Müzikten Geçim Sağlamak Mümkünmü?

Jeff Loomis'in Soylediklerine Katılıyorum...
Eğer işimizi en iyi şekilde yaparsak mutlaka para kazanabiliriz. Ama iyi yaptığımızı sanarak değil gercekten iyi yaptığımız zaman.
Ben müziğe gercekten gönül veren insanların "aahh çok para kazayım zengin olayım deiler gibi yatlarım katlarım uçaklarım arabalarım olsun" dediğini sanmıyorum. müziğini en iyi şekilde icra edebilecek kadar para kazanılsa yeter diyorum ben. daha fazlası olursa tabiki kimse hayır demez.
Ben şuna inanıyorum :
Ne kadar çok çalışır ne kadar çok emek harcarsan karşılığınıda okadar çok alırsın. yani ne kadar ekmek o kadar köfte.

Türkiye'de müzik yapmak gercekten zor. bu gercek müzisyenler için gerçerli tabili. çünkü Türkiye müzik piyasası müzikle değil dedikodu sosyete kıç baş açma ve kimin eli kimin cebinde olayları ile ilgilendiğinden müziği unutmuş durumda.

Aslında sadece müzik şirketleri değil bilinçsiz dinleyiciler yüzünden de Türkiye müzik piyasası kötü durumda. İnsanları zevlklerini tartışamayız tabiki ama klipde bi baldır bacak sevdasına müzik dinlenmez yanii.

Bu durumdan bir çok büyük müzisyenimiz yutdışında daha fazla tanınıyor
Hüsnü Şenlendirici, Burhan Öçal gibi dünyanın büyük üstadları arasında gösterilen müsizyenler kendi ülkelerinde yeterince tanınmıyor, Fatih Erkoç gibi bir müzisyen geçek müziğini icra edemiyor...

Çok dertli oldu ama gercekten benim gördüğüm bu...
Umarım daha iyi olur zamanla...
Bilinçli müzisyen ve bilinçli dinleyisi sayısı arttıkça ve tabi bilinçli müzik şirketleri bu durum düzelicektir umut ediyorum...

Sözün özü:
İşinizi en iyi şekilde yapın (Yapalım) para eninde sonunda gelir bizide bulur. ;)

Saygılar, Sevgiler
 
müzik sektörü çok nankör ve acımasız geliyor bana.
müzik aletleri satışlarından tutun, bar sahiplerine kadar herkes bu sektörde çakallık ve para peşinde.
Gerçekten bu sektörde tutunmak zor iş :)
piyasaya bakılırsa albüm çıkarmak için barlardan geçmek, ya da müzik yarışmalarına girip derece elde etmek gerekiyor.
hadi 10 sene barlarda çaldınız, elinizde para da tutamadınız yaşınız ilerleyince nolacak?

zaten Türkiye'deki sanatçıların ana meslekleri hep vardır. mimar.. mühendis.. doktor..vs. bence en güzeli böyle...
 
Benim babam piyanist ve 40 yıldır bu işi yapiyor.Yani bizim geçimimizi ben kendimi bildim bileli otellerde yada gruplarla biyerlerde çalarak sağladı.Olay yakışıklı olmak medyatik olmak falan filan diil.İyi müzisyensen ve kendini satmasını iyi biliyorsan bu işten ekmek yersin.Ve babam 60 yaşında hala daha çaliyor!
 
İlk kez bir enstrümana baktığınız ve ''bende bunu çalmak için ne yapmalıyım '' dediğiniz anı hatırlayın. Eğer bu anın sonrasında bişeyler yapmaya karar verip harekete geçmeseydiniz ,hiçbiriniz şu anda müzisyen değildiniz.Peki tam o an hanginiz kazanacağı paranın ne kadar olacağını düşündü.Hemen hemen hiçbiriniz ! Tek merak ettiğiniz , gerçekten yetenekli olup olmadığınız , üstesinden gelip gelemeyeceğiniz değilmiydi?
Oysa şimdi pek çoğumuz , müzik yaparak yaşayabilmenin mümkün olup olmadığını sadece bu tür forumlarda değil,her gün en az birkaç kere kendi kafalarımızın içinde sorguluyoruz.Emin olun bizden başka çok meslek grubu da bu kaosu yaşamaktadır ve acı olan şudur ki onların çoğuda sanat meslekleridir tıpkı bizimki gibi.. Çünkü sanatın hiçbir kolu gerçek meslek olamamıştır mahalle aralarında , her ne kadar 2006 ya cümleten girmiş olsak da ..
Sadece , herhangi bir yerde müzik yaptığınız zaman size ne kadar ücret ödeneceğini belirleyenlerin ,para vermekle yükümlü olanların, daha açıkçası ;oturup pazarlık yapmak zorunda olduğunuz insanların nerelerden geldiğini ve size (bize) ne gözle baktığını sorgulayın yeter. Cevabı bulacaksınız... kolay gelsin !!
 
