Fender Usa Deluxe/standart Start/tele

Fender alacam inşallah. Deluxe strat deluxe tele standart tele ve standart strat 4ü arasında kaldım. Her türlü müziği çalarım rock metal blues vs. Hep ibanez kullandım fendere geçiş yapacam. Deluxe daha pahalı ama standartlar daha iyi deniyor. Yeni dip gürültüsüz manyetikleri 10 kişiden 7si beğenmiyor. Fikirlerinizi bekliyorum. Git çal dene dışında izlenimleriniz lazım. Çünkü zaten hiç fender çalmadığımdan telede stratta çok farklı gelmeyecek. Hep ibanez çaldım elimi alıştırcam Fender'e zaten her türlü. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.


Geçen sene sonunda fender american deluxe aldım.SSS ve o beğenilmeyen dediğin Noiseless manyetikli olan modelinden.Ben çok beğeniyorum bu arada.Noiseless tasarım olması tondan hiçbirşey götürmüyor.Bildiğin strat tonunu alıyorum.Son sözü kulak söyler bence.O yüzden nette okuduklarına fazla takılma derim.

Ben hepsini çaldım deluxe tele,strat,standart strat ve tele,squier vs...Standart ile deluxe arasında kesinlikle bir fark var.Ama bunu kelimelerle ifade edemem :) Çalınca anlamıştım.Teknik olarak,kullanılan malzeme olarak ve işçilik olarak aradaki farkı bir yere kadar açıklıyorsun ama esas çalınca anlıyorsun farkı.Deluxe kesinlikle daha iyi.

Belki sen SSS değilde HSS alabilirsin.Çünkü ibanez çalıyorum demişsin.Muhtemelen humbucker manyetik kullanıyorsun.Humbucker tonunu ileride bir gün ararsın belki diye söylüyorum.Her ikisinide çal kararını öyle ver.

Özetle deluxe mutlu eder insanı.Deluxe al derim.
 
Tamam şimdi daha iyi, o halde sizinle elimden geldiğince ve bilgim dahilinde tartışabilirim ;)...Tek tek cevap vereyim,

Senin için deluxe kesinlikle daha uygun.
ve
Mantıklı olan her insan ibanez gibi tok gibi bir gitardan sonra fender deluxe'ü tonalite itibariyle daha çok tercih edebileceğini görür.
ifadelerinizden tek bir doğru olduğuna inandığınız açıkça ortada...

Ben de, ilan sahibi arkadaşımı bilgilendirebilmek adına
Bu görüşünüze malesef katılmıyorum, Standart'ları Deluxe'lerin üzerinde tutan bir çok insan bulunuyor (ama bilen bilir, benim deluxe'um hepsini döver :p)...Üstelik bunun tek sebebi noiseless manyetikler değil (benimkinde zaten noiseless yok:rolleyes:)...

İlan sahibi arkadaşın, gitarını seçmeden önce, sayın Dr. Barlo üstadın
http://www.gitarpedal.net/forum/18060-fender-stratocaster-american-series-amerikan-standard.html
http://www.gitarpedal.net/forum/18163-fender-deluxe-stratocasterlar-abd-uretimi.html?18163=
postlarını okumasını tavsiye ederim...

Sevgiler ve saygılar...
, bu görüşünüze katılmadığımı ve ilan sahibi arkadaşımın illa deluxe alma zorunluluğu olmadığını ve postumdaki bilgileri okuyarak kararını kendi vermesininin daha doğru olabileceğini belirtmek istedim...Dikkat ederseniz, deluxe alma standard al, ya da tam tersi bir öneri sunmadım, sadece tarafsız olarak değerlendirmeye çalıştım...(parantez içindeki ifadelerim gerçek gitarımı yansıtmaktadır ve bendeki deluxe u (büyük oranda emin ki böyle bir fender olduğundan haberiniz yoktur) işaret etmektedir, konuyu bölmemek adına burada deluxe de bu vardır, bu yoktur tartışmasına girmek istemiyorum ancak merak ederseniz özelden gitarımı paylaşayırım sizinle ve mutlu da olurum)...

