Hangi akustik/klasik gitarı alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Merhaba, çok uzun zamandır bir akustik gitar almak istiyorum. Akustik gitarlar konusunda hiçbir tecrübem ve bilgim olmadığı için doğal olarak tam ne istediğimi bilememek gibi bir durum oluştu. Akustik gitarda en sevdiğim şey şu doğal metal sesi. Belki ileride sadece bu yüzden bir rezonatör gitar alabilirim :) Dolayısıyla plugged şekilde bile istediğim o metalimsi tadı veren bir gitar gerçekten çok güzel olabilir.

İstediğim ton olarak Pink Floyd - The Division Bell albümünde kullanılan akustik gitarları örnek gösterebilirim (tabii ki David Gilmour un kullandığı gitarlar bütçemi çok çok aşıyor). Ayrıca tonları pek birbirine benzemese de, aşağıdaki parçalar da bir referans oluşturabilir. İlk parça The Division Bell'den;






Son olarak bütçe olarak 1000 tl belirledim, ama 1100 tl ye kadar zorlayabilirim (hep epiphone ej-200ce yüzünden :D)
 
Dostum bu verdiğin örneklere bakarak diyorum ki 100 Liralık bi gitar alsan da işini görebilir, linklerdeki gitarların hepsi farklı akustik çeşitleri hatta biri klasik gitar. :) Zaten akustik gitar vidyodan seçilmez, gidip bi sürü denemen lazım, bi çok kez de yanılman lazım. Akustik gitar elektroya göre biraz daha karmaşık vokale eşlik edeceksen dreadnought kasalar kullanılıyo genelde, EJ200 jumbo kasa sesi daha gür bas karakterli olur. Bence Lag modellerini denemeden gitar alma.
 
Daha dikkatli dinleyince farkettim, gerçekten de empyrium naylon telli akustikmiş. O derece kopuğum sanırım akustik enstrümanlardan :D Attığım şarkılarda kullanılan akustiklerin hepsi de dediğim gibi birbirinden çok uzak tonlara sahip, sanırım biraz elektro gitar seçer gibi düşündüm ve "çok yönlü" bir gitar istedim.

Aslında bu denli tercih eksikliğimin bulunduğu bir enstrüman için fazla para harcamamam gerekli. Ama ilk elektro gitarımı alırken yaptığım hatayı yapmak istemediğimden dolayı en azından orta seviye denilebilecek bir gitar istiyorum. Gitar üreticileri bir seviyenin altında gitar üretirken, ürettikleri gitara hiçbir saygı ve önem göstermiyor. Bu da bir sürü sorunu olan gitarların piyasaya sürülmesiyle sonuçlanıyor tabi :)

Deneyip karar vermek en iyisi sanırım. Biraz konu içeriğini değiştirsek, ve bana akustik gitarda dikkat etmem gereken şeyleri söyleseniz nasıl olur acaba :)

Ayrıca EJ200 den en başta hoşlanmamın sebebi, sahip olduğu o bas karakteriydi. Ama rahat edemiyorum o kadar büyük bir gitarla. Dreadnought kasalar en uygunu gibi.
 
Lag, Faith Takamine gibi markalara öncelikli olarak bak bence..

Birde çoğu zaman bende arada kalabiliyorum klasik mi akustik mi? Diye..

Ama empyrium parçalarında daha çok klasik kullanır :D
 
Seagull 'lar çok güzelmiş fiyat performans açısından. Kanada üretimiymiş. Bol bol miş kullanıyorum çünkü denemedim pek bilmiyorum. :)
Denk gelirsen bir dene derim.
 
Akustik gitar çok göreceli ve derin bi konu. Kendi adıma şu an için tam olarak istediğim gitarları seçmem yaklaşık dört yıllık deneme yanılma süresini aldı, on iki gitar değiştirdim, gerçi beş tanesi hala evde ama ikisinin telleri bile takılı değil, elime almıyorum... Öncelikle seçim yapacağın konu gitarın gövde şekli; jumbo kasa geniş olduğundan rahat değildir diye düşünme, alışınca incelerden daha rahat gelebiliyo. Şöyle bi durum var, jumbo kasanın arpejde kontrolü daha zor, strumming yani akor basıp sağ eli kökleme konusunda diğer kasalar eline su dökemez, en dengeli ses bunlarda. Dreadnought kasalar her yola gelen gitarlar, bunlarda da bas ve mid karakterli bi ton oluyo ama ses biraz daha düşük. Auditorium kasalar vokale eşlikte en ideali ama Türkiye'de bunlardan tam istediğin gibi olanını bulmak zor. OM, 12 fret Parlorlar falan pek yok buralarda onun için bunlara da pek girmiyorum. Fiber kasalar da ilgimi çekmediğinden bilgi veremiycem. İnce kasalar daha mid karakterli, ses olarak çok bi şey vaat etmiyolar, tamamen kullanım rahatlığı göz önüne alınarak tasarlanmışlar.

