Analog Setup İçin Pedal Board yapımı

arkadaşlar, 200€ verip boss tan son derece kullanışsız pedal board almayı delilik olarak düşünüyorum. 6 pedal dışında 8-10 pedal barındırabilecek yada benzeri setup u kendi yapan arkadaşlar varmı?

PedalBoard03.jpg

StompboxFamily.jpg

Ben kendim yapmak istiyorum ancak pedalları board a nasıl sabitleyeceğimi düşünmekteyim şu sıralar.

Yapanlar böyle bir başlık altında; malzemeleriyle, resimleriyle, masraflarıyla nasıl yaptıklarını anlatsalar kullanıcılar için çok faydalı olabileceğini düşünüyorum.
 
ben yaptırmadım ama yaptırma planlarım vardı.
power supply meselesini tünelde bir ustaya 10 pedala güç dağıtabilen reg.li bir adaptör yaptırdım ama başka işlerim dolayısıyla board yaptırmayı ertelemek durumund akaldım. Ama çok cuzzi fiyatlarla marangoza yaptırabilirsin, yaptıran tanıdıklarım var ama detayları bilmiyorum.
 
bu pedalların altlarında küçük boşluklar falan varmı aceba?yan küçük bi girinti falan.yada çıkıntıda olabilir.şimdi eğer böyle bi girinti varsa.marazgoza gidersin bi sunta alırsın üstünüde kaplatırsın düzgünce.pedalların sığacağı büyüklükte kutular yapar küçük çıtalarla ve pedallarda eğer girinti varsa board da ona karşılık gelen yere bi çıkıntı yapar.böylelikle yanlardan çıtalar ve alttanda o çıkıntı tutar.mimarlıktaki mimar sinan taşı mantığı yani..hatta bunu yaptırdıktan sonra üstünü bez yada deri ila kaplatabilirsin ve çanta şeklinde yaptırabilirsin.kib.şimdilik aklıma gelen bu başka bişey gelirse yazarım.kolay gelsin.müzikle kalın.:D
 
Cırt cırt denen şeyler var ya, çocukken ayakkabılarda olurdu. Terzi malzemesi satan yerlerde olur. Sağlam bir yapıştırıcıyla yapıştırılarak pedal boarda sabitlenebilir. Fakat pedallara fiziksel zarar verdiğini düşünebilirsin. Satman gerekirse cırtla beraber satarsın. :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Walla iyi düşünmüşsün arkadaki vidaardan aparat sayesinde boarda sabitlenebilir.
ama kontraplak sakat değilmi abi normalde çivi cakınca falan çatlıyor, ortadan yarılmasın. :?
şöyle bi çantalı hale getirsen aslında taşıma açısından da daha kolay olur senin set.
CPB-Case2.JPG

Genel olarak yapmak istediğim Adaptör+ dağıtıcıyı + tunner ı monte etmek, tüm bu boarda göre kolay taşınabilirlik için bide canta yada case uydurmak.
 