Buraya kadar aslında bir sorun yok diye düşünüyorum...Oysa siz,

Bizim deluxe önermemizin bir sebebi vardı, baştan sona bütün gönderileri okursan daha iyi anlarsın diye düşünmekteyim.

Yabancı forumlarda birçok üstad da aynı zamanda deluxe kalitesini savunmaktadır, lütfen yanlı olmayıp, bütün dünya forumlarına az çok girip takip edin ve en önemlisi kendiniz deneyin.

postunuz ile önce "bu postu yeterince okumadığımı", "yanlı olduğumu", bilgimin yeterli olmadığını ima ederek "yabancı forumlara girip okumamı" ve hiç denememiş olduğumu ima ederek "denememi" önermişsiniz...Şimdi bu görüşlerinizi, çapsız bulmamın neden bu kadar garibinize gittiği anlayamadım...Ve belki de yazıklarımı yanlış anlamış olabileceğinizi düşüncesi ile (ve öyle umarak) sakin bir şekilde cevap yazmanızı önerdim...

Majör problem, benim yazdığımdan, sizin
Siz nasıl standardı daha başarılı bir kesin olduğunu düşünüyorsanız
şeklinde bir sonuca varmanız ki, bunu da hiç ama hiç anlayamadım ve
Dikkat ederseniz, postumda bir görüş bildirmedim, sadece sizden farklı olarak mutlak bir öneri sunmanın doğru olamayacağını, deluxe severler kadar sevmeyenler olduğunu/olabileceğini belirtmeye çalıştım...
bunun böyle olmadığını belirtmeye çalıştım...

En güzeli de bunları açıklarken sizin aksinize size haraket etmemiş olmam, forumlarda cümle kurarken kendini frenlemek önemlidir.

Bu görüşünüze canıgönülden katılıyorum ancak bu görüşünüzü yeterince iyi uygulayamadığınızı düşünüyorum...Evet hakaret etmediniz ancak "postunuz ile önce "bu postu yeterince okumadığımı", "yanlı olduğumu", bilgimin yeterli olmadığını ima ederek "yabancı forumlara girip okumamı" ve hiç dememiş olduğumu ima ederek "denememi" önermişsiniz..." gibi hakaretten beter iftiralar ve bilgisizlikle suçlamalarda bulundunuz...Bunları "dayanaksız" ve "çapsız" bulmamı hakaret olarak algıladıysanız kusura bakmayınız ancak bu ifadeleriniz gerçekten yanlış, hoş olmayan ve iftira içeren ifadeler...

Bence, siz, bu konuyu daha fazla uzatmadan, arzu ederseniz benimle özelden temas edin ;)...

Özet olarak,

Mantıklı olan her insan ibanez gibi tok gibi bir gitardan sonra fender deluxe'ü tonalite itibariyle daha çok tercih edebileceğini görür.
görüşüne katılmıyorum....Deluxe alan matıklıdır, almayan mantıksızdır demek yerine, Benim görüşüm, deluxe daha iyidir, standard daha iyi demek her zaman doğru değildir. standard ya da deluxe gibi bir karar vermek yerine, yukarıdaki postumu (sayın Dr. Barlo'nun postlarını) okuyunuz, iki gitar hakkında da bilgi sahibi olunuz, daha sonrasında deneyerek/deneterek iyi olduğunu düşündüğünüz gitarı alınız...

Sevgiler ve saygılar...
 
