Linux

Güvenlik kısmı için zaten bir şey söylemeye gerek yok. Windows'ta 2 tane antivirüs 1 firewall, net limiter kurulur haftada bir spyware taraması yapılırbu tip makinaya girebilecek arka planda çalışan spylara wormlara Linux'ta rastlanmaz. Çoğu kişi evinde Linux kullanırken güvenlik için hiç bir şey yapmadığı bile olur. İşyerlerinde düzgün bir firewall ile içiniz rahat şekilde kullanır gidersiniz. Ancak genel kanı, ben işimi göreyim arkadaş arka planda çalışandan ben ne anlarım olduğu için ancak makina göçünce "virüs yedik herhalde" der geçerler, F-Prot basılır temizlenir haydi yallah.

anarchist_hippy, makinan Linux için çok fazla bile. 486 makinaya Debian kurduk biz :D

Bir diğer nokta, Photoshop'un Linux versiyonu maalesef yok. Dediğim gibi Gimp kurar plug-in yüklersin tipini Photoshop'a benzetirsin zorlanmamak için. Winamp yerine xmms var zaten, Red Hat tabanlı dağıtımlarda mp3'ler sorun çıkarabiliyor ancak .rpm paketleri var mp3 için de onu da halledebilirsin.

Linux sürümleri arasındaki belirgin farklılıklar derken ne demek istediğini anlamadım. Yani ihtiyacına göre doğru dağıtımı kullanmalısın elbette anca iş için oyun için internet için diye ayrılmıyor aslında. Şöyle bir ayrım var; bazı dağıtımlar son kullanıcı için zor gelebilir, çünkü desktop programlarını kendin yüklemen gerekebilir, bu da başta kafa karıştırıcı olabilir, X arayüzü sıkıcı gelebilir, eski alışkanlıkları silip bir anda yenisine alışamayabilirsin. Bu yüzden son kullanıcı için Gentoo, Slackware gibi biraz psikopatlık isteyen dağıtımlar tavsiye edilmez. Kurulum sırasında konsolda savaşmak zorunda kalırsın ;)

Red Hat tabanlı dağıtımlar daha esnek daha renkli daha son kullanıcı dostudur. Debian da belli bir uzmanlık gerektirdiği halde Ubuntu ile birlikte gayet esnedi ve çok fazla kişinin gözdesi oldu. Afrika temalı olduğu için eğlenceli bir dağıtımdır. (Ubuntu Zulu dilinde "Ben, sen sen olduğun için, benim" anlamını taşıdığından bu isim verilmiş, ne kadar kullanıcı dostu gör işte ;) )

revolte'nin de dediği gibi çekirdek aynı, kendin derleyip koyabilirsin ya da yok ben anlamam sen yükle kafana göre kullanalım dersin. Paketler kendi kendine kurulur.
 
futurist demiş ki:
Kesinlikle katılıyorum nienturi, Pardus da livecd deneyimi için güzel seçim. Ayrıca ben ara ara kontrol ediyorum hem siteden hem cdlerden Türkçeleştirme de gerçekten çok profesyonel. Yani öyle anlamsız hata uyarıları, garip tanımlar, İngilizcesini okusam daha net anlardım diyebileceğimiz abuk çeviri de sözkonusu değil. Ayrıca dediğin gibi TÜBİTAK'ın ilk olarak misyonu Türkiye'de okullara hastanelere kamu kurum kuruluşlarına işyerlerine Linux kullanmalarına teşvik etmekti. Ancak haberiniz var mı bilemiyorum saçma sapan haberlerle Pardus'u küçümseyen bazı medya kuruluşları ve köşe yazarları şimdilik cd den çalıştığı için "vay efendim koskoca TÜBİTAK'ın işletim sistemi çalıştırılabilir cd mi olurmuş, millet neler yapıyormuş da TÜBİTAK neyle övünüyormuş" gibi anlamsız karalamalara gittiler. Bir de üstüne Bill Gates Türkiye'ye gelip ücretsiz Windows anlaşması yapınca Pardus'u yine 2. plana attılar. Öğretmenlere verilen laptoplara bile Windows konuldu, Office konuldu hiç kimse bizim işletim sistemimiz var Pardus yükleyelim, Open Office kullanalım diyerek ön ayak olmadı. Bizim gibiler oraya buraya duyurarak nereye kadar gideriz bilmiyorum. Biz müşterilere kesin kez Unix sistemlerde çalıştığımızı benimsetiyoruz, server kurulacak makinalara Slackware, Fedora yüklüyoruz.

