Gt 8 Teknik Bilgi

Arkadaşlar gt 8 de mixere girdiğimde çok hoş tonlar alırken lambalı amfime giriş yaptığımda istediğim sesi alamamak tayım sanırım sistem ayarlarından amfi modellemeler kapatılıyormuş nasıl yapacağım konusunda bilgisi olan ?
 
preampları kapatman gerektiğini duymuştum çakışma yapıyolarmış ama malesef ben de bilmiyorum kardeş kurcalayıp öğrensen daha iyi olur hem yeni şeyler keşfedersin belki...
 
Geçmişte buna benzer bir konuya levantin nickli arkadaşın verdiği cevabı aynen koyuyorum. Belki işe yarar.

Arkadaşlar olayı şöyle özetleyelim;

4cm (4 cable method - 4 kablo yöntemi) efekt loopu olan amfiler ve yine loopu olan prosesörlerle yapılabiliyor. Mantık şu; efektlerin dizilişini uygun hale getirerek, amfinin preamfi katını kullanmak.

Nasılı şu şekilde: Normal şartlar altında efekt dizilişi şöyledir; gitar -> wah -> kompresör -> overdrive/distortion -> modülasyon (chorus, phaser, flanger) -> delay -> reverb -> eq -> çıkış (kural değildir, farklı dizilişler olabilir, chorus drive'dan önce veya rack kompresör en son gibi)

Prosesörü doğrudan amfiye girdiğinizde, gitar -> tüm yukarıda saydığım zincir -> preamp -> power amp halinde geliyor. Yani amfinin drive katını kullanıyorsanız modülasyon, delay, reverb ve eq gibi efektler drivedan önce gelmiş oluyor ki bu da pek hoş sonuç vermiyor.

4 cable method'da prosesörün preamp modelini kapatmanız gerekli. Burada amfinin preamp ve power amp katlarını ayırarak, preampın hem önüne, hem de preamp ve power amp arasına bazı efektler koymak mevzu.

Amfinin normal girişi preamp katının girişi aslında, efekt loop send'i de preamp katının çıkışı.
Efekt loop return'u da power amp girişi oluyor.
Bu kablolama ile preamp katını olduğu gibi prosesörün loopuna atıyoruz, prosesörün çıkışını amfinin power amp katına veriyoruz:

1. kablo - Gitardan prosesörün girişine
2. kablo - Prosesörün loop send'inden amfinin girişine
3. kablo - Amfinin loop send'inden prosesörün loop return'üne
4. kablo - Prosesörün çıkışından amfinin loop return'üne

Bu durumda efekt dizilişi şu şekilde oluyor:

Gitar -> (prosesör input) -> wah -> kompresör -> overdrive -> amfinin preamp katı -> modülasyon -> delay -> reverb -> eq -> amfinin power amp katı -> hoparlör

Ayrıca stereo efekt loopu olan aletler için aynı mantıkla 5 cable method diye bir nane var, stereo efektlerden faydalanmak için.

Ha, derseniz ki ben amfimin drive'ını kullanmak istemiyorum, direkt prosesörden alıcam distortionu, o zaman direkt prosesör outtan amfinin returnuna girmek en sağlıklısı.
 
"Output select" tuşuna basın, karşınıza line/phones, stack amp, combo amp gibi seçenekler çıkar, pedalı mixer veya amfi neye girdiyseniz dönen aparat yardımıyla seçiminizi yapın.
 
Preamp modellemesini kapatmak için yapman gereken tek şey, preamp/speaker type potunun altında işaretsiz olan ışıklı tuşa basmak. Tuş yanıyorsa preamp modellemesi açık, tuş yanmıyorsa kapalıdır. Bu kadar basit. Arkadaş sağolsun, 4 kablo yöntemiyle ilgili daha önce yazdıklarımı yapıştırmış. Son olarak output selecti yaparsın yukarıdaki gibi (stack return tavsiyem), ve effect chaini düzenlersin ihtiyacına göre.
 
preamp simülasyonlu pedalları power amplilere bağlayın lütfen. yada amfinizde fx return girişi varsa oraya giriş yapın ki amfinin preamp ını bypass edin. ayrıca 4 kablo metodu hakkında internette araştırma yaparsanız geniş bilgiye ulaşırsınız. multi efect prosesörlerin mantığından uzak kullanılmaması gerekir bence. lambalı amfi varsa pedal setup kullanınız bence.
 
Geri
Üst