Müzisyen Için Üniversite

H

hitness

Merhaba arkadaşlar 17 yaşında gitaristim ve ilerde arkadaşlarla albüm çıkarmayı planlıyoruz bestelerimiz falan var.
Sizden tavsiye almaya geldim yani ilerde müzisyen olmaya kesin olarak karar verdim ama konservatuar okuyamayacagım ailem istemiyor zaten klasik gitar konservatuarında da yapamazdım heralde caz gitar olsa iyi olurdu da neyse işte o da olmuyor.
Yani müzisyen olmak istiyorum ama konservatuar okumuyacagım sizce ne okuyabilirim yani müzikle uzaktan yakından ilgisi olabilecek ne okunabilir üniversitede?
Şimdiden teşekkürler tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Meslek seçimi ile ilgili düşünceler, istekler ve şartlar özellikle de senin yaşında sık sık değişkenlik gösterebilir. Olur da aileni bir şekilde ikna etmen söz konusu olabilirse bakarsın bu tip bir okulda gitar eğitimi almaya bile başlayabilirsin. Şu linkteki siteye bir gözat derim. Senin için en hayırlısı ne ise o olsun.

http://mma.gen.tr/
 
Muzik konusunda mali olarak dayanma gucunuz olmadigi surece bu alanda ihtisas dusunmenizi pek onermem.

Keza bir cok okul veya kurstan ses muhendisi veya produktor veyahut konservatuardan muzisyen olarak cikmis, en azindan kendini oyle lanse eden bir cok kisi taniyorum.

Iclerinden basarili olan bir elin parmagini gecmez.
Kalani karin tokluguna, ayranin son yudumu ile durumun son lokmasini denk getirme seklinde yasiyor.
En buyuk kesim ise issiz. Veya telefoncu olmus, esnaf olmus. Muzik yalan olmus.
 
Müzik dışındaki ilgi alanın varsa onunla ilgili bi bölüm oku. Hayat realitelerden ibarettir. Kendini garantiye almak zorundasın. Çoğu sanatçının aslında müzikten alakasız bir meslekten gelme olduğu biliniyor. Mesela benim ilgim elektroniğe idi. Elektronik mühendisi oldum. 3 5 yıl tecrübe edinip aynı zamanda da müzik tekniğimi geliştirmek gibi planım var. Daha sonra müzik piyasasında yer edinmeye çalışacağım. Eğer olmazsa aç kalmamak adına elektronik mühendisliğine devam edeceğim. E tabi mühendislik yaparken müziği nasıl boşlamıyorsam, müzik işi içinde iken de mühendisliği boşlamamak lazım. Yoksa sevdiğin kızı alamazsın alimallah :rolleyes:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
ünlü türk gitaristlerden konservatuar okuyan pek yok ama yabancıların çogu okuyo suanda da steve vai, joe satriani, paul gilbert olsun ders veriyorlarmış okudugum kadarıyla o zaman türkiyede bir şeyler okuyup sonra amerikaya gitmeye çalışmam gerekecek de mesela tıp okumakla uğraşamam yani zaman kaybı gibi geliyo bana işletme daha mantıklı bi de yıldız teknikteki caz gitar bölümünün kontenjanı ne kadar acaba?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
su an lise 3 teyim daha iki senem var duşundugum şey dershaneye gidip ders calısmaya ayırdıgım zamanda konservatuara çalışsam daha kalifiye bir gitarist olurum o yüzden mühendislik, tıp falan okumak istemiyorum
 
Berklee'den mezun 6 arkadasim var. Hepsi de 86-89 kusagi. Genc adamlar. Turkiye'de yine bir sey yapabilme firsatlari olmuyor.
Turkiye'deki konservatuarlar Berklee'nin yaninda gecekondu bile sayilmaz.
Onceki donem mezunlarindan biri de su an Bagdat Cd. civarinda studyo isletiyor, studyonun en buyuk gelir kalemi kucuk cocuklara verilen muzik dersleri...

Ozel ders ile ayakta duruyorlar..
 
