Analog -virtual Analog Ve Software Synthesizerlar

Turkiye de kullanimlarinin ne kadar yaygin oldugunu bilemiyorum ama kanimca dusuktur. En buyuk neden abuk sabuk vergiler ve kar marjlari yuzunden fiyatlarinin cok yuksek olmasi.
Diger taraftan normal bir bilgisayar ile iyi bir ses karti altinda calisan yazilim syntleri hardware sythlere alternatif olabilir.

Alim satim fiyatlari ne kadardir. hangi alet ne ise yarar. rock muzik icersinde nerede ve nasil kullanilirlar gibi sorular icin bu basligi acmak ta fayda gordum. Fiyat bilinci olusursa piyasa buna gore sekillenir (cok mu safim acaba :?: ).


asagidaki siteler de synther hakkinda bayagi bir bilgi mevcut.
http://maschinensound.de/
www.vintagesynth.org
www.sonicstate.com
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Klavye/sytnh almak istyen arkadaslara:

Gecenlerde ikinci el Korg Z1 aldim. Aldigim modeli 18 polifoniye sahip. Bu alet coklu oskilator synth olarak tanimlanmis. Uzerinde degisik ses uretim algoritmalari var. 1997-1998 Istanbulda yasarken Z1'i yuksek kaldirimda gormustum, ilk ciktigi zamanlardi. Bayagi pahaliydi. Neyse.
Su anda ikinci el piyasasi 500 dolar seviyesinde. Klavye almak isteyen arkadaslar oluyor, Eger synth programlamayi dusunuyorlarsa, kesinlikle tavsiye ederim. Su andaki fiyati hem ucuz, hem de ses paleti cok genis ve kaliteli. Ben ozellikle Wurlitzer tipi elektrik pianosunu cok begendim. Analog sesleri de bayagi iyi. Kendi capinda bir enstruman. Diger synthlerle kiyaslamaya kalmak pek uygun dusmez. Z1 ses motoru KORG OASYS in de bir parcasi su anda. Zaten ilk olarak OASYS icin dusunulmus.
Polifonik arppegiator u da cabasi.

Muzikde, ozellike de rock icersinde degisik soundlar yaratmak isteyen gruplara ve arkadaslar bir denesinler derim.
Bu aletin tek sorunu biraz agir olmasi. 13 kg civarinda. Cantasiyla beraber 20 kg a yaklasir.

sesini merak eden olursa, bir potppori yapip e-posta ile yollarim.
emRAh.
 
z1 nereden bulabilirim hep bir tane almak istemiştim ama abartı pahalıydı.
gerçi 500$ ise hala çok pahalı demektir çünkü alet artık kaç yıllık oldu ama iyi durumda bir tane bulursam alabilirim.
 
Ocak sonuna doğru kelepir bir clavia nord lead 2 rack bulunca, kaçırmadan aldım. Daha bestelerde kullanmak nasip olmadı ama cover şarkılarda güzel iş görüyor. Darısı bestelerin başına...

Ben modül versiyonunu 700 dolara aldım. Özelliklerine gelince.

Bu alet VA (Virtual Analog), analog emülasyonu sağlamaya çalışan bir sentezleyici. 2 tane osilatör (1 i testere, sinüs, üçgen, kare - ikincisi sinüs dışında ek olarak gürültü üretebiliyor)

iki tane lfo, filtre ve dalga ADSR si. Eksiltmeli (subtractive) ve FM sentezleme var.

Üstünde filtre distorsiyonu dışında bir efekt yok. Sade sesiyle beni cezbetti.

4 ayrı programlanabilir sesle toplamda 16 polifoni sunuyor, unison modu 8 e düşürüyor. PCMCIA kartıyla ek ayarları kaydetmek mümkün.

Genelde rock tabanlı kullanıyorum, beklentilerimi boşa çıkarmadı, üstünden bütün parametreleri kontrol edebiliyorsunuz. Bu bakımdan yeni başlayanlar için de yararlı bir sentezleyici.

Lead 2X var şimdi yeni (20 polifoni, 24 bit/96 Khz ) sıfırı 1400 euro. Ama ikinci elde daha uygun fiyata bulunabilir (nadiren olsa da)

Seslerini youtube da "nord lead 2" diye aratarak dinleyebilirsiniz, bir fikir verecektir.
 
nordlead 3 de güzel hani:) ama ah bi de access var ki waldorf la beraber bir ikili oluşturabilen analog cennetinde yaşamaya başlar...
 
İkinci el ilanlarında

Waldorf Blofeld 700 ytl
Alesis Micron 700 ytl
Yamaha DX7 II 500 ytl
Yamaha CS6x 1000 ytl
Alesis Quadra 700 ytl

olarak gözüküyor.

Uygun fiyatlı synthesizer almak isteyenler kaçırmasın.
 
Uzun zamandan sonra nihayet aldım: Waldorf Q :D

waldorfqkeyboard.jpg


Yine Virtual Analog kategorisine koyulabilecek bir alet, ama ana amacı bu değil.

3 osilatör + Wavetable lar (ve wavetable başına 1 sub osilatör)

16 polifoni, ek bir çiple 32 oluyor, 16 yollu modulasyon matris de mevcut, sesi farklı parametrelerle farklılaştırmak mümkün. Vocoder da mevcut.

Programlama bakımından çok çeşitli seçenekler sunuyor size. Waldorf'un Access Virus kadar bir kullanıcı kitlesi yok ve TI gibi bilgisayara senkron çalışmak için ayrıca bir programı yok. Ama ton yazmayı sevenlere şiddetle öneririm. Olanaklar çok geniş.
 
Geri
Üst