Jackson Soloist

E

Episode13

Soloistlere bakarken (eerie swirl) srv ye bir gireyim belki vardır dedim birde ne göreyim.

Lightning sky

Gerçi fiyatı biraz uçuk geldi ama çok güzel gitar yahu 2750 $


JacksonUsaSL1.jpg


Tabi böyle şimşekli, kuru kafalı biraz çocuk işi kaçıyor sanırım benim gözüm eerie swirlde. Aslında para sıkıntı değil. Yazları çalışıp istediğimi alabiliyorum maaşım dolgun olduğu için fakat insanın kendini bu aletlere yetiyor olarak görmesi gerek sanırım.O yüzden ilerde almayı çok istiyorum.
fe2803070833-xl-02.jpg
 
Hem sevip hem nefret ettiğim bir gitar.


Nefretimin sebebi aslında Jackson firması ve bıktırıcı politikaları.


Bir Soloist alma macerası:

Enter tuşuna abanıp Yılmaz Özdil yazısına dönüştürmeden bir paragrafta açıklamaya çalışayım. Soloist istiyoruz, tamam güzel. Çin malı olanları geçiyoruz zira kesinlikle iyi gitarlar değiller(neyse ki ucuzlar). SL3 var karşımıza ilk çıkan gitar, binding yok. Binding olmazsa çalmam diyenlerden değilim ama Soloistte binding arayanlardanım, SL3'ü de geçtik o yüzden. 90larda üretilen Soloist Pro serileri var, bulabilirseniz kolay gelsin. Bir veya iki kere kendi gözümle görmüşümdür sanırım(Rhoads Pro çok gördüm). Ha hakkındaki efsaneleri de sallayın bu arada, hiç de öyle USA Select Series ayarı gitarlar değiller, Japon Jackson seviyesindeler gayet. Hele üzerlerindeki manyetikleri ve elektronikleri direk geçin. Yok eBay'de şu kadarmış o manyetikler o devreler falan, GEÇİN. Aslında pratikte satın alabileceğiniz bir gitar olmadığı için çok da fazla bahsetmemize de gerek yok bu seriden, ne de olsa yarın çıkıp bir tane alma şansımız yok. Charvel Model 6 de aynı şekilde, TR'de bir kere, İtalya'da bir kere yüzyüze gelebildim o kadar. DK2 ayarı, belki biraz daha iyi gitarlar. Charvel'in esas bir Soloist serisi vardır ki fiyatları artmasın diye burada şimdi bahsetmiyorum ;). Şimdi yein SL2Q falan diye bir seri çıkarmışlar, üretim yeri belli değil daha. Detayları belli olsun, onu da tartışırız.

Geldik USA Jackson'a. Gelmek zorunda kaldık daha doğrusu, daha aşağı sınıflarda hemen gidip alabileceğimiz belirli bir kaliteyi tutturmuş gitar yok çünkü. Neyse, parayı gözden çıkardık(Amerika fiyatları 2900$ civarı olmuş bu arada bu arkadaşların), seçebileceğimiz özelliklere bakıyoruz:

1) Manyetik dizilimi (SL1 alırsak HSS, SL2H alırsak 2H)
2) Köprü seçeneği (String Thru modeli var, ancak sadece SL2H olarak var)
3) Alder yerine maun üzeri Flame Maple ve Quilt Maple seçeneği (Yine sadece SL2H olarak var)
4) Renk

Bu kadar!

String Thru ve HSSli bir gitar? Custom Shop!
Maun gövde ve String Thru? Custom Shop!
Maple klavye? Custom Shop!
Ters kafa? Custom Shop!
...

Ara ara bazı dükkanların kendilerine yaptırdıkları seriler var, onlarda bazen hoş şeyler çıkıyor. Mesela The Music Zoo için yapılan SL2H-V serisi:

15518_SL2H_V_Black_J7819_1.jpg


http://www.themusiczoo.com/product/...clusive-SL2H-V-Soloist-Electric-Guitar-Black/

Aslında Custom Shop çıkışlı bir gitar, limitli adetlerde üretiliyor. Bir kaç renk seçeneği ve maun gövdeli nokta inlayli olanı var.

