müzisyen sakatlıkları

bu başlığı açmak için en uygun yer burası mı bilmiyorum
gitaristlerin bilek rahatsızlıkları ile ilgili bilgilerinizi teşhişleri tedavileri
paylaşmanızı bekliyorum
 
en sık bilinenleri karpal tünel sendromu (mustain'e olan) ve de quervain hastalığı. ikisi de birbirine benzer belirtilere sahipler, sabahları elde güçsüzlük, uyuşukluk, ağrı, vs. İkisi için de mutlaka doktora görünmek gerek
 
Bi de şu davulcu milletinin çektiği bel ve sırt ağrıları çok can yakıyo.koskoca Dave Lombardo bu yüzden bırakmak zorunda kalmıştı
 
eczaci kardeşi olarak tedavileri yaziyim buraya.
sorun1: calarken (bare vb.) sol elde kasilma
cozum:calmayi birakin. agriyan yerdeki sinirler sıkışmıştir. agriyan bolgeyi bilege kadar ovun. parmak acma kapama hareketleri yapin.
sorun2:calarken sol kolda(dirsek-bilek arasi) agri
cozum2:calmayi birakin. agriyan bolgedeki damarlar veya sinirler sıkışmıştir. agri gecene kadar ovun ve masaj yapin.
eczanemiz acil şifalar diler :p
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
karpal tünel sendromu nu douydum benim sol kolumun kemikleri oynuyor serçe parmak hareketlerinden dolayı el üzerindeki acı ve yanma doğal geçici bişey sağkolumda aynı şekilde ritim için serbest sallarsam bileğim yerinden oynuyor bir ağrı iyileşme falan yok gibi
 
tendon yorgunluğu da sık görülen bir rahatsızlık. parafon tabletleri ve voltaren kremi iyi geliyor ağrılara.
 
John Petrucci 'nin eğitim CD 'sinde gitar çalmadan önce yapılması faydalı olan ısınma hareketleri vardı. Ben onları yapıyorum, tavsiye ederim. Hiç ağrı, sızı, kasılma gibi olaylar olmuyor.
Bulabilirsen onlara bir bak istersen.

Kolay gelsin.
 
rL demiş ki:
John Petrucci 'nin eğitim CD 'sinde gitar çalmadan önce yapılması faydalı olan ısınma hareketleri vardı. Ben onları yapıyorum, tavsiye ederim. Hiç ağrı, sızı, kasılma gibi olaylar olmuyor.
Bulabilirsen onlara bir bak istersen.

Kolay gelsin.

O hareketler harbiden çok faydalı her daim yapmak lazım
 
Bende tendinit olmuştu tendon iltihabı galiba öle bişi 1 ay çalamadım ve krem fln kullandım şimdide hafif çıt çıt ses gelio orta parmak tendonundan :)
 
Ben o egzersizlerden sonra 5 kiloluk ağırlıkla sol elimle 3 set 7 tekrar yapıyorum. Ellerim öyle güçleniyorki o an.., klavyeyi tuttuğumda kıracakmış gibi güçlü basıyorum perdelere. Çünkü o ağırlıktan sonra klavye kuş gibi geliyor bana.
 
Mi , Si veya Sol telinin parmağa batması, parmağa dalması ve akabinde gelişen kan kaybı...

Gitara tornavidayla yapılan müdahalelerde tornavidanın elden kaçıp parmağı veya elin bir bölümünü götürmesi....
 
Bu benim bulduğum bir tedbir...
Mesela kışın eller soğuktan his azalmasına uğrar ve parmaklar hareket ettiği hızın 10'da 1'ine düşer,buna çözümü şöyle getirmiştim...
Ufak bir su kabına eller girecek şekilde ılık su oldurun vede parmakları içinde hareket ettirin,bu işlemi 2-3 dk. uygulayın parmaklar ısıdan çözülecek,ve havadan 650 kat daha yoğun olan su direnç gösterdikçe parmak direnci suya alıştıktan sonra hava ortamında gitarla buluşunca hız olarakta gözle görülür bir değişiklik göreceksiniz...
Bu işlemi hızlanmak içinde eller sıcakkende yapabilirsiniz...
Birde hep korktuğum bir olay vardır,gitar akordunu yaparken suratınızı tellerden uzak tutun,o gerilmeyle telin göz vede yüze ani kopma sonucu temasını düşünmek bile ürkütücü,ALLAH korusun...
Parmaklarımın ucu hissetmiyor,nasır oldu,berbat şekilde ağızıma tel tadı geliyor diyenlere çözümüm yoktur :p ...
 
