Preamfi Ile Kullanıma Uygun Poweramfi Arayışları

Daha evvel başka bir yerde de paylaşmıştım , burada ki arkadaşlar da yararlanmalı dedim , kendi kendime :)

Arkadaşlar ,
Bu yollardan hepimiz geçtik ,
Gerçekten iyi bir preamfiden iyi ses alabilmek için çok zaman harcadım bende . Transistörlü combo amfilerin fx loop return girişini kullanmak yolunu tercih ederseniz eğer sadece Roland JC120 bu işte çok başarılı , Tech21 PE60 ise tam bir rezalet , onda biri olamaz JC120 nin . Roland çok temiz ve şeffaf olduğu ve korkunç gücü ile idare edebilir bir tona ancak ulaşıyor , diğerlerini bir kalem geçiniz.

Mutlaka gerekli olan lambalı bir power amp , onuda ülkemizde bulmak çok zor . Kaldı ki yurtdışında bile 10 dan fazla değildir kaliteli ve bahsetmeye değer olanları . Bunlar sesi az açmışsın çok açmışsın fark etmeden tatmin eder sonuçlar veriyor . Genellikle pahalı ama eskidikçe ehven olanlarıda var .
Bunlar arasında Fryette (eski adı ile VHT) 2502 ve 2902 , Mesa 20/20 , 50/50 , 90/90 , Marshall 20/20 , 100/100 ,ENGL E 840 , Randall RT2-50 sayılabilir .
Üzerinde tartışılmayan ve görüş birliği Fryette'in çok başarılı olduğu , Mesa'nın da iyi olduğu yönünde . Aynı zamanda zamana karşı da dayanıklı aletler .

Şimdi ,
Daha ucuza kaliteli power amp var mı ?

Yok !

Fakat çözüm üretmeye çalışırsak eğer ,
Epi Valve Jr. EL84 lü (Değişik adlarda aynı amfi bol miktar da bulunabilir , Benton gibi) , VHT special 6 (Eski VHT ile alakası olmayan bir Çin şirketi , adı satın aldı ) fakat basit ve 6V6 lı başarılı ucuz bir amfi . Bunları kullanabiliriz , burada dikkat edilecek husus çok basit bir amfi olmalı ve preamp katı 1 stage den oluşmalı yani 1 adet 12AX7 içermeli ,

Fakat şöyle bir problem ortaya çıkıyor , enstruman girişi ile preamp girişi aynı şeyler olmadığı için bir uyumsuzluk söz konusu oluyor . Empedanslar ve EQ farklı olduğu için ya bir Eq kullanmalıyız girişten evvel ve de preamfi sesini dikkatli ayarlamalıyız . Ya da bir FX loop yaptırmalı ve onun return ünü kullanarak sorunu çözmeye çalışmalıyız . Fakat bu FX loop olayı da çok sıradan ve herkesin rahatlıkla standart yaptığı bir şey olamadığı için çok harika sonuç alamayabiliriz .

Bununla birlikte , yur dışı DIY sitelerinde Epi Jr. için power amp modifikasyonları var , çok kolay ve çok da ucuz bir yol .
Denemekte fayda var .


Bir başka seçenekte 10 wattlık EL34 yada 6L6 tek lamba kullanan single ended Class A bir power amfiyi custom olarak sipariş vermek . Yurt dışında bunu başarı ile kotaran ufak şirketler var . Burada da halledilebilir sanıyorum .

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim ,
Epi Valve Jr , ne kadar iyi bir amfiyse de , kabini için aynı şeyleri söyleyebilmek çok zor .
Lütfen mümkün olduğunca iyi kabin ve en az 2 X 12 .

Zincirin en zayıf halkası kadar iyidir set-up ınız .
Ne eksik , ne de fazla .

Bu arada unutmadan söyleyeyim ,

Epi Valve Jr. alacaklar mutlaka ve mutlaka versiyon 3 ü tercih etmeliler ,

Çünkü bir çok upgrade ile çok daha sessiz , çok daha başarılı .

Nasıl mı ayıracağız ?

