Amerika'dan gitar dönemi bitmiş

Bir yakınım şu an orada, alacağımdan değil ama alışkanlıktan bir bakayım dediğim kaldığı yer (New York) yakınlarında ne var ne yok :)

Kuruşu kuruşuna kur hesaplayıp fiyat kıyaslamadım ama kabaca gördüğüm sıfır gitar fiyatları (alt ve ya orta fiyatlar diyelim) arasında uçuk fark göremedim? elbette farklar var ama uçaktan yakınına onu taşıtmak vs bana pek değermiş gibi gelmedi. Mağazaların 2. el listelerinde de pek fırsat göremedim.

Tek farkettiğim manyetikler ciddi şekilde daha ucuz diğer yedek parçaları ama araştırmadım.
 
Ben Cry Baby JH2 bakmıştım Ebaydan sıfır fiyatları yarı yarıya ucuz tam yarı fiyatı. Sonra manyetiklere bakmıştım DiMarzio ve Seymour Duncan onlarda tam yarı yarıya ucuz. Ama prosesörler öyle değil Ebayda. Tabi ben Ebaya göre konuşuyorum. :) Belimi bi doğrultayım bi DiMarzio Evo set veya DP serilerinden bir manyetik almayı planlıyorum. :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Diğer gitar markalarını bilmiyorum ilgi alanıma da girmiyor ama Fender ve Gibson'lar için bu söylediğinize katılmıyorum. Hele ki birisi yanında getirecekse yani vergi ve shipping derdi olmadan. Gitar pahalı oldukça fark daha da artıyor. Ortalama 1.500 TL civarı fark ediyor. Amfiler de ise daha da fazla. Fender 65 Deluxe Reverb burada 4.600 TL iken Amerika'da 2.100 TL civarı :) Yani Dolar ve Euro farkından dolayı fiyatlar da çok fark edecektir. Hele ki bizim ülkemizin vergi oranları, dükkan kirası, eleman vs gibi diğer giderleri de ekleyince artan fiyatlardan dolayı malesef yurtdışı, özellikle Amerika'dan gitar ve amfi alımı hala çok çok cazip.
Ha direk Amerika'dan distribütör'lük alıp satış yapan firmalardan alış veriş kabul edilebilir fiyatlarda. Örneğin Pluton Müzik. Hemen hemen bütün ürünleri Amerika fiyatlarının makul üzerinde.
 
Türkiye'de en fahiş fiyatlı enstrüman satan dükkan Pera Müzik, MXRlar, EHXler Amerika'nın nerdeyse iki katı fiyatına satılıyo... Oysa PRSler, bazı Epiler Amerika'dan daha ucuza alınabiliyo dönem dönem Türkiye'de, misalen şubatta PRS SE Tremonti + Kılıf + Line 6 Micro Spider'ı 750 TLye aldık Do-Re Müzik'ten, sadece gitar Amerika'da 550 Dolardı aynı dönem...

eBay'den sürekli takip ettiğinizde özellikle vintage ürünlerde çok kelepir enstümanlar satın alabiliyosunuz ama Türkiye'de daha da kelepirlere denk gelebilirsiniz yeni ilanları Sahibinden.com'dan sürekli takip ederseniz. Özellikle klasik gitarlarda belki de dünyanın en uygun fiyatları Türkiye'de olabilir, Amerika'da 3000 Dolar, Avrupa'da 2200 Euro olan klasik gitarın ikinci elini 600 TLye aldım burda, satan adam illallah demiş 3 senedir ilk ilgilenen sensin dedi, o derece. =)
 
abd'den ltd alırsanız pişman olmazsınız bence. schecter, jackson, ibanez, gibson gibi markaları da takip ettim, fiyatlarda pek bir fark yok, eğer modeli türkiyede bulabiliyorsanız getirtmeye değmiyor çoğu zaman.
gitar haricinde türkiyede fahiş fiyata satılan mallar arasında bir dönem araştırdığım seymour duncan ve dimarzio manyetikler ile shure sm57 dikkatimi çekti. referans kulaklıkların da çoğu inanılmaz fahiş fiyatlara gidiyor. amfilerin de bazıları fiyatını hakediyor, bazılarının alakası yok.
 
ABD den almanin avantajli oldugu bir cok seyi sayabiliriz hala: mikrofon, kulaklik ve referans monitorleri Turkiye'de gereksiz pahali ustelik yaninda getirmesi de dert degil. Ayni sekilde PA ve studyo ekipmani olarak hemen hersey: konsollar, Solid State power amfiler(Crown, QSC e hatta Yamaha), kompresorler, EQ lar da keza oyle. Yahu parca olarak hoparlor (Celestion, Jensen vs) bulmasi bile bela hala, bulunca da sacma sapan fiyatlara cikiyor hersey.

Gitara odaklanacaksak, New York'ta nerelere bakildigi ve nerede bakildigini bilemedigim icin yorum yapamiyorum. Evet Ibanez almanin hic bir mantigi yok hatta ikinci el olarak Turkiye daha bile uygun bunu defalarca tartistik. Ote yandan Pera Muzik'in 4250 Euro'ya (Bak simdi tekrar kizdim; 4250 Euro'ya gitar olamaz zaten buna degecek bir iscilige/kaliteye sahip gitarlarin gercekten var olduguna inanan adamin dupeduz salak olmasi lazim) sattigi ESP gitari ben 1200 dolara aldim ve neredeyse sifir durumdayken. Buna benzer ornekleri cogaltmak mumkun o yuzden henuz ABD nin sundugu fiyat ve ve urun cesidi avantaji bitmistir denemez. Ikinci el piyasasi da cok genistir. Ozellikle ABD orijinli Gibson, Fender (bilhassa Custom Shop ve Reissue modeler) de farkedilir bir fiyat avantaji hala var.

Pera Muzik bu kadar sene benim hicbirsey almadigim dukkandir, buna pena dahil ustelik stoklari da bir garip ve sinirli. Yine DCR-2SR wah icin 640 dolara foot controller ile birlikte alabilirken 1149 dolar (kdv dahil mi hatirlamiyorum) bir fiyat soylediler ve foot controller dahil degildi. Onlar bunu gumrukle aciklamaya calissalar bile bunun bir izahi oldugunu sanmiyorum ben. Stoklari da hep sinirli...

Sirf bu fiyat politikalari yuzunden ve diger cogu dukkan elinde adamakilli cesit de tutmadiklari icin Turkiye'deki 10 profesyonel gitaristten 8'inde TSL 100 amfi var(Marshall ABD ile hemen hemen ayni Avrupa'dan biraz daha pahalidir Turkiye'de), bunun baska bir izahi olabilir mi? Markalarin politikalari da bir garip, Zuhal Muzik'ten birisi bana demisti ki Fender Turkiye icin showroom istiyor baska da bir suru sarti var distributorluk icin ayri sirket olacak baska urunler satilmayacak vs vs. Bu cok garip ABD'de Fender showroom hic gormedim ben Fender'in kendi Visitor Center'i disinda.

Ote yandan 2 yilda yaklasik 80 tane Custom Shop satilmis Turkiye'de buradaki fiyatlarlan, bir de boyle bir durum var. Neyse daha once de yazdim, bu memlekette olan biten seylerin %80'inin benim icin hic bir aciklamasi yok. Kafa yorduguna degmez bilen bildigi gibi yapsin(yapiyor da zaten ya). Isine gelen Turkiye'den alsin imkani olan ve uygun urun yakalayan da yurtdisindan getirsin biz ne desek bos herkesin kendi dogrusu var...
 
Geri
Üst