Ben de yaptım, ama resmi yok. Eğer bir yerden digital makina bulursam çeker, gönderirim.
Benim pedal kutusu ahşaptan. İlk yaptırdığımda 80cm*60 cm şeklinde açılır kapaklı bir kutuydu. Ama uzunluğu 60 olunca içine ben de girdiğim için kestirip kısalttırdım. Şu anda uzunluğu yaklaşık 20 cm. kadar. Bu arada kutuyu benim adıma Ankara mobilyacılar çarşısına bir abim yaptırdı. Şimdi kutuyu şöyle düşünün; bildiğiniz sandık ama sandığın dört kenarından birinde tahta yok. Çünkü dört tarafında da tahta olursa çalarken ayağıma sorun olur diye yaptırmadım. Pedalları monte işlemi için pedalların altındaki vidaları söküp yerine uygun vidalar bulup kutuya alttan monte ettim. Yani kutu kırılsa pedallar yerinden çıkmaz. Hemen bir not belirtiyim, cry baby pedalın vidaları çok uzun olduğu için sadece altındaki plastik ayaklıkları çıkarıp doğrudan tahtaya kendi vidalarıyla monte edince sorunsuz oldu. Burada önemli bir ayrıntı var; kutunun tabanı ince ve sağlam olmalı. Çünkü normalde bütün ağırlığı o çekiyor ama vidaları rahat monte etmek için kalın olmaması da gerekiyor. Benim pedal kutumda 80 cm, genişlik var, bu genişliğe 6 pedal çok rahat sığıyor. Hatta üst tarafında kalan boşluklara da 2 pedal daha eklenebilir. Ayrıca amfi çıkış ve gitar giriş kabloları için tam pedalların çıkış hizasından tahtaya delikler açtım.
Elektrik için 2 adet bildiğimiz sıradan üzerinde 3-12 volt ayar düğmesi olan çin malı adaptör kullandım. Aslında sadece tek bir adaptör 4 pedalı sorunsuz şekilde kaldırmaya yeter. Çünkü bir adaptör ortalama 500 mA güç vermektedir. Bir pedal da ortalama 100 mA kullanır.(ama bende od-20 twin pedal var, üzerinde 50 tane lamba olduğu için herhalde 150 mA istiyor). Ancak pedalların güçlerini ortalama almayın. Her birinin kaç amperlik güç aldığını yine de öğrenin. Ayrıca 1-2 milyon fazladan verip 1 amperlik(1000 mA) bir adaptör de alabilirsiniz. Fazla amper göz çıkarmaz ama az amperle sistem çalışmaz. Ben kendi sistemimde 2 adet 500 mA adaptör kullanıyorum. Aslında biri boşta sayılır. Yedek amaçlı. Belki test için pedal bağlarım diye filan.
Adaptörü normalde size tek uçla verirler. Uç sayısını arttırmak için adaptörün uç tarafından kablosunu kesip, herhangi bir elektronikçiden pedala uygun uç alıp ek yapın. Burada + - akım durumuna dikkat edin. Deneme yanılmayla + ve -'sinin doğru bağlantılarını bulabilirsiniz. Bu arada bu uçların tanesi 10 kuruş kadar olsa da, size en az 50 kuruş derler.
Kutunun içine 3 fiş girişli bir uzatma kablosu taktım. Bu uzatmanın altını da kutuya vidayla monte ettim. 2 adaptör buna takılırken, gerekirse amfi gibi başka bir aleti de takmak için 3. priz(fiş yeri işte) boşta duruyor. Uzatma kablosu çok iyi oldu. Çünkü öyle zamanlar oluyor ki, en yakın priz senin kutuya birkaç metre uzakta. İşte bu durumda sadece uzatma kablonu kullanarak tek girişle, bütün sistemi çalıştırabiliyorsun.
Ayrıca bu kutuya da bir kılıf yaptırdım. Kılıf, bildiğimiz gitar kılıfıyla aynı kalitede ve cebecide bir çantacıya yaptırdım. Kılıfı görünce insanlar içindekini büyük bir org filan zannediyorlar.
Fiyatlara gelince, ahşap kutu 30 ytl, kılıfı 25 ytl tuttu. Ancak ben kutuyu önce 80*60 yaptırmıştım. Bu yüzden kutu normal boyutlarda olduğunda sanırım en fazla 25 ytl tutar.
Ankarada olan arkadaşlara kutu yapımı konusunda buluşarak da yardım edebilirim. Birlikte gerekli yerlere gidip yaptırabiliriz. Kutu yapımı bir gün, kılıf yapımı da 2 gün filan sürer.
 
Son birşey, kutunun yüksekliği toplam 12 cm. Bunun max. 9 cm yüksekliği kullanılıyor. 3 cm yükseklik ise kapak tarafında kalıyor. Bu boşluğa ileride kabloları sarmak için bir sistem düşünüyorum. Çünkü uzatma kablosu 3 metre ve içinde hep dağınık şekilde duruyor. Olmaz böyle, düzenli olsun...
 
