fender telecaster mexico yapımı

arkadaşlar.celephais arkadaş sayesinde bir tane meksika yapımı telecaster alacam.Fakat bikaç gündür aklıma takılan bişi oldu.Ben maple klavye alıcam.Fakt meksikalarda klavyenin amerikanlarda olduğuğu gibi eğimli yani yassı olmadığını öğrendim.(gerçi anlatabildimmi bilmiyorum ama fretlerin olduğu kısımda ameriknaların bir meyili varya kastettiğim şey o.)Hiçmi eğiml yok sap dümdüzmü yoksa az bir eğim var mı her gitarda olduu gibi?Ve bu çalmayı nasıl etkiliyor bunu sormak istedidim.Mutlaka meksika tele çalanlar vardır aramızda.bana yardımcı olurlarsa çok sevinirim...
 
bende mex tele var. gitarıma hastayım. Dediğin bombeli olma olayı gitarımda var. ama amerikan tele ile hiç karşılaştırmadım. bir yerde amerikan tele görürsem bir de onu dener, karşılaştırma yaparım. sana da söylerim sonra. daha önce kullandığım gitar jackson tarzıydı ve sapta böyle bir bombe yoktu. biricik aşkım teleme geçince, saptaki bombeli olma çalmamda gerçekten daha rahatlık sağladı. zaten gitarı aşağıdan çalan biri olduğum için sap hakimiyetim yeterli değildi, bu bombe olayı sap hakimiyetini güçlendiriyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
allah alah.ben daha önce mex tele çalmadım ama bana sap yuvarlatılmış deği mex.lerde dediydi biri.Eğer yuvarlatılmışsa çok güzel olur tabi..Beni mi yediler acaba :oops: :roll:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
yok abi yanlış anlama olmasın arkadaşlar beni yedi heralde demek istedim sen değil yanlış anlama..Çok sağol bilgi için.İçim acayip rahatladı..Kaç gündür aklıma takılıyordu...
Teşekkürler..Saygılar..[/quote]
 
amcaya katılıyorum onun sayesinde bende mexico tele aldım ve gerçekten cok memnunum ayrıca o dedigin bombelik benimkindede var hepsinde olup olmadıgı hakkında bi fikrim yok ama tele alırsan pişman olmazsın
 
Benim gitar amerikadan gelmişti, bir an düşündüm, acaba amerikadaki mex. telelerde filan mı var bu özellik diye ama Gökhan'ın telede de varmış. Ayrıca az önce humbuckerlı mex. yapımı tele kullanan birine bombe olayını sordum onda da varmış. Demek ki türkiye'de satılan telelerde de var. demek ki mex. telelerde bu olay var :) için rahat olsun ;)
 
arkadasimda 96 mex fender strat var klavyesi amerikan strat ile aynı karşılaştırma yaptim hatta mex fenderin fretleri değiştiği icin bana daha iyi geldi fakat 2002 mex fender strat ile 96 mex fender strat arasında cok bariz klavye farkı vardı 2002 model olan alet perdelerin oldugu kısım düzdü fazla oval değildi yani sanırım eski model yeni model farkediyor
 
Lions_in_the_cage'in ilk mesajına bakıyorum sapın neresindeki bombe veya eğimden bahsettiğini anlamadım? Cevap verenler de başka şeylerden bahsetmişler sanki??

Sapın bombesi derken radius'tan (yarıçap) , yani sapta fretlerin çakıldığı tarafın (klavye/tuşe) kavisinden bahsediyorsan MIA ve MIM aynı (9,5 inch)

Sapın eğiminden bahsediyorsan o iş sap ayarı ile ilgili..yapım yeri ile değil..

Sapın avuçiçinin temas ettiği tarafındaki eğimden bahsediyorsan farklılıklar var ama bunun için şu iyidir, bu kötüdür diyemeyiz. Göreceli bir şey. MIA (deluxe hem de) gitara daha rahat bulduğu için MIM sap taktıran gördüm. Ben yapmam o ayrı.

Bir de klavye/tuşe'nin tam kenarında yani fretlerin bitim noktasında verilen bir eğim var.. Bu MIA'larda daha fazla ve bence rahatlık veriyor. İşçilik farkı. Gerçi yine göreceli birşey.

Son olarak aklıma gelen bazı Fender'lerde (ve klonlarında) zaman içinde yüksek (14-15 ve sonrası) perdelerin olduğu yani gövde ile birleşilen kısımlarda bir yükselme (bombe) görülebiliyor. Bunun çaresi ve önleme yolu yok. Fret değişirken ehil bir luthier tarafından sap hafifçe tesviye edilerek giderilebilir. Bunun MIA/MIM/MIJ/MIK olmasıyla alakası yok. Zaten 2-3 yıldan sonra bazen görülebilen bir durum. Tahmin edemezsin.

Bilemiyorum yardımcı olabildim mi? Sap ile ilgili başka bir kavis, bombe veya herhangi bir yuvarlak hat gelmiyor aklıma.
 
Birisi fena sallamış bunu. American serisinde olan ve meksika serisinde olmayan şey "rolled fingerboard edges" diye tabir edilir. Yani stratman'in de dediği gibi klavyenin kenarları yuvarlatılmıştır. Sanki önceden çalınmış hissi ve rahatlığı olsun diye. Ama klavye eğimi(Fingerboard radius) hem american hem mexico stratlarda aynıdır. Gönül rahatlığıyla alabilirsin.

Klavyesi eğimli olmayanlar sadece klasik gitarlardır. Elektrik gitarların hepsinin klavyesinde bu eğim vardır.
 
abi birincisi strat demiyo tele diyo ve bu her gitarda yok en azından benim gözlemledigim diger bi cok gitarda yok
zaten soran arkadas varmıdır ben yok diye duydum demiş bizde sadece oldugunu belirtmek istedik

basarılar
 
ya evet aslında kastetmeye çalıştığım şey rolled fingerboard edges dediğiniz şey sanırım.Klavyenin kenarı yuvarlatılmış olaması..Yazdıklarından anladığım kadarıylada bu ola melesef mex.lerde yok.tühh.. :(
 
Amoremorte demiş ki:
Birisi fena sallamış bunu. American serisinde olan ve meksika serisinde olmayan şey "rolled fingerboard edges" diye tabir edilir. Yani stratman'in de dediği gibi klavyenin kenarları yuvarlatılmıştır. Sanki önceden çalınmış hissi ve rahatlığı olsun diye. Ama klavye eğimi(Fingerboard radius) hem american hem mexico stratlarda aynıdır. Gönül rahatlığıyla alabilirsin.

Klavyesi eğimli olmayanlar sadece klasik gitarlardır. Elektrik gitarların hepsinin klavyesinde bu eğim vardır.

yeni modellerde bilmem ama 2002 oncesi usa ve mexico arasinda bariz fark vardır bundan emin olabilirsin
 
haa ben yanlış anlamışım. klavyenin kenarlarını kastettiniz yani. Benim meksika tele 2005 yapımı ve kenarlar da dediğiniz gibi yuvarlatılmış. Hatta ben ilk elime aldığımda gitarı sapın bu şekilde yapılması ilginç gelmişti. o açıdan da arkadaşın içi rahat etsin.
 
Geri
Üst