Kırmızı on/off düğmesinin üzerine O / I yazısı olmayacak ve içindeki PCB board siyah olacak .


Böyle ,

Hakan
 
Konuya ben de başka bir açıdan maydonoz olacağım:) Başlık lambalı cihazlara spesifik olmadığı için aklıma gelen bir kaç şeyi belirtmek istedim.
Uzun süre amfi modelleyiciler ile uğraşmışlığım var ve bol lambalı cihazlar gerek fiytları, gerekse bakımının sıkıntılı olabileceği kaygısıyla hiç bir zaman ilk tercihim olmadı. Lambalı preamfileri, özellikle de pedal formatında olanları bulabildikçe denedim, ama sınırlı tecrübem lambalı preamfilerin lambalı bir poweramfi olmadan pek verimli olmadığını gösterdi, ben de bu nedenle solid state ve dijital modelleyiciler ile hep alternatif arayışlar içerisinde oldum.
Bu süreçte geldiğim en son nokta, Matrix firmasının ürettiği solid state power amfiler. Henüz kullanmadım, ama, tıpkı yeni kuşak modelleyicilerin preamfi tanımını yeniden yapması gibi, bu tip cihazlarda poweramfiler de solid state kullanımına ilişkin önyargıları değiştirecek gibi geliyor bana. Şu anda da Digitech GSP 1101 + Sansamp PSA 1'den oluşan prova setupım ile evde ve konserde çalmak için (ve belki Axe II ile kullanmak için de) Carvin DCM 200 ilgimi çekiyor. Rocktron Velocity 300 de dikkat çekiyor bu açıdan.

Bunlar bir Fryette olamaz, ama fiyat, bakım, taşıma kolaylığı (hele de Matrix söz konusu olduğunda... sahip olduğu güç düzeyine kıyasla çok hafif diyorlar...) gibi özellikler açısından da lambalı cihazların çok dezavantajlı olduğu açık.

Not: "Az lambalı" alternatifler açısından da bir not düşeyim:) Ben de evde Jet City 212 kabinimi "Taurus Head Stomp" isimli oldukça "cins" bir aletin fx loopu yoluyla kullanıyorum. Pedal formatında bir power artı preamfi kendisi. Preamfinin gain katı pek matah değil, çok ucuz da değil ve Türkiye'de az, ama fx return üzerinden aldığım sonuçlar da hiç fena değil. Sadece iki tane 12 AX7 içeren hibrid tasarımı da lambalı cihazların bakımı ve olası masrafı konusundaki kaygılarımı azaltıyor... Hibrid power amfiler az sanırım (galiba ADA'nın var eskilerden...) ama onlar da hesaplı çözümler olabilir belki...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Devam edelim ,

En son Kemper'i aldığımda , her yerden okuduğum SS amfilere ile ilgili mükemmel sonuçları , beni Roland JC-120 nin returnünden acaip süper sonuç alırıma götürdü , ne de olsa ondan iyi temiz SS amfi yok . Bu bir konsensus .

Fakat , o da ne , Kemper geldi , ilk deneyişim , JC-120 ile ve az kalsın kalp krizi geçiriyordum , yaş da ileri ya :)

Sonra Fryette 2502 ye bağladım , ondan da V30 lu 412 Marshall 1960 AV .

Allahım , nedir bu durumlarına geldim .

Arkadaşlar iki kat falan değil sesin gelişimi ve güzelliği ,
Bilmiyorum 100 kat dersem abartmış olur muyum ?

Her şey yerli yerine oturdu , sanki siyah beyaz film , renkliye dönüştü .

Neyse , bunlar da benim gözlemlerim .

Faydalı olursa , iyi .

:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bu arada Matrix'i denemedim , bilmiyorum .

Fakat , iyi olma ihtimalini de çok az görüyorum .

Yapısal sorun , itibari ile .

