SX gitarlar hakkında

bugün gitarı elime aldım, biraz cızırdama var gibiydi. köprüyü düzelteyim dedim, düzelttim. akordunu yaptım.
sonra biraz rocksmith'te takılırken la telindeki do notasını yanlış gösteriyordu. ben de herhalde yeni değiştirdiğim tellerin gerginliği fazla herhalde diye düşünüp kontrol ettim, 12. perde notaları hafif yanlış. pickguard'ı kaldırmak üzere takımları çıkardım.

bundan önce de elimdeki fazla yayları takmak istedim, arada elim değiyor ister istemez, pek tremolo kullanmıyorum. arka kapağı söktüğümde tremolo blokta sadece 3 yay deliği olduğunu farkettim. şekildeki 30 tllik, şarjlı el matkabıyla delik açabildim.

blok aluminyum.

35btlp2.jpg





sonra pickguardı kaldırıp sap ayarı yapayım dedim fakat kanal göremedim, ayar yapmak için sapı sökmeniz gerekiyor ya da oraya bir kanal açılmalı.
s63axx.jpg






hızımı alamayıp potansiyometreleri de söktüm, altında naylon parçaları kalmıştı, alayım dedim ama en al potansiyometre ya çok yüksekte ya da gevşek kaldı, meğer elimde kalmış :D

2z6w5er.jpg
 
Aslında Gitarizm blogunda strat modifikasyonu kısmında aşağıdaki bilgiye rastladım ve sizinle paylaşmak istedim. Gitar akort burguları kısmına demir bir parça takan, deneyen var mı? Yararlı mıdır. Hemen çelikçiden bir tane kestirip takalım mı gitarlara :)

Kafa Kütlesinin Arttırılması :
Sapın kafa bölümünün (ing. headstock) kütlesi epeydir ciddi tartışmalara yol açmış bir konudur. James Tyler örneğin, o tuhaf kafa tasarımı nedeniyle çok eleştirilmesine rağmen, bir hamsi kıvraklığı ile sıyrılıp kabul ettirmeyi bilmiştir. Bu kıvraklık konusunda en büyük kozu ise kafa bölümündeki kütle artışı ile gitar tonu ve ses uzaması konularındaki teorileri olmuştu. Yukarıda da belirttiğim gibi eğer bazı noktalarda tuhaf bir şekilde sönümlenen, ötmeye başlayan bölgeler varsa ve sorun ne perdelerdeki bir tuhaflıktan, ne de gitarın kendi öz yapısından kaynaklanıyorsa muhtemelen sağır nota denen sıkıntıya sahipsiniz demektir. Öz yapısı demekle ne kast ettiğimi de belirteyim de kafa karıştırmasın bu arada; bazen, bazı gitarlar belirli notaları, yani frekans gruplarını daha vurgulu, bazılarını ise tam tersi daha zayıfça verebilir. Çok sık rastlanır bir durum değil ancak olma ihtimali yok sanmayın. Sağır nota ile ayırmanın yolu basit; sağır notalar bölgeseldir, Ibanezler gibi ince saplı gitarlarda 12-17.perde civarında daha sık görülür. Belirli bir bölgedeki bir yada birkaç tellik alanda etkilidir ve o alandaki tüm nota frekansları etkiler. O bölgede misal AAA Hz’lik La notası etkilense bile bir oktav öncesindeki La sesi için herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Ancak diğerinde ise gitarın genelinde belli bir frekansın tüm varyasyonlarında zayıflama söz konusu olur. Bu konuda hakkında daha detaylı ve kolay anlaşılır bir kaynak isterseniz Fatih döktürmüş, hemen tıklayın, hatta bu blogu da takibe alın;

F Gitar Atölyesi: Elektrogitarda "Ses Sönümlenmesi"

Peki çözümsüz müyüz? Joe Satriani sever misiniz bilmem ama bir zamanlar gitarında asılı duran, ne idüğü belirsiz bir şey belki dikkatinizi çekmiştir.

Gitar kafasında metalden bir mandal gibi bir şey tutturulmuş dururdu, epeydir kullandığını görmüyorum gerçi. İşte o kullandığı şey, gitarın kafa kısmındaki kütleyi arttırarak sağır notaları öteleyen, “Fat Finger” adlı, pirinçten yapılma bir sistemdi. Eğer gitarınızda özellikle stratlar, teleler ve ince saplı Ibanezlerinizde böyle bir “sağır bölge” durumu hasıl olmuş ise ya bunun peşinden gezeceksiniz, ya da daha da güzeli (yerli malı, yurdun malı) Fatih Yılmaz gitar kafalarının arka kısmına temiz bir şekilde monte edilen ve önden görülmeyen, dolayısıyla görüntü kirliliği yaratmayan özel parçalar üretiyor (Şekil 6), Fatih ile bağlantıya geçeceksiniz ve onlardan yaptıracaksınız.
%25C5%259Eekil+6+Fatih+YILMAZ+Yap%25C4%25B1m%25C4%25B1+K%25C3%25BCtle+Artt%25C4%25B1r%25C4%25B1c%25C4%25B1.jpg
 
Selamlar,

Biradere dün Sx'in alder telecaster modelini alarak onu da bizim Sx familyasına kattık :) Yalnız bu gitarda sap ayarı nasıl yapılıyor ? Sonradan fark ettim ki truss rod deliği filan yok. Sapın içinde mı var o? Sapı filan mı sökmek gerekiyor ayar yapmak için ?

ImageUploadedByTapatalk1456049814.620777.jpg
 
Geri
Üst