Akustik Gitarda Cızlama

C

cloud35

Merhaba arkadaşlar eskiden beri gitar çalmayı çok istiyordum ve geçen gün ilk gitarımı almak nasip oldu ve böylelikle aranıza katılmış oldum. Aldığım gitar Stagg marka James Naligan NA38 akustik gitar. İyimi ettim kötü mu ettim bilmiyorum fakat tınısı hoşuma gittiğinden bu modeli tercih ettim. Fakat canımı çok sıkan bir problemle karşılaştım aslında problem mi yoksa değilmi acemi olduğumdan karar veremiyorum. Gitarın 6. telinin 10. perdesine basıp tele vurduğumda hafif bir cızlama duyuyorum daha yavaş bir şekilde tele vurursam bu cızlama olmuyor veya çok az oluyor. Ben mi teli tam kapatamıyorumda bu ses çıkıyor yoksa normal birşey mi karar veremedim. Diğer perdelerde bu ses gelmiyor yine aynı şekilde 10. perdenin diğer tellerinde de bir sorun yok. Sizce bu normal birseymi yoksa gitarı aldığım yere götürmelimiyim. Yada bir süre daha kullansam zamanla düzelir mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Evet iç kısımda alen anahtarı ile ayarlanabiliyor. Fakat 6. tele ilk fret ve en sondaki frete basarak baktığımda bir eğrilik göremedim. Ayrıca yeni bir gitarda bu tip bir problem olması normal mi?
 
gitarın nasıl muhafaza edildiğine göre değişir. sıfır gitarda da olabilir. aldığın yere götürmeni öneririm, orda bakımını yaparlr. eğer götüremem dersen de gitarın tellerini çıkart ve ön yüzü duvara bakacak şekilde bir yere yasla. bir hafta falan o pozisyonda dursun.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Teşekkür ederim. Sanırım bu durumda en iyisi aldığım yere götürmek olacak.
 
Evet iç kısımda alen anahtarı ile ayarlanabiliyor. Fakat 6. tele ilk fret ve en sondaki frete basarak baktığımda bir eğrilik göremedim. Ayrıca yeni bir gitarda bu tip bir problem olması normal mi?
Bunun gitarın yeniliği ile ilgisi yoktur. Gibson LP Custom bile alsan sana vitrinden alıp çantaya koyduktan sonra al eve götür demez. Teller değişir, sap ayarı yapılır vesaire. Daha sonra alırsın gitarı. Yani senin akustikte de aynı sorun olması bir sorun değil (y).
 
Tek bi perdede sorun varsa sap ayarı çare olmayabilir, muhtemelen tesfiye gerekiyodur. Sap fazla geri çekilmişse tek bi perdede olmaz genelde, ilk perdelerin bi çoğunda cızırtı olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Cevaplar için tekrar teşekkür ederim arkadaşlar. Fakat problemin gitarda değil de bende olduğunu anlamış bulunmaktayım parmak uçlarım yumuşak olduğundan teli tam olarak basamıyormusum şimdiki denemelerimde bahsettiğim cızlama sesi olmuyor. Acemilik işte :)
 
Siz yine de, cızlama için olmasa da, yeni bir set tel alın ve yaptırmadıysanız gitarınızın ayarlarını yaptırın derim...

Sevgiler ve saygıılar...
 
Geri
Üst