Fender 57 Reissue Strat Modifiye

Merhaba. Öncelikle bu başlığı açmadan önce manyetik tavsiyesi isteyenler için dikkat edilmesi gerekenler başlığını okudum. Umarım kendimi doğru anlatabilirim. Ve hikayeye giriyorum ;
Elimdeki gitar Fender 57 reissue strat.1994 üretimi. Texas Specials manyetikler var üzerinde şu an. Diğer donanımsal bilgilerini zaten herkes bilir diye düşünüyorum.Gerek görüntüsü gerek karakteristik tonları tam anlamıyla beni çok mutlu ediyor. Ama 19 yaşındayım ve malesef ki şu an tam olarak karakterimi sergileyebileceğim bir grupla çalmıyorum. Umarım yıllar sonra bu gerçek olur.Bazı yerlerde pop , bazı yerlerde daha sert şeyler çalmam gerekebiliyor. Gitarımın karakterini öldürmek te istemiyorum. Açıkcası bilgisizce yapacağım bir manyetik değişiminden ne kadar radikal sonuçlar alabilirim bilmiyorum. Bu yüzden sizlerden yardım almak istedim.Öncelikle biraz ne tarz bir ton istediğimden bahsetmek istiyorum. " Tabiki böyle birşey tam anlamıyla mümkün değil " fakat strat karakteri çok fazla ölmeden , köprüde biraz daha yüksek çıkışlı çok fazla gürültü almayacağım bir manyetik modifikasyonu mümkün müdür ? Doğru bir tabir olur mu bilmiyorum ama Andy Timmons bu olayı benim düşündüğüm şekilde gerçekleştirmiş diyebilirim. Umarım olayın özünü anlatabilmişimdir.
Şimdi elimdeki ekipmandan biraz bahsetmek isterim ;
Çok fazla programım oldugu için amfi taşıma gibi bir şansım yok. Zaten bir amfim de yok. Yine burdaki yazılardan , yabancı forumlardan takip ettiğim bilgilerle bir setup kurdum. Cry baby classic-Planet waves tu2-Ts9-Hughes and Tubeman-Small clone-Trex Reptile2-T.c Hall of Fame şeklinde bir setup ım var. Gittiğim yerlerde amfinin arkasına attıgımda güzel sonuçlar alıyorum. Fakat dediğim gibi bir problemim var. Yani illa manyetik tavsiyesi değil. Başka şekillerde de olabilir çözümleriniz . Bir de şu kilitli akort burguları çok fazla bir değişim getirir mi bu akort konusuna ? Çok fazla akort sorunu yaşamıyorum ama tremolo yu çok fazla kullanıyorum..


Umarım laf kalabalıklığı yapmadan düzgün bir şekilde kendimi anlatabilmişimdir. İlgilenen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
 
Şimdi nereden başlasak.

Sondan başlayalım. Kilitli burgu demek, daha iyi akord stabilitesi demek değildir. Kilitli burgularla daha kolay tel sökme takma işleri yapılır. Ama bu akord kararlılığını doğrudan etkileyen bir durum değil. Lakin bir akord burgusu iyiyse, o zaman akord konusunda kararlıdır diyebiliriz. Burgudaki kilidin, akord kararlılığıyla pek bir ilgisi yok.
Örneğin Gotoh, Sperzel, Schaller gibi markaların kilitsiz burguları da çok iyidir. Kilitli modelleri de hem iyidir hem de tel takma gibi işlerde kolaylık ve konfor sağlar.

Manyetik konusunda ise, iyi bir ampli ve sesini de hakkını vererek açtığımız yerlerde manyetik modifiyesini daha iyi hissederiz ve ancak bu tarz bir ortamda mantıklı bir değişim yapabiliriz. Örneğin, Texas Special manyetiklerimizi söküp yerine Dimarzio HS4 takıp; Line6 15W modellemeli amfiye girip Volume'u %5 civarında açıp çalıyorsak, duyacağımız ve hissedeceğimiz fark konusunda beklentilerimizi baştan düşürmemiz gerekir. Değişim elbette, illaki olacak, ama değeyecek mi? Bir pedal alınıp belki de daha fazla çeşitlilik sağlanabilecek.

Sen bana illaki manyetik öner dersen eğer, bahsettiğimiz gitar bir Stratocaster. Bu gitarın tepesinden tırnağına, her bir parçası için yüzlerce alternatifimiz var. Örneğin, en kolay bulunanlar;

EMG ( 89/SA/SA )
Seymour Duncan
Dimarzio

Bunların sitelerine girerek, Tone Wizard kısımlarından çokça yardım bulabilirsin.