Son anda aklıma birşey daha geldi: Boss'un iki tane farklı pedal kutusunu gördüm. Birisi internette de resmi olan BCB-60 modeli. http://www.bossus.com/index.asp?pg=1&tmp=127 Dikkat ederseniz o boardun resminde 1 amperlik adaptör var ve 7 pedalı çalıştırıyormuş. Demek ki, 1000 mA normal bir set için fazlasıyla yetiyor. Bir diğer modeli de internette hiç görmediğim sanki plastik çubuklardan yapılmış olan bir kutuydu. Üzerinde kapak var ama her zaman altı açık kalıyor. İst./tünelde satılıyordu. Fiyatı 150 euro olan bu kutuya 8 pedal takılabiliyordu. İşin ilginç yanı kutuya soldan ibanez volume pedalı monte edilmiş. Fabrika çıkışı öyle, neden boss gidip ibanezin pedalını kullandı, onu anlamadım.
Bir de pamela'nın gitaristi olan herifin pedal kutusunu incelemiştim. Bizim okula konsere geldiklerinde sahneye çıkıp kutuyu incelemek için biraz zamanım olmuştu. Oldukça iyi malzemeler kullanılmış. Kutu tamamen çelikten yapılma ve pedallar sarı renkte köpüğün içine oturtularak sabitlenmiş. Yani herhangi bir vida, yapıştırıcı vs. kullanılmamış. Köpük olayı çok iyi bir fikir bence, bu şekilde kutunun içinde pedalların zarar görmesi önlenmiş.
 
o sarı köpük dediğin sanırım pimapenlerde falan kullanılan bi çeşit silikon.çantacılarda içi dışı demir olan çantalar var.küçük aslında bavul gibi bişey ama küçükleri var.onlardan alınıp pimapen silikonu kullanılarak içine pedallar sabitlenebilir.ama amca nın kutu taktiğide çok güzel.ve bence en kullanışlısı.kib.kolay gelsin.müzikle kalın.:D
 
Hocam şimdi pedalları söküyorum. Çünkü ilk acemilikle sıralanışı filan güzel yapamamıştım. Sizin koyduğunuz resimlerdeki gibi yerden tasarruf etmek için pedalları dümdüz sırada değil de birisi yukarıda, yanındaki aşağıda kalacak şekilde tekrar dizeceğim. Ayrıca şimdi benim sınav zamanı, bu işlerle pek ilgilenemiyorum. 10 gün sonra filan resim koyabilirim. O sırada kutu üzerinde belki sanatsal bazı çalışmalar da yaparım, resim, çıkartma filan. Şekil olsun :) Hatta haftaya istanbulda olcam, o sırada size bile bir kutu yaparız :)
 
slm

bende hard case te var o kontraplak değil sadece yani 8) bu arada yapım aşamasından önce gidin bi hard case alın çünkü hard case bulamasınız sonra zor olur ben karaköyden aldım case 30 ytl tam o kontraplak boyutunda içi biraz daha geniş filan baya iyi case arayanlar olursa tünelde tonla para vermesinler aynı işi gören alaminyum hard case ler var karaköy hırdavatçılar pasajında ucuz üstelik fiyatlarıda hadi kolay gelsin size
 
hah çok iyi. case sorununu da hallattim sayende tşk. bende tünele domalacaktım az daha :roll:
evt en mantıklısı önce case bulmak galiba sonra ayağımız yorgana sığmaz.
şu sınavlar geçsin başlıyorum operasyona... 8)
 
karaköye gittim. bulabildiğim en büyük case 50*40 oldu ama bana 70*40 case lazım.
nereden bulabilirim yada yaptırabileceğim bir yaer bilen varmı?
 
Sonunda istediğim Board u hazırladım.
resimleri aşağıda
Resim1.JPG
Resim2.JPG

Karaköy-selanik pasajında
7 pedal + 1 prosesörü besleyebilecek 1.500mA lık bir regüleli adaptör yaptırdım. (14ytl)Dip gürültüsü fln yapmıyor.

