Akort Sorunu Ve Gitar Üst Eşik

Merhaba,

Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ama forumlardaki bazı mesajlarda, buna benzer sorunlardan yakınanlar olduğunu gördüğüm için paylaşmak istedim.

Gitarınızın akordu çabuk bozuluyorsa bunun birçok nedeni olabilir. Bu başlıkta ben yalnızca üst eşikten kaynaklanan sıkıntılar ile ilgi bildiklerimi yazacağım.

Sorun:
- Bend yaptıktan sonra teller olması gereken akorda geri dönmüyor. Özellikle kalın (pes) kalıyor.
- Telleri akort etmek istediğinizde, burguları çevirirken telden gelen ses değişmiyor ve akort aleti belli bir seviyeye kadar hep aynı şeyi okuyor, sonra birden geriliyor veya gevşiyor (hatta bir çıt sesi geliyor ve bir anda olması gerekenden de gerilmiş oluyor)

Çözüm:
Yukarıdaki sıkıntıları yaşıyorsanız, gitarınızın üst eşiği telleri tutuyor ve teller serbestçe hareket edemiyor demektir. Bunun çözümü için ilk olarak, eşiklerin teller ile temas eden kısımlarını kurşun kalem ile boyamayı deneyebilirsiniz (evet bildiğiniz kurşun kalem, basmalı 0.5 olursa daha rahat olur :) ) Kurşun kalem yerine piyasada satılan eişk kremlerini veya yağlarını da alabilirsiniz fakat kurşun kalem iş görüyor. Eğer durum yeteri kadar iyileşmediyse, üst eşikteki tel yollarını çok ince zımpara ile (1200 gibi) genişletmeye çalışabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken, tel yollarını genişletirken, yan duvarları çok az zımparalamanız gerektiğidir. Aşağı duvarları zımparalarsanız ve telleri aşağı indirirseniz, entonasyon ile ilgili sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Eşiği zımparalama işini kendiniz yapmanızı tavsiye etmem, yaptırabiliyorsanız bir luthier'e yaptırın. Öte yandan, kurşun kalem işini ise tavsiye ederim. Birçok insan, belli markaların bu tür kronik sorunları olduğunu düşünüyor fakat sorun markada veya seride değil, genellikle üst eşikte oluyor.

Herkese selamlar.
 
Güzel bilgiler. Küçük bir ekleme yapayım Grafit değeri yüksek bir kalem örneğin 2B gibi çok işe yarıyor.
Ya da Graph Tech TUSQ serisi üst eşik. Çok çok başarılı minik bir parçanın büyük bir etkisi var :)
 
Geri
Üst