Müzik-kayıt Programları

Belli başlı 3 program var piyasada Logic , Pro Tools , Cubase . Pro Tools ve Logic daha çok Mac ortamında tercih ediliyor. Pro Tools ile çalışacak isen Ufuk Önen'in kitabında anlatımlar Pro Tools üzerinden yapılıyor. Aslında bir çok programın tutorial dvd'si oluyor kullanım hakkında. Cubase kullanacak isen torrent ile bulabilirsin tutorial dvdsini.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
evde zaten cubase kullanıyorum fakat yeterli olmadığımı düşünüyorum. Şu tutrial dvd'yi internetten bi bakayım. Muhtemelen ingilizce olacaktır, umarım anlarım :)
 
Ulaşabileceğin çoğu kaynak İngilizce olacaktır sanıyorum. Ancak ses kayıt ve müzik teknolojileri kitabını edinirsen Pro Tools'dan yapılan anlatımları Cubase'e uyarlayabilirsin biraz uğraşıp. Türkçe olarak yararlanabileceğin en iyi kitap sanırım. :)
 
Reaper

Youtubeda ve forumlarında tane tane ders anlatımları mevcut.

Crackli programlarla birşeyler yapmaya çalışmaktansa şuradan reaperi indirip www.reaper.fm ardından buradan da http://www.muziktek.net/index.php?threads/reaper-sorular-ve-cevaplar.15430/ hızlıca öğrenmeye başlamak en mantıklısı. Okulda protools kullandıktan sonra evde kullanma şansım olmadığı işçin uzun süredir bunu kullanıyorum. Gayet de memnunum.
 
cubase, protools, logic, reaper... hepsi iyi. denemedim ama son donemlerde bazi arkadaslarim studio one'i da cok ovuyor.

bu arada konuyla cok alakali degil ama bilimum yari profesyonel ses kartlariyla (digidesign, tascam, steinberg) yaptigimiz denemelerde, windows 7 ortaminda cubase ile yaptigimiz kayitlarda ciddi senkronizasyon sorunlari oldu. komik olan, gecikme degil, yapilan kaydin sarkinin onunde (kosar halde) olmasi. Yani yaptigim gitar kaydini dinlerken sarkinin ritmin (metronomun) onunde olmasi durumu ortaya cikiyordu. Kaydi ileri dogru kaydirirsak da duzeliyordu.

Once ben mi kosuyorum acaba dedim ama uzun ugraslarin sonunda artik pes ettim ve mac ortaminda logic ile kayit yapmayi denedim (digidesign ile) senkronizasyon problemi ortadan kalkti. Gecmis olsun...

Artik mac ve logic'ciyim. daha once de vazgecirmislerdi beni, ama artik zor. Icim rahat, kayitlarim temiz.
 
Cubase için bir aralar nette Pamukkale Üniversitesi'nin ders notlarını görmüştüm. 50 sayfa kadar vardı. Temelden başlayacaklar için faydalı olabilir.
 
Ben de kayda Cubase ile başladım ve hala onunla devam ediyorum fakat Sinan hocamın bahsettiği senkronizasyon probleminin aynısını ben de yaşıyorum. Kaydı 30 ms kadar geri almam gerekiyor. Sorunu bi türlü anlayamadım. Programa hakin olduğumdan dolayı başka programa da geçmek istemiyorum.
 
Bence Cubase, ProTools, Logic, hepsi eminim çok güçlüdür ama, nispeten hantal ve karmaşık programlar. Reaper, Studio One, veya uzun aradan sonra yine geliştirilmeye başlanan Tracktion'ı tavsiye ederim (içlerinde Reaper daha çok oturmuş ve güçlü olanı ama ben en çok Tracktion'ı seviyorum). Çok daha sezgisel programlar. Tracktion'ı geliştiren adam bir gün Cubase'den (sanırım) sıkılıp "eeeeeh, bu ne be, kendi programımı yazacağım" diyerek başlamış. Onun etkisini de görüyorsun. Her şey tek ekranda, temiz, basit.
 
Senkronizasyon konusunu biraz açabilir misiniz ? Belki farkında olmadığımız bir durumdur bilgilenmiş olalım
Teşekkürler

Çok yaşanan bir olay: Biz dijital uydudan futbol maçı izliyoruz, yan komşumuzda ise kablo tv var. Bu arada bir de, TV'deki maçı kameraya kaydediyoruz diyelim.

Biz daha topun kaleye doğru gittiğini seyrederken komşu 'gooool' diye bağırıyor değil mi? Çünkü komşu daha erken görüyor.

Diyelim ki çektiğimiz kamera görüntüsünde duyulan komşunun gol sevincini, görüntüye tam oturtmak istiyoruz: Sesi ileriye doğru kaydırır, yani görüntüye göre biraz geciktiririz. O zaman bizdeki görüntüyle komşunun sevinci üstüste oturur.

Bizim bu yaptığımız işleme 'latency compensation' denir. DAW'lar da benzer nedenlerden dolayı, kaydın zaman çizelgesinde doğru yere oturmasını sağlamaya çalışır.

Örneğin Cubase'de şöyle bir seçenek vardır:

ys6hFjv.png


Peki, komşu ile bizim aramızdaki zaman farkı olayının DAW ortamındaki karşılığı nedir ki?

En basiti ses kartının girişindeki gecikmeyi (Input Latency) ele alalım. Metronom click'i üstüne kayıt yapıyoruz diyelim: DAW kayıt dosyasını, bu 'Input Latency'yi göz önüne alarak (örneğin yukarıdaki resimde belirtildiği gibi, zaman çizelgesinde, 'şu andan 25.918 ms öncesine') yerleştirmeli ki, müzisyenin click'e verdiği tepki doğru bir şekilde kaydedilmiş olsun.

Kısacası anlatmak istediğim, bilgisayar ortamında zemin kaygan: Analog banta kayıt yapmak gibi basit değil. Şu kutunun içerisinde bilimum dolaplar dönüyor ve bu da benim midemi bulandırıyor. Kulağıma mı güveneyim, teknolojiye mi? Benim PC ortamında yaşadığım problem, click üstüne tam oturttuğumdan emin olduğum bir kaydı (ki kulaklıkla çaldım) yine click açıkken dinlediğimde, click'in öncesinden geldiğini duymamdı. Yaptığım kaydı ileri kaydırdığımda (geciktirdiğimde) ise tam oturuyordu.

Peki bu Input ve Output latency'ler nasıl hesaplanıyor?
Teorik olarak hesapladığı I/O latency'ler pratikte gerçekleşenle tutuyor mu?
Bu latency bilgilerini yazılım nereden alıyor? Sadece ses kartından mı alıyor? Peki ya firewire kartında latency var ise, bunu da hesaplıyor mu, belki ram'lerde ve harddisklerde ve hatta tüm donanımın bütününden kaynaklanan ve belki de sürekli değişen latency var?
Fazla naz aşık usandırır.

Mac'te böyle bir sıkıntı yaşamadım. Satmadığım PC bilgisayarımla da tekrar kayıt yapmayı da denedim. Evet, aynı sorun var. Bu herkeste aynı sorun olacak anlamına gelmiyor, ama olmayacak anlamına da gelmiyor :)
 
Geri
Üst