CrazyLead : Aşama Aşama Mix ve Mastering

Bayadır Bu forumlara takılıyorum ama küçük cevaplar dışında pek birşey yazamadım aslında .

Domokuna gönderdigim parçayı nasıl yaptıgımı anlatmak istiyorum

1.Parcanın gitar hariç kısımları Igor Khoroshev e ait cake walk kullananlar sample lardan bilir

Ben midilerin üstüne kayıt almadım cooledit proyu kanal kayıt konumuna getirdim bir kanalda arm ı açtım midi editöründe teker teker kanalları solo dügmelerine basarak ayrı ayrı kanallara kaydettim sonra kesip bictim ve bir timeline a oturttum biraz uzun sürüyor ama istediginiz düzenlemeyi mididen daha rahat yapabiliyorsunuz

Kanallar söyle

davul Stereo
Bass,Strings, mono
elektro Stereo kaydedildi

bu asamalardan sonra parcaya boydan boya solo ekledim (doğaçlama)
onuda streo bir kanala kaydettim

Davulu bası ortaya ,strings i %20 saga gitarı ise ortaya aldım diger enstrumanlarda saga ve sola eşit miktarda panlandı.

compressor kullanmadım çünkü midi samle larım comp lu idi Midiler için soundfont kullandım

mix i down ettim

Master için Cooledit pro ya devam ettim program degiştirmedim bütün seviyeler ve panlar yapılmış mix downu çok hafif bir hall reverbe soktum
ardından Normalize ettim Dc offset i sıfırladım

parçanın başındaki ve sonundaki lead in lead out boşluklarını sildim son bir sona fade out çektikten sonra parcanın Frekans dagılımına baktım (blackman harris window) ona uygun master eq yu uyguladım

ve parça bitti ....
 
Meşgul olabilir bu aralar, benim de işlerim yoğun o yüzden çoğu zaman okuyup geçiyorum, cevap kısa ise yazıyorum yoksa bırakıyorum maalesef. Yılbaşına kadar böyleyiz, sonra düzelecek umuyorum. Bize biraz sabır gösterebilirseniz çok memnun oluruz.
 
Crazy,

Parcanin genel sound'unu cok begendim, berrak, net, rahat dinlenebilen bir miks elde etmissin. Ben yapiyor olsaydim belki gitar/bas dengesinde bas'i biraz daha kayirirdim, ama bu bariz bir sey degil, tamamen benim kisisel tercihim.

Cakewalk kullanmadigim icin Igor K. ile muserref olmadim. Konuyu biraz daha acarsan sevinirim. Bu bir tur sample library mi? Yoksa duydugumuz baslari ve davullari caldiran MIDI template'ler mi var icinde?

Her iki durumda da, sectigin bas ve davul tonlarini ve performanslarini cok begendim.

Gelelim madalyonun diger yuzune. Parcada beni gercek anlamda rahatsiz eden tek sey, parcanin gamina ait olmadigini dusundugum bazi notalarin gitar tarafindan sikca gundeme getirilmesi oldu. Seni bilmiyorum ama ben bu parcayi si melodik minor (aeolian) gaminda gibi algiladim. Oysa bu gam icerisinde do'nun yeri yok. Si ve do gibi, aralarinda yarim aralik bulunan iki nota yanyana geldiginde cok dikkatli kullanilmasi gereken bir ses ortaya cikar. Kulaga bu iki nota birbiriyle celisiyormus gibi gelir. Uygun cerceveye oturttugunda cok muhtesem bir etki elde edersin, ama burada durum oyle degil gibi geldi bana.

Parcanin gami si dorian olsaydi do'nun yeri olurdu. Ama dorian ozellikle rock icin calismasi zor bir gamdir, cunku pek guclu kadans yapamazsin.

Muzik teorisiyle aran nasil bilmiyorum. Bu yazdiklarim Cince gibi geldiyse daha pratik olarak aciklayabilirim.

Kulagima batan notalar disinda harika bir parca olmus. Tebrik ediyorum.
 
Crazylead,

Parçanın kayıdı ve prodüksiyonu çok güzel, ama benim eleştirim de Domokun'unki ile aynı paralelde. Kayıdın temizliğine diyecek birşey yok, sen konstrüksiyon olayını çözmüşsün, seçilen sesler, geçişler filan gayet güzel, tek eksiğin zengin bir stüdyo ekipmanına ulaşma şansının olmaması olabilir ki o sorun herkeste var. Belki basa biraz daha dip verir, davulu çok az öne çıkartır ve gitarın bağıl olarak biraz daha zayıflamasını sağlardım, zira parçada dinamik olarak daha çok tavan boşluğu var, olayı "brickwall" denen o popüler ama iğrenç doluluğa vardırmadan parçayı biraz daha yükseltebilirdim, onun dışında teknik olarak bir diyeceğim yok, zaten benimki de kişisel tercih meselesi, yoksa doğru/yanlış açısından değil.