İkinci önemli konu ses tahtası. Bunda genel olarak iki seçenek var, sedir ve ladin. Ben sedir diyorum. Daha gür sesli, daha sıcak, doğal, daha geleneksel oluyolar, ladin daha tiz ve sesin yüksekliği sedirden düşük. Sedirin sorunu çok yumuşak olması, iyi bakılmazsa hem çabuk yıpranıyo hem de yapısı bozuluyo. Tabi hangisi olursa olsun masif ses tahtası olması gerek. Bunların yanında yanların ve arkanın ağacı ve yapısı yani masif olup olmaması, bracing, sapın yapısı, bağlantı şekli de önemli ama ilk aşama bunlar.
 
Arkadaşlar iyi kötü çalmayı biliyorum ama akustik gitarda çok iyi değilim. Başlangıç için, 200liraya kadar (ikinci el piyasası da düşünülebilir) önerilerinizi bekliyorum.

Sahne yahut kayıt için değil, kendimi geliştirmek için istiyorum. Belki bir ihtimal arada ufak tefek kayıtlar alabilirim.
 
Epeydir araştırıyorum geçenlerde tünelde Lag T100dce T200Dce ve bir çok takamine, fender gitar denedim.

Bütçem 1.000 Tl civarı. Duruma göre biraz daha çıkabilirim param var fakat çokta para yatırmak istemiyorum akustiğe.

Denediğim gitarlarda en çok laglar tatmin etti. Fender ve takaminelerin tonları bana daha kapalı geldi. Belkide daha dengeli diyebilirim. Laglar biraz daha tiz gibiydi. Bilmiyorum neye dikkat etmeliyim kadar da veremiyorum.

Fatih abi son gelen laglar ilkler kadar iyi değil dedi. Cort'un 1-2 modelini önerdi ama onları da bulamadım hiç.
 
dostum bende lagın t66sı var. sesi tatmin edici önceki seriden.hatta bi arkadaşımda takaminenin üst serisi var ama onun kendi yorumu lagın tonu daha hoşuma gitti demişti
 
bu aralar bir akustik gitar almak istiyorum ama akustik gitarlar hakkında fazla bir bilgim yok şöyle bir araştırdım kendi bütçeme göre (200-300 TL) fender cd-60, washburn D10SCEB, takamine g220, İbanez AEG8E buldum 2. el alacağım zaten peki bana bu 4 ünden hangisini önerirsiniz yada bunların dışında ne önerirsiniz aradığım özellik aslında tonu ve klavyesinin rahat olması özellikle klavyesi önemli benim için.
 
Oha fiyata gel. =) Bu gitarın ederi bu değil, Zuhal Müzik uçmuş resmen ama 300 TLye alınır, yenilerinin kafası eskilerinden daha güzelmiş bu arada. Ben 10 - 12 yıl kadar önce kullanmıştım, o zamanlar piyasada bulunacak en iyi gitarlardandı ama Laglar çıktı şimdi, Cort falan baya iyi modelleri var. Dediğim gibi 300, bilemedin 400 TL için iyi gitardır Washburn.
 
Oha fiyata gel. =) Bu gitarın ederi bu değil, Zuhal Müzik uçmuş resmen ama 300 TLye alınır, yenilerinin kafası eskilerinden daha güzelmiş bu arada. Ben 10 - 12 yıl kadar önce kullanmıştım, o zamanlar piyasada bulunacak en iyi gitarlardandı ama Laglar çıktı şimdi, Cort falan baya iyi modelleri var. Dediğim gibi 300, bilemedin 400 TL için iyi gitardır Washburn.

çok teşekkürler gitar 300 TL bu arada
 
arkadaşlar meraba.Gerçekten iyi bir akustik gitar veya elektro akustik gitar almak istiyorum.rock müzik içindir.Çok çeşit ve dikkat edilmesi gereken birçok konu var.tok ses tiz ses, ağaç seçimi...gibi.Akustik gitar konusunda fazla bir bilgim yok, uzun süredir elektro çalıyodum ama iyi bir akustik veya elektro akustik gitar sahibi olmak istiyorum.yardımlarınızı bekliyorum.benim birkaç tane seçtiklerim var.bir bakarsanız :

1 -Ovation Mick Thomson MT37 -5 Elektro Akustik
2 - Martin DCPA5K Akustik Gitar
3 - Takamine EG543SC Elektro Akustik Gitar
4 - Takamine EG523SC Jumbo Elektro Akustik Gitar
5 - PRS Ancup Angelus Custom Elektro Akustik gitar

Bunlar benim bulabildiklerim.İncelerseniz ve önerilerinizi sunarsanız sevinirim
 
Ağaç iyiyse gitar iyidir mevzusu varya, akustikte çoook daha mühimdir. 800 1000 lira arası gitar bakındım geçen hafta arkadaş için, 4 5 mağaza gezdim, denedim bol bol. Birebir aynı marka model gitarlar arasında bile dağlar kadar fark olduğunu gördüm. Hangi şehirdesin bilmiyorum da bütçe yüksek gibi, git büyük şehilere, özellikle İstanbul a, dene bol bol.

Bi de poly cila olmasın abi :)
 
Geri
Üst