15542_Jackson_Custom_Mahogany_Soloist_J7847_1.jpg


Normal Soloistten ne farkları var? Birincisi Custom Shop alet, kalite olarak sıradan bir USA Select ile aynı seviyede kesinlikle değiller. Gerisi çok ufak farklar. Floyd Rose non-recessed tabir edilen tipte, gövdenin üzerine monte edilmiş. 1.5 nota kadar geriye de gidebiliyor, gözünüz korkmasın. Potanzlar pirinçten imal edilmişler ve 2.5cm kadar daha yakınlar köprüye, böylece çalarken elinize çarpmıyorlar. Kafa biraz daha ufak, logo biraz daha farklı, maun olanlar poliüretan değil, tüfek kundak yağı ile bitirilmişler vs. Ufak ancak çok önemli farklar bunlar. Fiyat? 2700$. Normal bir SL2H 2300$ iken bunlar 300$ daha pahalıydı, şu an son zamdan sonra daha bile ucuzlar.

Bu tür yarı-custom yarı-seri üretim Jacksonlar arada varolabiliyorlar. Biri de VWall için yapılmış olan SL2HT-CHL:

DSC08761.jpg


DSC08774.jpg


Normalden farkları 18V ile beslenen EMG 81-85 set, Chlorine renk(Custom Shop Exclusive bir renktir, normalde alamazsınız), arkası cilasız, yağlanmış bir sap. 12 tane üretildi sadece, yine Custom Shop çıkışlı. 10 tane de Floyd Roselusundan var, bir 12 tane kadar da Floyd Roselu ve pembe olanından var.


Böyle ara ara çıkan seriler var işte, normal Soloist haricinde. '90 öncesi Custom seriler var, ki onlarda her şey olabilir. Ancak şu an gidip almak isteseniz hemen hemen hiç bir seçim şansınız yok. En ufak değişiklik için bile Custom Shop'a gönderiyorlar sizi. Fiyat 4000$'dan başlıyor ve en az 2 sene bekliyorsunuz. Bu en ufak değişiklik için bile geçerli. "Ya alın bir SL2H'ı, kontrolleri 1V 1T yerine 2V 1T yapın" demek bile buna dahil. O ekstra delik için sizden 4000$ ve 2 sene beklemenizi istiyorlar. Ha sonuçta çok daha iyi bir gitar geçiyor elinize o ayrı.

Şimdi niye son dönemde herkesin ESP, Suhr, Tom Anderson vs peşinde koştuğunu anladınız mı? :)
 
Evet anlıyorum fakat Jackson özel bir marka benim içi headstock ile inlay bile cezdebiyor açıkçası. Tercihim de genel h-s-s h-s-h gitarlardan yana. Son jeff loomis clean sendromu beni pasif manyetikli hsh hss manyetiklere itiyor.

2 yıl sürede iyiymiş kim öle kim kala :)
 
2 yılda yapamadıkları da oluyor bu arada. JCFOnline'da birisi vardı, adam normal bir KV2 sipariş etmiş, sadece kontroller farklı falan, çok ufak değişiklikler var. İlk yaptıklarında gitarı bitirmişler, ama kontroller normal KV2 gibi olmuş. Adam da bu ne lan bir ton para verdik diyince baştan başlamışlar.

İkinci yaptıkları gitar boya sırasında hasar görmüş.

Üçüncü yaptıkları gitar galiba ya olmuştu en son, ya da onda da bir sorun çıkmıştı. Toplam 3.5 sene kadar beklemişti eleman.
 
