Artık Sorunsuz Bir Ses Kartı Tavsiyesi

pedallarımla da gayet kaliteli tonlar alıyorum ama tek sorunum gecikme olması :/

gitar tonunu pedallarla oluşturup bilgisayara iş bırakmıyorsanız (yani herhangi bir yazılım kullanmıyorsanız) ses kartından direct monitoring'i açıp sıfır gecikmeyle kayıt yapabilirsiniz. Hatta bu sayede buffer size'ı sona dayayıp (1024 mesela) bilgisayarınızı rahatlatabilirsiniz.

Mesela sansamp pedal var, gitarı girdiniz, sansamp'ı da ses kartına taktınız. Artık 'soft monitoring'e ihtiyacınız yok. Direct Monitoring'i aktif edin. Kayıt yaparken 'soft monitoring' açmayın. Ses kartına gelen sinyal, yazılımdan geçmeden, yani herhangi bir latency'ye maruz kalmadan dümdüz ses çıkışlarına yönlendirilecektir. Bu koşulda ses seviyesini ses kartının üzerinden ya da mikser arabiriminden açıp kapatabilir hatta panlayabilirsiniz. Latency de 0ms (bildiğin sıfır) olacaktır.

Bazı ses kartlarında direct monitoringi yapılacak sinyalin seviyesini 'DAW level / Input level' şeklinde ayarlanan tek bir analog potansla ayarlanır. Bu potansı DAW'a doğru çevirdikçe giriş sinyali azalacak, Input'a çevirdikçe Altyapı azalacaktır. Çoğu yeni jenerasyon ses kartında ise soft mikser vardır, buradan giriş sinyalinin çıkışa ne seviyede yönlendirileceği ayarlanabilmekte, hatta panlanabilmektedir.

Umarım yeterince karmaşık anlatıp beyinleri bulandırmışımdır :)
 
Sinan üstadım ben de şunu sormak istiyorum. Presonus 44VSL kullanıyorum. Şu anki buffer ayarım 512'de. Direct monitoring de amplitube çalarken hiç bir gecikme yaşamıyorum. Cubase projelerim de 10-12 kanalı geçmiyor. Bu ayar kalmalı mı yoksa 1024 mü kullanayım? 512'de sistem zorlanır mı?
 
Sinan üstadım ben de şunu sormak istiyorum. Presonus 44VSL kullanıyorum. Şu anki buffer ayarım 512'de. Direct monitoring de amplitube çalarken hiç bir gecikme yaşamıyorum. Cubase projelerim de 10-12 kanalı geçmiyor. Bu ayar kalmalı mı yoksa 1024 mü kullanayım? 512'de sistem zorlanır mı?

Benim yukarıda anlattıklarım amplitube veya benzeri bir yazılım için geçerli değil.

Dikkat ederseniz 'pedalla tonumu yakalıyorum ama gecikmeden şikayet ediyorum' deniyor. Bilgisayar üzerindeki bir yazılımla değil de, tamamen prosesör ya da benzeri cihazlarla yapılan bir tonu kaydetmekten bahsediliyor.

512 buffer o ses kartında ne kadar gecikme yapar bilemiyorum ama mutlaka bir gecikme oluşuyordur. Dijital ortamdan geçirilen her gitar sinyali mutlaka gecikir, hatta analog cihazlarda bile bir miktar gecikme oluşur, hiçbir zaman gitarın direkt sinyaliyle eş zamanda duymak mümkün değildir. Ama bu işle uğraşanlar zamanla o gecikmeye alışıyor ve yokmuş gibi çalabiliyor. Sizin durumunuz belki böyledir. Ben de yıllar önce 40ms gecikmeye alışmış, beynim yana yana gitarlar kaydetmiştim.

Cubase ya da benzeri yazılımlarda çok kanala gitar kaydetmek için takip edilecek yöntem bambaşkadır:

Amplitube ya da herhangi bir plug-in'i ayrı ayrı kanallara değil, Input'a insert olarak girmeniz sorunu çözer. Yani ses işlendiği halde kanala kaydedilir. Sonradan tonun üzerinde oynama yapamazsınız ama işlenmiş ses -her defasında yeniden işlenmek yerine- bir kez işlenip kaydedildiği için çok daha fazla kanal kaydı yapabilirsiniz. Tonu değiştirmek istediğinizde ise tekrar çalmalısınız. Bunun da bence bir sakıncası yok, sonuçta amfi ile kayıt yapsanız aynı şekilde çalışmanız gerekecektir. Bu da bir alıştırma olur işte :)

Not: Lütfen bana 'input'a nasıl insert koyarım' diye mesaj atmayın. Bunu da araştırın. Lafımı herkes üstüne alınmasın ama bazen gelen mesajlarda crack dosyası isteyenler bile oluyor, burada yardımcı olmaya çalıştığım mevzu çok daha farklıyken 'kontakt library açılmıyor ne yapmalıyım' diye mesaj atıldığında cevap yazmıyorum. Biraz araştırıp okuyarak ilerlerseniz yaptığınız iş çok daha keyifli olacaktır ;)
 
Üstad ben benim kartın hangi buffer ayarında daha verimli çalıştığını öğrenmek istemiştim. Yoksa yaklaşık 10 yıldır amplitube ile kayıt alıyorum. Teşekkürler..
 
Üstad ben benim kartın hangi buffer ayarında daha verimli çalıştığını öğrenmek istemiştim. Yoksa yaklaşık 10 yıldır amplitube ile kayıt alıyorum. Teşekkürler..

Verim derken neyi kastettiğiniz anlamadım o zaman. En verimli şekilde en yüksek buffer'da çalışır. Ama siz çalabiliyor musunuz o kadar yüksek buffer'da? Çalabiliyorsanız 1024 yapın, hatta varsa 2048 yapın. bilgisayar daha az zorlanır.
 
Teşekkürler üstad. Cubase projelerinde kanal sayısı arttıkça buffer ayarını aşağı çekmek gerekir diye okumuştum bazı forumlarda. Verimden kastım buydu. Hazır sizi bulmuşken sormak istedim.
 
Geri
Üst