Bunu dışında ise tamamen tonal zevkine göre HSH, HHH, HH şeklinde dizilimler yaratabilirsin. Bir pickguard alıp, bunu doldurabilirsin. Eski pickguard ve manyetiklerini de saklayıp istediğin zaman 1-2 lehimle hemen değiştirebilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Akort burguları konusunda bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim.Gitarımın akort kararlılığından memnunum tel takmak kimine zor gelir bunlarda biraz tuhaftır ama ben bir zorluk çekmiyorum. Sadece insanlar kilitli üst eşiğin üzerine bile kilitli akort burgusu taktırınca mantık ne ? diye düşünmüştüm. Demekki senin dediğin gibi akort kararlılığı ile değil daha çok tel sökme takmadaki konfor la bağlantılıymış. Aydınlattığın için teşekkürler. Ama şimdi şöyle bir şey var. Manyetik ucu çok açık bir şey. Hangisi hangisiyle güzel sonuç verir. Ya Alder ile hangi manyetik daha iyi performans verir. Dediğin gibi araştırmaya devam edeceğim öyleyse . Ama çok net bir şekilde. Stratımda şunu şunu denedim inanılmaz güzel sonuç aldım diye çok net bir tavırda bulunabilecek birileri de olursa. Bende tecrübelerden yararlanmak isterim. Bu arada steve lukather da mı vardı o emg set ? Bana malesef ki pek hitap etmedi.. Diğerlerini araştırıyorum
 
Akort burguları konusunda bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim.Gitarımın akort kararlılığından memnunum tel takmak kimine zor gelir bunlarda biraz tuhaftır ama ben bir zorluk çekmiyorum. Sadece insanlar kilitli üst eşiğin üzerine bile kilitli akort burgusu taktırınca mantık ne ? diye düşünmüştüm. Demekki senin dediğin gibi akort kararlılığı ile değil daha çok tel sökme takmadaki konfor la bağlantılıymış. Aydınlattığın için teşekkürler. Ama şimdi şöyle bir şey var. Manyetik ucu çok açık bir şey. Hangisi hangisiyle güzel sonuç verir. Ya Alder ile hangi manyetik daha iyi performans verir. Dediğin gibi araştırmaya devam edeceğim öyleyse . Ama çok net bir şekilde. Stratımda şunu şunu denedim inanılmaz güzel sonuç aldım diye çok net bir tavırda bulunabilecek birileri de olursa. Bende tecrübelerden yararlanmak isterim.

Deneyenler de yazar elbette ama Youtube'u da kullanabilirsin bu konuda. Strat'taki manyetik modifiyeleri üzerine zilyon tane video var. Ne yazsan çıkıyor resmen, en azından çok bilinenleri çok rahatlıkla duyup görebilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Deneyenler de yazar elbette ama Youtube'u da kullanabilirsin bu konuda. Strat'taki manyetik modifiyeleri üzerine zilyon tane video var. Ne yazsan çıkıyor resmen, en azından çok bilinenleri çok rahatlıkla duyup görebilirsin.
Çok doğru söylüyorsun bende uzun zamandır izliyorum. Hatta Zafer Tuğriçeri tanır mısın bilmiyorum. Kendi samborasına andy timmons set taktırdı eski halini de biliyorum gitarının şu an inanılmaz güzel geliyor bana acaba diyorum benim istediğim de tam manasıyla o mu ? Aynı sonucu verir mi vs vs.. Çok teşekkür ederim vakit ayırdıgın için
 
Kişisel görüşüm: Yanında tek gitarın olacaksa ve farklı müzik türleri ile ilgileniyorsan strat veya telede köprü pozisyonunda bir humbucker bence kaybettirdiğinden çok daha fazlasını kazandırıyor.

Humbucker'ın tonunu single coil'e yaklaştırmak için de benim yaptığım iki şey var:

1- Coil splitting: Hangi manyetiklerin bu şekilde tatmin edecek ton verdiğini araştırmak lazım. Ben bu açıdan tele'de hot rails'den gayet memnunum.

2- Ton potlarının birisini düşük frekansları alacak şeklinde ayarlamak: Bu örneğin G&L S-500, Legacy ve Comanche'lerde var.. PTB gibi bir şey diyorlar. Ben de benim Comanche'den uyandım ve tele tipi gitarıma da üçüncü bir pot ekledim. Aşağıdakine benzer bir kablolama yaptığınız takdirde humbucker'ın basını oldukça alabiliyorsunuz. Çamurlaşmayı azaltıyor.

Legacy-Special.jpg


S-500.jpg


Wiring şeması da aşağıdakine benzer. Yanlış hatırlamıyorsam benim tele'de bass olarak adlandırılan potta 0,01 uf kapasitör ve 500 K potans ile kullanıyorum.

Image3.jpg


Lehim işlerinde el yatkınlığınız ve tecrübeniz yoksa, bilen birisinden destek de alabilirsiniz. Genel olarak tavsiye edebileceğim bir kablolama düzeni.

İyi çalışmalar
 
Geri
Üst