Bu durumda sizin tavsiyeniz nedir? İlerde ne gibi bir gitar alınabilir bu tarz? Gerektiğinde thrash - death çalınabilecek gerektiğinde clean e geçip ruhumu okşayacak bir gitar var mı? :D Jeff Loomis drive da çok iyi fakat clean kısmını hiç sevmiyorum emg yüzünden.
 
Soloist işini görüyorsa al, ekstra beklediğin özellikler(ters kafa, hss+string thru, h-s, maple tuşe vs) varsa dediğim gibi özel gitarları kurcalayacaksın. DK1leri de küçümseme bu arada, Soloistlerden çok daha sert gitarlar onlar.

Bu arada SL2H-MAHlar da çok fena aletler.
 
ebayden internetten 90 lar hatta daha öncesinden jackson usa düşürebilirsen onların hepsi custom shop(90 öncesi özellikle) onların en kötü fretleri aşınmıştır, burada 100 dolara max . fret çaktırırsın.komisyonu ile birlikte koleksiyonluk bir jacksona 1600$ max. ama arayacan iyice zamanını verecen bu işe.Çıkıyor tabiki ama heryerde 90 öncesi amerikan jackson kaynamıyor.Ebay de bir tane gördüm ama kelly di king v harci kollu bacaklı asimetrik gövdeden hoşlanmam.Adamla irtibat kurdum sohbet ettik faln filan derken adamın eşi de istanbullu çıktı :) Türk mü bilmiyorum ama.Adam Türkiye ye 2 kere gitar göndermiş kaybolmuş filan ağzı yandığı için göremem dedi.1985 kırmızı-siyah şeritli abanoz fretboard,kahler... kelly bekledi bekledi bekledi hem de 1000 dolara... sonrası ne oldu bilmiyom.90 lar öncesi amerikan jackson peşindeyim şu an.Elimde wayne yapımı charvel var ondan da iyi çıkarsa çüş diyecem.Aradığım tek gitar çeşidi bu seriler.Jackson nin altın çağı derler daha göremedik elimize alamadık ama iş üstündeyim bakalım ... :)

Artık jackson nin devri de bitti.Miletin elinde 7 telli 8 telli schecter-esp vs vs ya da fenergibsoncılar kaldı piyasada.Forumda jackson var bir ton temiz soloist ara bak görürsün.Hatta biri 2700 indi şu an durumu bilmiyom ama alan yok.
 
yukarıdaki mavi jackson harici hiçbirine o kadar para vermem yazık... 90 öncesi ... bir buldum mu alacam da gümrük problemli diyorlar kendim de gittim gördüm harbi problemli kredi kartı ekstresi istiyorlar ottan boktan şeylere bile.. adamı Türkiye ye göndermeye ikna etmek deveye hendek atlatmaktan zor... sabrın sonu selamet.. bakalım.

Kafaya koyduysan bekle dediğim gibi eski bir jackson bul sonra abd den adam bul ya da komisyon vs neyse getirt. aynı parayı vereceksin max.
 
O mavi olan ProMusicTools'da 2200€'ya mı, 2400€'ya mı ne satıldı bu arada :D

SL2H-Vler hoş görünüyorlar bana, ama sanırım Charvel alırdım ben o paraya.
 
tabi cabım sl v lere verilmez o para.vintage logo da bokum gibi olmuş işte yalansa söyleyin.Klasik jackson bir de sedef oldumu reverse headstock ta tadından yenmez ötesi yalan.
 
ayrıca o lightning sky o fiyata satılsın ülkeyi terk edecem. Lightning sky HSS gitara gitmiyor grafik kesiliyor gibi.Ama Aklımda hep bir king v HH lightning sky olsun istemişimdir.Sadece bu model bu grafik başka bacaklı kollu gitar hayalim yok.
 