:)
 
Konuyu yakindan takip ediyorum ve ufak bir sorum olucak. Rack sistem kullanan biri olarak ucuz yollu bir power amp öneriniz varmidir? Gonul tabiyki mesa 50/50 ister ama fiyati ortada. Ben ada diye dusundum ama fikirleri duymak arastirmak istiyorum. Tesekkur ederim
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Konuyu yakindan takip ediyorum ve ufak bir sorum olucak. Rack sistem kullanan biri olarak ucuz yollu bir power amp öneriniz varmidir? Gonul tabiyki mesa 50/50 ister ama fiyati ortada. Ben ada diye dusundum ama fikirleri duymak arastirmak istiyorum. Tesekkur ederim


Çok üzgünüm fakat bu iş ucuz olmuyor .

Mutlaka lambalı power olmalı , gerçek lezzet ancak o şekilde ortaya çıkıyor .

Power amfi girişi olan yada lambalı FX-Loop içeren 15 wattlık amfiler yada en azından 5 wattlık Epoiphone Valve jr. Head bütün transistörlerden daha iyi sonuç veriyor .

:)
 
Sweetrock, gördüğüm kadarıyla "tube purist" tabir edilen gruptasın:) Ama bu büyük ölçüde zevk meselesi olan bir konu... "Gerçek lezzet" ? Bu kişiden kişiye değişecek bir durum...

Amfi modelleyiciler söz konusu olduğunda bu yaklaşım bana iyice sıkıntılı geliyor (eğer lambalı cihaz kullanacaksam niye modelleyici ?... Bu durumda modelleyicinin başarısız olduğunu kabul etmek gerekiyor sanki...), hem de son dönemde Matrix için yapılan yorumlarda Axe Fx gibi cihazlarla verdiği sonuçların Fryette ile bile kapışabilecek düzeyde olduğu belirtiliyor (kişisel yorum tabii...). Fractal forumunda konuşurken Matrix hakkında sorular soruyordum ("başka setuplar ile de verimli olurmu ?" gibisinden...), distribütör tayfadan olduğunu tahmin ettiğim eleman bana gayet dürüst bir şekilde özel mesaj ile şu yanıtı yazmış: "Eğer power amfiden tona katkı yapmasını beklemiyorsan, bu durumda Matrix diğer setuplar ile de iş görür..." Benim buradan çıkardığım sonuç, poweramfiye bağımlı lambalı bir preamfi için en iyi çözüm illa ki lambalı bir poweramfi, ama diğerleri için yöntem çok. Lambalı poweramfi ile modelleyici kullanıp çok memnun olanlar da var, FRFR sistemler ve şeffaf bir SS poweramfi ile modelleyici çalmayı tercih edenler de... Bu konuda tek bir "lezzet" yok bence. Axe Fx Ultra hakkında yapılan bir yorumu hatırlıyorum Harmony Central'da (mealen söylüyorum...) "Axe Fx'in neden başarılı olamayacağını söyleyeyim" diyordu adam: "Lambalar insanlar gibidir, sağı-solu belli olmaz. Bunu taklit edemezsiniz..." Yani adam, cihazın bütün felsefesine aykırı olan şeyi istiyor, lambalı tonunu lambalı cihaza has "consistency" problemleri olmadan verebilme iddiasındaki bir modelleyicinin de tıpkı lambalı cihaz gibi kafasına göre takılmasını, değişken verimlilikte ton üretmesini istiyordu !!

Çeşit çeşit beklenti var velhasıl...
 
Sweetrock, gördüğüm kadarıyla "tube purist" tabir edilen gruptasın:) Ama bu büyük ölçüde zevk meselesi olan bir konu... "Gerçek lezzet" ? Bu kişiden kişiye değişecek bir durum...

Çeşit çeşit beklenti var velhasıl...


Elbette ,

Ben kendi adıma konuşuyorum , bilgi ve tecrübe zerreciklerimi paylaşmak amacım .

Çok vakit geçirdim bu uğraşı ile , benim ile benzer görüşlere sahip olan arkadaşların daha hızlı yol almalarını sağlamak için çabam .