Bauhaus tan 60x40 ebadında sunta kestirdim.(4,5ytl) pedal araları içinde 6mmx6mm çıta alıdım. (3ytl)
boardın üzerini siyah Kumaşla yapıştırarak kaplamak daha kullanışlı olacaktır.

Board üzerindeki tüm kablo aparatları ve adaptör seri dağıtıcılarını kendim yaptım. (jacklar vs 15.ytl ye maloldu)

Pedalları sabitleme işi için de ilk önce bu ebada uygun Case bulduktan sonra yapacağım. iki yöntem düşünüyorum bunun için

1) ayakkabılarda kullanılan cırt bant larla pedalları boarda sabitleyebilirim böylelikle değiştirmek cıkartmak fln sorun olmaz

2) Pedal ara jacklarını boarda mandallamak olabilir.
 
slm

vayy sendede ne ekipman varmış yaw nazar deyecek yani bence pedalları sabitlemeyi cırt cırt ile yada benim bulduğum o yöntem ile yapabilirsin cırt cırt avantajı kolay ve çabuk yapılması dezavantajı ise çok sağlam olmaz yani case içinde o pedalları bastıracak bi sünger olması gerek aksi halde içindeki pedallar cırt cırtlarından çıkabilirler yan tuttuğunda yada taşırken düşebilirken yerlerinden oynayabilirler. benim yaptığım yöntemde ise tank gibi sağlam olur ama onuda montaj aşaması biraz zorlar matkap vs gerekir bi avantajı ise o bağlama aparatları demirden oldukları için bütün pedalların caselerini birbirine bağlarlar ve bütün bi topraklama hattı oluştururlar ses üzerinde çızırdamıyı azaltır ben biraz bunun farkına vardım kolay gelsin.
 
Bauhouse da çok güzel aliminyum kaplamalı alet çantaları satılıyo(şu servis elemanlarının kullandıklarından.)yaklaşık 7-8 cm yukseklikte kapakları. içine pedal rahatlıkla sıgar..kolaylıkla delikler açılabilir...Pedal board yapmak için birebir. fiyatı 40YTL civarıydı..Adaptöre bi elektronikçide yaptırabilirsiniz...Amperi yüksek olması processorlerle beraber kullandıgınız da karşılaşılan frekans dalgalanmalarını azaltır...

kolay gelsin
 
Bu da benim basit board denemem : Bunu nasıl yaptığıma gelince? Hani Ab Shaper lar var bilirsiniz belki, yatarak karın çalıştırma egzersizleri yapılır. İşte bu alet bende 3 senedir ardiye odasında toz içinde duruyordu. Bu aletin sırt yaslama kısmını yani aşağıdaki parçayı söktüm. Bu parça şunlardan oluşuyordu. 1 parmak kalınlığında sunta ve üzeri oldukça sert bir sünger ile kaplanmış ve en üstünede yine kalın bir deri ile kaplamışlar. Ben pedalları direkt bu zeminin üstüne koyup bıçakla pedal boyunda kestim üst deriyi. sonra derinin altında kalan sünger kısmını da kestim ve board üzerinde pedalın girebileceği ve pedalın zemininin boardun sunta zeminine deyecek kadar bir çukur oluşmuş oldu. Sonra yuvaları kasten çok küçük kestiğim için pedallar yuvaya zorlaya zorlaya ancak oturdu ama öyle sağlam ve sıkı yerleştiki yerinden kımıldamıyorlar. Gerçi ufak 4 pedallık bir şey oldu ama hem şık oldu hemde ikide bir dört pedalı sök taşı vs yerine şimdi boardu alıp isteğim yere koyuyorum çok hoş oldu. Çoklu adaptörümü pedallara çok yakın olur diye yerleştirmedim boarda.


board.jpg
 
Geri
Üst