Ancak parçanın teması bana biraz amaçsız, odaktan kaçmış gibi geldi, pek düşünülmeden atılmış sololar, arada disonant yerlere kayıyor, kim bilir belki de öyle notalarda dolaşmayı seviyorsun ama beni biraz rahatsız etti, ben melodik adamım, tabii zevkler ve renkler tartışılmaz diye birşey var o yüzden fazla birşey de diyemiyorum. Bunların dışındabu mp3'deki kayıt teknik olarak çok güzel geldi bana, eminim Wave dosyasında daha neler vardır mp3'ye indirirken yokolan.

Şimdi şöyle bir olay da var, belki de buraya birşey asıp bize duyurmuş olmak için böyle bir parçayı şişirdin gönderdin, esas güzel mateyali kendine sonraya saklıyorsun da olabilir ;) zira eğer sende böyle bir kayıt çıkaracak potansiyel varsa bunun çok daha üzerinde derlitoplulukta ve müzikal bütünlükte parçalar çıkarabileceğinden hiç şüphem yok. Materyalini aman ziyan etme, bunları eski dostum Serdar Öztop'un yaptığı gibi bir albüme dönüştür, tavanarasında kalmasın.

Eline sağlık diyorum, süper olmuş, bu forumu kurarken böyle bir standartla karşılaşacağımı beklemiyordum, önce Jeff sonra sen, süper...

İyi ki varsınız, yolunuz açık olsun.
 
Şarkı genel olarak güzel. Fakat ben bas a takıldım biraz, sanki şarkının bazı yerlerinde özellikle 1:27 - 1:30 arası nasıl desem sanki sentetik gibi (garip bir tabir oldu ama aklıma ilk gelen buydu). Bas ta bence mid leri biraz kısıp sesini yükseltmelisin. Ayrıca şarkının gene aynı kısmında kick lere yada bas reverb vermişsin gibi... Deminden beri o kısmı dinliyorum baya dikkatimi çekti.

Eline sağlık.
 
Eline sağlık hoş olmuş. Sound temiz. Ama ben de domokunun gitar ile ilgili notasal sıkıntılardan muzdarip olduğu noktaları yakaladım. Bunun dışında Mahcem ustanın dediği gibi sound biraz boşta kalmış veya ben yoğun sounda alışık olduğum için bana biraz eksik geldi: Bir klavyeden pad eklesen altyapı çok güzel dolacaktır emin ol. Aslında ben de bir gitarist olarak böyle bir altyapı üstüne solo atmaktan zevk duyardım.
Slap bas ile bu parçayı yeniden dinlemeyi çok isterdim. Slap bas bu besteyi uçurur bana göre. enerjisine enerji eklenir.
Sana kolay gelsin tekrar eline sağlık...
 
Hepinize Teşekkürler

Kullandıgım ekipmanlar

digitech rp50
Washburn mg130
Behringer Mixer
Sb live value
D-I Box

aşırı bir ekipmanım yok aslında

Ya bu parça benim bestem sayılmaz ama biraz düzenledim
Parca B dorian gamlarda yazıl mış Sololar tamamen dogaçlama daha melodik 40 a yakın parçam var hepsinin kalitesi bu seviye

onlarıda zaman oldukça yollayacagım...


tekrar teşekkürler
 
Eline saglik crazylead guzel olmus. Arada belki biraz ritm gitar filan olsa bir iki rifle bu parca daha kuvvetli olur diye dusunuyorum. Bu forum sayesinde boyle yetenekli arkadaslari bulduguma cok seviniyorum.
 
selam herkese!

Crazylead parçanı ben de çok beğendim. Özellikle kayıt gerçekten çok temiz. Bu kaliteye ben de umarım yakında ulaşacağım. Igor Khoroshev konusunda ben de biraz ayrıntılı bilgi istiyeceğim. Zira ben de Cakewalk a yeni başlayan bir çaylağım. Senin gibi arkadaşlar inan bana cesaret veriyor müzik konusunda. Tekrar eline sağlık diyorum.
 