:)

Ayrıca ,
Şöyle bir şey var , eğer transistör power amfiler , lambalı powerlar kadar ton olayında başarı olmuş olsalar idi , ortalık hibrit amfilerden geçilmez olurdu .
Hem daha ucuz olur , hem de dayanıklı ve kullanım boyunca daha az masraf kapısı demek bu .

Maalesef olmuyor ,
Bunca zaman sonra , benim anlayabildiğim .
Bilhassa kirli tonlarda , elde edilen tonun büyük kısmı power lambalarından geliyor .

Örneğin , günümüzde çok sevilen ve neredeyse tonunun tamamını preamfiden alan Mesa Rectolar bile mutlaka lambalı power katına sahipler , yoksa SS koyar , geçerlerdi .

Olmuyor , olamıyor .

Ben yaptım oldu , ben sevdim sorun yok diyenlere zaten bir lafımız yok .

:)
 
Gönül ister ki stereo rig olsun, bir taraf triaxis olsun, bir taraf diezel VH4 olsun, mesa 2:90'lardan 8 tane kabine çıkalım, cayır cayır power amp distortion alalım. Lamba tonu gerçekten ideal birşey bu anlamda ama hayatın gerçekleri aksini gerektiriyor, hem maliyet, hem de ses düzeyi açısından.

Ben evde modeller tabanlı rack rigimden ses almak için velocity 120 kullanıyorum, hem tonu güzel, hem de düşük volümlerde kontrol edilebilir. Niye bunu tercih ettim? Birincisi maliyeti ve bakım/lamba değişikliği problemlerinin olmaması, ikincisi de ses düzeyi. Evde kullanım için lambalı dediğin zaman bence maksimum 20 watt olmalı. Kendi adıma EL84 ve 6V6 (ve hatta EL34) lambalardan hiç hazetmiyorum. Sahnede kullandığım diğer iki amfim 6l6.

Bu arada yanlış anlaşılmasın, paylaştığınız bilgiler ve tercihleri ilgiyle okuyorum ve teşekkür ediyorum paylaştığınız için, ama diğer yandan herkes aynı tercihlere sahip olsa, herkesin gitar tonu aynı olsa dünya sıkıcı bir yer olurdu :)
 
konu için çok teşekkür ederim. bilgilerini paylaşan arkadaşlarada. tam benim ihtiyacım olan ve bilgi sahibi olmadığım bir konu. mesa recording rectefier preamp kullanıyorum. daha doğrusu tam olarak kullanamıyorum. ciddi anlamda pahalı bir tercih çünki. evdeki marshall mg50 anfiyi power olarak kullanıyorum. daha önce kullandığım 78 twin silver face ile kıyaslanmasada bu haliyle bile clean tonlarda çok başarılı. kıyas kaldırmaz ikisininde kendine has bir karakteri var sonuçda. ağırlıklı clean tonlar kullanıyorum drive konusundada zaten diyecek birşey yok. solo özelliği çok işe yarıyor. maddi durumumu toparlar ve preanfimi satmaktan kurtarırsam 20 watt bir power rack almam gerekecek. o yüzden yazılanlar benim için çok önemli. ama dediğim gibi pahalı bir tercih. düzgün bir rack case bile neredeyse bir anfi parası. daha önce fikir aldığım bir kaç kişi saf 6l6 kullanılan bir power anfi tavsiyesinde bulundu. bazı power rack anfiler içerisinde preanfi tüpüde bulunmakta. buda kendi preanfim ile çakışması anlamına gerliyor(muş) bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim. birde rack spring reverb konusu varki kafama takılan sormayın gitsin :)
 
Benim araştırdığım incelediğim bütün lambalı power rack amfilerinde preamp tüpleri var. Örneğin Marshall 20/20'de iki adet, Mesa 2:20'de 3 adet ve sahip olduğum Mesa 2:50'de 3 adet 12AX7 preamp lambası var. Ancak bu amfilerin girişleri preamp çıkışı sinyal seviyelerinde çalışmak, önüne preamp bağlanmak üzere tasarlanmışlar. Bir combo veya head gitar amfisi mantığında düşünmeyin.
 
konu için çok teşekkür ederim. bilgilerini paylaşan arkadaşlarada. tam benim ihtiyacım olan ve bilgi sahibi olmadığım bir konu. mesa recording rectefier preamp kullanıyorum. daha doğrusu tam olarak kullanamıyorum.

