Yüksek Voltaj Ile Çalışan Lambalı Preamfiler Ve Pedallar

Daha evvel başka bir güzel sitede de yayınladığım fakat belki burada da faydalanabilecek kişilerin olduğunu düşünerek koymaya karar verdiğim bir çalışma .

İyi eğlenceler !



Bu başlık adındanda alaşılabileceği gibi sadece yüksek voltaj ile çalışan ve gerçekten denemeye / kullanmaya değer 200-400 Volt arası yüksek voltaj ile çalışan pedal ve pedal/preamp'lere adanmıştır.

Bana soracak olursanız , pedalların ağır sıkletidir bu kategori ve belli başlı bazı büyük amfi üreticilerininde zaman zaman ilgi odağı olmuştur. Nispeten daha yüksek fiyat diliminde olması ve kullanımı daha meşakkatli olması sebebi ile sadece meraklılarını peşinden koşturur .

En büyük avantajlarından biri uygun fiyatlı bir amfiyi sınıf atlatabilecek kadar büyük bir tonal değişikliğe uğratabiliyor olmasıdır . Solid state yada lambalı olsun fark etmeden bir kaç üst sınıfa doğru kullanımla çıkartabilir ve bunu yaparken pedal üreticisinin tonal karakterini muhafaza eder .
Bunun yanında bir çoğu kayıt için çok uygundur ve bilhassa kayıt için tercih eden kullanıcılarıda vardır.

Yukarıda da bahsettiğim gibi bu kategoride döğüşmek her baba yiğidin harcı olmadığı için de sayıları azdır ve bir çoğununda artık üretimi yoktur .
Aşağıda bahsetmeye değer gördüğüm bazılarını kalitelerine göre sıralamaya çalışalım:

01-Soldano GTO SuperCharger
02-Matchless HotBox Classic
03-Mesa Boogie V-Twin Pedal
04-Mesa Boogie V1 - Bottle Rocket
05-Bad Cat X-treme
06-Bad Cat 2-Tone
07-J.T Pedals ValveBoy
08-Budda ZenMan
09-Budda PhatMan
10-Koch PeadalTone
11-Siegmund Missing Link
12-ENGL TubeToner
13-SIB Varidrive
14-Stephenson StageHog
15-Hughes & Kettner TubeMan I & II
16-Hughes & Kettner TubeFactor
17-Tube Works TubeDrive
18-AMT SS-20
19-AMT Freak Guitar Pedal
20-Damage Control Demonizer
21-Damage Control Womanizer
22-Ibanez TubeKing (Sadece en son çıkan versiyon)
23-T-Miranda T-Preamp GTP-1
24-Blackstar HT-Dual
25-Blackstar HT-DistX
26-Blackstar HT-Dist
27-Blackstar HT-Drive
28-Blackstar HT-Boost
29-Electro-Harmonix Hot Tubes
30-Electro-Harmonix English Muff'N
31-SIB FatDrive
32-Seymour Duncan Twin-Tube Classic
33-T-Rex SpinDoctor
34-THC Skater
35-Effectrode Audiophile pedals Tube Drive
36-Kingsley Amplifiers Jester
37-Kingsley Amplifiers Jouster
38-Coopersonic ValveSlapper
39-Dave Hall Amps VT2 Dual Custom Guitar
40-Dave Hall Amps VT2 Dual Custom Bass
41-Morris Amp PreAmp Pedal, MorrTone
42-Elmwood Preamp pedal
43-Brunetti Amps, OverTone
44-Swell Pedal Company, Nashville, TN USA
45-Udaloff, Rusya
46-Hot Chili Tube Company, Hot Chili Tube Co. Tubester DS-1 New Mexico, USA
47-Siegmund Guitars, Micro Tube DoubleDrive California, USA
48-Siegmund Guitars, Missing Link California, USA
49-Garnet Amps, Guillotine PreAmp and Distortion Effect
50-Lightning Boy Audio Olympus



Eminim çoğu kullanıcı bu konuyu zaten biliyordur ve konuya hakimdir .
Burada yazacaklarım , bu konuya yeni yeni ilgi duymaya başlayanları doğru yönlendirmeye yöneliktir.
Bu ürünlerin bir çoğunu kullanmış ve halen muhafaza eden biri olarak karşılaştırmalar yapabilme şansına eriştim , buna göre önerilerim :