Bili Bili ve dadaşları linux'a karşı TR pazarı içerisinde ciddi bir karşı harekete girdiler. Ya sorma millet ciddi olarak yeterli bilgili değil, yada başka olaylar dönüyor. Bizim okulda server yazılımının kirasına her yıl onbinlerce dolar veriyorlar bili biliye. Sadece kira bedeline yakın bir paraya tüm üniversitenin ihtiyacına göre şekillenmiş bir linux server yazılımını yetkin bir teknik destek imkanı ile alıp, bizlere daha rahat bir internet imkanları sunabilecekken hem de...Ama yok :evil:
 
Teşekkürler Futurist zaman ayırdığın için... Ya Pardus'u kurayım diyordum. Nienturi'yi dinleyerek... Ama live Cd olayı zor benim için... Cd ile sürekli işim oluyor çünkü :(

Sanırım birilerinden Cd bulmalıyım. Nienturi, sende var mı?!
 
Ya çok fazla soru sordum bu başlıkta ben ama.. Bir sorum daha olacak... Ubuntu 5.1'in ISO'sunu indirdim internetten. Ama şimdi bunu CD'ye kaydedemiyorum ben :( Neroda CD images ile kaydediyorum. CD boş değil. Ama 0 byte ve dosya görünmüyor içerisinde... Şu anda 6.Cdyi çekmiş bulunmatayım ve 6 sındada durum aynı. Acaba dosyada mı sorun var? Yoksa Cd yazma konusunda mı!?

Var mı yardım edebilecek gönüllü?!
 
:) anarchist_hippy bu soru banko sorulan sorular kategorisinde ;)

Çektiğini ISO olarak kaydetmen gerekiyor hatayı orada veriyordur. Şimdi Neroyu açtığında direk data cd yazar gibi değil burn image yaparak yazman gerekir. Üst menülerde Burn Image diye bir seçenek vardı. Orayı tıklayınca açılan pencerede iso dosyasını soracak sana onu seçip yazacaksın. Ben de Nero yok o yüzden adım adım anlatamıyorum menüleri. ISO dosyasını burn image yap yani normal cd yazar gibi yazma. ISO yu yazdıktan sonra Cd çalışır ;)
 
:) yok yok... zaten 7. ve 8. cd leri (ilk iki cd, ISO'nun image olduğunu öğrenene kadar:p ) öyle yazdım.. Sonra 6 CD'de image olarak yazdırdım... Zaten sorun da burada... CD yazılmış görünüyor. Boş değil yani. Ama içinde dosya görünmüyor :( kapasitesi ve içindeki veri toplamı 0 byte görünüyor :(
 
Eveet... Sonunda Ubuntuyu kurdum... Şu anda oradan yazıyorum. Ancak donanımlarımı tanıtamadım :( Updateleri indiriyor şu anda. Onlar inince otomatik tanır mı, yoksa yapmam gereken işlemler nelerdir? Bilen var mı?

Device Managerden baktım. Hiçbir donanım tanınmıyor? Bunları yine windowstaki gibi CD'yi takarak mı yükleyeceğim... Lütfen yardım...

Bu arada güzelmiş linux ;) (Ben en son bıraktığımda dos gibi sadece kodlarla çalışıyordu da bu meret...)
 
anarchist_hippy ethernet ses karti gibi bazı donanımlarda sorun çıkabilir. Özellikle yeni kartlardan kullanıyorsan çekirdeklerin tanımadığı oluyor sürücülerini yüklemen gerekir. Bir de ekran çözünürlüğün nasıl bilmiyorum Ubuntu da karşılaşabileceğim sorunlardan biri de bu olabilir. Sürücüleri yüklediysen son durum nedir bilmiyorum bize haber edersin :)

Bir de root tanımlamalarını yaptın mı onu da yaz istersen. Ubuntu kaynaklarına gözat internette bolca site var bu sorunlarla alakalı :)

Edit: Bu arada unuttum Linux güzelmiş dedin ya default olarak Gnome geldiyse bir de KDE kur derim bayılacaksın ;)
 
:) Kendimi denek gibi hissettim...

Son durum şu. NTFS disklerimi tanıttım uzuun bir uğraş sonucunda :) Ancak MP3 çalamıyorum. Ki çalsam bile hala ses çıkartamadım. Çünkü benim ses kartının normal çıkışı bozuk, dijital çıkıştan ses alıyorum. Ekran kartını yüklediğimi düşünüyorum. En azından 1280 x1024 çözünürlükte şu an.

Root tanımlaması nedir? Hala donanımlarım tanınmıyor olarak görünüyor. En önemlisi sürücüleri nasıl yükleyeceğim. İki gündür forumlara bakıyorum. Çözüm bulamadım :(

Evet, Gnome geldi. KDE kurmak için ne gerekiyor?
 
