Emg 60-81-85-89 Hangi İkili

Not: Bunları hepimizin köyde, bağda bahçede ya da stadyumda falan gitar çalmadığımız gerçeğini göz önüne alarak yazıyorum.



Aynen öyle maalesef. Ama bir biz değil, bir bizim gibi düşünenler akıllı. İyi amfiye para verilir, lafım yok, ama yüksek çıkışlı diye bir amfiye iyi demek gözü kapalı para vermek kusura bakmayın ama kerizlik. Aslında iyi amfilere bile düşünmeden verilen parada tescilli kerizliktir, uzun olacak ama onuda yine kendimden örnekle açıklayayım, niye kerizlik?

Benim hayran olduğum ve elde etmek istediğim ton Mesa Dual Recto tonu. Dual Recto kötü bir amfimi, değil. Çok şükür sahip olacak maddi durumumda var. E niye almıyorum o zaman? Alırsam tescilli keriz olurumda o yüzden almıyorum.

Tamam evim büyük ama apartman dairesinde yaşıyorum. Sağımda, solumda, altımda, üstümde daireler var. Bu amfiyi en ılımlı şartlarda 2*12 kabin ile kullanmak zorundayım. 100w high gain bir amfiyi, 2*12 kabin ile, emg li ve C# akortlu gitarımı bağlayıp evde death metal çalarsam, ne ben çaldığımdan bir şey anlarım, ne apartmandakiler ve bitişiğimdekiler evlerinde durabilir. Olacak şey, şiddetli bir gök gürültüsü efekti...

Bilmiyorum hiç dual recto tecrübe etme fırsatınız oldu mu, bu amfi stüdyoda bile ciğerleri titreten, fazla gelen bir amfidir. Şimdi ben kaliteli ve yüksek çıkışlı diye bu amfiyi alıp evime koyarsam, keriz değil, keriz oğlu keriz olurum. He attenuator kullanırım diyorsanız lafım yok, ben düşünmüyorum.

Bende ne yaptım, gittim ve artık dünyaca kabul görmüş bir sistemi uygulayıp kendi dual recto mu yarattım, öyle kullanacağım. İyi bir lambalı amfi, returdan v twin, V30 kabin. Bu dizilim benim sanım değil, tüm dünyaca kabul görmüş dual recto'ya alternatif formülüdür. Mesanın V twin üretimine son vermesine sebep olan formüldür. Dual Recto satışlarını düşüren formüldür.

Bu formülle ne elde ettim, ev ortamında kullanılacak dual recto elde ettim. He bu size kerizlik gibi gelebilir ama bence %100 isabetli verilmiş bir karar. Amacıma ulaştıracak daha mantıklı bir yol yok!

Uzun oldu biraz ama, neyin kerizlik olduğunu ancak bu örnek ile anlatabilirdim sanırım.

Varsa müstakil, bitişik nizam olmayan bir eviniz, 40m2 salonunuz, alın dual recto 4*12 kabin kullanın. Benim gibi uğraşmayın. Ama diğer türlü verilen karar pek akilce değil görüldüğü üzere.

Kaliteli kabin, büyük hoparlör, hatta 2-4-4x2 hoparlör hacimli ve adam akıllı ses almak için tabi ki koşullar el verdiğince uygulanmalı. Ama kabin yapısı ve hoparlör özelliği, sayısı, kesinlikle amfiden bağımsız ayrı bir konu olarak değerlendirilmeli. Diğer etmenleri göz ardı edersek, sadece amfi baz alnarak, tatmin edici tonun özeti, yüksek watt amfi değil, ortalama kalite ya da üstü bir amfi (watt her hangi bir değer olabilir, 1-5-10-15) iyi eşleştirilmiş kabindir.


İyi ton veya ses herneyse bundan kasıt illa 100watt amfi olması değil, ben 50 watt amfi ile çalıyorum. Ancak insanlar salak adamlar yüzünden kandırılıyorlar, ton meselesi bir manyetik düzeni ile kotarılır konusuna inandırılıyorlar. Bu yanlış.
(Tonu sadece bir manyetikle kotaramaz ancak en kötü orta sınıf bir gitara sahipsen amfi ile bu işi halledebilirsin).
Yazdıklarımın anateması bu fakat ısrarla anlamak istemediniz. Bende bunu anlayamadım.
15 watt amfidende deli danalar gibi ses alırsın ama kimse karşıma 5 watt 10 watt amfi ile çıkıp bu iyi diğerine gerek yok demesin. Zira bu laflar 'on board ekran kartı ile crysis3 oynamak gibi'
Nekadar ekran kartı okadar fps, nekadar silindir okadar sürat, nekadar rem işlemci okadar hız vs...
Paraları gitarlara manyetiklere yatırana kadar amfi işlerine yatırsak baksak günü geldiğinde yahu ben nasıl ton ayarlarım deyip amfiye kaz gibi bakmamak gerekir.

