Meksika Telecaster Modifiyesi

yaklaşık 2 sene önce kıvılcım müzikten fsr telecaster aldım.nedir ne değildir pek bilmeden aldım çünkü tonları ve rahatlığı tam bana göreydi.halen de dünyanın en rahat gitarı gibi geliyor bana.belki de el alışkanlığındandır ama artık ton olarak yeterli gelmiyor.üzerindeki manyetiklerin modeli falan hakkında da bilgim yok.köprüsü 6lı modern denilen tipte.akort burguları da standart tipte.aslına bakarsanız neredeyse standart meksika telecaster lar gibi lakin ikisini yanyana koyduğunuzda ton ve rahatlık olarak dünya kadar farkediyor.

şimdi bir takım sorularım olacak, konuya hakim olan arkadaşlar, abiler ve ablalar cevapsız bırakmazlarsa beni sevinirim.

1-bu gitar modifiye etmeye değer mi?
2-modifiye etmeye ilk nereden başlamam mantıklı olur?
3-köprüyü değiştirmenin faydalı olacağını okudum bir çok yerde.son kez sizlere de sorayım.
4-dip gürültüsü sorunu yaşıyorum büyük ölçüde. fender tonunu seviyorum.daha kaliteli manyetikler kullanmam bu sorunu azaltır mı yoksa daha güçlü manyetikler kullanmam tam tersi bir etki mi yapar?manyetik önerileriniz nelerdir?
5-gitardaki elektronik sistemleri değiştirmek olumlu yönde fark yaratır mı?

çok soru sormadım umarım.sabırla okuyan ve cevaplayanlara şimdiden teşekkür ederim.
 
FSR serisi ash olan modellerdense öneririm. Bence değer. Gürültü istemiyorsan mayetiği değiştirmelisin, sorunu komple çözecektir. Öncelik olarak köprü manyetiğini fender samarium cobalt veys noiseless ile değiştirebilirsin ama hafif tondan da yiyecektir, bu manyetikler stacked coil olarak dizayn edilmiştir, yani bir yerde hafif humbucker sayılabilir.

Keyfi olarak seymour duncan lil59 gibi paf tonlarını sağlayan medium çıkışlı bir manyetik de takabilirsin. 2. aşamada köprü bloğunu ve saddleları değiştirebilirsin, örneğin graptech saddle ve keyfine göre çinko veya çelik blok ile değiştirebilirsin. Tonuna ve sustainine katkısı olacaktır.
 
Mehaba,

Dip gürültüsünün ilk kaynağı evin elektrik altyapısıdır. Eğer adam gibi topraklama yoksa istediğin kadar uğraş o dip gürültüsü illa ki olacak Bunu belirttikten sonra,

1.Köprü ve manyetiği değiştirebilirsin ama bu da gürültüyü çok kesmez. Sonuçta değiştireceğin şey de single manyetik olacak.
2. Pickguardın arkasını manyetik boşluklarını kısacası manyetiğin bulunduğu alanda faraday kafesi yapman gerekli bunun için bakır shielding (copper shielding) yapacaksın bakır band ile boşluğu saracaksın pickguard arkası da sarılı olmalı Alüminyum kullananlar da var ama benim bu konuda deneyimim yok işe yarar mı bilmem. Alüminyum bir nebze daha ucuz. İnternete dolu video var nasıl yapacağına dair uğraşamam dersen bir luthiere yaptır çok pahalı olmaz.
3. Tremolo kapağını takmadan kullan dip gürültüsünden ne kadar fark ettiğine şaşıracaksın.
4. Kablolar da önemli faktör.tam yalıtımlı kablolar gürültüyü çözmede yardımcıdır.Kabloları yenileyip adam gibi lehimledin mi bir türlü çözemediğin o gürültü sorunu çok çok azalıyor bu da etkili bir faktör yani.
5.Manyetik tavsiyesi herkesin kendi zevkine göre.. piyasadaki manyetiklerin listesini çıkart sonra internetten bu manyetiklerin meksika modlu videoları izle oldukça yardımcı olacaktır.
6.Tremolo bloğu sustain ve ton konusunda yardımcı olur ama yine zevk renk işi tabiki kullandığın materyale göre tona etki eder ben kalın blokları tercih ederim.
7. Saddle, tremolo hatta burgu değişimleri bile kullanım rahatlığı ve tonda fark yaratacaktır.Ayrıca yeni tel ve ayarları yapılmış gitar, bambaşka bir gitar havası verebilir bu herhalde en basit ve küçük ayrıntı ama etkisi yine büyük..

Ne yaparsan yap -benim görüşüm- 2. el bu parçaları temin etmen. Oldukça uygun fiyatlı oluyor. max. 400-500 tl ye manyetik değişimi de dahil olmak kaydıyla ömürlük diye tabir edilen gitara ulaşabilirsin. Ama elindeki gitarın tonunu canlı duymadığımız için ağacının ne kadar iyi olduğunu bilmediğimiz için buradan yazmak biraz da "hariçten gazel okumak" oluyor. Manyetik değişimine tepkisi iyiyse manyetikten beklediğin tonları alabiliyorsan o gitarın ağacında hayat vardır. Öbür türlüsü hem büyük miktarda para,zaman emek harcarsın ama manyetik değiştirir de değiştirirsin bir türlü randıman vermez. Ama değişiklik yapmadan önce yazdığım ilk 4 madde her ne kadar çok küçük işe yaramaz gibi görünse de gürültü işini çözünce ton konusunda da kafanın berraklaşmasını sağlacaktır. Belki de hiç değişmek bile istemeyeceksin manyetikleri ya da diğer elemanları.

