Sahne Monitörleri?

Arkadaşlar bu sahne önüne konan monitörler tam olarak ne işe yarıyor lütfen açıklarmısınız?
Konuyu açmadan önce arattım ama bulamadım...
Bir yerde müzisyenin çaldığını duymasını sağlıyor diye duymuştum ama ne kadar doğru bilmiyorum.
Ayrıca doğruysa adam anfiden gelen gitar sesini duymuyor mu ki buna ihtiyaç duyuyor?
Veya sahnenin ses düzeni bozulmazmı? Nedir ne değildir lütfen bilenler bir açıklasın?
 
küçük stüdyolar olarak düşününce ,evet herkes herkesi duyabiliyor.ama geniş veya gürültü mekanlarda diğer grup arkadaşların ne çalıyor,duyamazsın.o yüzden bu monitörlere tüm mixerden çıkan ses verilir.ve "şu an duyduğumu aynen dinleyici de duyuyor " diye sevinirsin ama türkiye de hiç bir zaman bu şekilde bir ses sistemi yapılamıyor.heveslenmeyelim :cry: ben konserden sonra çekilen video ya bakınca neler hissettim anlatamam.sahnede ne duydu isem seyirci duyamamış.
 
Referans monitörleri eğer her elemana ayrı ayrı verilmişse ve kendi sesini yüksek volümde duyabilmesi sağlanmışsa müzisyenin mikrofonundan çıkan sesi güzelleştirmeden/değiştirmeden verir. Ses karakterine etkimez yani. Böylece vokal yaparken detone olmazsın, enstruman çalarken de kendini rahatlıkla duyabilirsin ve tuşeni buna göre ayarlayabilirsin ve daha birçok olmazsa olmaz...
Ayrıca büyük kalabalık bulunan konserlerde 100Wlık sesi sonuna kadar açık bir amplin varsa ve bu amplinin tam dibinde çalıyorsan belki kendi sesini duyarsın. Hem solist, klavyeci vs gibi elemanlar nerden duyabilirler ki kendilerini :D
Senfoni orkestrası gibi büyük gruplar için zaten kulaklık monitörler geliştirilmiş bulunmakta. Bazı popüler müzik-rock müzik icracıları da bunları kullanıyorlar tabii. Monitörler sahne ses düzenini pek bozmazlar kalabalık bir sahne sözkonusu değilse.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Valla hiç sahnede falan gitar çalmadığım için bilmiyorum tabiki ama yinede ne bileyim kendi anfinden çıkan sesi sen duyamıyorsan seyirci nasıl duysun ki? (Anlatamadım galiba :))
 
En küçük sahnelerde bile ses sistemi vardır. Enstrumanların, mikrofonların giriş yaptığı mikserden çıkış alan kolonlar sesi seyircilere iletir. Ampliler yetersiz kalır küçük sahnelerde bile. Monitörler ve kolonlar ayrı şeyler. Kolonlar dışarıya değiştirilmiş sesi verirler, monitörler içeriye değiştirilmemiş sesi verirler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Yani şu 100wattlık anfiler bile yetersiz konser için...
Ya ben hala anlayamadım şu sahne olayını...
Ee peki anfi yetersizse neden adam oraya anfiye bağlanmış 2 amp cabinet koyuyor.. Direk mixerden gelen ihtiyacı olan kolonu koysun... Power Amp kullansın onun yerine?

Kolonla ilgili bişey demedim zaten bide :) Monitörü soruyodum yani kendi çaldığını duyamayıp monitöre ihtiyaç duymak tuhaf geliyor kulağa.. Ama tabiki bu konuda pek bilgim yok çıkıpta hiç sahnede falan bi yerde gitar çalmadığım için bilemiyorum..
 
rockforever demiş ki:
01 demiş ki:
Ayne gibidirler,verdiğin sesi aynen sana gönderir,böyllece dinleyicilerin ne duyduğunu merak etmezsin...

Yaw seyirciler Anfiden..vs den gelen sesi duyuyorda müzisyen niye monitör kullanma ihtiyacı duyuor onu soruyorum bende :)


YAhu zaten monitörler ihtiyaca göre kullanılır şart bir olay değil,eğer koskoca kabinin önünde duruyorsa doğal olarak ses müzisyene gelecek ve sesi algıladığı için monitöre ihtiyacı olmayacaktır,eğer dureum tam tersi ise doğal olarak monitöre ihtiyaç olacak...

Büyük ,açık hava konserlerinde,büyük salonlarda şarttır,çünkü ses dağılır senin o sesi net olarak algılaman zordur,bu sebepten kullanmak farz olur...
 
01 demiş ki:
rockforever demiş ki:
01 demiş ki:
Ayne gibidirler,verdiğin sesi aynen sana gönderir,böyllece dinleyicilerin ne duyduğunu merak etmezsin...