Hiçbir fiyat ve aleti bulma çabasından kaçınılmadan en iyisi diyenlere :

1-Soldano GTO ( Üretimi çok yıllar önce bitmiştir , Soldano SLO-100 preamp katına sahiptir , Bu sınıfın bence en paşa babasıdır .)
2-Matchless Hotbox Classic ve DirtBox (HotBox classic günümüzde halen üretilmektedir ve yüksek fiyatlı bir üründür )
3-Siegmund Missing Link ( Yüksek fiyatlı ve ısmarlama yöntemi ile elde edilebiliyor )
4-Stephenson StageHog ( Yüksek fiyatlı ve ısmarlama yöntemi ile elde edilebiliyor )
5-Koch PeadalTone (Yüksek fiyatlı , kaliteli , halen üretim sürmektedir .)
6-Lightning Boy Audio Olympus

Nispeten uygun fiyatlı ama bulmak için çaba gerektirenler :

1-Mesa Boogie V-Twin Pedal (Üretimi yoktur , 2. el olarak da git gide azalmaktadır , kaçırılmaması gereken bir pedaldır. )
2-Mesa Boogie V1 - Bottle Rocket (Üretimi yoktur ve ender olarak USA'da 2. el bulunabilmektedir )
3-Budda ZenMan (Üretimi yoktur ama tekrar üretileceğinden bahsedilmektedir , Superdrive series amfilerinin tonu vardır )
4-J.T Pedals ValveBoy (Üretimi yoktur fakat Epicenter Audio tarafından tekrar pedal dünyasına ufak tefek değişikliklerle kazandırılmıştır.)

Uygun Fiyatlı ve bulunabilir öneriler :

1-Hughes & Kettner TubeMan
2-Hughes & Kettner TubeFactor
3-Blackstar HT-Dual
4-Electro-Harmonix Hot Tubes

Herkese uygun ucuz ve kolay elde edilebilir (Başlangıç seviyesi):

1-Ibanez TubeKing (Sadece en son çıkan versiyon)

Yeni Başlayanlar için Kullanımı ,

Profesyonel kayıt teknolojileri hakkında birşey yazmaya kalkışmayacağım , zaten o konuyuda uzmanlarına bırakmak gerekir . Burada basitçe yeni başlayanlara ev ortamı için önerilerim olacak .

Evimizdeki halen kullandığımız combo gitar amfimizin fx-loop return kısmından eğer pedalın power amp çıkışı varsa öncelikle oradan , yoksa guitar amp çıkışından bağlayıp kullanmak öncelikle en doğru hareket olacaktır . Sıradan bir combonun sesinin nasıl değiştiğine kulaklarınız inanamıyacak . Tüm ton ve gain ayarları ve ses seviyesi ayarı pedal üzerinden yapılacak .

Ayrıca düşük wattlı (5-15 watt) lambalı head amfilerde de eğer fx-loop return varsa oradan yoksa input'dan girilip , pedal bypass edilip , power amp lambaları distorsiyona başlayıncaya kadar sesi açıp , daha sonra sesi sonuna kadar kısılmış pedal açılıp , gain , tone , volume ayarlanarak , 150 usd lik bir head'den 4000 usd'lik soldano , 3000 usd'lik Budda , 2000 usd'lik Mesa Boogie tonu almak uygun pedal ile bir rüya değildir .

Sadece sevgi ,merak , araştırma yeter .

Belki ilgilenenler olur ,
Sevgiler .

Hakan
 
Hocam elinize sağlık çok faydalı ve güzel bilgiler paylaşmışsınız. Yol gösterici ve referans alınarak hareket edilebilecek güzel bir yazı. Favorilerime kaydettim paylaşımınızı çok teşekkür ederim emeğiniz için.
 
Bu başlık çok zevkli ve eğlenceli bir başlık, zaten öbür taraftan biliyordum. Yeni sekme açıp Youtube'dan dinleyin hepsini.

