Humbucker seçimi

Aktif mi? Pasif mi? Single Coil mi? Paf mı? Humbucker mı? Hangi model nerde ve hangi çalışma şartlarında daha başarılıdır ? Invader , CustomCustom yada EMG 81 in ses karakteristiğindeki farklılıklar sadece ve sadece sarım sayısına bağlı olarak mı değişir? Trembucker da nedir öyle :) ?
 
Kullanım amacına göre değişir ama, ankete sıraladığın markalardan anlaşılan yüksek çıkışlı bir şey aradığın...

Bundan önce de çok bahsettim, EMG-81'i başka bir manyetiğe değişmem. Ses karakteristiği yalnızca sarım sayısına bağlı değildir. İçinde kullanılan alaşıma da bağlıdır. Bu üç manyetik arasındaki fark her ikisine de bağlıdır. Emg'ler aktif manyetiklerdir. Mayetik içinde bir pre-amp bulundururlar. 9V pil beslemeleri vardır. En çok verimi büyük sistemlerde alınabilir. Düşük ev sistemlerinde aslında diğer pasif manyetiklerden çok farkı yoktur.

Emg'ler her frakansta aşağı yukarı birine aynı çıkışı verdiklerinden tam karateristik bir sesi yoktur. Fakat istenilen frekansa kayıpsız çekilebilirler. Mesela mid frekansları çok düşük olan bir manyetiğin EQ'dan midlerini açmaya kalkarsan o frekansta dip gürültüsünü artırmış olursun. Zaten manyetiğin o frekansa olan çıkışı "0"a yakın ve dış ses seviyelerine de yakın olduğundan çarpımında (ses yükseltildiğinde) gürültü oluşur. Bu yüzden emg'lerin flat frekans responsu ve yüksek çıkışı bu sorunları ortadan kaldırır.

Bu "yüksek çıkış" lafı aldatabilir. Yüksek çıkışlıysa dip gürültüsü de yüksektir denebilir bu yanlıştır. Emg'lerin dip gürültüsü diğer manyetiklere oranla çok düşüktür. Pasif manyetiklerin aksine dış etkenlerden fazla etkilenmez. Ve olur olmaz şeylerden dip gürültüsü oluşturmaz.

Sustain'i de çok güzeldir. Pasif manyetikler gibi teli kendine çekme eğilimi olmadığından tel amp'dan gelen feedback'le sonsuza kadar titreşebilir. Feedback'e geçer demiyorum o ayrı bir olay.

Emg'den bu kadar.

Trembucker 3 şeritli metal sarmaldan oluşuyor heralde . İsminden öyle anladım ben.

Diğer modeller hakkında fazla bir şey bilmiyorum ama şunu söyleyim, aktif Emg'lere alışınca eline pasif manyetikli gitar alamıyorsun. Emg'ler gitar çalmayı çok kolaylaştırıyor. Bu aslında bir dezavantaj. Kimine göre de avantaj , bana göre avantaj. Bu manyetik her türlü tekniği (sweep, pick trem.) çok daha rahat yapmana olanak sağlıyor.
 
Bende DiMarzio derim, bana daha müzikal daha doğal geliyolar. Sağlam bi headroom un oluyo çıkış gücü arttıkça buda ifadeyi arttırıyo. Sağlam bi drive sound elde etmek istiyosan direk sağlam bi drive al kendine önce manyetiğin çıkış gücü ile pek bi alakası yok orta şekerli bi humbuckerda istediğini verir sağlam bi drive altında. Ama istediğin dip gürültüsünde azalma ve spesific frekanslarda artma- karakterize sound istiyosan ozaman al bi manyetik . DiMarzionun sitesinde manyetiklerle ilgili chartlar var orda çıkış güçlerini ve eq grafiklerini görebilirsin manyetiklerin. Her gitarın bridge pozisyonuna bi DM evolution yakışır ama :))
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Aslında ben bu başlığı kendi iç çatışmama bi son vermek için de açtım aynı zamanda...
Çünkü ESP EXPLORER Custom , Gibson Gothic Explorer ve de B.C. Rich Amerikan Warlock sahibiyim.ESP de malum EMG , Gibsonda Seymour ve B.C.Rich de DiMarzio var ve içine girdiğim maddi sıkıntı daha doğrusu almam gereken sahne ekipmanlarına ayıracak ek bir bütçe yaratamamamdan dolayı birini satacağım. Hepsinin sesi çok güzel ve de hepsiyle de aşağı yukarı en az 4 senelik bi beraberliğim var :) -çok dramatik oldu sanırım- ama malesef biri gidici...Aşağı yukarı karar vermiş gibiyim galiba warlock a veda edeceğim halk oylamasından sonra :)

