom gitarlar iyidir demiyorum sadece Custom gitarların bazıları gerçekten "Custom" bazıları ise "Kolpa"dır diyorum, kolpa diye bahsettiğim gitarların tonu muhteşem olabilir bu o gitari "Custom" yapmaz.

Saygılar.
 
custom yaptırmış arkadaşlar burada fotoğraflarını paylaşsalar kendi gitarlarının. avantajlarını ve dezavantajlarını anlatsalar. üretim sürecinden bahsetseler nekadar cici olurdu. onların deneyimlerinden faydalansakda bizimde dilimiz yanmasa.
 
B3Silver_3.jpg


Custom konusuna yazacakken son mesajla birlikte kendi gitarımdan örnek vereyim:

Gibson, SG modelinin serilerinde genelde kullanmadığı bir imalat şekli, ağaç tipi ve ağacı işleme şekliyle (tek parça gövde) çıkarttığı modeliyle custom statüsünde gitar çıkartıyor ve isimlendiriken de "ayın gitarı" diyor ve sınırlı sayıda üretiyor. Bana göre bu tip bir üretim custom oluyor, yukarıdaki nedenlerden dolayı.

Ağacın tek parça olması, tamamının maun olması, rengi, bu modelde kullandığı manyetikleri (burstbucker pro 1 ve 2) 24 fret olması, klavyesinin normal Gibson modellerinden ince olması bu gitarı seri üretimde tutmayıp 3 renkten (kırmızı 500 tane altın rengi 300, ve gümüş rengi 200 tane üretmesi) toplam 1000 taneyle SG Diablo modeli olarak custom özellikleriyle adını hakediyor.

Bir gitarın custom olmasının genel faydasi yoktur, kişisel olarak vardır. Custom gitarın özelliklerinin tam istediğiniz sesi, görüntüyü vererek sizi ihya etmesi sizi iyi hissettirir, o kadar. Koleksiyoncu ruhunuz varsa sesi ve diğer özelliklerini beğenmeseniz de alırsınız, zamanla markette fiyatı artar (artabilir) ya da farklı olma isteği içimizdedir ve o bize hakim olur. Ben bu gitarı, rengi, dizaynı, ve ses tonu ile çok beğendiğim için aldım. Bu modelden her sene üretselerdi yine de alırdım.
 
bu benim elimde olan custom bir gitar. Asım Can Gündüz ismini hatırlamadığım Rus luthier ile ürettikleri awesome yada grandmaster olarak bilinen marka. bilmeyen arkadaşlar için hemen hemen bütün modellerinde aynı sap profiline sahip necktrouhg sistem. bir çok insana göre saptaki jem tarzı işleme dikkat çeksede bence en can alıcı noktası fullcrum tremolo ve lace sensor manyetikler. aldığımda orta manyetikde jb. junior vardı onun yerine lace sensor gold koydum. en kısa zamanda bir takım sperzel trimlock tuner istiyor. iki adet push-pull ile H-S-H S-S-H yada S-S-S kombinasyonunda kullanılabiiliyor.
geny4.jpg
geny 1.jpg
geny 2.jpg
geny 3.jpg
 
niye bolt on yapmıyor ki? bolt on verdiği haz da ayrı oluyor ya ne bileyim.Mid-treble biraz daha yüksek biraz da janlı janlı tonlar cleanlar daha parlak.. bolt on seviyorum son fretlere erişim iyiyse...Asım abimizin her gitarı neckthru... bir bildiği vardır elbet ama neden?
 
bir bildiği vardır muhakkak. fakat bu kullandığım ikinci grandmaster. ilki gene necktrough bir strattı. neck ve middle texas special köprüdede dimarzio DP 171 blue velvet vardı. o gitardan aldığım sesleri birdaha hiçbir gitardan alamadım. askerlik dönüşü satmak zorunda klmıştım. şu an elimde 81 yapım bir greco strat var. elimde bir kaç ibanez ve gibson olmasına rağmen genelde greco daha aktif kullanımda. samimi bir gitar. çalımı zor ama seviyorum kendisini :)
 
VanHalen
Bolt on yaptiklarida oluyor arada.Birkac tanesinin satildigini ben bizzat gordum.Ame genel olarak neck thru yapiyorlar sanirim.

customshop
Bir tane grandmaster da bende var.Gitar custom shop ama baskasi yaptirip ben 2. el aldigimdan bana custom degil.Dolayisi ile ben yaptirsam farkli yaptirirdim diyebilecegim hususlar var.

Bu arada sizin ''awesome'ín klavyeside baya bir etlimi? Bendeki bana oyle geliyorda o yuzden merak ettim.
 