Benim zaman içinde edindiğim tecrübeler bunlar. Eğer bir gitardan memnuniyetsizliğim varsa öncelikle bu sırayı takip ederdim.

Kolay gelsin,

Selçuk.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
cevaplarınız için öncelikle çok teşekkür ederim. evet gitarım fsr ash serisi kesinlikle memnunum..lambalı bir amfide overdrive ile çaldığımda tekrardan aşık oluyorum.lakin fuzz ve whammy kullanmaya başladıktan sonra gitar çalmadığım durumlarda abuk sabuk sesler geliyor arkadan.hem evde hem de gittiğim bütün stüdyolarda.ben de manyetikleri suçluyorum bu nedenle ama en iyisi gidip sağlam bir telecaster a benim setupumu bağlamaka ve kendiminkiyle kıyaslamak olacak.

bir de aklımdaki diğer konu da ISP DECIMATOR mü alsam diyorum hiç manyetikleri bozmadan.ama bu pedal tonu bozuyor mu bu konuda net bir açıklama bulabilmiş değilim.
 
Evet topralama çok önemlidir, yalnız topraklama da olsa single coil interferans etkisi altında kesin olarak gürültü yapar, tek çözümü olabildiğinde etkileneceği gürültü alanlarından uzak tutmaktır, örneğin lambalara, monitöre ve e.m alanın yüksek olduğu TV, PC gibi alanlara bakmadan çalmaya çalışın. Basit ama etkili bir çözümdür.

Elimde farklı birçok gitar mevcut, fenderimde aluminyum kafes de mevcut, hepsi nispeten azaltsa da her durumda gürültü yapıyor, fakat humbuckerlı gitarlarımda herhangi bir gürültü mevcut değil. Yani üstte bahsettiğim stacked-coil manyetiklerden birini edinirseniz gürültü sorununuz kalmayacaktır ama tekrar ediyorum tizlerde ve dinamikte bir miktar azalma olur, midler artar, belki hoşunuza gider, gitarınız zaten tiz karakterli olduğu için kompanse edebilir, şahsen ben beğeniyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
ben pedalların hepsini pille çalıştırıyorum.sadece whammy için adaptör kullanıyorum.kaliteli bir psu almam gerekir mi peki?
 
Pil ile çalıştırman önemli değil, sonuç olarak onlar jakın bir kutubuyla taşınıp amfiye gidiyor, oradan da prize gidiyor :) İllaki bir aşamada prize gittikleri bir yer oluyordur.
 
Gayet güzel bir seçim olur. Kıyasladığımız manyetik fralin vintage serisi olmadığı için tele soundundan uzaklaşmazsınız, sonuçta ortalama bir mexico manyetiği yerine gayet üst kalite gürültüsüz stack-coil manyetik alıyorsunuz. Sonuçlar tatminkar olacaktır.
 
Decimator gibi cihazlar, stack coil li manyetikler gürültü sorunlarını azaltır fakat bunlar hep tondan çalar. Burdaki nokta senin isteklerin. Bence öncelikle gürültüyü azaltabilecek fakat tondan feragat etmeni gerektirmeyecek her türlü önlemi al, sonra olmazsa diğer çözümlere yonel.
 
Decimator gibi cihazlar, stack coil li manyetikler gürültü sorunlarını azaltır fakat bunlar hep tondan çalar. Burdaki nokta senin isteklerin. Bence öncelikle gürültüyü azaltabilecek fakat tondan feragat etmeni gerektirmeyecek her türlü önlemi al, sonra olmazsa diğer çözümlere yonel.
Valla bu konuda kafam karisik.ornegin arctic monkeys in gitar setupinda humdebugger mevcut.adamlar en kaliteli malzemeleri kullaniyor ama gene de bu pedali kullanıyor.tondan calip calmadigini da bilemiyorum çünkü sesin bize ulasmasi aşamasında neler var neler.en güzeli kendi tonunu yaratmak.ne istediğimi biliyorum diyebilirim sadece öncelikler konusunda sıkıntı yasiyorum.neyse ben aklima gelenleri soruyorum buradan.tesekkur ederim ilgilenen arkadaşlara.
 
Ben de noise-gate kullanıyorum, kaliteli bir cihazı doğru kullanırsan ciddi bir fark yaratmaz, kabul edilebilir seviyede olur. Araya belirli bir ekipman girince hissedilmez. Bazen o gürültünün azalması, toplamda daha iyi sonuç da verebiliyor

Tavsiyem kendin karar ver, nette bir ton video mevcut, olmadı gidip dene.
 
B
Valla bu konuda kafam karisik.ornegin arctic monkeys in gitar setupinda humdebugger mevcut.adamlar en kaliteli malzemeleri kullaniyor ama gene de bu pedali kullanıyor.tondan calip calmadigini da bilemiyorum çünkü sesin bize ulasmasi aşamasında neler var neler.en güzeli kendi tonunu yaratmak.ne istediğimi biliyorum diyebilirim sadece öncelikler konusunda sıkıntı yasiyorum.neyse ben aklima gelenleri soruyorum buradan.tesekkur ederim ilgilenen arkadaşlara.
Buyuk bir sistemde çalmakla evde çalmak farklı ayrıca noise gate kullanmayan profesyonelde çok var.
 
Geri
Üst