Benim favorim Soldano, bir çok kişinin de odur zaten. Elinize sağlık! :)
 
Hakan Abi, Seymour Duncan Twin-Tube Classic ve Mayhem'in içindeki tüpler farklı. Phillips-Sylvania 62051 pentode lamba diye geçiyorlar. Standart amfi ve pedallardaki 12ax-at-au7'lere göre daha uzun ömürlüler. ( imiş, Mayhem'in kullanıcı klavuzunun yalancısıyım :)) Ama bu tüpleri nette satan bir site falan bulamadım. Bunları nasıl, nereden temin edebiliriz, bilen birileri var mıdır acaba?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bu lambalar minyatür lambalardır , subminiature tubes diye tabir edilir ve günümüzde artık kullanımı yok .
Değiştirilmesi de soketler de olduğu gibi değil , lehim marifeti ile pedal içerisindeki board a tutturuluyor .

Bilgisayarlarda kullanımı olmuş zamanında .

Bu işlemi de SD kendisi yaparım ben parası karşılığı diye söylüyor , benim bildiğim . Yeteri kadar NOS stoğu olduğundan bahsediyor .

Deneyip beğendiysen , söyleyecek lafım olmaz fakat ben tavsiye etmem diğer türlü .

Ayrıca lamba ömrünün garantisi yoktur .

:)
 
Hakan Abi, Seymour Duncan Twin-Tube Classic ve Mayhem'in içindeki tüpler farklı. Phillips-Sylvania 62051 pentode lamba diye geçiyorlar. Standart amfi ve pedallardaki 12ax-at-au7'lere göre daha uzun ömürlüler. ( imiş, Mayhem'in kullanıcı klavuzunun yalancısıyım :)) Ama bu tüpleri nette satan bir site falan bulamadım. Bunları nasıl, nereden temin edebiliriz, bilen birileri var mıdır acaba?

Ben bir ara bu pedalı kafaya takmıştım. Lansmanından kısa süre sonra Kıvılcım'da getirmişti. Belirttiğin tüpleri ben de araştırdım ve kesinlikle bulamadım. Tüplerin zaten soket değil lehim gibi bir şekilde monte edildiği belirtiliyor. Ankara Kıvılcım'da vardı bir tane, eleman da bu tüpler ömürlük zaten gibi bir laf etmişti.
Bir de ben bu pedalı denemiştim ancak hiç beğenmemiştim açıkçası. Abanılmış ama sıkı olmayan boğuk baslar, testere gibi tizler ve üst harmoniklerden eser bulunmayan kupkuru bir ton, almaktan vazgeçmiştim. Tabii ki bunlar kendi müzikal zevkime göre kişisel yorumlarım. Belki black metal çalan arkadaşlar sevebilir.
Benim bu kategoride mutlaka göz atılmasını, imkan varsa denenmesini tavsiye edeceğim bir pedal ise Blackstar HT-Metal. Ödüllü HT serisinin son üyesi olan bu pedal gerçekten çok versatil bir alet. Gani gani gain var, ama çamurlaşma yok ve de net bir alet.
 
İkinize de teşekkürler. Mayhem'i benim eski amfi ile kullandım bir süre. Çok ta iyi anlaştılar bende. Hem düşük ham yüksek gainde çok hoş tonlar verdi. Sanırım SD'lar transistörlülerde değil lambalı amfide biraz seçiciler.
 
Bende bk butler ve aria nın platinium drive ı var ikiside çok güzel pedallar butler her yola gelen bir pedal hele ts ile boost layıp herhangi bir gain seviyesinde çok değişik ve sıcak tonlar elde edilyor hele bi de fuzz la analog delay ekleyince tadına doyulmuyor.Aria nın td1 drive var yine lambalı arasıra forumada düşer hem de uygun bütçeli bir pedal.Hatta add plus a gönderip chandler a modlatmanızı da tavsiye ederim.Single manyetiklerde özellikle stratlarda çok düşük gain alıp güzel crunch tonları yaratabilirsiniz yada clean booster gibide kullanabilirsiniz.
 
Lightning Boy Audio " Olympus "

http://www.lightningboyaudio.com/olympus.html

83801_orig.jpg


A Mountain of Tone!

For Live Application: To allow the player to set their amp clean and use Olympus to get clean/overdrive/distortion by toggling the different foot switches on the pedal.
For Studio Recording use: When bypassed, the pedal is a high quality passive DI box, utilizing a Cinemag transformer for converting unbalanced instrument signals to balanced mic level through a high quality Neutrik XLR connector. When activated, the pedal allows the user to take full advantage of the vacuum tube warmth and a 3 band eq before it hits the DI output. Just think... a DI Box with a 3 band vacuum tube driven EQ and if you want distortion it can give you that too.

