Amfi Bozukluğu Mg30 Acil

selamlar iyi günler benim marshall mg 30 serisi bir amfim var. eski üretimlerden dfx olanlardan. geçen yaz itibariyle amfide sorun yaşamaya başladım sorunum şu ki amfinin drive katında tuhaf şekilde gain sertliği düşmeye başladı ve 1-2 ay içinde clean e yakın bir ses vermeye başladı daha sonrada sesi sonuna kadar açtığım halde her iki kanaldada sanki en kısıkta çalıyormuşçasına az bir ses gelmeye başladı sizce nedeni ne olabilir. tamiri mümkünmüdür ve mümkünse ne kadar tutar şimdiden teşekkürler iyi günler :)
 
Yıllar önce aynı amfiden bende de vardı ve aşşağı yukarı aynı sorunla bende karşılaştım.Elektrıkcıye goturdum amfımı ıcını actı bı guzel temızledı birde lehim yaptı işlem tamamdır...Fiyat olarak da 20 lıra falan vermıstım sanırım o zaman.
 
1-2 kondansatörü şişmiştir muhtamelen, onlar değişince düzelir, elektronikten biraz anlıyorsanız 3-5 TL'lik bir masraf çıkartır, anlamıyorsanız, elektronikçinin insafına göre bir ücret ödersiniz.
 
1-2 kondansatörü şişmiştir muhtamelen, onlar değişince düzelir, elektronikten biraz anlıyorsanız 3-5 TL'lik bir masraf çıkartır, anlamıyorsanız, elektronikçinin insafına göre bir ücret ödersiniz.
Nerden anladın hemen kondansator sistigini ?
Bilir bilmez uyduruyorsunuz o şişen kondansatorler güç besleme katında olur, su sorunla yakından uzaktan alakası yok.
 
Seste ve hain de dalgalanma var mi ? Potanslara pas sokucu sıkmayı denedinmi? Basligida bir düzelt istersen bozukluğu diye birsey yok "arızası" olacak.
 
Nerden anladın hemen kondansator sistigini ?
Bilir bilmez uyduruyorsunuz o şişen kondansatorler güç besleme katında olur, su sorunla yakından uzaktan alakası yok.

Anlayamadım? Sen daha beni tanımadan, bilgimi bilmeden, tecrübemi bilmeden hangi akla hizmet uyduruyorsun diyorsun? Öncelikle kendine gelip, adabını takın, mahalle kahvesine çevirdiniz güzelim forumu.

Şu cümlen bile aslında senin bilmeden yorum yaptığını gösterir, ben güç katındadır ya da değildir demedim ama diyorsun ki "güç katında olunca ses de hiçbir problem oluşturmaz?" Yani kondasatör gelen voltajı dengeleyemediği zaman bunu volume'a hiçbir etkisi olmaz diyorsun? Peki o dengelenemeyen yükün fazlası nereye gidiyor? Elektronikten anladığına emin misin?

Altın Kural: FONKSİYONUNU YERİNE GETİREMEYEN BÜTÜN KONDANSATÖRLER (HERHANGİ BİR KATTA OLABİLİR) SESE ETKİ EDER. Bu dip ses olur, volume azalması olur, hacim de azalma olur, cızırtı olur, herhangi birşey "olabilir". Ne demişim "olabilir", "olur" değil.

Kondansatörler güç besleme, pre-amp katında olabilir ve herhangi biri de buna sebep olabilir, devreyi incelemeden kesin birşey söylenemez ama transistörlü amfilerin %90nın görünen genel bir sorundur, drive azalması, volume azalmasının, git-geller, gereğinden fazla dip sesin suçu genellikle kondansatörlerdir ve bu güç besleme katında da olabilir.

Peki neden geneldir? Çünkü amfiler çok kullanılır, gereğinden fazla ısınır, çoğumuz elini üstüne koyduğumuzda bile yüksek sıcaklığın farkına varırız, bu aşırı ısı kondansatörler içindeki elektrolitiğin zaman kalitesinin bozulmasına ve kapasitans düşüklüğüne sebep olur, zaten önerilen ömür 1000saat@105C'dir. Bunun sonucunda dengelenemeyen fazla voltaj azalması ya da çoğalması sistemi daha fazla/az sürer ve bu sebeple ses kayıplar oluşur, örneğin amfilerde crossoversiz tek bir kolon kullanılır, kondansatörlerde standarta düşürülen voltaj az ya da çok ulaşırsa doğal olarak pre-amp/amp sürülemez veya bazı filtreler(örneğin 40hz hum) görevini yerine getiremez ve ses de bozulmalar olur.
 