Demem o ki, para kazanmaya bak. Müzik yapabilmenin tek yolu müzik dışı bir işten gelire sahip olmaktır. Müzikten iyi kazanan konservatuar mezunu arkadaşlarım var. Gelir anlamında ulaşılabilen en yüksek mertebe, eğer kadrolu memur değillerse, Kibariye'nin arkasında çalgıcı olmak. Fakt hiç birinin bu güne kadar müzik üretmek adına bir şey ortaya koyduğunu görmedim. Çünkü işten işe koşmak tüm zaman ve enerjilerini çalıyor.
 
@satan87 doğru diyor.önce kendini güvenceye alabileceğin bir mesleğe yönel yani ilgin olan bir mesleğe benmde arabalara ilgim vardı bu yüzden makine mühendisliği seçtim.Hatta okulu bırakma kararı aldım bir ara konservatuar okumak için.sonra etrafımdaki müzisyen arkadaşlarımın tek dediği bir cümle vardı.'memur ol en azandan'.çünkü onları da görüyorum hiç biri müziği bırakmadı ama suan en azından memur olmak için uğraşıyorlar ve çok iyi müzisyenler.ama hepsi garantiye almak istiyor hayatı artık.Ya da ek iş yapıyorlar sabah başka iş gece müzisyenlik.ben de bunları yakından gördüm ve okula devam ettim.Haklılarda bu konuda Allah göstermesin gitaristsin diyelim parmağına eline birşey olsa sonucu malum.bu yüzden güzel bir bölüm oku ama müziğide bırakma ben ve burada forumda çoğu arkadaşın yaptığı gibi.benim fikrim bu yönde :)
 
@progressiva konservatuar mı okuyosun ? bi de türkiyedeki konservatuarlar hakkında özellikle gitarla ilgili kazanılması imkansız kadar zor diyolar üstün yetenekli olmak gerekir falan diyolar bunlar ne kadar doğru yani, konservatuar okuyosan biraz daha aydınlatırmısın ?
 
Ne okursan oku sistem seni çarkları arasına almaya başladığı zaman müzik yapmaya vakit bulabilmen çok zor. O yüzden öğrencilik zamanlarında müzikle uğraşmak amatör için en rahatı. Profesyonel olan ne okumuş olursa olsun çalıp geçiyor zaten ama o seviyede olanların da çok azı gerçekten iyi kazançlar elde edip mutlu yaşantı sürebiliyorlar. Konservatuvar okumak zordur insanı müzikten soğutur diyenine çok rastladım, bizzat kendi kardeşim mezun ama gel şurada bir kayıt yapalım söyle desen zahmet bile etmez. :)
 
Ne okursan oku sistem seni çarkları arasına almaya başladığı zaman müzik yapmaya vakit bulabilmen çok zor. O yüzden öğrencilik zamanlarında müzikle uğraşmak amatör için en rahatı. Profesyonel olan ne okumuş olursa olsun çalıp geçiyor zaten ama o seviyede olanların da çok azı gerçekten iyi kazançlar elde edip mutlu yaşantı sürebiliyorlar. Konservatuvar okumak zordur insanı müzikten soğutur diyenine çok rastladım, bizzat kendi kardeşim mezun ama gel şurada bir kayıt yapalım söyle desen zahmet bile etmez. :)

Kesinlikle. Tanidigim inanilmaz yetenekli muzisyenlerin en buyuk problemi bu noktada basliyor. Asil ilgilenmeleri gereken konular kayit konulari, produksiyon konulari.
Resmen sorumluluktan kaciyorlar. Muhtemelen yillarin vermis oldugu disipline dair zihin yorgunluklari var.
Ama bu meslek cok zor. Baska sanslari yok.
 