Son düzenleme:
Bi kaç yıl önce, Texas'ın local herosu ayarında onlarca Fender sahibi bi country gitaristi amcadan eBay yoluyla 2000 yapımı Fender USA Deluxe Strat almıştım, hem de şimdi Meksikaların satıldığı fiyatlara... Gitarın üzerinde '97 USA Standard serisi gitardan çıkma manyetikler vardı, "neden değiştirdin, bi sorunu mu vardı, hı hıı???" gibisinden heyecanlandığımda Deluxe modelinin her şeyi iyidir ama stok manyetikleri gerçek Fenderciyi bozar manasında bi şeyler anlatmıştı adam, '97, '98 yapımı standard stratların manyetikleri de çok iyidir falan diye eklemişti... Fender'den pek anlamam, o gitarı da satınca daha elime almadım Fender falan ama genel manada manyetik değiştirmek tel değiştirmekten çok da farklı bi şey değil, her zaman öyle bi opsiyonunuz var yani...
 
Clean tonda noiseless, gerçek single tonunu vermiyor. Bana öyle gelmiyor ya da öyle diyeyim. Düşük driveda da, tam böyle cıngır cıngır bir ton olmuyor. Gitarı çoğunlukla driveda kullanıyorsan deluxe düşünülebilir.Yalnız clean ve düşük driveda klasik fender tonu istiyorsan standard almalısın. Deluxete de klasik fender tonunu duyan arkadaşlar varmış. Tabii burda bir yandan ekipman ve çalma stili de etkili. Arkadaşlar gibi ben de hss öneriyorum ve en iyisi standart hss alman bence. Köprüde humbucker olacağı için dipses yok. Sap ve ortada var, yalnız çok yüksek driveda kullanmassan çok ta dipses sorunun olmayacak. Hem de cleanlerin hiçbir kayba uğramayacak. Yine de tercih senin. Herkese saygılar ve selamlar.
 
Arti olarak grup arkadasimda tele delux var ki bende de stok manyetikli mex. Tele var ve onun gitarini da kullandim bir kaç kere.sonuçta ikisi farklı dünyalar. Delux sert ve vahşi standart ise hassas ve duygulu.
 
Tele nin de tadı ayrı , apayrı hatta ama arkadaş strat düşünüyor. (Bence sen de iyi bir single manyetik seti almalısın, vahşi ama duygulu bir ton elde edersin :D ben olsam yapardım. Hatta şu an tele dedin ya içim cız etti bir tele alasım var uzun zamandır.)
 
Sadece standart strat çaldım. Tele arkadaşta vardı amfisiz bakmıştım. Startta arkadaşındı. Tabi yüksek ses veya yüksek drive da denemedim. Ama dip grültüsü belli oluyordu. Fakat ton harika kalite kendini hemen belli ediyor. Ibanez'i elimde yine tutacam gül ağacı klavye farklı bir gitarımda dursun diye. Yerine göre kullanacam. Ama dip gürültüsü beni rahatsız eden bir durum doğrusu. Ayrıca cılız tonlardansa daha tok tonları seviyorum. Fakat HSS şart değil Ibanez'imi eleimd tutacam. Ibanez'imde güzel RG2650E. Oda elde tutulabilcek bir gitar onuda seviyorum. O yüzden stratım SSS olsun diyorum.

Ama benim sorum şimdi şu; Manyetik dışında Deluxe ve Standart arasında ki farklar nelerdir. Arkadaşlar biraz bahsetmiş. Daha ayrıntılı anlatabilecek arkadaş var mı? Mesela üst eşik uzunluğu. Cok ciddi fark yok ama ilk gitarım eski 41mm idi. Sonraki 42. Suan ki ibanez 43. Yani eski gitarlarım sanki daha bir elime geliyordu klavyeleri. Bu tip farklılıklar çalım, tonu etkileyen farklılıklar vs. Ayrıca clean tonlarda benim için drive kadar önemli.