Features:
  • 3 channels (bypass, A,B). Channels A & B are an exact clone of each other, which gives the user the unique ability to dial in very slight tonal changes between the two channels or ie. they can make drastic changes between the two channels if they want a thicker, louder sound for leads.
  • Each channel features a 3 band EQ with Bass, Mid, Treble, and a gain section with controls for volume, gain and presence. There is also a distortion mode switch which toggles between Norm (overdrive) and Thunder (distortion). The mid band of the equalizer section is a push/pull style knob which allows the user to choose from 2 different frequency points for midrange.
  • Two foot-switches on the pedal. One is a Master Bypass (true bypass). The other switch toggles between channels A & B. There are LED indicators for the selected channel and for the Master Bypass.
  • Power on/off switch with an LED indicator.
  • Power Supply included with the purchase of Olympus.
What Makes This Pedal Unique:
  • Olympus uses 4 NOS JAN 5814 vacuum tubes .
  • Olympus switches between 2 pairs of vacuum tubes when you change channels, This design allows Olympus to have 2 identical channels which the user can set differently and toggle between.
  • When the pedal is activated the tubes glow blue (has no effect on sound).
  • There are metal protection bars around the tubes and the tubes are shock-mounted on the front side of the pedal.
The Stuff That Doesn't Make it Sound any Better but Sure Makes it Look Good:
  • The wood trim.
  • The Lightning Bolt hood ornament
  • The blue glowing quad of vacuum tubes.
True Bypass, point to point hand-wired all tube circuitry, and a studio quality DI output define this pedal as a serious player.


$729.99 USD

:)
 
THE LONE WOLF ROCKET 88 OVERDRIVE®


overdriveM.jpg




Subminiature pentode lambaların kullanıldığı bir ürün daha .

Son zamanlarda bu lambaların popülerleşmeye başlaması , büyük güç lambaları gibi pentode olması (6V6 yada 6l6 gibi) ve dayanıklı ve piyasada eskiden bol miktarda kalmasından kaynaklanıyor olabilir . Çalışma prensibi ile ilgili detay bulamadım , 18 V DC çalışıyor , çift pil ile çalışabiliyor . Starving çalışma ihtimali yüksek .

http://lonewolfblues.com/r88overdrive.html

ABOUT
This distortion pedal is unique in that it uses a subminiature pentode (a power tube similar to the 6V6 and 6L6) to produce authentic power tube overdrive tone. This pedal can be used as a preamp and/or a distortion device. Other pedals of this sort use a triode tube such as a 12AX7 to overdrive, not a pentode, and thus the tone is totally different. Do not confuse this pedal with pedals using triode tubes. What is the difference? The difference is that overdriving a preamp tube hard produces a harsh distortion, whereas overdriving a pentode produces more of a crunch from smooth to hard depending on the amount of overdrive. You can get Bassman tone out of a solid state amp with this pedal. The pedal is designed with a high impedance FET buffer at the input to get the best tone from your pickup, and the bypass is a true bypass.

The Rocket 88 Overdrive can even be used as a backup to your amp and can provide great tube amp tone connected straight into the line input of a PA.

SETTINGS
Settings are very basic; for a clean tone turn the DRIVE counterclockwise and turn clockwise as you desire more distortion. Increasing the DRIVE also increases volume, so you will need to turn the VOLUME control down as the DRIVE control is turned up to prevent feedback. It is really simple: increase DRIVE and decrease VOLUME or decrease DRIVE and increase VOLUME. The TONE control is an active control that amplifies the frequency range that you select.

POWER
The Overdrive operates with two 9 volt batteries or an 18V DC power adapter. The battery is switched OFF when an external power supply is used. The LED is ON when the effect is in, and is OFF when the effect is in bypass. The "IN" jack acts as the ON/OFF switch. Battery life is estimated at 15 hours of playing time.


FEATURES
  1. DRIVE control
  2. TONE control
  3. VOLUME control
  4. Actual power tube distortion
  5. 18V DC input (barrel with a negative center)
  6. True bypass
  7. Effect ON/OFF LED
  8. High impedance input
  9. Reverse polarity protection
  10. 5-year warranty on parts and labor
  11. If not satisfied, return within 60 days for a refund of the
    purchase price minus shipping and 4% credit card transaction fee

:)
 
Geri
Üst