Gelelim sizin yaklaşımınıza, sana cevap veriyorum çünki düzgün konuşuyorsun.
1- İzlediğin yol konusunda hatalı olduğunu söylemedim.
2- Sesin kaynağı gitardır ve bununda önemli olduğunu söyledim zaten, yani burada zaten hemfikiriz.
3- Nasıl gitarist olursan ol ve gitarında nasıl olursa olsun amfin hikaye ise yapıcak bişey yok.
3- Benim bahsini ettiğim şeyler bu iş için kısmende olsa bir çözüm.

Eğer bu saydıklarım üzerinden konuya eğilseydiniz benimlşe tartışmak yerine soruyu soran elemana cevaben birşeyler yazardınız. Kaldıki bu konunun başlığı hiç olmadı burası. Yanlışmıyım?

Bizim eleman muhtemelen alacağını almıştır dahada uzatıp çirkinleşmenin anlamıyok biraderim iyi bakın kendinize.
 
Başlığa kendimce cevap verecek olursam; seçimimi 81-85'ten yana kullanırdım. Sebebi ise diğerlerine göre -bence- daha yüksek çözünürlükte olması. Çözünürlükten kastım yüksek gainde sesi diğerlerine nazaran daha az çamurlaştırması ve sesin dilim dilim gelmesi olayı. Tabi yine de olay kişinin kulağında biter yani denemeden şudur diyemeyiz.
Forumda son zamanlarda artık bıkkınlık veren şu hadise hakkında 2 cümle yazmadan da edemeyeceğim. Yahu başlık yukarıda kocaman yazıyor. Adamın sorusu net hocam. Bir başlık görüyoruz. Diyoruz ki ''hah tamam bu başlıktan merak ettiğim şu bilgileri edinebilirim''. Sayfayı bir açıyoruz ki herkes anştayn yine. Yahu tamam çok bilgili arkadaşlarımız var eyvallah buna lafım yok zaten. Ama çok bilsek de bunu uygun yer ve zamanda paylaşalım lütfen. Çünkü diğer şekilde paylaşımlarda bulunmak cidden bıkkınlık yaratmaya başladı. Yardım edeceğimiz yerde bu işe yeni başlamış hevesli arkadaşlarımızın resmen heveslerini kaçırıyoruz. Lütfen yazacağımız şeylere uygun başlıklar arayalım/kullanalım. Eğer niyetimiz gerçekten yardım etmekse özel mesajlar atalım birbirimize yani diyelim ki ''bak güzel kardeşim manyetiklerin gerekli bazı temel özelliklere sahipse bence tonunu iyileştirmek adına amfini değiştirmeyi düşünmen daha mantıklı olur.'' Bu sayede ne ilişkilerimiz bozulur ne de birbirimizin kalbini kırıp saygınlığımızı yitirmeyiz. Saygılarımla..
 
Iste biri cikip gitar hiçbirşey amfi herşey dedimi ve bunda direttimi bunu yaparken dahada yanlış şeyler soyledimi sohbet amacını yitirip buralara geliyor.

Yinede şunlari söylemeden edemiyorum;

Ampli sinyal yolu üzerinde iki kısımdan oluşur. Preamp yani gerilim amplisi gitar amplilerinde sinyalin gerilimini arttırmanın yaninda harmonik uretmek(distortion) amacı ilede kullanılır. Ama power amplinin tek bir amacı vardir oda sinyali hoparlöre sürebilecek güç seviyesine yükseltmek. Yani güç lambalarini kırmak durumunu ayrı tutarsak (heavy metal vb gibi müziklerden güç katı kirilmasi amaclanmaz) güç katının amacı güç yukseltmekten başka birsey degil yani sound veya hacimle doğrudan ilişkili degil.

Simdi diğer açıdan bakalım güç katlari elbetteki sounda farklı hacimler olmasada farklı renkler katar.Bunun sebebide farklı lambalar(kırılma durumları , anot empedansı, miller kapasitansı<pentot ve huzme tetrotlarinda olmaz> vs) gibi durumların farklı olması sebebi ile sounda farklı renkler katar. Ama bunun WATT İLE YAKİNDAN UZAKTAN ALAKASİ YOK. Watt güç birimidir ve burada bahsedilen anlamıyla amplinin çıkış gücünü gösterir. Aynı preampı farklı poweramplara surersen elbette bu dediğim sebepler yüzünden farklı renkte sound alırsın , ama kesinlikle ve kesinlikle dusuk wattli amplinin hacmi daha azdır gibi birseyden bahsedilmez zira aynı sinyali farklı guclerde üretmek elektriksel bir olaydır hacim ise mekanik ve akustik bir olaydır. Hacim dediğimiz şey speaker ve kabin ölçüleri ile alakalıdır.
Basit bir örnek attenuator dediğimiz şey amplinin ürettiği gücü ayarlanan ölçüde kendi üzerine alıp speaker üzerine düşen gücü birkaç watt seviyelerine düşürüyor. Bunu yaptığımızda hacim mi kayboluyor? Tabiki hayır hatta ampliyi doyurmus olduğun için daha hacimli daha iyi sound ortaya çıkıyor. 10 watt dediğin ampli ve 12" speaker ile 1000 dB ses üretirsin ki bir konserde maruz kaldigin ses yaklaşık 120 dB dir. Bu 10 wattlik ampliden sound hacim gelmez vs gibi şeylerin safsatadan başka birsey olmadigi konusunda yeterince açıklayıcı olmusuzdur sanırım.
 