Yaw seyirciler Anfiden..vs den gelen sesi duyuyorda müzisyen niye monitör kullanma ihtiyacı duyuor onu soruyorum bende :)


YAhu zaten monitörler ihtiyaca göre kullanılır şart bir olay değil,eğer koskoca kabinin önünde duruyorsa doğal olarak ses müzisyene gelecek ve sesi algıladığı için monitöre ihtiyacı olmayacaktır,eğer dureum tam tersi ise doğal olarak monitöre ihtiyaç olacak...

Büyük ,açık hava konserlerinde,büyük salonlarda şarttır,çünkü ses dağılır senin o sesi net olarak algılaman zordur,bu sebepten kullanmak farz olur...

İşte istediğim cevap bu tarz şeyler :) Teşekkürler...

Daha geniş bilgisi olan ve anlatacak olan..vs varsa bi zahmet anlatabilirmi? Sahnenin ses düzenini nasıl olurda etkilemiyor..vs?
 
Bir de amfinin kullanılmasının bir diğer amacı sesi/çaldığını dinlemenin yanında setuptan yada gitardan çıkan sinyalı amfide (pre+pwr) işleyebilmektir. Ton tartışmasız çok daha güzel olur.
İşin kolayına kaçmak daha esnek sonuçlar elde etmek için amfi simulatorü kullanılır. Ama bu aletlerin ustaları tatmin etmediği çok görülür. Bazı büyük konserlerde arkada akla hayale gelmeyecek kadar full stackler görülür. Çalanın önünde yine dinleme monitörleri bulunur. Bunun amacı farklı tatlar yaratmak ve farklı mikrofonlamalar ile apayrı tatar yaratmaktır. Esas amaç yine amfiden/kabinden dinlemek değildir.
Umarım yanlış birşey yazmamışımdır:D
 
abi gitarist için falan bi nebzede işte davulcu mesela vokali nası duyacak? e tabiki monitör sayesinde mesela yan fülüt var herkes nası duycak veriyosun herkese bi monitör o sayede çalıyo millet birlikte . küçük sahnelerde bi şekilde olur monitörsüz ama açık havada asla
 
Gitaristin kendini anfiden duyması hiç de iyi birşey değil. Şöyle özetleyim sahnede çok yüksek bir volume ile müzik yapıyorsunuz ve eğer kendinizi anfiden duyacak kadar çok yüksek bir ses düzeyi var ise diğer enstrumanistleri hiç duyma şansınız yok. Sahnede herkesin önündeki monitörler sadece kendinlerini değil diğer arkadaşlarını da duymasını sağlar. küçük sahnelerde çok lazım olmayabilir ancak 40 mt uzunluğunda bir sahnede basscıyla zıt köşelerde duran bir gitaristin bassçıyı duyması nerdeyse imkansız. İşte o zaman monitörler devreye giriyor. Yapılması gereken aslında monitörlere her enstrumanı yönlendirmek değildir. Duymaya ihtiyaç duyduğunuz aletleri yeteri kadar monitörden alabileceğiniz optimum ayarı yapmaktır. Bir davulcu için sahnede en önemli enstruman basstır. Davulcunun bassçıyı duyamaması faciadır :) Gitarlarin birbirlerini duyması gerekir. Zaten davulcunun tuşesi yüzünden davulları genelde sahnedeki herkes rahat duyar. Vokalist ise özellikle kendini ve armoniyi duymak ister ki detone olmasın.
 
Açıklamalar sayesinde daha iyi anlıyorum şimdi ki doğru zaten mesela bassçı sağda oluyor gitar solda adamın duyması zor olabilir onun için ihtiyaç olabilir... Teşekkürler tekrardan herkese :)

Birde peki çalarken sahnenin etrafında dolanıyorlar o zaman monitörlerden duyduğu sesi nasıl duyuyor? Mesela çalarken sahnenin en sağına veya en soluna gidip orda çalıyorlar o zaman nasıl bir duyum oluşuyor yine monitorlermi söz konusu?
 
biraz artizlik sanırım o çünkü ritm gitaristin kendi mönitörüne istediği ses seviyesiyle mesela klavyecinin duymak istediği sesler aynı değildir. ona göre sound yaparken masa başındakilere bunu iletir öyle ayarlarlar. seninde dediğin gibi sadece yürüyolar yani konserin ortasında yerleri deiştirip herkes başka yerde çalmıyo sanırım öle diilmi. hehe
 
Tabiki yer değiştirmiyolar ama normalde sahnenin ortasında çalan gitaristin monitorüde ortada olduğu için çalarken sağ veya sol taraflara gittiği zaman nasıl duyuyor acaba:)
 