Müzikten delirmeden para kazanmak dense daha doğru olurdu herhalde. Kazanılır ama şartlara göre bu iş masa başı memurluk kadar can sıkıcı olabilir,2 yıldır geçimimi müzkten kazanıyorum net cümlelerimin kusuruna bakmayın ama realitede durum böyle.Evet bikaç saat sonra elinize verilen nakit para ülke şartlarında oldukça tatmin edici olabiliyor ona bişey denmez ama müziği gerçekten severek ve tutkuyla yapmak istiyorsanız insanımızın mentalitesi farklı ortamlarda bile kroluk yaratabiliyor karşınızda(ki ben rock barlarda çalıyorum düşünün artk).saygılarr...
 
herkes şöyle de böyle diyor da kimse de nakit konuşmuyor yau.. erkeğin maaşı olayına dönmüş bu...

tahminen bu başlığa okuyan yazanlar, özellikle de müzikten para kazanabilir miyim? diye merak edenler 30unu hatta 25ini geçmemişlerdir. ben de diyorum ki: daha bu yaşınızdan korkmaya başlayacağınıza çamura girin ve pislenin. deneyin görün, ucunda ölüm yok.
şimdi örnekler:

saklayacak birşey yok. 2 senedir diskodisko adıyla çalışıyoruz . 2006 sonbaharından beri manhattanda çalıyorum. grup olarak aldığımız para 400 lira. kışın shadow garaj vs gibi yerlerde çaldık. oralardan da 40-50 lira alınıyordu. yani yaklaşık haftada 180-190 lira. bir de daha işin başında olduğumuzu düşünürsek bence hiç fena değil. bu sene daha da iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum.
kendim için isim verdim; bildiğim diğer rakamları isimleri kapalı tutarak söyleyeceğim. overall, if gibi ankaranın pahalı barlarında haftasonu çalan grupların aldığı rakam 600-1000 lira arası. bunun için ya süleyman bağcuoğlu gibi enstrumanında çok iyi olduğunuzu kabul ettirmeniz; ya foreplayin vokali gibi popüler olup seyirciyle iletişimde iyi olmanız; ya da jinga gibi trende uygun ama bir yandan da orjinal bir müzik yapıyor olmanız gerek. eğer haftaiçi bir gün bu mekanlarda haftasonu gibi bir doluluk yaratabiliyorsanız(300 kişi civarı); yine bu meblağı alabilirsiniz. tabii bunu yapabilmek için ankara gibi sınırlı bir şehirde haftada tek günden fazla program yapmamanız gerekir. tabii bütün bu grupların bu sebeplerden önce çok temiz çalıp söylediğini söylememe gerek yoktur herhalde.

barlarda programı yapmayı "bar köşelerinde kalmak" olarak düşünmüyorum. bütün besteler kral tv top10'e girmek zorunda değil. her bestecinin de oturduğu yerden besteleriyle para kazanması şart değil. genel olarak sözlü müzikten bahsettiğimize göre; sevdiğiniz gibi besteleri yapıp, repertuarı popülere yakın tutup ama yine de bir parça istediğiniz yöne çekip haftada 1-2 de bar programı yaparak geçiminizi gayet iyi sağlayabilirsiniz. zaten enstrumanınızda iyi olduğunuzda; grup seçeneğiniz de oldukça artacaktır. ha tabi öte yandan bu bar köşelerinde kalmış gruplar genelde albüm çıkarmış gruplardan çok daha düzgün performans sergilerler.

son olarak: barlarda çaldığım 2 sene içinde çok sıkıldığım zamanlar oldu. bunlar da çaldığımız mekanın boş olduğu ve para alamadığımız zamanlardı. siz iyi grup oldukça, çaldığınız barlar da daha iyi barlar olacaktır. yani "biz şunu çalıyoruz da kimse dinlemiyo, piyasa da şöyle böyle..." demeye gerek yok. türkiyede reggae müzik çok fazla icra edilip piyasa olmuş bir tür olmasa gerek. ama ben reggae ağırlıklı bir repertuarla grubumu kurdum. biraz popüler kısmında kalarak; araya da çok popüler olmasa da özellikle hoşumuza giden parçalar ekleyerek toplamda severek çaldığımız bir repertuar oluşturduk. yani istediğin müziği yapınca oluyor.

haa eğer gerçekten iyiysen ve illa da para kazanmak istiyorsan; pop grupları tek mekanda haftada 3 gün çıkıp haftalık 300-600 lira arası kazanıyorlar. rock forumu olduğundan pop'u küçümseyen bir bakış açısı olacağını tahmin ediyorum fakat; böyle yerlerde yalnızca enstrumanına en hakim müzisyenler çalarlar.

neyse.. 2 yıllık başlığı çok uzattık. sorunun cevabı: mümkündür.
 
Geri
Üst