Çok iyi anlıyorum. Aynı cihazdan ben de kullandım bir süre. Lambalı poweramfim olmadığı için verim alamadım (ayrıca cihazın kabin simülasyonunu hiç beğenmedim, sonra da sattım ayrı mesele...) Verdiği tonlar harika tabii, ama gain düzeyi açısından tek başına beni hiç tatmin etmedi, önünde bir Tube Screamer ile kullandım hep. Bence poweramfi lambalarına da bağımlı o cihazın tonu ve şu anda MG50'den aldığın verimin düzgün bir lambalı poweramfiden alacağına kıyasla çok daha düşük olması muhtemel. Eğer Recto ile devam edeceksen bence lambalı bir poweramfi iyi bir yatırım olur. Ama evde kullanım için ya da düşük watt olmalı veya attenuator gerekecek...

Yakın zamanda piyasaya çıkacak olan Laney Ironheart'ın 15 watt poweramfili rack versiyonunu da bu yüzden dört gözle bekliyorum. Bence Mesa'nın yapmaya üşendiği şeyi adamlar yapmayı denemişler. Canlıda kullanım için doğru düzgün bir 3-4lü footswitch var, düşük watt kullanımı var, pre boost var, reamping için kullanılabiliyor. Evet, Mesa Recording Preamp butik bir ürün, ama son derece hantal, tek yönlü ve pahalı.
 
Lamba maliyetinden laf açılmışken, şöyle bir şey de çarptı gözüme yakın zamanda:

http://eshop.amtelectronics.com/6l6-12ax7-amt-electronics-solid-state-tubes.html


AMT, 6L6 ve 12 AX7'nin muadili olan solid state "lamba" geliştirdiğini söylüyor. Tabii ki ömürleri de bildiğimiz lambalar gibi değil:)
6L6WS-650w.jpg
jYBBcdEltJk.jpg

Sayfada bazı detaylar da verilmiş grafiklerle, elektronik ile ilgili arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.
 
sert tonlar kullanmıyorum. o yüzden mesayı alırken bayağı bir tereddüt etmiştim. forumlarda yada you tube videolarında çoğunlukla sert tonlar paylaşılmış. kullandıkca aslında gayet uysal bir alet olduğu kanatine vardım. kişisel zevklerime göre clean tonlarda beni tatmin ediyor. microamp ile boost ettiğimde ihtiyacım olandan kat kat fazla sert tonlar alabiliyorum. channel sviç drive karakterinde ciddi başarılı drive tonları sağlıyor. birde tüplü power anfim olsa kimbilir neler çıkar derken şu mg50 ye oranla daha düşük verim alma konusu aklımı karıştırdı. alayım bir tüplü mesa hoşuma gitmezse satarım dencek kadarda uygun maliyetli cihazlar değil.
 
Benim araştırdığım incelediğim bütün lambalı power rack amfilerinde preamp tüpleri var. Örneğin Marshall 20/20'de iki adet, Mesa 2:20'de 3 adet ve sahip olduğum Mesa 2:50'de 3 adet 12AX7 preamp lambası var. Ancak bu amfilerin girişleri preamp çıkışı sinyal seviyelerinde çalışmak, önüne preamp bağlanmak üzere tasarlanmışlar. Bir combo veya head gitar amfisi mantığında düşünmeyin.

Evet power amfiler de bulunan pre lambaları ki bunlar genellikle 12AU7 , 12AT7 , 12AX7 ve 5751 dir .
Bunların görevlerinden bir PI (Phase inverter) , diğeri de input stage (post volume control) dür .

:)
 
Bunların görevlerinden bir PI (Phase inverter) , diğeri de input stage (post volume control) dür .

bana bunu türkçe açıklarmısın. yabancısıyım :)
 
Geri
Üst