Şuana kadarki yorumlarınız ve ilginiz için çok teşekkürler. Devamını bekliyorum =)
 
Temel farkları şöyle listeleyebiliriz;

America Deluxe'lerde sap ile gövdenin birleştiği yer son perdelere ulaşabilmeyi kolaylaştırabilmek adına oval bir şekilde kesilmiş.
Countoured-Beveled-Neck-Heel.jpg

Oysa standardlarda bu bölüm dikdörtgen olur.
images


Bazı Deluxlerde, lsr roller nut bulunur.
$T2eC16h,!zcE9s4g4v2UBRgT28y+yQ~~60_35.JPG


Deluxelerde kilitli burgular bulunur.
images

Not: Deluxelerin seri no lari DZ ile başlar.

Ağaçları ile ilgili sayın Dr.Barlo üstattan alıntı yaparsak "American series ile ayni, ama agaclari biraz daha cancanli (saydam olanlarda yani ash mesela daha damarli guzel gozuken falan) ama genelde nerdeyse elektronigi haric (boyasi, koprusu, sapi, falan da filan, farkli olanlari asagida yazmaktayim) diger her seyi american series ile ayni olan gitarlar bunlar."

Ayrıca satın alırken deri bir askı ve straplock da veriliyor sanırım. Hiç değilse bende öyle olmuştu.

En büyük farkları olan manyetik ve elektronik devreleri (s1 switch, passing lane vb.) ile ilgili detaylı bilgiyi http://www.gitarpedal.net/forum/18163-fender-deluxe-stratocasterlar-abd-uretimi.html?18163= linkinden ve genel farkları http://www.fender.com/series/american-deluxe/ linkinden edinebilirsiniz.

Sevgiler ve saygılar...
 
Son düzenleme:
Yemin ediyorum bu baslik beni korkuttu yahu gun asiri Fender'e, Stratocaster'a sallayip duruyorum forumda, asirlik bir tartisma tekrar alevlendi ve acimasizca, futursuzca mesaj yagiyor... Bu memleketteki Fender sevdasi az bulunur. Locking tuning head mis, polished string saddle'mis noiseless pick-up'mis bunlara girmiyorum bile. Sadece mesajlarin sayisi bile gosteriyor ki sevdiginiz bir setup ile ikisini pespese dinlemeden karar veremezsiniz bu iste...
 
-s1 switch sistemi mevcuttur. bu sayede farklı tonlar yaratabilirsiniz.
-potans değerleri farklıdır.
-en kötüsünde 3 parça, genellikle 2 parça el seçimi yüksek kalite gövde malzemesi kullanılır ve diğer stratlardan ayrı şekilde gövdesi seçilir, tesadüfe çok yer yoktur, çoğunlukla gövde malzemesi kalitelidir. Örneğin standart bir fenderde kötü veya iyi bir ağaca denk gelebilirsiniz, fakat deluxe'de gelemzsiniz.
-Burgular kilitlidir.
-(Bu çok önemli)Compound radius denen sistem vardır, yani sap el yapısına uygun olarak hafiften kalınlaşır, 1. fret ve 22. fretin çapları aynı değildir.
-Üstte bahsedilmiş, sap ile gövdenin birleştiği yer daha incedir, 20-22. perdelere ulaşımı kolaylaştırır.
-Sapta gövdenin birleştiği yerde micro-tilt ayar vidası mevcuttur, genelde deluxelerin entonasyonu çok daha hasas yapılabilir. Bu özellik custom gitarlarda oldukça pahalıya ekleniyor.
-Tremolo sistemi deluxe'dür. Standart vintage 2-point sisteme göre daha iyi ve sustaini yüksektir, bazı deluxelerde kitli sistem mevcuttur.

Özetlersek, genel olarak ağaç kalitesi daha iyidir(Aynı kalitede ağaca Standartta rastlayabilirsiniz ama tabii ihtimale bakar). Ton oluşturma sayısı s1 switch sebebiyle daha fazladır. Çalımı, sapı sebebiyle daha rahattır ve daha ince entonasyon ayarı yapılabilir. Çok vintage aşığıysanız manyetikleri sonradan değiştirmenizi tavsiye ederim, yapı sebebiyle daha iyi bir gitardır ve daha kalitesi için Suhr, G&L'de ancak bulursunuz.
 
