İnceleme Mesa Mini Rectifier - Ilk Izlenimler

İki gün önce forumdan bir Mesa Mini Rectifier aldım. İlk sahibi Distortedman (Tolga) amfiyi çok az kullanmış; sıfır gibi cihazı Türkiye için oldukça hesaplı fiyata (2350 TL) almış oldum.

Cihazı forumda merak eden epey insan var sanırım, bu nedenle ilk izlenimlerimi yazmak istedim.
Öncelikle şunu söyleyeyim: Pek çok farklı taza gelebilecek lambalı bir kafa arayanlar için kesinlikle uygun bir amfi. Mesa - Rectifier sözcük çifti genellikle gümbür gümbür metal/hi-gain çağrıştırıyor, ama aslında amfi çok yönlü bir cihaz.

Cihazda iki kanal var ve her birinin iki farklı modu var. İki kanalın tüm ayarları birbirinden bağımsız.
Temiz kanalın ilk modu bence hiç fena değil, ama esas sürpriz buradaki "pushed" modu. Bu mod aslında crunch soundu veriyor, ancak son derece parlak ve canlı bir ton var, "kırılmaya başlayan" lamba tonunu sevenler için ideal. Dahası, eğer en son gainde çalarsanız bayağı klasik rock gainine yaklaşıyorsunuz. Pushed modunu boost ile kullanırsanız (ben temiz bir boost pedalı ile boost denedim) rahatlıkla klasik rock-blues rock çalınabilir. Yani Mini Rectifier kesinlikle tek yönlü bir "metal makinesi" değil.
Gain kanalı ise beklenebileceği üzere bangır bangır Mesa gaini veriyor. İlk mode vintage, ikincisi ise modern gain olarak geçiyor. İki mod arasında bir miktar gain ve volüm farkı var, ama esas fark EQ karakteristiğinde bence. Vintage mod gain ile geniş bir gain yelpazesi oluşuyor, ben çok düşük ses seviyesi ile evde (2x12 bir Jet City kabin ile) çalıyorum. Kullandığım gitar Music Man Silhoutte, köprüde humbucker (Andy Timmons) mevcut. Vintage gain ile rahatlıkla "shred" çalabilecek düzeye ulaşıyorsunuz ki, bu 10 watt düzeyinde düşük volüm ile ! Elbette isteyen düşük seste daha fazla verim için boost da kullanabilir, bu durumda zaten dehşet bir sustain elde ediliyor.

Modern gain modu en az vintage kadar hoşuma gitti, ancak hem ses seviyesini çok arttırmak istemediğim, hem de tarz olarak ilgilenmediğim için palm mute ile "djent" triplerine ne kadar geleceğini pek test etmedim amfinin. Bir kullanıcının modern gain modunu bu nedenle eleştirdiğini gördüm internette, modern modunu başarılı bulmamış. Ancak bence "djent" tınılar açısından düşük volümde test pek uygun değil ve kullanılan kabin de çok önemli. Şunu söyleyebilirim: Vaktiyle Mesanın recording preamp olarak geçen rack preamfi cihazını tek başına kullanmışitım (solid state bir amfinin return girişinden...) Oradaki modern moduna göre mini rectifier üzerindeki ton bana çok daha organik geldi, öyle abartılı bir "mid scoop" karakter(sizliğ)i söz konusu değil modern modda.

Şunu da eklemek gerek: Amfi 10 watt ve 25 watt olmak üzere iki ayrı modda çalışıyor, Mesa bunun için Dyna-Watt adını verdiği bir teknoloji kullanıyor. Ancak 25 wattlık kullanımda esas fark ettiğiniz şey volüm farkından ziyade EQ karakteristiğinde oluşan fark. 25 watt ile kullandığınızda amfi gain kanalında birden çok daha agresif, pürüzlü ve parlak bir tını vermeye başlıyor; bambaşka bir cihaza geçtiğiniz etkisi veriyor. Modern modu özellikle bu watt değeri ile test etmek lazım bence. Bu durum, kayıt yapma amacındaki kullanıcılar açısından da tonal çeşitliliği arttıracak bir seçenek olmuş.

Son olarak da bir artı/eksi listesi yapayım:
Artılar:

  • Çok geniş tonal yelpaze; blues çalan da metal çalan da rahatlıkla verim alabilir.
  • Beklenebileceği üzere, tuşeye olağanüstü duyarlı, volüm potu oynamalarına derhal yanıt veren, son derece "doğal" tınılı bir amfi
  • Amerikan malı Mesa kafa = Değer kaybetmesi zor bir yatırım. Sıkıldığınız zaman cihazı kolaylıkla satabilirsiniz ! Bu klasmandaki rakip pek çok ürün belki çok daha ucuz, ama Amerikan malı değil...

Eksiler:

  • Beraberinde sadece tek düğmeli bir footswitch var. Mesa pek canlı kullanımı düşünmemiş. Bir kanalda modlar arası geçiş bu footswitch ile yapılamıyor.
  • En düşük kullanımın 10 watt olması evde dezavantaj olabilir, rakip ürünler <1 watt düzeyine kadar inebiliyor.
 
Son düzenleme:
Benzer bir ürün yakın zamanda alacağım. Fakat evde watt killer la bile power amp kısmını zorlayacak seviyelere getiremezsin. O volume anca 11-12 gibi ( iyimser söyledim :) ) bir seviyede kullanılabilir. Bu seviye bile daha fazla dinamik için yeterlidir bence ev ortamında.
aynen katılıyorum, tahminimce wattkiller kullanılsa dahi 11-12 yönü oldukça iyimser bir rakam :D
isobox fikri kayıt amaçlı işe yarayan bir fikir ama amfinin tonunu duyup o anı yaşamak istiyorsan isobox da kesmiyor :D
 
Valla ilk izlenimleri bekliyoruz dört gözle
Ödeme herşey tamam emre abi saolsun bir hafta içinde halledecek , Geldiginde deneyip detaylı incelememi yapacagım , Hem amfi hem watt killer için çünkü daha tadını alamadım amfinin , Bu arada watt killer kullanıpta hoparlörü jaksız baglanan kombo amfilere nasıl bağlandıgını bilen varsa yardımcı olabilirmi?
 
Benim amfinin tonunu kimse duyup o anı yaşamak istemiyor ki :( Ben bile provalarda kulaklık takıyorum, fecii bir ses geliyor, sağır eder adamı maazallah :D

Attenuator muhabbetini başka bir başlıkta da yapmıştık. Bir işe yarıyor belki ama çıkan ton bana tuhaf gelmişti. Gerçi 5-10 dakika deneyip kurcalayıp söktüm, koydum kenara.
 
Geri
Üst