Ayrıca Jeff_Loomis demişsin ki "Emg'ler gitar çalmayı çok kolaylaştırıyor. Bu aslında bir dezavantaj. Kimine göre de avantaj , bana göre avantaj. Bu manyetik her türlü tekniği (sweep, pick trem.) çok daha rahat yapmana olanak sağlıyor."
Buna katılmıyorum çünkü hayatımda çaldığım en rahat gitar Gibson Exp. -belki ebony olan fret board undan kaynaklanıyordur gerçi warlock da ebony ama onun yaradılışında olan rahatsız tasarım belki materyeline de yansımıştır- ama bir konuda da çok haklısın ki EMG , ESP Explorer la birleşince ses sonsuza gidiyor bazen orgazm mı yoksa Emg le -"yedirmek " tabirini kullansam herhalde yanlış olmaz- yedirdiğim feedbackler mi daha tatmin edici? diye düşündüğüm oluyor!
 
Ben Dimarzio evoluation dada anfiden feedbackle sonsuz sustain elde edebiliyorum. ama 15 20 saniye sustain ne işime yarayacak ?

Sustain olayınada Bir açıklık getirelim

Eger ses cıkaran telimizin ic kesitinde hiç enerji kaybı olmasaydı ozaman sonsuz sustaini mikrofonla bile alırdık

Teller tam ortalarından cekildiklerinde ve herhanginbir perdeye basılıyorsa titreşimler basılan parmakta sönümleniyor eger anfinin gain seviyesi bu kayıptan fazla ise ve ses sinyalleri bu kayıp kadar teli titretebiliyorsa olay bir sonsuz döngüye dünüşür .. yani yeterli gain ile her elektro gitardan sonsuz sustain almak mümkündür ha Emg ile bu daha kolay olur o başka... Emg manyetikli gitarını illaha ön bir eq ya takmak zorundasın ozaman belli karakterler için eq kullanmak gerekir buda kaybolan dip gürültüsünün hiss veya hum mun heri gelmesi benim için ...
 
4 adet Jackson gıtarım var ve hepsinde değişik Seymour Duncanlar var. Henüz hiç ama hiç feedback sorunu yaşamadım. Aktif de var pasif te. Megadeth in Dave Mustain'i ve Marty Friedman'ı ile bolca konuşma fırsatım olmuştu. Bir çok pro gitarist aslında pasif manyetik kullanıyor. Ben en pahalı ve en iyi gitarımda pasif sistem kullanıyorum. Bunlar aslında seçimler ve keyiflere göre değişim gösterebilir. Ekipmanım iyi olduğu için pasif kullanmak belki daha iyi, belki Türkiye şartlarında konser verirken ses sisteminin kusurları çoklukla olduğundan aktif kullanmak akıllıca vb. gider.

Yukarıda bahsedilen 3 manyetik markası da çok iyi. Hepsinin dallı budaklı modelleri var. Hangisini seçersen seç işe yarayacaktır. Ben Dimarzio da kullandım, çok güzel, EMG de, çok güzel, Duncan da... Bir miktar sonucu kullanılan amfi de değiştiriyor. Her 3 marka da iyi olduğundan, firmaların verdiği açıklamaya göre sound verecek manyetiklerden birini alıp kullanman, diğer markalardan birini almadığın için bir kayıp olmaz.
 
hepimizin bildiği şeydir ki gitar+manyetik+setup gerçek soundumuzu yaratır.

Ben Dimarzio manyetikleriyle Her tarz müziğin yapılabilineceğine inanıyorum.Vede karakter olarak dimarzio yu diğer manyetiklere göre daha çok beğeniyorum. tabiikide kişisel tercih ama dikkat edinki metalle uğraşmayan müzikaliteye önem verenlerin tercihi "dimarzio"

NOT:burdan metalcilere gönderme yapmıyorum lütfen ilgili arkadaşlar alınmasınlar.
 
ben metallede uğraşıyorum ama yinede Dimarzio ;) uzun zamandır EMG kullanıyodum hepsinin ihtiyaç doğrultusunda avantajları var, doğru seçimi yapabilene hepsi iyidir..

ayrıca darksaga şu warkock'un nur yüzünü bi görsek :)
 
sacma gelebilir ama ben en ünlü 3 marka olan fender ibanez jackson gitarların tonlarını şöyle kıyaslıyorum;

fender gitarlarin tonlari analog pedal kalitesindeki ton gbi gercekci doğal buluyorum boss analog pedal gibi :)

ibanez gitarları cok cırtlak aşırı dijital buluyorum zoom prosesorler gibi :)

jackson gitarlari cok sevmeme rağmen bu gitarlarida ibanez ile fenderin tam arasına koyuyorum yani bu gitarlarin tonlari boss'un kalite prosesorleri gibi buluyorum

aynı şekilde 3 ünlü manyetiklerde oyle;