Ben bir tıp fakültesinde öğretim üyesiyim. Kendim de tıp fakültesi mezunuyum. Amatör müzisyenim, 25 yıldır gitar çalıyorum.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: İnsanların hayatlarında en belirleyici olan şeylerden biri meslekleri ve meslek de çoğu zaman seçilen okul ile ilgili. Çalıştığım tıp fakültesi İngilizce eğitim veriyor, ülkenin en parlak zekalı insanlarından bir kısmına hocalık yapma şansı buluyorum. Ama ileride seçiminden memnun olmayan pek çok insan da görüyorum. Ne yazık ki, seçilen okulun ve bölümün ne kadar önemli olduğunu görmekte çok zorlanıyor bizim insanlarımız, çünkü bu konuda yeterince rehberlik almıyorlar. Ayrıca, genç insanlara orta öğretimde kendilerini ifade etme, kendi kimlikleri ve benlikleri üzerine düşünme şansı verilmiyor. Mahfediyorlar insanları orta öğretimde, benim karşıma geldiklerinden çoğunun aklındaki tek soru "bu konu sınavda çıkar mı ?" düzeyinde kalıyor...
Sizin gibi insanlara tavsiyem, müzik kadar sevebilecekleri bir başka bölüm daha bulmaları. Çünkü müzik kadar tutku gerektiren bir işle uğraşmayı isteyip de br taraftan sizi "memurlaştıracak" bir şeyler okumamalısınız. Ne gibi ilgileriniz ya da becerileriniz var bilmiyorum, sadece örnek olarak söylüyorum: Sosyal bilimleri düşünün, mütercim/tercümanlık düşünün, eğitimci olmayı (mesela müzik öğretmenliği...) düşünün... Bu alanları kesinlike küçümsemeyin. Ben İstanbul gibi bir şehirde sadece evimden çeviri yaparak iki sene geçindim. Tek avantajım vardı, o da İngilizce eğitim veren okullardan mezun olmak ve teknik bir alanda ileri düzeyde İngilizce bilmek. Bunu yaparken de bir taraftan müzik yapmayı sürdürebildim.
Seçtiğiniz iş size heyecan vermeli ve yaratıcılığınızı körüklemeli, işyerinde memur gibi yaşayıp sonra geceleri çılgın gitariste dönüşmek filan gibi hayallere kapılmayın sakın:)
Ayrıca, teknik becerilere sahip olmak önemlidir elbette, ama müzisyenlik teknik becerilerden ibaret değildir.
Şunu da söyleyeyim: Kimi insanlar bambaşka nedenlerden (kendini ya da hayatı daha iyi anlamak gibi...) üniversite okurlar. Bu da kişilere farklı bir vizyon ya da perspektif sağlar. Çok uç bir örnek vereyim: Bruce Lee dendiği zaman herkesin aklına "dövüş ustası" ve "aktör" gibi tanımlar gelir. Ama adamın felsefe diploması olduğunu herkes bilmez...
Dilerseniz bana özel mesaj da atabilirsiniz, elimden geldiği kadar yardımcı olurum.
 
su an lise 3 teyim daha iki senem var duşundugum şey dershaneye gidip ders calısmaya ayırdıgım zamanda konservatuara çalışsam daha kalifiye bir gitarist olurum o yüzden mühendislik, tıp falan okumak istemiyorum
şöyle de düşünmek lazım. sadece bu sitede yüzlerce gitar çalan adam var. malesef türkiye şartlarında bir yere gelme olasılığın oldukça düşük. 4 sene dişini sıkıp mesleğini eline aldıktan sonra sadece gitarla ilgilenebilirsin. en azından bir ünvanın olur. gitar işi yatarsa -ki umarım yatmaz- mesleğine devam edersin. ben bu yolda gidiyorum ve okul ile müziği bir arada çok rahat götürebiliyorum.
 
Sadece gitar degil. Bir suru adam var her turlu enstruman olsun vokal olsun, bestecisi, soz yazari, mikscisi, masteringcisi, kayitcisi..

Kac tane sarkici var Sony Muzik gibi bir yapimci firmayla bile anlasma yapmis ama gelirler sifir.
Cihangir'de yasiyor kira 1800 TL 5 kisi kaliyorlar yine de odeyemiyorlar.
Anca sektor diyebiliyoruz zaten muzik daha endustri olamadi Turkiye'de.

Audio konusunda para yapabileceginiz 2 alan var. Onlar da Istanbul'da
1- Tonmaisterlik
2- Post Produksiyon (Reklam, Dizi, Filmlerin gorseline Audio yerlestirme isi)

Unlu degilseniz 1 milyon 2 milyon hit yapmis, bilinen taninan biri olsaniz bile aylik 100 TL para kazanamiyorsunuz.
Uyduruk Turku bar sanatcisi sizden fazla kazaniyor...
 
Geri
Üst