Tarzlara göre veya amfilere göre lamba seçimi

Selam arkadaşlar, öğrenmek istediğim konular şunlar.
Şimdi farklı marka lambaların amfilere takıldığında birbirinden farklı ses karakterleri yansıttığını duydum, bu konuyu açabilecek birilerinden yardım istiyorum..
Hangi amfiye hangi lambalar veya hangi tarz müziğe en uygun lambalar diye bir soru sorulabilirmi? varmıdır böyle bir olay,nedir ne değildir yardımlarınızı bekliyorum.
 
bende bir soru sorayım şimdi bende rocktron silver dragon tube distortion var bunun üzerinde fabrika çıkışlı çin malı 12ax7 lamba var bunu değiştirmek istiyorum bu lamba yerine hangi lambayı alırsam pedalın performansı artar pedal sound olarak trash tarzı soun veriyor ben biraz daha sert ses vermesini istiyorum bu pedalın lambası ile alakalı mı
 
Benim de sorunum olan bir soru(lar) sormuşsun... Tüplü preamp kullanıcısıyım. Triaxis'im var ve üzerindeki stock Mesa tüpler hakkında pek iyi şeyler duymadım.. Biraz araştırma yaptım ve bana bu adresi verdiler..


http://www.eurotubes.com/index.htm

JJ Electronics in gayet uygun ve kaliteli tüpleri olduğunu söylediler. Ayrıca uluslar arası da alışveriş yapabiliyorsun online..

Ben yakında 5 tane 12AX7 tipi lamba sipariş edicem.. Ama önemli olan elindeki pre-amp in her pozisyonundaki lambanın özelliklerini öğrenmen.. Bazen tipleri 12ax7 olsa bile farklı tüpler olabiliyor ve farklı kombinasyonlara ihtiyaç duyabiliyorsun..

Farkı tipteki lamba farklı sesler verdiği doğru ama sitede ses karakteristikleri hakkında bildi verilmiş zaten..

12AX7 ler pre-amp lambaları olarak kullanınlır.
E43l tipi lambalar gelende marshall ların power amp bölümlerinde kullanılır . Brit tonlar istersen bunu önerirler..
6L6 ler ise Mesa ların power amp bölümlerinde kullanır daha çok bildiğim kadarıyla.. Daha fazla headroom sağladıkları için tercih edilir..

Siteyi biraz araştırmanda fayda var.. ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Bende jcm var , pre-amp katında 4 adet 12AX7, power katında 2 adet EL34 var...Sanırım uygun olanlarıda bunlarmış.
Emin olamadığım şey pre-amp katındaki 4 adet lambanın 12ax7 olduğunu sanıyorum baktım ama üzerinde birşey yazmıyo, neyse daha tok bir sound için detaylı araştırmalara devam ediyorum.
 
izmarit evet senin amfide (benimki de öyle) 4 tane ecc83 preamp tube var (12ax7 nin european adı bu oluyormuş galiba)
power tube ler el34 2 tane
şimdi soru bu preamp tubeler ampul değiştirir gibi değişebiliyor
ama el34 leri söküp yerine başka marka (matched) 2 lambayı bias ayarına dokunmadan taksak ne olur?
 
pisuvardaki_izmarit demiş ki:
Lonely_Guitarist demiş ki:

?? Biraz açabilirmisin acaba nedir,ne işe yarar,nasıl yapılır?

Çok az şey biliyorum ama anlatmaya çalışıyım.. Bias bildiğim kadarıyla bu tüplere verilen akım ve voltaj miktarı dır... E34L tipi tüpler ve 6L6 ler farklı düzeyde voltaj ve akımla çalışırlar ve eğer birinden birine geçersen tüplere doğru akımı vermek için bias ayarı yaptırman gerekir.. Nasıl yapıldığını bilmiyorum , daha önce yaptırmışlığım yok ama bir elektrikçinin 10 dakkdan fazlasını alacağını sanmam. Büyük ihtimalle tüplerin alete bağlandığı yerlerdeki parçalar değişir..
 
Arkadaşlar belki amfide 2 lambanın kullanımına uygun bir sistem vardır artık çoğu amfide bias select anahtarı var bir ona bakın bence bir hareketle işlem tamam laneylerde var mesela ister 6L6 ister EL34 bir hareketle kullanıma hazır :twisted:
 
deliturko demiş ki:
arkadaşlar belki amfide 2 lambanın kullanımına uygun bir sistem vardır artık çoğu amfide bias select anahtarı var bir ona bakın bence bir hareketle işlem tamam laneylerde var mesela ister 6L6 ister EL34 bir hareketle kullanıma hazır :twisted:

hocam selamlar...laney lc 50-II amfim var lambalar eski ve bitmeye yakın sanırım.yeni lamba almayı düşünüyorum.bu sistem nasıl birşey acaba? bu modelde var mı? bursadayımda bu ayarı yaptırabileceğim biryer bilmiyorum şuan
 
deliturko demiş ki:
Arkadaşlar belki amfide 2 lambanın kullanımına uygun bir sistem vardır artık çoğu amfide bias select anahtarı var bir ona bakın bence bir hareketle işlem tamam laneylerde var mesela ister 6L6 ister EL34 bir hareketle kullanıma hazır :twisted:

Dogrudur, yeni cikan amfilerde arkada bir switch olabiliyor istediginiz turde lambalari kullanabilmeniz icin. Hatta bazi amfiler ayni anda iki farkli lambayi kullanip seslerini mix etmenize izin veriyor. Ilk aklima gelen yeni cikan Egnater Rebel. Kendisi 20 watt'lik ufak bir amfi, uzerindeki ayar ile 1-20 watt arasinda wattage ve istediginiz farkli akimda tube mix sagliyor:

568791.jpg


568792.jpg

568797.jpg
 
Ya peki bişey soracagım bu 1w ile 20w da lambadan alınan sesde farklılık olmaz mı ? Yani sonucta ses o lamba zorlanarak alınmıyor mu ?
Allahım ne karışık şeyler ya :D Lambadan ses vay anasını asıl teknoloji bu lan :D
 
Geri
Üst