4x12 Kabinlerdeki Fazla Bas Sorunu???

selamlar.

zaman içinde denediğim ve sahibi olduğum tüm 4x12 kabinlerde aynı sorunu yaşadım..

aşırı bas ton...

aynı kafa amfimi aynı marka model speaker takılı olan aynı tip ağaçtan yapılmış olan 1x12 kabine takınca sorun oldukça fazla oranda çözlüyor.

benimde aklıma şu geldi?

bu sorun kabinin dizaynından kaynaklanıyor olabilir mi?tamamen kapalı olmasından...

hatırlıyorum eskiden kullandığım marshall avt 275 amfisi de tamamen kapalı idi ve aşırı bas problemini onda da yaşamıştım.

arkası açık combo amfilerde bu tarz bir probleme rastlamadım

bu sorunu çözmek için acaba kabinin arkasını bir miltar kesip dış ortamla bağlantılı hale getirmek sorunu çözer mi?

konu ile ilgili deneyimi-bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim..
 
4x12 kabinlerin hepsi aynı değil bildiğiniz üzere... Kimileri daha kapalı tonlar verirken kimileri daha mid yoğun sesler verirler.. Ancak bir 4x12 kabin hiçbir zaman 2x10 bir kabin kadar açık/net tonlat vermez.. Zaten amacı bu değil, kuvvetli olması esas amaçtır..


Bunun yanısıra, kabinin size göre konumu da nasıl duyduğunuzu büyük ölçüde değiştirir.. Bir combo amfiyi çoğu zaman kulağa yakın hizaya kaldırıp öyle çaldığınızdan aslında olduğundan daha fazla bir fark varmış gibi de geliyor olabilir.. Ne de olsa 4x12 kabinler genelde yerden yukarı yükseltilmezler ve bir kabinin merkezi kulağınızdan ne kadar uzaksa, tonlar o kadar bas gelecektir kulağınıza.. Bas frekanslar her yöne, tizler ise doğrusal olarak yayılırlar...

Bunları göz önünde bulundurup, kabinleri tam dik olarak karşınıza aldıktan sonra denemenizi tavsiye ederim, rahatsız edecek derecede korkunç bir fark olmaması gerekir... Oluyorsa da bir kaç farklı 4x12 kabin daha deneyin vintage/modern a/b türlerinde...

Ancak bence kapalı olarak üretilmiş 4x12 bir kabinin arkasını kesmek iyi bir fikir değil...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
teşekkürler swallowed..

aslına bakarsan pek çok konumda denedim.ama sonuç yine de pek fark etmedi.

kullndığım speakerlar oldukça kaliteli celestion vintage 30.

yazdıklarının üzerine çok kafama taktığım bir sorun daha aklıma geldi..hatta belki bunu ayrıca bir başlık altında toplamak daha uygun olabilir..

ses kaynağına olan açısal uzaklık tonu çok fazla etkiliyor.ben en iyi tonumu (tizleri hiç sevmiyorum) amfiden 3-4 metre kenarda (sağ yada sol) tarafta durduğumda alıyorum...amfinin direk karşısında durduğumda ise (mesafe ne olursa olsun) tiz ve cırtlak tonlar ön plana çıkıyor...

ayrıca bazı gitaristlerin istediği tonları almak için kulak tıpası yada pamuk bile kullandığı duymuştum..

aslında burada sanırım sound olayına yeni bir boyut geliyor..kaynaktan çıkan sesin niteliği kadar onu nasıl algıladığımız da oldukça önem kazanıyor.

ben en iyisi bu konuyu ayrıca bir başlık altında açayım

görüşürüz
 
Geri
Üst