Vokal Kaydında Ses Kartı Olarak Gt-10 Kullanmak

selam, ben gitar kayıtlarımda gt-10u ses kartı gibi kullanıyorum, vokal mikrofonu ve mikser almaya karar verdim ve ses kartı olarak vokalde de gt-10 u kullanmayı düşünüyorum, deneyen varmı nasıl olur ?
 
Yinede mikrofon >> Mikser >> GT10 şeklinde bağlaman gerek. GT10 XLR girişleri koysaymış, miksere gerek kalmazmş. Şu an mikrofonu çivi jak ile doğrudan gt10'a bağlarsan ses alırsın fakat çok fazla dip gürültüsü olur.
 
Boss gt-10'u vokalde kullanamazsın, düşük empedans girişe ve pre-amp'e ihtiyacın var, gt10'da sadece yüksek empedans gitar girişi mevcut, yani mixer de kullansan sonuç alamazsın. Kabloyu direkt takarsan çok çok düşük bir çıkış ve ahenksiz bir ses alırsın.

Bildiğim kadarıyla içeriğinde vokal için uygun pre-amp'de yok. POD x3 ve üstünde vokal kayıdı yapılabiliyor fakat gt-10'da bu mümkün değil. Tavsiyem uygun bir ses kartı alman olur.
 
Boss gt-10'u vokalde kullanamazsın, düşük empedans girişe ve pre-amp'e ihtiyacın var, gt10'da sadece yüksek empedans gitar girişi mevcut, yani mixer de kullansan sonuç alamazsın. Kabloyu direkt takarsan çok çok düşük bir çıkış ve ahenksiz bir ses alırsın.

Bildiğim kadarıyla içeriğinde vokal için uygun pre-amp'de yok. POD x3 ve üstünde vokal kayıdı yapılabiliyor fakat gt-10'da bu mümkün değil. Tavsiyem uygun bir ses kartı alman olur.
Mikser'den çıkan sinyali rahatlıkla ses kartına gönderebilir ve sonuç alabilirsin.
 
Yazdığınız gibi mikrofon >> Mikser >> GT10 şeklinde bir bağlantı olmaz. Mikrofon >> Mikser >> ses kartı olur. Tek ihtimal, input olarak PC, GT10'nun returnunu bir bağlantı olarak görürse ve amfi+kabin simülasyonları devreden çıkarılabilirse, o zaman mikserden alınan çıkış gt10'a gönderebilir, yani bir nevi line-out gibi kullanılır.

Düzgün ses kartı yoksa mixer-->ses kartı da kaliteli bir sonuç vermez, gecikme olur. DAC dönüşümü sebebiyle kalitede çok parlak olmaz. O sebeple mixere verilen parayla düzgün bir ses kartı alınması daha mantıklı, yani mixer almasının da bir anlamı yok.
 
gt10= ses kartı ise,
mikrofon>>mikser>>gt10 =mikrofon>>mikserr>>ses kartı
işin kalitesini tartışmıyorum.
Bu konudan ayrı olarak
-Düzgün ses kartı ile düzgün olmayan ses kartı arasındaki vokal kayıt farkını duyabilmek çok çok zordur (imkansız lafını sevmiyorum)
-Ucuz ses kartlarının hepsi gecikme yapmaz (ör: 97 yılında kullandığım 10 dolarlık Yamaha Opl ses kartı)
-DAC-ADC dönüşümü her ses kartında bulunan bir zorunluluktur. İyisi vardır kötüsü vardır. "Kötü DAC" sebebi ile demek istediğini düşünüyorum. (Başlığı açan arkadaş için, DAC=sayısal'dan analoga dönüştürücü)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Değerli görüşlerinize teşekkürler yenidenyeniyine, antbalci ve cooldog, ekipmanda sanırım rode nt-2a yada 1a vokal kayıt mikrofonu, birde kolay taşınabilir (henüz karar vermedim modele) mixer kullanmayı planlıyorum, behringerin çok küçük mixerleri var sanırım 502 modeli, phantom power olayına dikkat ederek bir mixer alıcam, şu linkte de konu tartışılmış http://www.bossgtcentral.com/showthread.php?23550-Recording-vocals-through-the-GT-10

ve o linkde bir de video var, vokal yapan bir sokak sanatçısı gt-10 kullanmış, demekki bizede denemek ve yanılmak düşüyor, görüşü olanlar varsa peşin teşekkür, hoşçakalın.
 