KDE Ubuntu'da default olarak gelmiyor ne yazıkki Dosya Yöneticisinden önce yükleyip sonra değiştirebilirsin hatta göz atmak istersen
www.kde-look.org sitesine de bakabilirsiniz ;) Oldukça özendirici.

anarchist_hippy, root tanımlamaları için
http://www.linux-sevenler.org/Lapis_Single_News_Display.478+M50b674b7c5e.0.html
ya da
root tanımlaması yapmadıysan root ile çalıştıracağın komutları sudo komutuna parametre olarak da gönderebilirsin.
Sudo baş komutun zaten ;)
sudo apt-get install xmms... gibi
Yine aynı şekilde sudo apt-get ile search yaparak istediğin her paketi yüklersin help dosyasına göz atıver konsoldan. Mp3 ler için de ayrı bir paket var zaten. Bir key dosyası gösterecektir o key dosyasını indireceksin.
Kaynaklara bak %100 çözümler orada var. ubuntu-tr.com oldukça popüler.
 
Ne zaman denesem ya birşeyleri eksik, ya da fazla kuruyorum :) O nedenle tercihimi 2006 - Linux seminerlerinde, işi ustalarına bırakmaktan yana kullanıyorum :D Hadi partisyon yapabilsem neyse de, onu da yapamıyorum :cry: Bu Linux seminerinde Windows kalsın, Linux'u yanına alayım dersem beni döverler mi :?: :LOL:
 
Çok teşekkürler cevaplarınıza.

Futurist yazdıkların, özellikle "sudo apt-get install xmms" komutu çok yardımcı oldu. Çünkü bir türlü birşey yükleyemiyordum :D

Herlşey güzel şimdilik.. ama en büyük sorun şu: Hala ses çıkmıyor :( Sanırım ses kartını hala yükleyemedim. Sesi dijital çıkıştan almam gerekiyor benim. Bunun yanında bir de donanımlarımı yine tanımıyor ubuntu :(

İnternetten de bulamadım birşey. Genel bir kaynak var mı bildiğiniz?! veya en azından kodların toptan olduğu.

Ha bir de, "sudo apt-get install" kodundan sonra yazacağım programı nereden bulabilirim?
 
Film seyretmek için genelde xine default geliyor onun dışında Helix, toem player yada Mplayer var. Bir de moviex yükleyebilirsin. Mplayer ın açmadığı herhangi bir şey yoktur gibi ;) Ses kartı problemini çözdüğüne sevindiğim uzun uzun komutları yazıp buraya gönderecektim çünkü. :)

Ayrıca sudo apt-get i artık her yerde kullanacaksın anarchist_hippy. Help dosyalarına bakarken de search yaparken de. Aklında olsun ne arayacağını bilmiyorsan bile anahtar kelime yazdığında yardımcı olacaktır gerekli paketleri indireyim mi abi diye soracaktır. :) Ben Centos kullandığımdan sudo apt-get yerine yum var bizde de :) yum search, yum check-update, yum help, yum install bilmemnebilmemne.i385x.rpm :)
Komutların toptan bulunduğu bir yer bulamazsın ama her sorun için ayrı siteler de olsa mutlak çözüm bulursun.

eXpert, öyle bir şey dediğinde elbette dövmezler ama tabiki sadece Linux kalması için ikna etmeye çalışacaklardır. Partition ayarı konusu ayrı bir uzmanlık zaten. Kurulum esnasında gözden kaçan bir noktadır. Mesela dağıtım sorar abi ben kafama göre mi yapayım partitionları yoksa sen mi kuracaksın der sen kurulumda es geçersin o noktayı o da tamam o zaman ben kafama göre takılıyorum der geçer. İlk kurulumda ayrı bir ayar gerekiyor onun için.

Bir bölüme win bir bölüme Fedora kurayım diyorsan zaten root tanımlamalarını çok düzgün yapman gerekir. Manuel yapmak zordur LVM (Logical Volume Management) bilgisi gerektirir. O yüzden işi bilenler yapsın kararın yerinde olmuş. Şenliklerde birilerine kurdurabilirsin yanlarında takılıp bilgi de alabilirsin ;)
 
Sevgili Futurist,

Acaip sorunlarım var :D

KDM yükledim, breezy'e de yükselttim. Ses kartım tanındı. Xmms ile müzik dinleyebiliyorum. Ancak başka hiçbir yerden ses gelmiyor :? [ubuntuforums.org'a baktım. Pek çözüm bulamadım. Hatta ordan bir çözümü uygularken amsn'de türkçe karakterler ğ,ğ ve ı yazmamaya, masa üstündeki türkçe karakterler de görünmemeye başladı :) ]

Başka forum var mı tavsiye edebileceğiniz?!
 
Çalışan Cd büyüdü Kurulan Cd oldu... Hepimize hayırlısı olsun. Dün itibariyle TÜBİTAK'ın geliştirdiği ulusal Linux dağıtımı Pardus 1.0 versiyonu duyuruldu. "Milli İşletim Sistemimiz" artık ücretsiz şekilde indirilip kurulmaya kullanıma hazır.

Akşam isosunu indirip yarın kuracağım. Buraya da yazarım kurulan Pardus'u gördükten sonra ;)

Ayrıntılı okumak isteyenler bakıversin
http://www.uludag.org.tr/
 
Geri
Üst