Tekrar Merhaba;

Yeni Bir Parça İle Karşınızdayım Bu parça tarz olarak baya bir farklı digerinden. Jazz Blues vs denilebilir?? Yine domokuna yollayacagım parçayı.. Parca Şöyle imal edildi....

1. Cok sıkıntılı bir günümde canım cok bilmesemde jazz çalmak istedi hemen midi tamplate im den bir davul partisyonu buldum üstüne bass geçişleri salladım.
2. parça si mi ve re diyez düzenlerde gelip gelip gitti iki kanal gitar kaydettim

mixte Plate Tarzı cok kısık reverb uyguladım

Mastringde ise ek olarak normalize +puncher kullandım...

Umarım Beğenirsiniz!!
 
ETERNITYNOW demiş ki:
ben bu parçayı birtürlü indiremedim nasıl yapıcam bu işibilen biri yazarsa sevinirim.....

Yukarıda Domokun'un mesajinda "burada" diyen o mavi renkli satırın üzerine git, sağ fare tuşuna tıkla, açılan listeden "Hedefi sakla/Save Target"i seç, harddiskinde uygun bir yere kaydet. Sonra oradan dinlersin.

Sevgiler.



Crazylead,

hadi bakalım ikinci parçayı bekliyoruz sabırsızlıkla.
 
Bu işlere yeni yeni başlamaya çalışan ve bu forumu ilgi ve merakla takip eden biri olarak,kaydı gerçekten çok beğendim.CrazyLead'in ellerine sağlık,bas ve davul o kadar iyi doldurmuş ki altyapıyı...Diyecek bişey yok :) Umarım ben de arkadaşlarımla böyle şeyler başarabilirim.
 
Ilk yorumu ve ukalaligi da ben yapayim izninizle :D

Crazy,

Gitar tonlarina tek kelimeyle bayildim. Hem lead, hem de ritm icin. Caldigin tarza cok uyan tonlar secmissin. Belki ben olsam miksajda lead gitari biraz daha geriye cekerdim. Ama onun disinda hersey mukemmel bence.

Bas sesiyle ilgili sikayetlerim var. Kontrbas kullanmak iyi bir secim. Fakat kontrbas, bas gitara gore daha dolgun sesli bir enstruman oldugu icin sesini biraz daha dikkatle islemek gerekiyor. Caz kayitlarinda genellikle kontrbasi butun dolgunluguyla duyarsin, fakat caz davulculari kick drum'i cok hafif kullanirlar. Dolayisiyla ikisi cakismaz. Oysa burada oldukca guclu bir kick drum var. Dengeyi saglamak icin mecburen kontrbasi geri cekmissin. O yuzden kontrbasin ne caldigi anlasilmiyor. Bunun yerine kontrbas'in 250-300 Hz'den asagisini EQ ile traslamayi deneyebilirsin. Boylece kick drum ile catismadan daha on plana cikarabilirsin.

Benzer bir senaryoyu ben "Iki Muhtesem Program ve Bir Yeni Parca" sayfasindaki parcamda yasamistim. Orada 1:25'ten itibaren giren kontrbas'i dikkatle dinlersen ne kadar traslandigini duyarsin. Ama kick drum destegi oldugu icin boslukta kalmiyor.

Bir de, kontrbas da aynen standart akortlu bir bas gitar gibi mi notasindan daha kalin notalari calamaz. Kullandigin sample'lari normal kullanim araliklarinin disina tasidigin zaman dogalliklari kaybolmaya baslar.

Miksajla ilgili soyleyeceklerim bu kadar saniyorum. Duzenlemeyle ilgili birsey soylemiyorum cunku zaten sen de bunu dogaclama bir parca olarak dusunmussun.

Tebrik ederim, genel itibariyle gayet guzel bir parca.
 
Cok Teşekkürler Domokun

bu parça aslında bir bestenin kaydını alırken başta yapılmış bir solo alıştırması aslında parça vokalde içeriyor ama onların kaydı baya zorluyor beni sesimi ayarlamak gerçekten zor. vokal konusunda

parçadaki dip gürültü seviyesi -69 db referance 0 db
Gitar Tonları

Lead:
Rp 50(Tube Dist gain:9 Eq low:+8 mid:+2 hi:+2 + delay analog 400ms fb:%30+ reverb:Arena +(4044hz + Q=2,04 + Gain 0db Low pass filter)

Ritim
Rp 50(Tube Clean gain:9 Eq low:+8 mid:+2 hi:+2 + delay analog 400ms fb:%30+ reverb:Arena +(4044hz + Q=2,04 + Gain 0db Low pass filter)
 
Geri
Üst