Birde şöyle bir dikkatsizlik var. Bir bayram günü sol elimiln tırnaklarını keserken işaret parmağı ve orta parmağın tırnağını daldırıp en dibinden kesmiştim yanlışlıkla. O haldeykende 3 saat gitar çaldım deli gibi canım yanıyordu ama önemsemedim sonra parmaklarımın uçları şişip morardı bir hafta sıcak sularda tuttum elimi gitar çalamamıştım. Her zaman dikkat ederim ama o seferinde dikkatsizlikten deli gibi dipten kesmiştim tırnakları tabi tellere yüklenince parmaklar cortladı. :LOL:
 
benimde hızlı solo atarken bayağ kasarsam aralıksız 2-3 saat sol parmak eklemlerim ağrıyo,

bi de hızlı ritmlerde alt üst çakılanlarda dirseğim ağrıyo ki biz buna halk arasında antisocial sendromu diyoruz :D dünyanın en çok acı veren şarkısı
 
soloist demiş ki:
Bu benim bulduğum bir tedbir...
Mesela kışın eller soğuktan his azalmasına uğrar ve parmaklar hareket ettiği hızın 10'da 1'ine düşer,buna çözümü şöyle getirmiştim...
Ufak bir su kabına eller girecek şekilde ılık su oldurun vede parmakları içinde hareket ettirin,bu işlemi 2-3 dk. uygulayın parmaklar ısıdan çözülecek,ve havadan 650 kat daha yoğun olan su direnç gösterdikçe parmak direnci suya alıştıktan sonra hava ortamında gitarla buluşunca hız olarakta gözle görülür bir değişiklik göreceksiniz...
Bu işlemi hızlanmak içinde eller sıcakkende yapabilirsiniz...

o soğuk ellerin gireceği ılık dahi olsa suyun sıcaklığı çok iyi hesaplanmalı yoksa (şok etkisi) iç kanamaya sebebiyet verilebilir (başıma gelmiştir, sağ ayak baş parmağımın tabanını 5-6 sene boyunca hissetmedim yeni yeni kendine geliyor)...
 
Bealtaine'in haklı. Aslında hemen hemen hepiniz doğru şeyler yazmışsınız. Ben de meslek erbabı olarak birşeyler yazayım buraya.
Bu konu çok ama çok önemli. Küçümsediğiniz bir ağrı bile müzik hayatınızı bitirebilir. Eğer herhangi bir ekleminizde ya da eklem yakınlarında sürekli ve hafif bir ağrı hissediyorsanız MUTLAKA uzman bir doktora görünün. Mümkünse sizi dinleyecek ve ilgilenecek bir doktora görünün (SSK, devlet hastaneleri vb hak getire!)
Bileğinizi ya da parmaklarınızdan birini sakatladığınızda, sakatladığınız bölge inflamatuvar süreç adı verilen bir iyileşme sürecine girer. Sakatlığın şiddetine göre bu sürecin uzunluğu değişir. Ama bu iyileşme dönemi henüz tamamlanmadan siz çok küçük boyutlarda da olsa yine aynı yeri incitirseniz ya da en önemlisi, incinen dokuyu sıklıkla kullanır ve yorarsanız inflamatuvar süreç uzaaaar da uzaaar. Ve bir süre sonra bu rahatsızlığınız kronikleşir. Yani inflamatuvar süreç sonsuz olur. Fizik tedavi ya da ilaçlarla asla iyileşemez bir duruma gelirsiniz. Böyle bir durumda Türkiye'de geçen sene itibariyle sayısı sadece 5 olan el cerrahlarından birinin sizi ameliyat etmesi gerekir. Ama bu da hem 1 sene kadar beklemeniz demektir hem de garantisi olmayan ve tehlikeli bir ameliyattır. Mustaine'in hastalığı da buna benzer bir hastalık. Ama el kemikleri diye de anılan carpal ve metacarpal kemikler ile bunların arasındaki sinir ve bağdokusunun deformasyonu onun durumunu daha iyi açıklar ve çok ciddi bir rahatsızlıktır.
Bunun dışında el kaslarının sürekli gergin durmasından kaynaklanan, literatürde kas stresi, halk arasında "gitarist hastalığı" (ciddiyim, Avrupa ve Amerika'da böyle geçer) diye geçen bir hastalık daha vardır. Ayrıca kronik ve akut tendinit (parmak kaslarını kemiğe bağlayan tendonların inflamasyonu) de çok ciddi hastalıklar arasındadır.
Tavsiyem, eğer mevcut bir rahatsızlığınız YOKSA John Petrucci'nin eğitim VCD'sindeki hareketleri MUTLAKA uygulayın. Ama adamı iyi dinleyin ve bu hareketlerin süresini ve tekrar sayısını arttırın. Belli ki adam işin uzmanına sormuş ve öğrenmiş bu hareketleri.
Ama... Eğer gitar çalarken kullandığınız kaslarınız ya da eklemlerinizden herhangi biri yeni yeni ağrımaya başladıysa gitar çalmayı ağrı geçene kadar BIRAKIN. Eğer bir kaç aydır tekrar eden bir ağrınız varsa gitar çalmayı BIRAKIN ve mutlaka bir doktora gidin.
Umarım açıklayıcı ve yardımcı olabilmişimdir :D
 
