Ses Kartı Mixer Vs.

Arkadaşlar 7 yıldır gitarla ve müzikle uğraşıyorum genel olarak armoniye hakimim diyebilirim tekniğim de iyi ancak şu ses kartıdır cubase dir. arkadaşlarım hep bunları çok övüyorlar ben başta biraz uzak kaldım saçma geldi müziğini kendin yap öyle şeylere gerek yok gözüyle baktım ancak şu an da merak ediyorum. Genel anlamda bu mixer, ses kartı, cubase tarzı programlar en temel haliyle ne işe yarar yardımcı olursanız sevinirim
 
Selam Doguhan, önce bir konudaki yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyorum :) Bahsettiğin bu cihazlar senin yaptığın müziği kaydetmek için varlar, yani müziği alet yapsın da biz bakalım değil olay.

Şimdi ne işe yaradıklarına gelirsek;

Cubase gibi programlar, D.A.W. (digital audio workstation) olarak geçer ve sana bilgisayar ortamında sanal kanallar ile bu kanallara yerleştireceğin plug-in'lerle efektlendirme imkanı tanımak suretiyle dijital bir kayıt ortamı oluşturur. Benzer şekilde sanal enstrumanlar yaratıp, onları MIDI sinyalleri ile tetikleyerek elinde olmayan enstrumanları modelleyip kayıt edebilirsin. Örneğin bir midi klavye ile iyi bir plug-in kullanarak sample (önceden kaydedilmiş örnek sesler) bazlı güzel bir bas gitar partisyonu kaydedebilirsin.

Ses kartı, bu bahsettiğim D.A.W. programı ile senin fiziki enstrumanların ya da mikrofonların arasındaki köprü gibidir. Yani sen enstruman ya da mikrofonu ses kartına girer ve analog bir sinyal yollarsın, ses kartı bu sinyali dijitale çevirip bilgisayara (D.A.W.'a) yollar, sonra da bilgisayardan gelen işlenmiş sinyali tekrar analog sinyale çevirip, monitörlere (stüdyo hoparlörleri) yönlendirerek duyum almamızı sağlar.

Mixer ise, fiziki olarak enstruman ve ya mikrofonları tek tek girebileceğimiz ve üstündeki dahili efektlerle veya fx insert kısmına gireceğimiz efektlerle tonlayıp, çıkış alacağımız ünitelerdir. Tabi çok farklı çeşitleri var dijital performans için olanları var konserlerde ses dengesinden efektlere kadar bir çok işi yönetenlerinden tut 3-4 enstrumanı gireyim de ses seviyesini ayarlayalım arkadaşlarla çalışalım kısmına hitap edenine kadar bambaşka bir dünya :)

Kabaca açıklamaya çalıştım umarım faydalı olur :)
 
Geri
Üst