USA Jackson'lar hakkında bir kaç kelam da ben edeyim,

Henüz bir CS deneme fırsatım olmadı ama Select serisinde uzun zamandır kalite kontrolün iyi olduğunu söyleyebilirim. 2003 DK-1, 2004 SL1, 2007 DK-1, 2010 SL1T, 2012 SL1, 2009 KE2 gitarları uzun süre çalma fırsatım oldu. Kötü olanını gerçekten görmedim. Şahsen bir gitarda en önemli bulduğum kısım olan sap konusunda beni ihya etti :) Perde işçilikleri, malzeme kalitesi konusunda oldukça iyiler. Bir de manyetik çerçevelerine ve arka kapaklarının malzemesine bayılıyorum. Parmak izi olmuyor. Teflon gibi bir şey :) Fender mantığı ile "Gelenekçi" çalışan bir firma. Sonunda güzel bir kazanç veya reklam gibi bir şey yoksa çok da amman aman değişiklikler göremiyoruz tasarımda. Sonuç olarak copperhead snakeskin ve eds bir SL1 istiyorum.
 
Ben de düz siyah bir 2007 SL1 sahibiyim, Amerika'dan aldım. İşçilik olarak çok harika aletler, HSS olması bence bir superstrat'ı superstrat yapan şeydir. Çok sert müzik gitarı değildir bana göre, DK2 modelleri gibi gümbür gümbür gain olmaz bu alette. Ben jazz-fusion arası modern tonlarda kullanıyorum. Onun dışında ara pozisyonlarda funky bir gitar, crunch performanslarda da çatlak ama çok tane tane. Saptaki ve orta pozisyondaki manyetik biraz koyu karakterde de olsa tuşeyi perdelemiyor.

Clean performansı bana göre "su" gibi bir gitardır,akıcı ve temizdir. Diğer Jackson modellerinde bu tarz cleanler almak ne yazıkki zor biraz. Drive olarak köprü pozisyonunda derli toplu (SH4), orta ve köprüde ise biraz daha koyu ama çok daha tane tane bşr strat tonu var. Asıl hastası olduğum tonları, çatlak ve az gainli tonlarda veriyor.

Bu arada bu gitar "bir Fender gibi Blues Junior, Hot Rod Deville e takıp çalayım" gitarı değil, o tür amplilerle bu gitarı yola sokmak epey zor. Tavsiyem, "crystal clean" leri olan bir lambalı ampli üzerine güzel bir analog setuptır.

Benim ton beklentimi her türlü karşılayan bir alet. Aldığım günkü heyecanım hala devam ediyor bu aleti her çıkarıp çaldığımda. Bunun dışındaki gitarlarımı da seviyorum da bu gitarın tonu cidden çok özel.

Boyaları çok ince yalnız, çizilme konusunda çok hassas. Bazı insanların eli volume knobuna çarpıyor çalarken, ben sağ elimi çok sallamadığım için beni etkilemedi ama buna da dikkat etmek lazım. FR köprü zaten çok güzel, bugüne kadar FR konusunda bir sıkıntı yaşamadığım için çok sevdiğim bir köprüdür. Sert müzik yapmasam da gitarlarımdan birini mutlaka FRli seçerim, ama diğer hepsi de vintage tremolo sistemliler. Sabit köprü sevmiyorum ne yazıkki.

Sorusu olan olursa SL1 konusunda cevaplandırabilirim.
 
