Ses kartı ve dinamik mikrofon kombinasyonu yardım.

B

birkaslava

Merhaba arkadaşlar, ben birkaç yıldır evde kendi başıma demo kayıtlar yapıyorum ama artık bir ses kartı ve mikrofona ihtiyacım olduğu kanısına vardım.. Ses kartı olarak scarlett 2i2yi düşünüyorum, m audio fast track usb 2 ye aldığı kötü yorumlar nedeniyle yaklaşmadım. Mikrofon olarak ev ortamında dışardan gelen sesleri çok rahat çekebileceği için condenser mic düşünmüyorum, shure sm58 çok öneriliyor ama açıkçası bütçeme göre pahalı buldum amacım vokal kayıtlarının yanında akustik enstruman da kayıt edebilmek hatta ileride gitar amfisi, ama şu anlık asıl amacım piyano çalarken vokali kaydedebilmek ya da sadece vokali kaydetmek. Sizce seçtiğim ses kartı iyi midir? Dinamik mikrofonla ses kartı kullanmak mantıklımıdır? Ve dinamik mikrofonu ses kartının phantom power lı condenser girişine nasıl takarım? Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler :)
 
Kayıt için yine de kondenser mikrofon öneririm. Dış ortam gürültülerinin kayıda yansıması daha çok mikrofonun kardioid-ya da süper kardioid olup olmaması ile alakalı. Dinamik mikrofon kullanmak istersen de, dinamik mikrofonu kondenser mikrofonla aynı girişe takabilirsin, hatta phantom power açık olsa bile bir sorun çıkmayacaktır. Fakat konsenser mikrofona göre, dinamik mikrofonu bağladığında ses kartı üzerindkei input volume veya gain ayarını 2-3 kat daha fazla açman gerekecektiir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkür ederim, bu gaini açmamın ses kalitesine etkisi olur mu peki? Ayrıca önerdiğiniz dinamik ya da condenser mikrofon var midir?
 
İyi preamfilerin (veya ses kartlarının) gain ayarlarının açıldığında bir problem çıktığını görmedim, fakat mesela Behringer desk'lerde yüksek gain dip gürültüsü yaratıyor.
Tam tersi durum da bazen kondenser mikrofonlar için geçerli olabiliyor. Mesela bazı kondenser mikrofonlar ile kabin mikrofonlamak istediğinizde, aşırı volüm mikrofona "clip" (diyafram distorsiyonu) yaptırabiliyor. Bu sorunu da gain ayarını sıfırlasanız bile çözemiyorsunuz.
Akustik gitar ve vokal için kondenser, kabin mikrofonlandırmak (ive belki yine vokal ?) için dinamik mikrofon öneririm.
Fiyat-perofrmans oranı en iyi mikrofonlar fikrimce, dinamik ise Shure sm 57 (aynı zamanda Sting'in sahne vokal mikrofonu, bütün davulcuların trampet mikrofnu, çok büyük çoğunlukla kabin mikrofonudur), kondenser ise Rode nt3 derim
 
Madem böyle bi konu açıldı, ben de bi soru sormak istiyorum. Roland duo-capture ses kartımda phantom power bulunmuyor. Amfi mikrofonlayıp kayıt almak istiyorum. Condenser mikrofonlar gördüğüm kadarıyla hep phantom power gerektiriyor. Dinamik mikrofon mu almam lazım bu durumda? Bi de Sm57 bütçemi aşıyor, şöyle 150-200 lira civarında hangi mikrofonu önerirsiniz?
 
Ses kartı-mikser veya preamfi üzerinde phantom power yoksa, kondenser mikrofon çalışmayacaktır. Ancak bir adet kalem pil ile de çalışan bir çok kondenser mikrofon var, phantom beslemesiz çalışıyorlar. Sm 57'yi direkt Amerika'dan getirtme yollarına bakın derim, oradaki satış fiyatı 90 dolar.
 
Aslında sm57 oldukça ucuz ve alınabilir bir mikrofondur, ün yapmasına ucuz olmasına rağmen çok iyi sonuçlar vermesi sebep olmuştur. Normal yurt dışı fiyatı 99 dolardır, biz de niye böyle abuk fiyatlara satılıyor anlamış değilim, 2. elden 150 TL bir tane elde edebilirsin. Ucuz bütçelere samson q7-q8, daha yüksek bütçesi olanlara audix i5 öneririm, oldukça iyi iş yapan bir mikrofonlardır. Türkiye'de sıfırları nispeten uygun fiyatlara bulunabiliyor. Hepsini kullandım, hepsinde de iyi sonuç aldım. audix i5 ile oldukça hi-gain içeren bir amfiyi mikrofonlamışlığım da var, sonuçlar çok iyiydi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Yardımlarınız için teşekkürler shure sm57 ya da 58 i düşüneceğim.. Fakat iki mikrofon arasında oldukça büyük bir fark varmıdır yoksa sadece şekil farkı mı vardır?
 