Bealtaine;Ondan suyu ılık dedim zaten,sıcak olsaydı eğer felç bile olabilir el...
Sıcaklık tonajını iyi aylaryın tabii,benim ıığım belki size soğuk veya sıcak gelebilir ama,eller buz kesmişken oda sıcaklığındaki su bile kaynar gelir...
Aslında önce elleri oda sıcaklığına hava ile getirdikten benim işlemi deneyiniz,şimdi oldu sanırım...
 
Her ne kadar çoğumuz belirli egzersizleri yapıyor olsakta konuyu profesyonel bakış açısıyla yürütmeyiz. Elbetteki gitar çalan birisi de eğer ciddi rahatsızlıklardan uzak durmak veya çok daha esnek ve güçlü el ve bilek yapısına sahip olmak istiyorsa yaptığı işin (gitar çalmanın) el ve bilek ağırlığı üzerinde youğnlaşan örneğin bir tenis sporu gibi temelde fiziksel planlı bir aktiviteyi gerektirdiğini unutmamalıdır.

Bu noktada küçük bir kaç egzersizden öteye gidebilmek gitariste ekstra avantajlar sağlayacaktır.

Örneğin uzun süre gitar çalmamak el bilek içi bazı kaslarda geriye dğoru kayba yol açacaktır. Örnek verecek olursak bir haftalık bir yatak istirahati, insan kas kütlesinde yüzde 20 kayba neden olmaktadır. Bu noktada gitar çalmadığımız zamanlarda dahi egzersiz yapmak el ve bilek formumuzu korumamız için önemlidir. Kullanılmayan kaslar hızla zayıflar, gücünü kaybeder.

Ya kemikler, Kemik yapısını güçlendirebilen önemli şey, onları biraz zorlamaktır. Onları zorlamazsanız, kemikler incelir, taşıma gücü azalır.

Sportif aktivite eklemlerin doğal genişlik derecesinin korunmasına ve gelişmesine olanak sağlar, ankiloza (eklemlerin katılaşması) karşı mücadele eder. Beslenmeyi ve kıkırdakların devinme yeteneklerini kolaylaştırarak eklemlerin en iyi şekilde korunmasını ve bakımını sağlar,kemik düzeyinde; kalsiyum tutulmasını kolaylaştırır.

Bu teknik bilgiler ışığında el ve bilek egzersizleri direnç (Anaerobik) ve esneklik egzersileri olarak yapılabilir.

Direnç egzersizleri (ağırlık kaldırma) : kas formunu ve kas kuvvetini artırır, tendon ve bağları güçlendirir. El, bilek ve parmaklarımızın kavrama ve hakimiyet gücünü arttırır.

Esneklik egzersizleri : beceri ve koordinasyonu mükemmelleştirir, kas yaralanmalarını önler, çevikliği ve hızı sağlar, kemik mineral yoğunluğunu artırır.


Aslında görüyoruzki basit bir gitar çalma olayı bile ciddi bir fiziksel aktivite. Bu anlamda bu aktivitenin yine planlı egzersizlerle desteklenmesi en sağlıklı yol olarak gözükmektedir.

Selamlar...
 
Geri
Üst