90'larda oradan buradan, eşten dosttan bayağı USA soloist, ve USA fusion denemişliğim vardır. Bir de o zamanlar Ankara'da Lay Lay Lom vardı, USA modellerden birer ikişer getirirdi. Sağolsunlar çok nazımı çektiler benim, hiç erinmediler denetme konusunda.
Ben Jackson'ları çok severim, benim kuşağım için bunların çok ayrı bir yeri var. Şimdi bir Usa Select Lightning Sky SL2H soloist sahibiyim. Benim alma maceram da custom shoptan aşağı kalmadı. Bu desende stoklarında SL2H yoktu, tesadüf, USA, Avrupa depolarında kalmamıştı. SL1H vardı ama ben istemedim. imalata girdiler, belirttikleri süreden 4 ay sonra imalatı bitirdiler. Biraz ekabir adamlar. Soloistlerin sap profili benim için ideal, ne odun gibi çok kalın ne de çok ince. Sustain deseniz gani gani, Floyd'lu gitarda sustain mi olurmuş diyenlere kanmayın. Konu ile alakasız eşimin bile dikkatini çekmiş, sen bunun teline vurunca susmak bilmiyor, eski gitarların böyle değildi diyor. Ibanez'ler falan da geçti elimden onlara hiç girmeyeyim.
Bunlarda genel bir volume potunun tellere yakın olması hadisesi var, eski Japon fusionlarda da böyleydi, ben sinir oluyorum mesela, belki başkalarına ters gelmiyordur. Sırf volume pot deliği biraz daha uzakta olsun diye CS alıma giren adamlar var.
Bir de manyetik seçimi, köprüde Seymour Duncan JB ısrarı nedendir arkadaş? ESP'lerde M2 Deluxe'lerin Seymour setli versiyonuna da takıyorlar. Ritm partisyonlarında iyi de sololarda o sanki adamın genizindeden geliyormuş hisettiren abartılı üst mid frekanslar bana ters geliyor. Bu gitarda bir revizyon yapmayı hiç düşünmüyordum ama sanırım bir manyetik modifiyesi yapacağım.
Bunun dışında, USA Jackson'lar için söyleyeceğim, paralarını kuruşu kuruşuna hak eden özenle yapılmış aletler. Benim öyle bu yaştan sonra sivri kafalı, köpek balığı dişi desenli kakmalı, grafikli gitar çalınır mı kompleksim yok. Bundan sonra alacağım bir model ise, sapına kadar maun(evet gövdesi de sapı da maun) bir MAHQ Soloist olabilir. Bilmem kaç bin dolara anti ergonomik, bazı modellerinde relief hole'ler ile içi oyulmuş bir Les Paul almaktansa(bu bazı Gibson sahiplerinin gitarlarını XRay'den geçirmeleri ile çıktı meydana, sonra Gibson açıklamak durumunda kaldı) bunu alırım, dibine kadar sustain, sap rahatlığı, ergonomik gövde dizaynı daha ne olsun.
 
90'larda oradan buradan, eşten dosttan bayağı USA soloist, ve USA fusion denemişliğim vardır. Bir de o zamanlar Ankara'da Lay Lay Lom vardı, USA modellerden birer ikişer getirirdi. Sağolsunlar çok nazımı çektiler benim, hiç erinmediler denetme konusunda.
Ben Jackson'ları çok severim, benim kuşağım için bunların çok ayrı bir yeri var. Şimdi bir Usa Select Lightning Sky SL2H soloist sahibiyim. Benim alma maceram da custom shoptan aşağı kalmadı. Bu desende stoklarında SL2H yoktu, tesadüf, USA, Avrupa depolarında kalmamıştı. SL1H vardı ama ben istemedim. imalata girdiler, belirttikleri süreden 4 ay sonra imalatı bitirdiler. Biraz ekabir adamlar. Soloistlerin sap profili benim için ideal, ne odun gibi çok kalın ne de çok ince. Sustain deseniz gani gani, Floyd'lu gitarda sustain mi olurmuş diyenlere kanmayın. Konu ile alakasız eşimin bile dikkatini çekmiş, sen bunun teline vurunca susmak bilmiyor, eski gitarların böyle değildi diyor. Ibanez'ler falan da geçti elimden onlara hiç girmeyeyim.
Bunlarda genel bir volume potunun tellere yakın olması hadisesi var, eski Japon fusionlarda da böyleydi, ben sinir oluyorum mesela, belki başkalarına ters gelmiyordur. Sırf volume pot deliği biraz daha uzakta olsun diye CS alıma giren adamlar var.
Bir de manyetik seçimi, köprüde Seymour Duncan JB ısrarı nedendir arkadaş? ESP'lerde M2 Deluxe'lerin Seymour setli versiyonuna da takıyorlar. Ritm partisyonlarında iyi de sololarda o sanki adamın genizindeden geliyormuş hisettiren abartılı üst mid frekanslar bana ters geliyor. Bu gitarda bir revizyon yapmayı hiç düşünmüyordum ama sanırım bir manyetik modifiyesi yapacağım.
Bunun dışında, USA Jackson'lar için söyleyeceğim, paralarını kuruşu kuruşuna hak eden özenle yapılmış aletler. Benim öyle bu yaştan sonra sivri kafalı, köpek balığı dişi desenli kakmalı, grafikli gitar çalınır mı kompleksim yok. Bundan sonra alacağım bir model ise, sapına kadar maun(evet gövdesi de sapı da maun) bir MAHQ Soloist olabilir. Bilmem kaç bin dolara anti ergonomik, bazı modellerinde relief hole'ler ile içi oyulmuş bir Les Paul almaktansa(bu bazı Gibson sahiplerinin gitarlarını XRay'den geçirmeleri ile çıktı meydana, sonra Gibson açıklamak durumunda kaldı) bunu alırım, dibine kadar sustain, sap rahatlığı, ergonomik gövde dizaynı daha ne olsun.

