Müzikal Bir Dahi Olabilmek Için Genç Yaşta Başlamak Zorunlu Mu?

Çocuklarını küçük yaşlarda zorla da olsa piyano derslerine gönderen ailelere güzel bir haberimiz var. Derslere genç yaşta başlayan çocukların ileride üstün müziksel yeteneklere daha fazla eğilimli oldukları bilimsel bir çalışma ile kanıtlanmış oldu. Hayatları boyunca müzikle hemen hemen aynı sürelerde ilgilenmiş olan 36 adet yetenekli müzisyenin beyin taramaları yapıldı. Bu insanların aralarındaki tek fark ise yarısının çalışmalara yedi yaşından önce başlamış olmasıydı.
Eğitimlerine erken başlayanlardan alınan MRI taramaları, beyinlerindeki beyaz maddenin (iki yarım kürenin birleştiği bölge olan corpus callosum) çok daha detaylı ve gelişmiş bir iletim ağına sahip olduğunu gösteriyor. Çalışmalarına yedi yaşından sonra başlayan müzisyenlerin ise müzikle ilgilenmeyen kontrol grubundan pek bir farkı olmadığı görüldü. Corpus callosum'un müzik enstrümanları çalmak gibi her iki elimizi de kullandığımız işlerde bize hız ve senkronizasyon sağladığını düşündüğümüzde bu sonuçlar daha da anlam kazanıyor.
Beyinsel ve kognitif bilimler alanında çalışmalar yapan Almanya Leipzig'deki Max Planck Enstitüsü'nden Christopher Steele, müzisyenlerin ve öğretmenlerin uzun yıllardır merak ettiği bir konuda yaptıkları bu çalışma ile erken yaşlarda başlayan eğitimin müzikal performans ve beyinsel aktivite üzerinde uzun süreli ve kalıcı etkiler yarattığını gösterdiklerini belirtiyor.
Peki sizce erken başlayan bu eğitimin avantajı nereden kaynaklanıyor? Christopher Steele, 7 ya da 8 yaşlarında yapılan bu çalışmaların beyin gelişim sürecinde çok önemli bir döneme denk geldiğini belirtiyor ve ekliyor, "Corpus callosum tüm hayatımızdaki en aktif ve gelişmeye en açık sürecini bu dönemde yaşıyor. Bu yüzden bir enstrümanı öğrenmek için gereken tüm bağlantılar beynimizde bu yaşlarda kalıcı bir şekilde oluşturulabiliyor."
Buna rağmen erken yaşta gelişen bu adaptasyonların bir insanı müzik dahisi yapma garantisi bulunmuyor. Steele, yaptıkları bu çalışmada genç yaşta eğitim alanların sadece bazı özel yeteneklere ve buna eşlik eden bir iletim ağına sahip olduklarını belirtiyor ve şöyle bitiriyor, "Bu avantaj onların iyi birer müzisyen olmaları için yeterli değil. Müzikal deha doğuştan gelen yeteneklerle, iletişimle, uyumla, coşkuyla, stille ve bu çalışmada ölçemediğimiz daha bir çok konu ile ilgildir. Bu yüzden erken yaşlarda aldığınız müzik eğitimi sizi dahi yapmaz ancak içinizdeki dehayı ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir."

Kaynak: newscientist.com


bilim.org dan alıntıdır.
 
Geri
Üst