Kulaktan Nasıl Tab Çıkarırım (soru)

hayırlı akşamlar önceliklle.

ben 1 yıldır gitar çalıyorum(elektro) lakin çok basit şarkıları bile kulaktan çıkaramıyorum. çok araştırdım bu konuyu bol bol müzik dinle diyorlar günde min 5 saat müzik dinlerim ben. caba bu işin armoni bilmemekle alakası varmı? bana nasıl bir yol izlememi söyleyebilirmiiniz biriniz gerçekten çok canımı sıkıyor bu konu..

birde tabları nerden indiriyorsunuz? ben genelde mygitardan indiriyorum bazen orada bulamadıklarım oluyor. Türk sitesi de başka yok zaten.. songsterr var orası biraz güzel. sonra 911 tabs zaten paralı vs. bu konudada yardıma ihtiyacım var.

cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
sorunun içinde kendinle çelişmişsin, gelişme cümlesinden anladiğim kadari ile tablarla bayaği haşır neşirsin.. tab kullanmamak zorundasın bir süre.. iyi bir müzisyen der ki, tab fast food yemeklere benzer, lezzetlidir ama öldürür.. tab olayını unut. gitara ne kadar hakimsin bilmiyorum. gitarina hakimiyet kurduktan sonra bütün duyduklarını gitarinla uygulamaya çalış..

windows media player da çalan bir şarkıyı ctrl + shift + s tuşu ile slowmotion moduna alabilirsin.. bir süre böyle çalışırsan kulağin açılır, meşaakatli ama emin bir yoldur.. yine aynı tuşlarla, s yerine de n tuşuna basınca normal moduna döner şarkı..

tabdan uzak dur.
 
Tab kulağını öldürür. Al eline sesleri tanımaya çalış bende çok iyi değilim ama kesinlikle uğraşınca çıkartabiliyorum.
 
911 tab dan ben parasız indirebiliyorum bende nasıl oluyor acaba? bir de kulaklık tak birini boşta bırak arkadan şarkı çalsın sen de bir yandan gitarı götür.Çok basit bi yöntem ama çok çok işine yarayacak.Zamanla benzerini çalıyorsun iyice alışınca da tıpkısının aynısını çalıyorsun.Çoğu tab çöp zaten adam uydurma yazmış geçmiş.. çalmak istediğin parçaların videolarını seyret ben böyle böyle birçok ipucu topladım.Devir internet devri..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
hepinize çok teşekkür ederim cevaplarınız için öncelikle.
VanHalen ; 911 den ben indiremiyorum indirmeyi bırak. açamıyorum 5 sn çalıyor onra full sürüm alın vs diyor..
 
Şöyle ki çoğu şarkıda kullanılan standart kalıplar vardır. Mesela senin önceliğin hangi akor düzeninde yazılmış onu anlamak. Drop mu ? Standart mı ? Sonra kapalı vuruşların notasını ayarlayacaksın.
Sonra mesela hızlı soloların vazgeçilmezi pentatoniklerdir. Ne bileyim bir E pentatonik D pentatonikte gezinmeyi öğren. Sonra şarkıyı iyice ezberledikten sonra hangi telden çaldığını da anlayabilirsin. Mesela standart E akor düzenindeki G teli ile D telini ayırt edebilirsin. Biri bobinajlı diğeri değildir. Tondan ayırt edebilirsin. Sonra nerelerde pull of yada hammer on yapıyo onu bi kavrayabilirsin. Sonra telden tele geçişler hangi perdelerde uygundur kolaydır. Bunları da kombine telleri dikkete alarak bulabilirsin. Mesela E ve B telleri kendi aralarında 2 tane , E A D G telleri de kendi aralarında 4 lü kombine tellerdir. Sweep picking olayını da teorik olarak bil mesela. Sonra şarkı dinlerken aa burda E pentatonik var diyeceksin zaten. Sonra kolay gelsin :D
 
unutmuşum bir de licklibrary var youtube a licklibrary.com yaz görürsün adamlar çok güzel bir şekilde anlatarak öğretiyor.tabla uğraşacağına 2 kere izlesen olayı kaparsın.
 
İşin öğrenme sürecinde elbette bol bol tab'la başkalarının egzersiz veya parçalarını çalışmak gerekli. Demek istediğim 1 yıl az bir süre değil ama verimini bilemeyiz. Başka üyelerde benzer şeyler demiş ama belki işe yarar diye belirtiyorum;

Akorlarda; Elbette her akor farklı notalarda ayrı tınlar ama aynı "tip" akorların (majör, minör,7'li...) karakterleri oldukça ayırd edicidir. Full aranjmanlı bir parçada bazen bunları duymak zorlaşabilir ama bu karakterleri duyunca tanımlayabilmek önemli avantaj. Bununla beraber bir uygulama da sanki bas gitar çalıyormuş gibi parçaları dinlerken bas notalarını kulaktan bulup sonra akorunu üzerine kurmaktır. Bas gitarı taklit etmek değilde bas notaları parçaları uyumlu dinlemek gibi diyelim. Hakim oldukça kendi yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz.

Solo'lar; Yine majör, minör vs gamları biraz çalışmış olmak lazım. Bu bize biraz ileriyi görmeyi sağlar kastım dinlerken ilk notayı bulunca bir noktaya kadar diğerlerinin edindiğimiz duyum alışkanlığı sayesinde kolayca tab'a dökebilmemizdir.

Hepimiz müzik dinler veya çalarken farklı seviye ve şekillerde beyinimizde "müzikal beklentiler" vardır. Zaten müzik kulağı geliştikçe bize zevk veren bu alışkanlığımızın bizi etkileme şeklidir. Tanıdık tınıları daha kolay benimser, yabancı olanlardan zevk alabiliriz. Müzisyen olarak yapabileceğiniz şey bir dinleyici kadar müzisyen olarakta bunu geliştirmeniz. Üyelerin dediği gibi tanıdık müzik türleri/müzikal an'ları kulak, yabancı olduklarınızıda (jazz, fusion, japon ezgileri vs.) tab/nota okuyarak kulağınıza ne kadar işlerseniz o kadar kendinizi geliştirirsiniz.
 
Ben uzun süredir videolarla öğreniyorum sololar olsun ritimler olsun. Tabla felan uğraşmak bana amelelik geliyor. Hatta o yüzden soloları da akorlara falan baktıktan sonra kulaktan çıkarır doğaçlama atarım. Çok fazla soloyu birebir çalamıyorum ama bu şekilde hakimiyetimi artırdığımı düşünüyorum. Bir yandan da duyduğumu gitara aktarabilmeye başladım. Ama hala kendimi yeterli görmüyorum bu konuda. Kulak eğitimine ihtiyacım var.
 
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Pentatonik solo cok rahat gezebiliyorum zaten. Yalnız diğer gamları bilmiyorum. Onlara da bir bakayım ben. Tekrar teşekkürler
 
Bence fazla tablara dalma,bağımlılık sebebi gittikçe tembelleşiyor ve kulaktan çıkartmaya adım adım uzaklaşıyorsun :) şöyle rahatlat kafanı aç daha dün annemizi durmadan dinle abi artık hatim etceksin birde çalan insanlara bak oradan bir yol belirle kendine o yol üstünden kendi tablarına yoğunlaş.Tablar insanı bir yere kadar götürüyor sen tabla çalarsın ezberindeki şarkı sayısı biter,yandaki adam doğaçlama atar atar durur. :) Ha tabi tab istiyorsan ben songsterri öneririm :) çoğu Türkçe şarkılarda var.Ve en güzel yanı internet üzerinden ve demo olmaması.
 
Geri
Üst