Ibanezlere de girsek hocam :D Çünkü şuan da istediğim gitarlar genelde Jackson Ibanez pasif manyetikli, rahat saplı hep gitar yok ortalarda.
 
ibanezin sapı bana çok ince ve "geniş " geliyor.Kavrayamadım sapını.Elim de çok küçük değildir yani.Jackson sanki daha dar gibi bu yüzden bilekten güç harcamıyorsun.Bence jackson nın sapları ibanez e göre daha ergonomik.Şöyleki compund radiuslar için sap stabilitesi konusunda kötü olduğunu okumuştum.(Durun,okuyun geliyotr devamı) Ritmi kolay solo ,bendler de kolay olur ama bir 12 inch bir 16 inch olunca truss rod dengede kalmakta zorlanıyormuş.Jackson ise bunu quartersawn olayı ile çözmüş.Compound radius un + si ve - si var.Quartersawn ise o negatifliği alıyor ki Bu bence tasarımda çağ atlamak demek.Hem ritim de hem solo da hem bend de hem sap stabilitesi... hepsi 1/4 kesim klasik 12-16 inch radiuslu jackson soloistlerde toplanıyor.Ayrıca bu kadar özelliği tek parça sap ile de kullanabiliyorsun.1/4 kesim sapın çizgileri paralel olduğu için bu sustain ve rezonansa olumlu yönde etki ettiğini okudum ama çok ayrıntısını bilmiyorum.Bence asıl jackson u jackson yapan saptaki bu ince ayrıntılardır.Bu yüzden o berrak gibi cleanler yırtan distortionlar çıkar.Hem de tolere edilebilir bir ağırlık ile.Jackson soloist in sustain,tonal doyuruculuğu maun gibson lp ler ile yarışır.Herşey sapta yatar.Titreşimleri engellemeyen kendi içinde kesmeyen ağaç kesimi ve hard rock maple dediğimiz ağacı kullanıyor.


Her ince sap=hız ve konfor değil bana göre.Jackson daha hızlı saplara sahip.Hele ki sap arkası boyasız olursa.İlk mesajlardaki mavi jackson hızlanmak ve akort düşürmek vs için çok ideal mesela.İbanez yanında illa ki abur cubur pedal bilmem ne istiyor daha esnetilebilir bir gitar.Jackson ise jazz fusion çalınabilmekle beraber pedal,simulator amfiler vs vs ile çok da karakteri değiştirilemeyen gitarlar.Alder ya da poplar olmasının bunda etkili bir faktör olduğunu düşünüyorum.İbanezler ise genelde ıhlamur.
 
Geri
Üst