Gitar modifiyesi - yardım

Sen forumu iyi oku , bir eski mesajlarimi gözden geçir ne biliyoruz ne bilmiyoruz anlarsın :D soruları direk sordum alınacak birşey yok, sert falan çıktığım yok yanlış anlıyorsun. Orda kullanılacak ledin wattajini yazmıştım sözlük kesin diye yazmış, yanlış anlamışsın. Sorun yoksa hesabı nasil yaptığını merak ediyorum , neden 2 V ledler?
 
Piyasadaki mantar led'lerin açılıiş voltajı 2 V, maximum akımı 20 mA. Bu nedenler örnek olarak bu değerleri kullandım... Aşağıdaki tasarım farklı voltajlı ve farklı akımlı led'ler için değiştirilebilir...

  • 3 volta saat pili kullanılıyor ve led'in açılış voltajı 2 volt. Bu da pile seri olarak en fazla bir led bağlayabilliriz demek. Paralel daha fazla bağlanır fakat bu da daha fazla akım çeker ve pili çabuk bitirir. Bu nedenle tek led.
  • 2 volt Led'i yakmadan en parlak çalıştırabilmemiz için üzerindeki voltajın 2 volt, üzerinden geçen akımında yaklaşık 20mA olması gerekir. Bunun için led'e bir seri direnç bağlanır.
  • Bu direncin üzerindeki voltaj 3V - 2V (led) = 1 volt. Üzerinden geçirmek istediğimiz akım da 20 mA (led ve direnç seri olduğu için, led'in üzerinden geçirmek istediğimiz akım, dirençten geçen ile aynı)
  • Dirençten 20mA akım geöirmek için direnç değeri = 1V/20mA = 50 kiloOhm. 50 kiloOhm standart değer olmadığı için, 2 adet standart seri direnç kullanılabilir. 10 kiloOhm ve 39 kiloOhm = 49 kiloOhm.
 
Geri
Üst