EMG manyetikler (Analog ton )
Seymour Duncan: (kaliteli digital ton)
Dimarzio ise (aşırı yapay dijital ton)
 
@jacksonabi,

Gitar konusundaki tasnifine kısmen katılıyorum ancak manyetik sıralmasını dediğin gibi yapmış olsaydık benim düşüncemde şu şekilde olurdu :

Seymour Duncan: (Gerçekçi gitar soundu ve kalite)
Dimarzio ise (Dijital değil ama biraz daha modern tarz tonlara uygun ve kalite)
EMG manyetikler (Yapay ton ama kalite )
 
jackson abime sevgilerimle birşey sormak isterim??????????

madem "ibanez gitarları cok cırtlak aşırı dijital buluyorum zoom prosesorler gibi " neden virtüözler bunu tercih ediyo

steve vai
joe satriani
andy timmons
vinnie moore
scott henderson
...

lütfen kendi yaptığımız müzik tarzından olan beklentilerimizle genelleme yaparak konuşmayalım!!!
 
Fusion tonları dediğimiz daha bulanık/yumuşak tonları olan gitardır Ibanez. En azından Vai ve Satriani den yaptıkları müziğe bakarsanız onlara lazım olan tonların Ibanezde olduğunu duyarsınız. Ibanez tiz bileşenleri aslında pek olmayan "muddy" ses verirler. Asıl gitar tonu, clean sound denen direk amfiye girilerek gainsiz çalınan şekilde belli olur. Ibanezin seçtiği manyetik tipleri de clean tonlarda belli bir imajı olan ve doğal olaraka gian setuplarında da ona göre renk veren gitarlar yaratır. Bu bir seçimdir. Tarzınıza uyarsa tam size göredir.
 
digital ton nedemektir yaw saçmalamayın!! gitardan manyetikden bahsediyoruz..

tiz tonları sevmem.. memleketimde zamanında ziyadesiyle jackson+zoom kombinasyonu satıldı ozamanda bilinç altına kazınmıştır benim, jackson ın parlak karakterli alder tonu + zoom un çarşaf yırtma tonu bide üstüne seymour duncan diyince ilk aklıma gelen tb4 ü eklersen pat diye düşer bayılırım orda :)

ihtiyaç ve istek doğrultusunda karar ve fikir belirtmek doğru ama "ibanezin tonu digital, dimarzio'nun tonu sentetik.." gibi akla ziyan açıklamalarda bulunmasak..
bunun yanında marka ismine oynamak yersiz, öyle olsaydı markalar bitane ürün sürerlerdi piyasaya beninim sound'um budur kardeşim diye..
bu anketler çok gereksiz ve cansıkıcı oluyor, kopamadık tribün mantığından..
 
Aynen katılıyorum vileshome. Hele DiMarzio kullanan Malmsteen'in kemikleri sızlayacak şu DiMarzio dijitallik olayına, hem de daha sağken.

Her gitarla, her manyetikle her tür müzik yaparsınız, sadece tonları farklı olur, o tarzın alışılagelmiş renkleri olmaz, tadı olmaz, o başka. Medageth, Slayer, Metallica parçalarını Ibanez stock modellerle çalın, boş gelir. Satriani parçalarını Fender ile çalın, o renk gelmez, ama çalarsınız. Her firma kendi ses karakterini oluşturmuş olmasına rağmen modifiye ettiğinizde ilginç tonlar elde edebilirsiniz. Tüm gitarlarım modifiyedir ama manyetik seçimlerini bilinçli yaptığım için halen o gitarlar markalarının genel karakteristiğini yansıtan tonlar da verir. Stock manyetiklerle çaldığınız gitarlar, eğer gitarınız yüksek model ise, tam olarak o markanın tonlarını alırsınız ve çok rahat olarak kayıtlarda o gitarın sesini duyunca hangi marka olduğu anlaşılır. bence bu o gitarın artık "marka" olduğunun göstergesidir.

Konu gitarlara doğru kaymadan, manyetiklerin gitar ağaçları, prosesör ve amfilerle de renk değiştirdiğini söylesek bile, kulak alışkanlığı oluşunca amfi ve prosesörler bile bazı nüansları değiştiremiyor ve o manyetikler kendilerine has tonları vererek verildikleri ücretin karşılığını çıkarıyorlar.

En iyisi ya orjinal sitelerine girip oradan manyetikler hakkında bilgi almak, ya da bu işi iş edinmiş kişilerden bilgi almaktır.

Forumda sanırım bir "gitar ses örnekleri" başlığı var. Orada iyi kayıt yapılmış örnekler, iyi ifade edilmiş bilgileriyle asılmış olursa işinize çok yarayacaktır.

Kolay gelsin.
 
Geri
Üst