O uydurma kelimesini geri aldım, hoş olmamış onun yerine kulaktan dolma bilgiler ile tavsiye vermenin dogru olmadığını soyluyorum. Siser diye tabir ettiğin şey elektrolitik kondansatorlerde olur bunlarda güç katındaki kondansatorlerdir bunun sebebi de genelde sebekedeki gerilim darbeleridir. Böyle birsey yaşandı ise sonucu ses azalması veya gain kaybı değildir.Yani yazdığın reçetenin dogru olma ihtimali yok bunu soyluyorum. Görmeden kesin olarak arıza sebebi söylenemez ama arızanın kondansator sismesinden olmadığı kesin söylenir.
 
Son paragrafta bahsettigin şey , elektrolitik kondansatorlerin kuruması olayı. Onun içinde cok uzun yıllar gerekir 1000 saati nerden çıkardın? En dayanıksız devre elemanı olan lambalarin bile cok daha fazla. Eğer dediğin gibi olsa tv ler uydu alıcıları bilgisayar vs gibi dc ile calisan cihazlarimizi birkaç senede bir kondansator değişimine goturmemiz gerekir, gördün mu hiç böyle birsey? Ayrıca güç katı ile söylediklerinin hemen hepsi yanlış ,güç katindaki kondansatorler voltaj dusurmek gibi bir vasfı yok , gerilim dalgalanmasini azaltmak gibi bir vasfı var. Okadar yanliski hangi birini duzelteyim . Basit regulatorsuz dc güç besleme katlarında kondansator konumuna bakmani öneririm. Kaynak yoksa elinde yollayayim.
 
Verdiğim bilgilerin tamamı doğrudur, aynılarını yaşadık ve tamir ettik, uygulamalı testler yaptık, nette zilyon tane kaynak ve inceleme mevcut bu konuda. Burada sidik yarışına girmeyeceğim ama doktora yapıyorum. Amacım da fazla bilgiye girmeden pratik olarak açıklamaktı.

1000@105C bütün kondansatör kullanımlarında standarttır, süre değişebilir, herhangi bir kataloga bakmanız yeterli. Bunun anlamı 105 derece sıcaklığına 1000 saat dayanabilir demektir. Fakat genelde kötü kondansatörler verilen değerleri taşımaz, ondan dolayı çabuk değişir.

Hatta ben link vereyim, mesela bu 1000@85C miş.
http://www.hificollective.co.uk/pdf/nich_kz.pdf

Eğer dediğin gibi olsa tv ler uydu alıcıları bilgisayar vs gibi dc ile calisan cihazlarimizi birkaç senede bir kondansator değişimine goturmemiz gerekir, gördün mu hiç böyle birsey?

Sen görmedin mi? Ben gördüm. Bahsettiğiniz cihazların hepsini senede bir götürmenize gerek yok, çünkü onlar amfi kadar fazla ısınmıyorlar ama hifi sistemlerinde de klasik bir problemdir, sene de bir kondansatörleri değişen amfiler mevcut, ayrıca ses kalitesini etkilediği için kondansatör modifiyesi üzerine birçok "ses kondansatörü" geliştirilmiştir. Örneğin bakınız:
http://www.hificollective.co.uk/components/nichicon.html

Ayrıca PC'lerde kullanılan güç gereksinimi arttığı için son 5 senede psu kaynakları 10 kat gelişti, fiyatları da arttı ve içlerinde rubycon, nichicon, elna gibi çok yüksek kalitede kondansatörler takılmaya başlandı. Neden? Çünkü dediğim gibi çok ısınıp, çok arıza çıkartıyorlardı ve kondansatörleri şişiyordu, bununla da ilgili nette birçok makale mevcut.