Diyafram özelliği açısından SM 57 ve 58'in aslında aynı mikrofon olduğu söylenir, çok emin değilim. Fakat kafa kapsülü farkı dolayısı ile, Sm 57 ses kaynağına 1-2 cm daha yakın yerleştirilebilir. Bu da oldukça fazla kazanç demektir. Sonuç olarak SM 57'nin vokalin canlı performansında ve neredeyse tüm enstrümanların kaydında kullanıldığınıo görürüz, fakat 58 yalnızca vokalistlerin mikrofonudur.
Sm 57 İsviçre çakısıdır. Ayrıca 1965ten beri Beyaz Saray'da başkanların kürsüde kullanıkları mikrofon da sm 57'imiş :)
 
Şahsen 2sini de hem vokal hem amfi mikrofonlamada kullanmış biri olarak, ufak tefek farkları olduğunu söyleyebilirim, sm57 biraz daha düşük çıkışlı ve renksiz bir mikrofon, biraz daha sağır ayrıca. Vokale kesinlikle önermem, belki studyoda kayıt amaçlı olabilir ama canlıda kullanan için problem yaratır. Çıkışı hafif düşük ve daha mat karakterli olduğu için ağzınıza yaklaştırırsınız bu sefer proximity artar, sm58'de böyle bir problem yoktur. Amfide ise mucize yaratır.

sm58 vokal için iyi bir mikrofon, amfi mikrofonlamakta da kullanılabilir, aralarında çok hafif eq farkı olur fakat mixde bu isteğe göre kapatılabilir. Genelde sm58'i amfi mikrofonlamada kullananlar metal kafasını çıkartıp yaklaştırarak kullanılır. Kısaca amfi, trampet, tomlar için sm57 öneririm ama sm58 aynı işi aynı kalitede yapar.
 
Arkadaşlar bilgileriniz için teşekkürler.. Eğer sm58 i yurtdışından getirtemezsem buradan rode nt1a almayı düşünüyorum sonuçta aynı fiyattalar türkiyede neredeyse :D biraz alakasız olacak ama aranızda amazon ya da ebaydan ürün getirtmenin bir yolunu bilen var mı?
 
Bende yakın zamanda mikrofon alacağım. Kullanım yeri amator olarak ev ortamında.Ya direk amfi önü olacak yada ortada hem amfiden gelen sesi alsın hemde dış ortam sesleri vokal vs.. Dinamik mikrofondan çok kondenser düşünüyorum. AMfi için sm57 daha kullanışlı sanırım ama biraz sağır bir mikrofon volumu açmak gerekiyor ev ortamında bu benim için pek mumkun değil. O yuzden kondenser düşünüyorum. Samson C03 ilk tercihim. Hem vokal için 0 ve -10 db swichi var hemde 3 farklı modda çalışabiliyor. Cardioid super ve dar cadrioid.Hem amfi önü hemde odanın orta yerinde tüm sesleri alma açısından ideal gibi geldi. Bir diğer tercihimde behringer C1 .Bu biraz daha hesaplı fiyat olarak. Her ikisinide kullanmadım kaliteleri nasıldır bilemiyorum. Tavsiye edermisin yada başka önerileriniz olur mu bana.
 
Bende bir SM 57 var. Ancak daha sonra Gitarpazar'ın Prodipe marka bir mikrofonu SM 57 ile A-B yaptığı (aynı koşullarda karşılaştırdığı) bir youtube videosu gördüm. Fark yok gibiydi ve Prodipe çok uygun fiyat. Buna bak derim.
 
bence sm57 ya da sm58 ile olayı tamamen çözüp tatmin olmadan farklı mikrofonları denemeyin.
enstrümanda sm57, vokalde sm58 standarttır.
ucuz dinamik mikrofonun sonu ise -bence- genelde hezimettir. (bazı ucuz kondenserler istisna olabilir)

ses kartı; belli bir fiyat aralığındaki ses kartlarının kalitesi arasında uçurum yok, -bence- hemen hemen hepsi aynı.
ucuz ve çok iyi bir ses kartı öner diyenlere apogee mono ya da duet öneririm, ancak bildiğim kadarıyla sadece mac os x ile çalışıyor. windows desteği yok...
 
Son düzenleme:
Ben de katılıyorum bu yoruma. Bazen A/B denemelerinde fark yokmuş ya da azmış gibi geliyor fakat mixte saç-baş yoldurabiliyor veya canlı kullanımda çok farkedebiliyor. Başıma birçok defa geldiği için biliyorum.

Prodipe'da piyasaya yeni girdi sayılır ama bir provada denediğimde çok rahat edememiştim. Tonu çok midli gelmişti, Tahmini olarak 200-250hz kısmı çok kabarık hissi uyandırmıştı bende, sonra yine kendi mikrofonuma dönünce rahatlamıştım.
 
Önerileriniz için teşekkürler ama bana bu mikrofonu ses kartıyla kullanmak çok karışık ve profesyonel geliyor. Acaba iRig Mic alsam o beni idare eder mi?
 
Geri
Üst