Etli bir sap değil. Gayet ince fakat tel aralıkları strattan farklı. Sap çok az daha geniş ama rahatsızlık vermiyor. Aksine benim gibi dolma parmaklı birisi için çok rahat. Bende bu gitarı ikinci el olarak aldım bu arada
 
niye bolt on yapmıyor ki? bolt on verdiği haz da ayrı oluyor ya ne bileyim.Mid-treble biraz daha yüksek biraz da janlı janlı tonlar cleanlar daha parlak.. bolt on seviyorum son fretlere erişim iyiyse...Asım abimizin her gitarı neckthru... bir bildiği vardır elbet ama neden?

Aynen dediğiniz sebeplerdir :) bazıları mid.lerin daha kontrollü tınlamasını sever.

Stratların mesela olayı kabaca bu, hatta arka kapağı çıkartırlar iyice "zıplasın" mid.ler diye. Bolt-on için ideal sound.

Gibson'lar da (bence) bu nedenle yapıştırılırlar, neck-through'da sap neyse gövde ortası aynı tahta olmasın diye olabildiğince gövde rezonası ile sap rezonansı birbirine karışmasın diye olabildiğince sağlam tutunurlar (sustain için bu süperdir!). Ama bunu yapmanın en sağlam yolu neck-through.

Özetle stat soundu değilde dolgun humbucker sounduna daha yönelik bir uygulama. Peki neden çok görmüyoruz çünkü işçiliği daha zor ve fiyatı yükseltiyor (fabrikada sap açısını tutturamadınmı at gitarı çöpe, bolt-on gibi kolayca ayarlanmıyo).
 
Yekpare gitarlarda strat tonu için sap ile gövde ağacının arasına enine boydan boya çelik kavela atılır, sonuç çiling çiling çiling, çıkı çıkı funk riffleri :)
 
VanHalen
Evet Bolt-on' da yapıyorlar ama herhalde bunu isteyecek pek az kişi vardır neck thru yerine.

grandmaster ların sapları evet etliden öte kaba denilecek seviyede ama üst düzey işçilik kaliteli ve özenle seçilmiş ağaçlar yüzünden ayrı bir güven veriyor.Bu konuda eleştiri yüzünden ve ısmarlayanların talebine göre daha ince saplı olanlarıda var ama Asım abi oldukça kalın sapları seviyor...
 
Vallaha elimde carvin var ve charvel sustain konusunda bariz daha iyi.Hatta sustain demeyelim de titreşim olarak çok daha iyi.tele normal vurduğumda göğüsten her titreşimi alıyorum carvin neckthru olmasına rağmen böyle değil ne yazık ki.Charvel tek humbecker ama tremolo kavitesi var carvin ise fixed ama H-H bir gitar.Ben de neckthru bu konuda daha iyidir diye düşünmüştüm ama bence sapta ne kadar az oynama/oyma yaparsak titreşim/rezonant vs ya da sustain olayı o kadar artıyor.Asıl olay sapta bitiyor diye düşünüyorum.

Carvin de Charvel de custom shop.Charvel, Wayne charvel yapımı Serdar Bey'in bu forumda efsane olan o snow white H-H charvel gibi o serisinden, wayne yapımı :) Gerçekten abartıldığı kadar var.Serdar göklere çıkardı beni gazladı aldım harbi dediği kadar var.Bolt on olmasına rağmen ele alınca ağırlığı hissediyorsunuz.Carvin le ya aynı ya da ondan daha ağır sanıyorum.

Sonuç olarak charvel bir tık daha iyi gibi gibi :)

Resimler:

http://s1050.photobucket.com/albums/s404/VanHalenn/Carvin DC 127 AYRINTILI/

http://s1050.photobucket.com/albums/s404/VanHalenn/Charvel San Dimas Ferrari Red/

Biraz gözümüz gönlümüz açılsın :) Carvin de satışta bu arada :D

"Yahu şu foruma da 2 megapixellik resim yüklemeyelim artık hangi fotoyu koysam çok büyük olmaz çok büyük vs diyor.Sene olmuş 2012..."
 
Sustain'e girersek (manyetiğinden tahtasına kadar çok etken var) cidden dağıtçaz konuyu ama enteresan bir test var dileyen herkes yapabilir evde biraz dikkatli olmak kaydıyla; gitarın kafasını (arada mutlaka bir şey olsun çizilmesin-ezilmesin, mesela kartvizit) duvara yaslayıp 1. pozisyonda herhangi bir akor veya melodi çalın akustik (!) olarak ses seviyesi inanılmaz artıyor.

Bence nedeni sap rezonansının düşmesi, yani güçlü sapın sustain'e etkisi konusunda haklısınız. Ancak daha aşağı perdelerde (mesela 12 ve sonrası) bu etki gittikçe azalıyor, muhtemelen gövdeye daha fazla yaklaştığımız için. Tahminim bu noktada sap-gövde bağlantı şekili önem kazanmaya başlıyor.
 
Geri
Üst