Hocam açık net mixerin çıkışı gt10'un inputına bağlanmaz (Bu kesin). Sadece return'e bağlanabilir onu da denemek lazım, olursa bu şekilde olabilir ancak. Üstte nasıl yapıldığını açıkladım. Becerirse ses kartına gerek kalmaz.

Düzgün olmayan ses kartındaki kalitesizliği ortalama bir kulak kesin olarak anlar. Onboard'a karşı kayıt için üretilmiş giriş seviyesi m-audio arasında bile dağlar kadar fark vardır. Onu bırak ben m-audio delta1010lt'den t.c. electronic twin impact'e geçtiğimde sonuçları net olarak duymuştum. Konnekt6 ve fw410da kullandım, hepsinin sinyale cevabı farklıydı. Tabii o ses kartlarına multimedia hoparlör koyulursa fark ayırt edilemez. Hatta kayıdı bırak, normal müzik dinlemede bile fark devasa oluyor.

Kötü DAC diye başlayan bir cümle kurmadım, DAC dönüşümü sebebiyle şeklinde başlayan bir cümle kurdum. Kurduğum cümle de bir hata yok, kullandığı ses kartı onboard ise DAC dönüşümü sebebiyle sonuçlar pek parlak olmayacaktır. İyi bir ses kartındaki DAC dönüşümleri daha iyidir ve fark yaratır.

Özel bir şeye şans eseri denk gelmediyse Asio desteği olmayan kartların çoğunluğunda, özellikle realtek ve ac97 chipsetlerin %90nı gecikme yapar.
 
Benim için problem yok, itirazım da yok, siz bağlayın hocam o zaman. :) Ben arkadaşa yapılması gereken rotayı söyledim, üstteki verdiği linkte de birebir dediğim söylenmiş, return girişi önerilmiş, karar sizin.

İnternette yeterli bilgi de mevcut, isterseniz çeşitli mix-mastering kitaplarını da referans olarak gösterebilirim. Vokal kayıdı çok ama çok hassas bir iş, sinyal zincirinde kablonun bile önemi var, olsun farketmez diye inst-in girişinden bağlamak, kayıdı kathletmek olur. Zaten dediğiniz "distorsiyona sebep olur cümlesi bile" bağlanmaması gerektiğini gösteriyor.

Takılması haricinde düşük bir volume ve yanlış bir response frekans eğrisi alırsınız. Türkçe kaynak olarak müziktek Mehcem Beyin yazılarına da bakabilirsiniz.
 
Behsedilen olayı vakti zamanında evde prova yaparken gt-10 ile denemiştik, Amfi similasyonlarını kapatıp Dinamik mikrofona reverb EQ ve kompresör koyduk kaydettik. mikrofonda bir ucu 1/4 olan kablodan kullandık. oluyor bir sıkıntı yok. Ortalama seviye için iş görür. kondanser mic için elbette kullanamazssınız.
 
bence mixerdense preamp al onuda ses kartına girersin. hem daha ucuza gelir senin için. mixer ev stüdyosu için düşünüldüğünde baya lüks kaçıyo aslında. canlı herhangi bir performans olmadığından gerek yok diye düşünüyorum.

senin ihtiyacın olan sinyalini yükseltmek, mixerin olayı adında zaten mixer işte. 200 liraya aldığın bir preamp mixerin üzerindeki phantom girişine göre çok daha karakterli yükselticektir sesi.
 
Geri
Üst