Her kondansatörün çeşidi ve markası ses niteliğinde farklılık yaratır. Arızalanan kondansatörler, seste bahsettiğim tipte sorunlar çıkartır, hani bunu tartışmaya bile gerek yok, bilinen bir gerçek çünkü. Neye dayanarak inatla, etkilemediğini savunursunuz, anlamış değilim. Devre şemasına bakan temel elektrik-elektronik dersi almış biri bile etkileyeceğini söyler çünkü.

Güç katindaki kondansatorler voltaj dusurmek gibi bir vasfı yok , gerilim dalgalanmasini azaltmak gibi bir vasfı var.

Anlayamadığım şey, söylediğim birşeyi cımbızla alakasız bir yerden ortadan çekerek neyi kanıtlamaya çalışıyorsunuz? Zaten 1 cümle üstte "dengelenemeyen" demişim. Ne kastettiğim de belli. Voltaj geldi ve gerekli değerin üstüne çıktı diyelim, kondansatör ne yapar? Bunu "düşürüp" dengeler. Voltaj dalgalanması ne demektir? Sınır pik değerinin üstüne çıkmasıdır. Dalgalanmanın azalması demek, gerekli değeri sağlamak için düşürmesi anlamına da gelir.
 
1000 saat 105 C tum kondansatorlerde standart dedin önce sonra sure değişebilir dedin sonra bir katolog linki verdin orda da sıcaklık değişiyor , sen doktorayi nerde yapıyorsun maranki nin yanında mi? O verilen değerler uc değerler, google a yaz katologa bak soyle , oyle olmuyor işte , mg15 içindeki kondansator 80-100 C lerde calisacak sonra 1000 saat sonra bozulacak :D sen hangi şarkıyı söylüyorsun?

Daha kondansator cesitlerini bilmiyorsun ve sürekli rakam uyduruyorsun . Son bomban kuc kaynakları 5 yılda 10 kat gelişti :D adamlar aptalmis ama rubycon kullanmayı akıl etmeleri 5 yil sürmüş , keşke sana sorsalardi :D
 
Son kez soyluyorum şişme olayı elektrolitiklerde olur bu kondansatorler güç kaynağında kullanılır. Güç kaynagindaki bu arıza sonucu olarak kazanç kaybi yaşanmaz zira güç katındaki kondansator delinince amplinin sigortası atar ve ampli çalışmaz. Got it?
 
Demogoji denmez ona baltayı taşa vurdum denir. Salliyordun guzel guzel, süslü püslü, kataloglu falan ama elektrik muhendisine denk geldin arkadaşım kusura bakma yemezler.
Benim psikolojiye de ilgim vardir özel ilgi alanima girdiğini de eklemem lazım. Ama daha önce gorduklerimden cok daha ozelsin. Anam o meme yapmıştır, bir zimpara bir oje mantalitesini bir adım ileri taşıyıp katolog işine girmişsin.
Ayrıca söylediklerim hepsi dogru, umarım okuyan arkadaşlar bilgi edinmislerdir gibi sozlerle gösterdiğin kendine olan güvenin göz doldurmakta .
Yalnız su olmadı " niyetim sidik yatıştırmak degil ama doktora yapıyorum" bu klişe yaklaşımı artık yemiyoruz arkadaşım. Neredeyse 7 yıldır üniversite hayati içindeyiz , artık anlıyoruz master , doktora yapanı.
Yinede benden kıyak ; sağda solda güç kaynağı yanmış amplinin çalışmaya devam edeceği fakat kazancının düşeceği gibi sözler sarfetme zira buna farklı yöntemler ile gülerler, uyarmış olayım.
 
Adabını takın diyecem ama onu zaten dedim bir sonuç alamadım ama bana böyle beylik lafları kurma Yani böyle haklı filan olamazsın, psikolojiden de uzak dur, o da yemez. Ben de mühendisim ve bitirdim, doktoradayım. Bence daha fazla küçük düşürme kendini, böyle "ben biliyorum heheyt, böyle bir havalar filan.

Ayrıca gördüğün(tabii gördüysen) "elektronik devreler 1-2", "sinyaller sistemler" veya "analog devrelerle"de kondansatörün sese etkisini öğretmezler, yani elektrik mühendisliğinde okuduğunu sanmıyorum ama öyleyse bu derslerde zaten öğrenemezsin, zaten pek de birşey öğrenememişsin. Bu arada hiçbir cümlemde kazancı direkt arttırır-azaltır demedim, onu sen iddia ettiğimi iddia ettin.