Yok beyler, tartışma kırılmaca yok. Yapmayın.

‘Manyetiği değiştir tonun siyahken beyaz olsun’ muhabbeti, ev kullanıcılarının kısmen sınırlı ekipmanı düşünüldüğünde tabi ki ütopik. Doğru değil, böyle bir olay yok. Ama değişmiyor diyede bir olay yok. Neyse.

Başlığa dönelim evet. Kendi namıma gerekli yardımı yaptım konu açan arkadaşa, ciddiye alır almaz, kendi bilir.

Forumdaki konular altında alakasız konuşmaların bıkkınlığı yüzünden bende iki buçuk üç yıldır doğru dürüst siteye girip yorum vs. yapmıyordum, demek ki hala yoğunmuş bu durum burada.

Bir kaç yıl sonra yine görüşürüz umarım.. Kırdığım biri varsa kusura bakmasın.

Saygılar, sevgiler.
 
Ton kavramı bir zincirden oluşur bunu tartışamazsınız. Tonu oluşturan referans kişiseldir; biri gitarı ile bu yolculuğa başlar, başkası amfisi...genelde bu gitardır ama Can İlknur'un 3 gitar 1 amfisi varmış anladığım kadarı ile bu durumda amfisini referans almasında bir sakınca görmüyorum. Neyse;

Referanstan itibaren zincir yaratılır, bu tamamlanmanın sonunda referans tanımlanır ve ideale ulaşmak için (tabii bir hedef varsa) gerekirse baştan zincir irdelenir.

Daha 2 gün önce manyetik konumlama/modifiye ile ilgili yaz paylaştım; bir harekette çamuru çözdüm, başka harekette harmonikleri yokettim vs...bunları denerkende sanal bile olsa çok iyi tanıdığıma inandığım bir amfi kullandım, amfi ayarı kötü olsa (veya monitörlerim hatta herhangi bir ekipmanım...) manyetikteki değişimi duyamazdım...
 
Manyetikler arasındaki değişimi kalitesiz bir ampli ilede duyabilirsiniz ama duyamayadabilirsin bu frekans cevapları ile alakalı. Uzun örnekler vermeyeceğim bu cok bilinmeyenli bir denklem bunu ongoremezsin. Ben mg15 be rr1 ile birçok manyetik denedim bazıları arasında dramatik farklar duydum bazılarında duyamadim.
 
Manyetikler arasındaki değişimi kalitesiz bir ampli ilede duyabilirsiniz ama duyamayadabilirsin bu frekans cevapları ile alakalı. Uzun örnekler vermeyeceğim bu cok bilinmeyenli bir denklem bunu ongoremezsin. Ben mg15 be rr1 ile birçok manyetik denedim bazıları arasında dramatik farklar duydum bazılarında duyamadim.

Zincirimi tanıyorsam, duymadığım zaten ayırd edebilmemi sağlar. Oluşmuş tartışmadaki sorun zaten tek ekipmandan bütün zinciri yargılamaya çalışmak :)

En basitinden önümde 2 tane pena durur, jazziii ve speedpick. Jazziii direk tizleri yiyen bir pena ama bunu speedpick veya herhangi daha ince bir pena denemeden bunu bilmem imkansız. Şimdi jazzii'le çalarken dinamik tizler az diye olayı manyetiğe yada amfime yıkmam anlamsız olur.

Yani farklı manyetikleri aynı amfide denediyseniz amfiyi iyice tanımış olursunuz manyetikleri değil :)
 
81 81 kullandım pek beyenmedim tonajı daha sonra neckteki manyetiği 60 ile değiştirdim.çok bilinmeyen bişey biraz daha sert dolgun tonlar için emg leri 2 adet 9v luk pille besliyorlar 18v ile ton daha dolgun oluyor tabi göreceli bişey nette ufak bir araştırma yaparsanız 9v ve 18v ile yapılmış karşılaştırma videolar mevcut.
 
Zincirimi tanıyorsam, duymadığım zaten ayırd edebilmemi sağlar. Oluşmuş tartışmadaki sorun zaten tek ekipmandan bütün zinciri yargılamaya çalışmak :)

En basitinden önümde 2 tane pena durur, jazziii ve speedpick. Jazziii direk tizleri yiyen bir pena ama bunu speedpick veya herhangi daha ince bir pena denemeden bunu bilmem imkansız. Şimdi jazzii'le çalarken dinamik tizler az diye olayı manyetiğe yada amfime yıkmam anlamsız olur.

Yani farklı manyetikleri aynı amfide denediyseniz amfiyi iyice tanımış olursunuz manyetikleri değil :)
Bizde farklı şeyler soylemedik ama karşımıza gitar hiçbirşey ampli herşey , 10 wattlik ampliden ton gelmez gibi sehir efsaneleri çıktı. Sunuda eklemiş olayım hem ampliyi tanirsin hemde manyetileri birbiriyle kiyaslamis olursun.
 
Geri
Üst