Queensryhce grubunda kulaklık monitörler vardır. Sahnede yerde monitor kullanmıyorlar. Kulaklıktan birbirlerini duyarak hareket ediyorlar. Bir de yılların verdiği beraber çalma durumu var ki o zaman sahnede çok rahat oluyorlar. Birbirlerine alışmış yıllardır beraber kendi yaptıkları parçaları çalan gruplar var. Onlar elbette çok daha rahat oluyorlar sahnede.
 
abi okadar duyulur zaten yani monitörün önünden ayrılınca çıt çıkmıyo diye bi olay yok sonunda bangır bangır konser veriyosun yani o kadar duyulur sanırsam
 
Sahnede çok yüksek ses varken senin önünde olduğun anfinin sesi ne kadar yüksek olursa olsun diğer enstrümanlar senin anfinin sesini muhakkak bastırır. Bu nedenle bir monitörden kendini duyman, ne yaptığını bilmeni sağlar. Ayrıca bu monitörden sadece kendi sesini değil istediğin diğer enstrümanların da seslerini alabilirsin. Mesela ritim gitar çalıyorsan koşmamak ya da çekmemek için davulun bas'ını biraz daha yüksek tutulmasını isteyebilirsin ki bu son derece etkili olur gittiğin ritim açısından. Aynı şey davul içinde geçerli, mesela bas gitarı ya da vokali biraz daha yüksek isteyerek parçanın neresinde olduğunu kaçırmazsın. ;)
rockforever demiş ki:
Tabiki yer değiştirmiyolar ama normalde sahnenin ortasında çalan gitaristin monitorüde ortada olduğu için çalarken sağ veya sol taraflara gittiği zaman nasıl duyuyor acaba:)
Bu durum şu şekilde açıklanabilir. Sahnede sadece monitörler yoktur. Bunların dışında, özellikle büyük sahnelerde veya açık hava konserlerinde, sahnenin yanında veya biraz ilerisinde yukarı asılmış head'ler vardır,bunlar küçük sahneler için 2-3 hoparlörden oluşabilirken büyük ya da açıkhava sahneleri için oldukça büyük 4-6 kabinden oluşur. Bunlar monitörlerden ziyade parça parça ses almak yerine grubun bütününü verir, yani seyircinin duyduğunun aynısıdır. (Monitörlerde ise duymak istediğin enstrümanın sesini ayarlatabilirsin.) Bu head'ler sayesinde parçanın tamamını duyar ve monitörden alamasan bile kendini sahnenin neresinde olursan ol duyabilirsin.

Aslında bana kalırsa küçük sahnelerde, barlarda vs. çalarken monitöre pek gerek yok. Çünkü zaten bar sahneleri (Özellikle Ankara'dakiler) pek büyük olmadığından bir de her elemanın kendine göre ayarladığı bu monitörler sahne içinde karışıklık yapıyor. İyi bir performans için sahne içindeki ses önemli olduğunda karışıklık da olumsuz bir etken. Sahnenin dışı bir şekilde hallolur ama içeriyi iyi bir soundcheckle halledemezsen karman çorman olur. Benim küçük mekanlarda tercihim her zaman monitörler yerine head'lerden yanadır bu sebeple. :D

Saygılar...
 
abi özellikle açık hava sahnelerinde öyle bi oluyo ki davuldan 2-3 metre uzağa bile düşsen bütün grup çalmaya başladığı zaman sen davulu bile duyamıyosun.kendi sesini duymaya çalıştığın anfilerin sesi hiç ortada yok.onun için monitörler büyük ve açık hava sahnelerinde elzemdir.olmazsa olmazlar.yanlız iyi bir sound çek yapmak lazım.şu ana kadar ben adam gibi bi tonmaistere rastlamadım sahnelerde.anıtparkta geçen sene bi konser vermiştik.ordaki konserde benim monitörümden diğer gitarist arkadaşın sesi geliyodu.ben kendimi duyamıyodum.kendi anfimim dibine sokuldum.açık havanın avantajı ile kendimi anfimden az biraz duydum.hatta çoğunlukla kulağım anfiye gelcek şekilde sahnede yan dönüp çaldım.yoksa kendimi duymuyodum.:D yani işte monitörler böyle durumlardan korunmak içindir.ama tabii iyibir ayar yapıldığı zaman.

bide sahnelerde monitörler dışında arkadaşıonda belirttiği gibi headler olur.bunlar genel sesi verir.bunlarda duymanda yardımcı olur.

yani o kadar yüksek bi ses seviyesinde hiç kimse birbirini duymuyo.onun için monitörler headler ve iyi ayar yapacak bi tonmaister şart.:D

kib.kolay gelsin.müzikle kalın.:D
 
Geri
Üst