Baştan beri "kondansatör sesi etkiler iddiasında bulundum". Burada da dolaylı yoldan etki etmiş olabilir ama sen lafı dinlemeyip, herkesi kafasına göre uyduruyor sandığın için anlamadın. Yani arkadaş sorununu tam belirtmemiş ve bir şekilde bahsettiklerim neden olabilir, örnekleri mevcut, biraz sesten anlasan biraz hifi sistemleriyle iç içe olsan benzer 50milyon tane sorun olduğunu biliridin.

Yolun çok uzun, kolay gelsin. Bana da kıyak çekme, kendine çek, örneğin psikolojiyi filan bırak bir kere, o sana göre değil, mühendislik işlerini de bir köşeye koy, önceliğin karşındakiyle konuşmayı öğrenmek olsun, bir de bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma, biraz araştır, . Bak google scholar var, sciencedirect var, güzel siteler bunlar, badcaps.com var mesela, sana ispat için katalog da gönderdim ama bir halta yaramamış, tek yaptığın laf salatası, bir de beylik laflar.

Bundan sonra burada gelip kafanın üstünde durup, video çekip bana küfür etsen bile seni muhattap almıyorum, çünkü seninle birşey konuşulmaz, ancak kavga edilir. Bildiğini sanıp bir halt bilmeyenlerdensin. Umarım bizim üniversitede lisansta filan değilsindir, bizden böyle birşeyin çıkmaması lazım, üzülürüm sadece. Hadi uğurlar ola.
 
1- Saydigin dersleri almış biri transfer fonksiyonu yazmasını bilir , buda sistemin frekans cevabini , senin deyiminle sese etkisini öğrenmeni sağlar. Bu sistem kondansator, direnç, transistor vs gibi elemanlardan oluşabilir.

2-Volume ve gainin düştüğünü belirten arkadasa, şişen kondansatorden olmustur dedin mi, dedin. Volume ve gain=kazanç, sisen kondandator= elektrolitik kondansator(güç besleme katında olur) yani dolaylı falan degil kondansator doğrudan kazancı etkiler dedin.

3- Kondansatorde dahil sesi birçok şey etkiler fakat bahsettigin kondansator güç besleme katında sisince ampli hiç çalışmaz, dolayısıyla seste azalma problemi olmaz zira ortada ses olmaz. Atla deve değil bunun neyine kafan basmadi.

4-Hifi değilde lambalı olsun, transistorlu olsun gitar amplisi yaptık birkaç tane bunları dert etme sen.

5-Bunu hakaret olarak algılama lütfen söyleme gereği hissettim internet cocugusun ve burda bildiğini sanıp bilmeyen kişi sensin zira soylediklerim hepsi doğrudur şeklindeki lafları sarfeden sensin.

6- Lütfen doktora yaptığın okulu soyle , su an türkiyede değilim ama 15 gün içerisinde tatile geleceğim, senide ziyaret edeyim hem nerde ne okumusum görmüş olursun hemde iddia ettiğin gibi elektrik,elektronik, haberleşme gibi programların birinde doktora yapıyor isen burda senden özür dilemek için başlık açarım sonra gider bir mg30 alırız kondansatorlerine yuksek voltaj verip sisiririz sonrada fise takar deneriz, sonucuda gormus oluruz, ne dersin?
 
CoolDoG cevap vermedin nerde okuyorsan soyle geleyim ziyaretine , yada ben hocaları ziyarete eski okuluma gideceğim(Yildiz Teknik) buyur gel çay kahve ismarlayayim sonrada deneyelim kondansator olayını, ne oluyormuş gorelim.
 
Dün benim gitarımda bir sorun olduğunu fark ettim ve bir arkadaşımın gitarıylada denedik benim amfiyi ; drive yine aynı clean gibi. Clean da denedik kalitasi orta bir ton ama ilk alındığı gibi değil bunun yanında tremelo efekti gibi bir dalgalanma ses konusu amfide
 
Geri
Üst