Bu arada ekleyeyim sap-gövde birleşimindeki ince kesim 2003'den sonra eklenmiştir, eski modellerde mevcut değil.

lsr nut olayı güzeldir fakat sadece 2003 öncesi fat stratlarde ve 90lardaki deluxe ve deluxe pluslarda vardı, sonra kalktı. Hatta fenderin direkt floyd roselu deluxe modelleri de mevcuttu fakat onlar da üretimden kalktı.
 
Son düzenleme:
Şimdi fiyatlarına baktım. Bence standart al. Bir süre dene single manyetikleri. Hoşlanmassan deluxe deki manyetiklerden (fender n3) takarsın. Aradaki fiyat farkı manyetik fiyatından daha fazla. Diğer farklar için de keyfe keder masraf yaparsın. Ki birşey yapmıyacağına eminim Zira american standard oldukça rahat ve çalımı keyifli bir gitardır. Gerçekten de deluxe , standarda alışlamayıp ta, tercih edilecek yegane model değil benim gözümde.
 
Sanırım Deluxe Strat alacam. Peki ağaç kaplamaları falan onlar hakkında ne düşünüyorsunuz. Ben acık renkli doğal sade bişey düşünüyorum ama karar veremedim. Ayrıca netten mydukkan dışında fender satan hangi firmaları öneriyorsunuz.
 
Fiyatlar uçmuş mydukkanda temin edilemiyor 4100, zuhalde 4500. Acaba mydukkandan spariş verince fiyat değişecek mi? Orda ki fiyatlar eskimidir. Ben 4100e göre kendimi olabildiğince zorlamıştım. Ayrıca 2sinde de renk seçeneği az. Fender'in sitesine baktım orda bile maple olarak 5 seçenek var.
 
Son düzenleme:
Start ash diye birşey var onların renkleri daha güzel. Birde özenle seçilmiş dişbudak diyor. Fiyatı 4500 ama =( Renk seçeneği az metalicler hiç güzel değil. Ash olanların ağaç rengi olanları güzel. Birde bilmem ne kaplama olursa ağaç kurumaz muhabbetleri var. Ash olanlardan Tobacco yada Aged Cherry bunlarda o tip sıkıntı olur mu? Çünkü bir tek bu ikisi güzel. Birde Ash dediği gövde ağacı değişiyor sadece demi?
 
Son düzenleme:
Normalde stratlar alder gövde olur. Ash gövde daha pahalıdır ve kıymetlidir, ton olarak daha parlak, daha sustainlidir, Bass ve tiz frekanslara hassasiyeti daha yüksektir, midlere karşı daha düşüktür. Tonlara karşı daha hızlı tepki verir, yani atak süresi kısadır. Genelde görünümleri de damarları sebebiyle çok daha güzel görünür. Benim şansım olsa gözü kapalı tercih edeceğim bir gövde ama maliyeti oldukça yüksektir.
 
Kısa bir ekleme yapayım. Örneğin ilk sayfadaki fotoğrafını eklemiş olduğum 1300 dolarlık G&L Legacy "swamp ash". Baktığınız pahalı Fenderler de swamp ash (Bataklık dişbudağı).

"Hard ash" ile karıştırmayınız. Hard ash oldukça ağırdır. Ve tonları... Ton işi zevk meselesi. Şahsen hard ash strat gövdeli gitarımı sadece köprü humbuckerı ve drive ile seviyorum. Onun dışında karaktersiz ve tiz buluyorum.
 
Evet hard-ash oldukça ağırdır, tonlarının da daha farklı ve keskin olduğu söylenir, işlemesi zor ve damarlı ve ağır olduğu için çok az gitarda tercih ediliyor. Fenderler de swamp-ash'dir. Hard-ash'i Allparts, Warmoth'da bile ayrı bulmak zordur.
 
Geri
Üst