Gitara Single Coil Pot Takma Sorunsalı

Öncelikle herkese merhabalar. Uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu hakkında görüşlerinize ihtiyacım bulunmakta. Elimdeki Gibson lp traditional model gitara single coil takmak istiyorum. Bu gitardan önce Schecter solo6 Custom kullandım uzunca bir süre. Clean tonlarda Schecterda bulunan single coil potu sayesinde daha çok çeşitlilik elde ediyordum fakat Gibson elime geçtikten bir süre sonra cleanleri kulağıma çok mat gelmeye başladı. Fakat manyetikler buna uygun mudur? Uygunsa hangi potlardan tedarik edilip nasıl bağlanmalıdır devreye? Yardımlarınızı beklemekteyim. İyi forumlar
 
Gibson manyetiklerin çoğu bu iş için uygun değildir. Kapağı söküp bobinleri açıp bir kablo daha ekleyerek uygun hale getirebilirsin ama bence değmez.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Gibson manyetiklerin çoğu bu iş için uygun değildir. Kapağı söküp bobinleri açıp bir kablo daha ekleyerek uygun hale getirebilirsin ama bence değmez.
Peki uygun olup olmadığını kesin olarak belirlemem için manyetikleri söküp tam olarak neyi kontrol etmem gerek. Bu arada zamanında manyetik kapağı söküp takmışlığım vs var. Bobine kablo eklemek de pek sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Eğer yapmam gerekenleri tam olarak anlayabilirsem babamdan bu konuda yardım almam mümkün. Babamın mesleği bu iş hocam.
 
Manyetiği sökmene gerek yok, potansların arkasını aç. Manyetiklerden gelen kablolara bak.

Humbucker_Hookup-Wire.jpg


Üstteki gibi bir demet kablo varsa sıkıntı yok, direk bağlarsın zaten push-pull potansa. Alttaki gibi ise sıkıntı var :).

Kapağı sökeceksin. Bobinlerin çevresindeki bandı dikkatlice açacaksın. Bobinler sonuçta plastiğin çevresine sarılı bakır telden ibaretler. Bobinlerden birinin sonu ötekinin başlangıcına bağlı. Bu bağlantı noktası basit bir lehim, üstünde de elektrik bandı falan vardır. Bu bağlantı noktasına bir kablo daha ekleyip o kabloyu push pull'a bağlayacaksın. Çok çok zor değil ama hassas el ister, ufak bir hatayla da manyetiği çöpe atabilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Maalesef başta belirttiğiniz gibi manyetikler 2 kablolu. Şimdi söylediğiniz gibi manyetikleri söküp bobinleri açtığımı varsayıyorum. Söylediğinizden anladığım kadarıyla 2 bobinin birleşim yerine parça kablo eklemem gerekiyor doğru mudur? Yanlız burada şöyle bir soru işareti var kafamda. Sonuçta bu 2 bobin birbirine baplantılı durumdaysa tam ek yerine lehim yapmamla bobinlerin herhangi bir yerine lehim yapmam arasında nasıl bir fark olabilir ki ?
 
Bobinlerin herhangi bir yerine lehim yapman zor, kablolar yalıtımlı.

Teorik kısmı şu, manyetiğin bir ucu toprağa bağlı, bir ucu çıkışa. İki bobin de kendi içlerinde seri bağlılar, bağlandıkları yer de senin o bulmaya çalıştığın bağlantı noktası. Eğer orayı bulur ve isteğe bağlı topraklanabilir hale getirmek için bir kablo atarsan potansı çektiğinde bir bobinin her iki ucu da toprağa bağlanmış olur ve o bobin devre dışı kalır. Diğer bobin ise yine toprak-çıkış arası kaldığından çalışmaya devam eder.

Eğer senin dediğin gibi aradan bir yerden lehim yapabilseydin o noktadan itibaren bir bobinin yarısı(mesela) devre dışı kalacaktı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Anladim. Kafamda beliren diger bir sorun da su: Bu islemi gerceklestirdigimde humbucker icerisindeki hangi bobin çalısacak? Calisan bobin fabrika uretim split olabilen bir humbuckerin split edildiginde calisan bobini ile ayni mantikta mi calisacak yani dolayisi ile benzer karakterde ses alabilecek miyim? Uygulayacagimiz herhangi bir islemle hangi bobinin calisacagina biz karar verebilir miyiz?
 
Şöyle, iki bobin birbirine bağlı da birinin ucu toprağa diğerinin ucu çıkışa bağlı ya, toprağa bağlı olan iptal olacak. O ucu çıkışa verip diğerinin ucunu toprağa verirsen o iptal olur.
 
obican'ın dediği gibi 4 kablolu bir manyetik almayı da düşünebilirsin... Seymour Duncan, DiMarzio vb. markalara bakabilirsin...

Manyetiğin açıklamasında "Comes with four-conductor cable", "Available for coil tab" vb. birşeyler yazıyorsa işini görür... Bir de şunu belirteyim, bendeki les paul'de single-humbucker arasındaki fark sadece clean tonlarda bariz oluyor... Bu tabi setup'a vb. şeylere de bağlı ama belki uğraştığına deymeyebilir...
 
Tabi tabi anliyorum vurguladiginiz meseleyi. Benim problemim de tam olarak bu aslina bakarsaniz. Blackstar ht5 kullanıyorum. Amfimi malum direnc probleminden dolayi servise gonderdigim arada gitarimi da değiştirdim. Tesadüf olacak gitarim elime gectikten hemen sonra amfim de elime gecti ve bir sekilde gitarimi baska bir amfide deneme imkanım olmadi. Drive tonları tam kafamdaki gibiydi fakat clean tonlar fazlasiyla mid ve mat. Hani yadirganabilecek şekilde bu boyle. Bu olayin gitarin karakterinden mi yoksa amfinin ariza sonrasinda gelistirdigi bir sacmaliktan mi kaynaklandigini cozmeye calisiyorum.
 
