Zenon Paradigması

Oceanides demiş ki:
Fyz19 adi ustunde 'paradox' :) Yani elbette bu paradoxlara gore hareket saedece illuzyondan ibarettir. Paradox olusu gercek tecrubelerimize yukardaki teorilerin uymayisindandir. Achilles ve kaplumbaga ornegindeki mantiga gore Achilles hic bir zaman kaplumbagaya yetisemez. Cunku kaplumbaga her defasinda biraz daha mesafe kat edecektir ve Achilles de o mesafeyi yakalmaya calisirken kaplumbaga -bu arada- biraz daha mesafe kat edecektir..

Doğaya ait bilgimiz içinde,kesin doğruluğuna inandığımız şeylerde kimbilir ne kadar paradoks var..Belki de farkında değiliz...
 
Paradox yaratmak istersen yaratırsın bence de. Bununla ilgili bir hikaye var.

Zenon yine bu Achilleus ile Kaplumbağa paradox unu öğrencilerine anlatırken (ya da ok ile hedef) sınıfa Diogenes girip bir köşeye oturarak dinlemeye başlamış. (Diogenes: Büyük iskendere dile benden ne dilersen dediğinde 'gölge etme başka ihsan istemem' diyen ömrünü fıçıda geçiren kinik filozof) Zenon, paradox unun son önermesini yaparak; 've ok asla hedefe ulaşamaz hareket mümkün değildir' dediğinde Diogenes kahkayı patlatır ve yürüyerek sınıfı bir daha dönmemek üzere terk eder. :)
 
Bu arada paradigma belli bir felsefi ya da matematik terimler ya da modellemeler dizisidir neden başlık Zenon paradigması? Paradox olması gerekmiyor mu bunun ikisi farklı kavramlar.
 
bu yontem evrenin surekli varolup yokolduguna dayanır atletin kaplumbagayı yakalayamamasının nedeni de her an evren yok olup waroldugu icin aslında o evrende atletle kaplumbaga hic hareket etmyecektir ve etmemiştir ve aradaki fark oldugu gibi kalmaktadır.

tabi uyugulama alanında bunun acıklanması zor fakat bunu kameralara benzetebilirsiniz her an farklı fotografları birlestirirler ve siz sanki arada bir kesinti yokmus gibi gorursunuz bu da ole bisi o ilk kare, ilk resim (kaplumbaganın onde oldugu) işte o evrene gore işlem yapıldıgı icin fark kesinlikle kapanmaz...
 
Geri
Üst