Çalınmadan bekleyen gitarlar hakkında:

Sorum şudur ki : Evde birkaç gitarım var ve aktif olarak herbirini çalamıyorum. Bu arada üzerinde teller gerginken mi bekletmek gerek ? Yoksa telleri söküp sapa herhangi bir basınç uygulanmayacak şekilde mi saklamak gerek ? Nihayetinde 09 42 lik teller toplamda 45 kg kadar basınç uyguluyor sapa.
 
Gitarları uzun süre kullanmayacaksanız (1-2 aydan fazla örneğin) telleri gevşetmeniz her zaman daha iyi olacaktır. Bu sayede basıncı azaltmış, gitara yük bindirmemiş olacaksınız. Bu yöntem uzun süreli çalınmama durumlarında sağlıklıdır. İyi akşamlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
İşte izzy arkadaşımızın bahsettiği konu da aklıma takılmıyor değil. Zaten doğası gereği o basınca her zaman maruz kalmak üzere tasarlanmamış mı bu gitarlar ?
 
Neden caldigin zaman o basınç olmuyor mu sap üzerinde?
Buradaki amaç zoraki yani mecbur olmadığınız durumlardaki basıncı azaltmak, konuda çalındığı andaki basıncı azaltmak gibi bir ifade yok. Uzun süre çalınmadığı zaman boşuna neden basınç yapasın ki? Sen hamallık yapıp çalışıyorsan, mesai saatleri dışında da neden zorla mal taşıyasın ki? Anlayabildin mi?
 
Ne ben hammalim nede gitarın mesai saati var. Çalarken basınç zarar vermiyorda calmayinca mi zarar verecek , he zarar vermiyorsa ki vermez neden telleri gevsetesin.Gitar sapı bir dengedir , dengeyi ne tarafindan bozarsan boz sorun olur.
 
Risk faktörlerini minimuma indirmek akıllıcadır, telleri kısa süre için gevşetmek gereksiz olur ama uzun safhada akıllıca olacaktır. Ayrıca teller çıksın demiyoruz, gevşetmek iyidir diyoruz. Sana hamalsın diyen yok eğer kendini hamal olarak ve gitar çalmayı mesai olarak algıladıysan algı problemin var. Örnek denen birşeyi üzerine alınmak başarı gerçekten. %98 "1" diyor ise %2 hiç önemli değil.
 
Ben gevşetmem. Tel kuvvetini basıncını kaldırmam gitardan.

Adabtasyon değişim evrim ve formda kalma mevzusu... Çünkü ağaçta canlı bir varlık, bir hayvan kadar canlı. Yıllardır değişen sadece hayvan değil, doğa ve ağaç çok daha fazla değişti.

Not: "Oha adam evrim diyor?" diye şaşırmayın. 2ayda evrim olmaz heralde biliyoruz.:D Ama mevzu işte anlayana, formda kalma diyorum ya, çünkü ağaç canlı bir varlık. Onu vurgulamaya çalışmak amacım, formda kalma mevzusunu yani.

Hem millet gitarını kullanmadığı zaman bile titreşsin diye alet alıyor. Siz gitarı 2ay formdan edeceksiniz. Buyrun:
http://tonerite.com/
http://www.gitarpedal.net/forum/showthread.php?25692-ToneRite


Kısa olarak: Gevşet gevşetme... Mantıken zararı vs olmaz heralde. Ama neden gevşetesin. Mantığını kavrayamıyorum ben gevşetmenin. Bi amacı yok gibi geliyor gevşetme işinin. Bırak sıkı kalsın işte.



Bu arada, bunlar bence çok doğru laflar:
Neden caldigin zaman o basınç olmuyor mu sap üzerinde?
Çalarken basınç zarar vermiyorda calmayinca mi zarar verecek ,
he zarar vermiyorsa ki vermez neden telleri gevsetesin.

Gitar sapı bir dengedir , dengeyi ne tarafindan bozarsan boz sorun olur.
 
Gitarin sapi icinde tellerin yarattigi egilme momentine karsi koyan truss rod bulunur. Siz telleri sokunce sapin ustundeki yuk kalkmaz polaritesi degisir, tam tersine sap karsi yone bukulmeye calisir. Telleri sokup dinlendirip sonra yeniden takmanin, bir kasigin sapini bir o yana bir bu yana bukmekten farki yoktur. 7-8 deneme sonunda kasik sapi metal yorgunlugu sebebi ile kirilir. Teller gerili iken zaten sap ustundeki tum ic gerilmeler birbirini dengeler. Unutmayiniz ki gitar sabit yuk altinda calismak icin tasarlanmistir. Olasi her buyuk yuk degisimi ahsap icinde plastik yani geri donusu olmayan deformasyona yol acar. Ayrica hic bir markanin kullanim klavuzunda da tel gevsetmekle ilgili bir oneri goremezsiniz.
 
Heavyr kondüsyon mevzuunu eklemiş , ne guzel söylemiş. OsmanBurak teorik olarak açıklamış. Tugberkozdemir pratik olarak tecrübesini paylaşmış.
Gereken herşey söylenmiş gibi duruyor. Sözün özü DENGE KONDÜSYON. Ayrıca,
Algı problemin var : Gitarın üzerinde tel olmasını risk faktörü olarak gören birinden isitebilecegim en ilginç şey.
 
Sorum şudur ki : Evde birkaç gitarım var ve aktif olarak herbirini çalamıyorum. Bu arada üzerinde teller gerginken mi bekletmek gerek ? Yoksa telleri söküp sapa herhangi bir basınç uygulanmayacak şekilde mi saklamak gerek ? Nihayetinde 09 42 lik teller toplamda 45 kg kadar basınç uyguluyor sapa.

Teller yerli yerinde dursun, istersen yıllarca çalma ama, mevsimlik bakımlarını ihmal etme.
 
Açıklanmış ama tekrar yazayım.

Sap bir denge işidir. İçindeki demir çubuk ile gitar tellerinin birbirine zıt olan çekim gücünü dengeye getirme olayına da sap ayarı denir. Telleri gevşetirsen truss road'un çekim kuvveti artacak ve sapın kavisli bir şekil alacaktır.

Birazcık mantık, birazcık..
 
Asıl telleri gevşetirsen sorun olur diye biliyorum. Zaten hep çalan insanlar bile telleri gevşetme ihtiyacı duymayıp 10 yıl gitarı kullandığında bir sıkıntı olmuyorsa hiç kullanmadan telleri gevşetmemek de bir zarar vermez diye düşünüyorum.
 
Tüm herkese tek tek teşekkür ederim bilgileri ve deneyimleri ve fikirleri için. Ve fakat geçen sene ağustostan beridir telsiz yatan jackson dk2m gitarıma hiçbirşey olmamış. Floydun altına karton sıkıştırmıştım, ayarlar sabit kalmış. Benim fikrime göre ( ve artık tecrübeme göre ) hiçbirşey olmuyor ve olmaz da.
 
Geri
Üst