12 telli gitarlar ve akort şekli

arkadaşlar ben geçenlerde bir tane 12 telli akustik çaldım yani telleri gayet 2 şer taneydi 2 mi 2 si falan ama öte yandan diğer ünlü çalanalara baktığımda hendrix olsun vaughan olsun akorları kesinlikle 2 aynı ses şeklinde değildi gitarın sahibine bunu sorduğumda onun bu olaydan bihaber olduğunu gördüm... bunu ya ben yanlış biliyorum yada böyle bişey var... nedeni nedir genelde nasıl akortlanır 12 telli gitarlar

arama sonucu sadece 12 telli akustik alacağım yardım gibi bi başlık gördüm o yüzden yeni başlık açmak istedim
 
Dediğin gibi 12 tellilerde her tel çifter çifter. en alttaki mi ve si lerin aynından bir tane daha var, diğer dördünde ise aynı notalardan 1er oktav ince tel var. Sen çalarken ikişer olan telleri aynı anda basıyorsun yani çalış mantığı normal altı tellilerden farklı değil.

İşte benim 12 tellinin resimleri, olayın mantığını kapmana yardımcı olabilir:
07.jpg

08.jpg

09.jpg

14.jpg

15.jpg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
yani biraz daha anlatabilirmisin mesela solun renin bitanede oktavındanmı var nerden buluyorsun bu telleri yada başka tel alıp reye sole mi çekeceğiz??
 
cihanyum demiş ki:
yani biraz daha anlatabilirmisin mesela solun renin bitanede oktavındanmı var
Sadece G ve D'nin değil, E ve A'nın da oktavı var 12 telli gitar akort sisteminde. Yani yukarıdan baktığında tellerin dizilimi şöyle izah edilebilir. :arrow:
E oktav-E
A oktav-A
D oktav-D
G oktav-G
B-B
E-E

Yani oktavı olan tellerde üstteki tel oktav, alttaki tel orjinal nota oluyor. ;)

Saygılar...
 
ya ne önersiniz 12 telli olarak arakdaşlar, başlık açmıştımda kimse cvp yazmamıştı..Önerilerinizi bekliyorum ya da kendi gitarınızdan bahsedrmisiniz?
 
Tavsiye bütçeye bağlı bildiğin gibi ;) Kendi gitarımdan bahsetmem gerekirse antikadır kendisi, 30 yıllık falan,eşi yok , e haliyle masif gövde olduğundan dolayı da çok güzeldir tonları.
 
HIM grubunun vokali Ville Valo'nun bir konserde Gone With The Sin parçasına eşlik ettiği 12 telli bir akustiği var. Markasını bilemiyorum ancak inanın hem görsel anlada, hem de tonları bakımından onun kadar güzel bir 12 telli akustik daha görmedim ben. Tabii fiyatına ona göredir. :)

Ararsanız, çok güzel şeyler bulabilirsiniz aslında ama söz konusu Türkiye olunca işiniz biraz daha zorlaşır tabii ki. ;)

Sevgiler...
 
400$ a kadar yolu var.. cortun bi modeli var şu an hatırlayamadığım sanırım tek modeli zaten.. kullanan varmı? yada bu fiyata öneri?
 
CJ10X-12, CJ3-12, Earth200-12, AD-870-12 gibi bir çok 12 telli modeli var Cort'un. Fiyatına göre iyilerdir. 200$ dan başlar 600$ a kadar gider fiyatları.
 
rastansaga biliyorsun cort bayiisiyimde şu saatte soramayacağımdan merak ettim CJ10X-12 nin fiyatını biliyormusun? yada fiyat aralığını, şu an online sın sanırım ondan soruyorum :)
 
Geri
Üst