Bana kalırsa lehimle kablo eklemeye çok çalışma, riskli bir durum, bu sebeple ben manyetik bozduğumu bilirim, çünkü bakır kablolar çok ince ve kısa devre olmadan tek bir noktada yapılması gerekiyor, hata yaparsanız manyetik çöpe gider.

Daha iyi bir tavsiye verebilirim, bahsettiğin manyetiği direkt no-tone pot şeklinde kullanabilirsin, ben bir gitarımda böyle kullanıyorum, gayet iyi sonuçlar veriyor. Böylece komple spektrum, tizlerden kayıp olmadan daha parlak şekilde kullanırsın, single coile daha yakın bir sonuç alırsın, tek yapman gereken, Switch'de ton pota giden kabloyu çıkartmak, eğer çok tiz gelirse, 500k yerine 1m-ohm ton potu kullanabilirsin, duruma göre üstündeki kondansatör değerini de düşürebilirsin.
 
Bu sistem hakkindaki bilgisizligimi maruz gorun lutfen. Birkac sorum olacak. Simdi bu durumda ton potunu tamamen devre disi mi birakmis olacagim? Eger ton potunu devre disi birakirsam oraya baglayacagim bir kondansatorun calismamasi gerekir gibi bir yargiya vardim sonuc olarak. Isin dogrusu nedir? Bir de soyle bir durun var. Drive tonlarında manyetigin karakterinden aslinda ben cok memnunum. Yani sadece cleanlerde daha tiz bir karakter istiyorum. Dolayisi ile bu sistemi acilip kapanabilir bir sistem olarak kullanmam gerek. Anlattiginiz sistemde bu mumkun mu acaba?
 
Evet bu durumda ton potunu devre dışı bırakmış olacaksınız, birşey bağlamanıza gerek yok, zararsız ve işlevsiz olarak orada kalacak sadece, driveda zaten ton potu genelde açık tutulur, ton potu daha çok cleanlerde ve o.d. etkisini hissettirir. Size şöyle anlatayım, drive veya cleande ton potunu yarıya ya da %75 gibi bir değere getirmiyorsanız ve hep sonda açık tutuyorsanız zaten kullanmıyorsunuz demektir, iptal ederseniz çok bir kaybınız olmaz.

Potu açık kapanabilir bir sistem olarak da kullanmak mümkün, stratocasterların bir bölümünde bu modifikasyon mevcut, delta-tone diye geçer, yani isterseniz komple ton potu işlevsizleştirebiliyorsunuz. Bunun için ton potunu gitardan çıkartıp içini açıp dibindeki grafit kısmı hafif kazımanız gerekiyor, böylece gitar o bölgeye geldiğinde herhangi bir direnç oluşturmuyor. Böylece tiz frekansları törpülememiş oluyorsunuz ki ihtiyacınız olan zaten o tizler.

Şurada basit bir anlatımı mevcut:
http://www.projectguitar.com/tut/pots.htm

Bana kalırsa önce dediğim gibi bir iptal edip deneyin, ben çok faydasını gördüm, çok basit ve hızlı bir işlemdir, beğenirseniz farklı modifikasyonlara 1m-ohmluk birşey takmaya ya da kondansatör modifikasyonlarına girersiniz. Belki de memnun kalırsınız, birşeye gerek kalmaz.
 
Bu sistem hakkindaki bilgisizligimi maruz gorun lutfen. Birkac sorum olacak. Simdi bu durumda ton potunu tamamen devre disi mi birakmis olacagim? Eger ton potunu devre disi birakirsam oraya baglayacagim bir kondansatorun calismamasi gerekir gibi bir yargiya vardim sonuc olarak. Isin dogrusu nedir? Bir de soyle bir durun var. Drive tonlarında manyetigin karakterinden aslinda ben cok memnunum. Yani sadece cleanlerde daha tiz bir karakter istiyorum. Dolayisi ile bu sistemi acilip kapanabilir bir sistem olarak kullanmam gerek. Anlattiginiz sistemde bu mumkun mu acaba?
CoolDoG'un bahsettiği yöntem, gitarın tonunu komple tizleştirmeye yönelik. Böyle olunca manyetiğiniz yine humbucker olarak kalmaya devam edecek ve ton potunuz iş görmez hale gelecektir. Yalnız burda şöyle bir durum var: Eğer ton potunu zaten normalde hep sıfırda (tiz ton verecek şekilde) tutuyorsanız bu yöntemin bir anlamı kalmıyor. Ama drive tonları için ton potunu sıfırdan farklı bir noktada tutuyorsanız ve clean tona geçtiğinizde ton potunu oynatmıyorsanız, tonun matlığından şikayet etmenizin de kaynağı bu durum ise, bahsedilen yöntem sonucunda clean ile beraber drive tonlarınız da daha da tizleşecek. Bu durum sizin için bir sorun arz etmiyorsa, bu yöntem denenebilir. Açılıp kapanabilir hale getirmek ise çok zor olmasa gerek.

Yine galiba en mantıklı yöntem, manyetik sargısındaki bağlantı noktasından kablo çıkmak ve bunu coil-tap özelliği bulunan bir pota bağlamak.
 
Geri
Üst