Bilgisayarla Kayıtta Ilginç Bir Dip Sesi

Bilgisayarla hemen hemen açtığım her programda bir arkaplan dijital yüksek frekans ve alçak seviye ses geliyor. Vokal kaydında sanırım bu sorun yok, emin değilim, bakmam lazım tekrar. Ama gitar kaydında hep var. İster pedallardan ses kartına gireyim, ister direkt ses kartına gireyim, ister DAW'a kaydedeyim, ister Guitar Rig'i açayım, hep var.

Ufak bir örnek aldım: https://soundcloud.com/professorobsessor/recording-digital-noise-demo

Bunu dinlerseniz sorunu tespit etmeme yardım edebilir misiniz? Ya da çözümü? Teşekkürler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bilgisayara nasıl uzaklaşabilirim, yani direkt ses kartına girdiğim için... ses kartını mı uzaklaştırmalı? Gitar mı ya da?
 
Gitarı harddisk, fan gibi motorlu mekanizmadan uzaklaştırın. Buna bilgisayar dışında harici HDD, vantilatör vs. dahil. İstemeden Paul Gilbert'ın matkap efektinin daha az şiddetlisini yakalıyorsunuz.
 
Ses bana dijital gibi geldi. Çok sebebi olabilir ama tugberkozdemirin önerisi olmazsa, varsa firewall'ı devre dışı bırakın birde internet bağlantısını kapatmayı deneyin bakalım azalacakmı.
 
Sorun bilgisayar ekranı bile olabilir. Kapalıyken ses kesiliyor mu ?
Eq ile çözülebilir. Belli ki sabit tek bir frekans. Bu frekansı bulup eq üzerinden kesebilirsin. Komşu frekansları etkilememesi için Q değerini çok daraltman gerek.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Ekranı denedim, onunla alakası yok, odadaki manyetik kirliliği olabildiğince azalttım. Noise gate'le hallediliyor ama optimal bir çözüm değil, biliyorsunuz noise gate'lerin gıcık taraflarını. O dediğiniz tarz notch filter'ı denerim. Bugün diğer önerilen çözümleri de deneyip rapor etmeye çalışacağım. Teşekkürler!
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Rapor: Bilgisayar masanın altında ayağımı uzatınca dokunabileceğim bir yerde duruyor normalde gitar çalarken. Hiç böyle bir şeyle karşılaşmadığım için aklıma gelmemişti (ekran ve internet aklıma geldi sadece) ama uzaklaşınca gerçekten o gıcık ses yok oluyor. Sadece geriye bir büyük adım uzaklaşmak yeterli. Açıklaması nedir? Herhalde manyetikler bilgisayarın içinde dönen bir şeyin yarattığı manyetik alanın içinde kalıyor. Aslında bilgisayarın yanına eğilince aynı sesin direkt bilgisayardan da geldiğini farkettim. Manyetik vasıtasıyla hiç değişmeden kayda da yansıması ilginç.

Boşuna yordum hepinizi, çok teşekkürler.
 
Son düzenleme:


0:43'e atlayın lütfen.

Lisede sayısal okuduysanız eğer elektromanyetizma diye bir konu vardı. Manyetikler teli nasıl okuyorsa, aynı tel gibi belli bir frekansta hareket eden HDD, fan gibi cisimleri de okuyor. Tabi mesafe farkı yüzünden aynı şiddette duymuyorsunuz.
 
Geri
Üst