Playmaker ve Domokun imdat: MOTU Audio Interface hakkında...

Dostlar,

Son iki gündür yoğun olarak devam eden kayıtlar esnasında âşikâr oldu ki artık benim Terratec EWS88MT ile olan günlerimin sonuna yaklaşıyorum. Yanlış anlamayın, EWS88MT inanılmaz güzel bir kart, çok güzel kayıtlar yaptım bugüne kadar ve özellikle şu son iki günde, daha doğrusu iki günlük hazırlıktan sonra bugün öğleden sonra 3-6 arasında. Muhteşem davul kayıtları çıktı (gerçi bunda overhead olarak kullandığımız benim Rode NT1'ler, artı fiyatına göre neticesi inanılmaz herkese gözüm kapalı tavsiye edebileceğim Red5 RVK7 Davul mikrofon seti ve benim Soundtracs Topaz'ın mic pre'lerinin de katkıları çok), Mike bile inanamadı "profesyonel stüdyolarda gün harcayıp böyle tını elde edemeyen yığınla insan biliyorum" deyiverdi ki ben de biliyorum aynı sayıda insan. Denk geldi çok güzel kayıtlar çıktı, yalnız bir sorun var: Artık bana 8 kanal AD/DA giriş/çıkış yetmiyor. Resmen kıvrandım grup kayıdında. Benim bilgisayarın 8 girişini sadece Mike'ın davul setup'ı doldurdu (kick, snare, hihat/mini china, tom 1, tom 2, floor tom, OHL, OHR, etti sekiz :roll: ), diğerlerini de canlı kaydedebilmek için mecburen Mike'ın Yamaha AW4416 hardware recorder'ını getirip benim bilgisayara MIDI üzerinden slave bağladık. Allah için çocuğun cihazı zımba gibi, hiçbir sorun olmadan MIDI Time Code ve MMC'ye tak diye kilitlendi makine, şıkır şıkır senkron kayıt yaptı tek mouse tıklamasında. Sistemin o şekilde rahatça çalıştığından da emin olduk böylece, ancaaaak...

Benim bu kanal darlığını aşmam artık şart oldu. Elimde birkaç farklı alternatif var, ya ilave EWS88MT PCI kartlardan alıp kanal sayısını 16'ya ya da 24'e arttıracağım -ki her 8 kanal kartın maliyeti £200, yani 24 kanal için £600 yatırmam gerekiyor, 200'ü zaten yatırılmış.

134882.jpg
Terratec EWS88MT

Dezavantaj: I/O girişleri balanssız. Latency'yi çok düşürmeye kalktığında az da olsa CPU yükü var. Wordclock I/O yok.



Öte yandan önümde şöyle bir alternatif daha var: MOTU 24I/O Core System





MOTU 24I/O Core System

24 Kanal Maliyeti: £1,100

Avantajı: Girişler balanslı. On-board Cue Mix DSP'si sayesinde sıfır-gecikme kayıt gözleme imkânı var. 96 kanala kadar genişleme imkânı var (ilave her 24 kanal maliyeti £850, ki ihtiyacım olacağını hiç zannetmiyorum). ADAT optical I/O ihtiyacı durumunda 2408 MkIII veya diğer MOTU interface'ler ile mix&match yapma imkânı var, vesaire vesaire. Sonuçta Terratec'den bir yukarı sınıf ürün, ev standardı değil de pro stüdyo standardı.

expansion.jpg


Ben hiç MOTU kullanmadım, biliyorum Playmaker'da MOTU 828 var (MkI mi yoksa MkII mi hatırlamıyorum) ayrıca Domokun sen de Berklee'de bir de başka yerlerde filan MOTU ürünleri ile oldukça haşır-neşir olmuştun, bana biraz deneyim ve gözlemlerinizi aktarabilir misiniz?

Eğer iknâ olursam elimdeki iki adet Yamaha SW1000XG kartı (tanesi £220'den £440), Yamaha PLG150-PF piano expansion kartı (£100-150 arası gidiyor) ve Terratec EWS88MT'yi (ikinci el £150 gibi) satıp üzerine de biraz daha ekleyip bir adet 24I/O Core System'dan almayı düşünürüm, ne dersiniz, yapayım mı?

Şu anki konfigürasyonda aldığım davul kaydı neticesi o kadar tatmin edici ki artık bu standarttan geri adım atmam sözkonusu değil. Elimdeki sistem bir anda artık yetmez, tatmin etmez oldu.

Eğer göremediğim bazı başka ürünler ya da konfigürasyonlar biliyorsanız duymaktan memnuniyet duyarım. Bir de Aardvark'lara bakmaktayım ama onlar da ucuz değil, Apogee'lerle beraber daha başka bir lig, o kadar param yok işin açıkçası.

Sevgiler.
 
Mahcem bende MOTU 828 Mk1 var. Kalitesinden cok memnunum. Bendeki firewire uzerinden calisiyor, bazi firewire chipsetleri sevmiyor (NEC chipset), bendeki laptoptaki cikisla iyi calisiyor. No latency monitoring olayi da gayet iyi. Sanirim 24 I/O cok daha da iyidir. Biriki okudugum dergide hakkinda cok iyi seyler yaziyordu. MOTU bir ara cok Mac uzerine calisiyordu Digital Performer'dan dolayi ama simdi yeni driverlarla hardwareleri Windows makinelerde gayet guzel calisiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Benim esas merak ettiğim de MOTU'ların Windows XP ile nasıl çalıştığı idi. Sound On Sound Ekim 2003 sayısında yeni MOTU ailesinin toplu bir kritiği vardı, bu bahsettiğim 24I/O dahil o serinin bütün cihazlarını beraber incelemişler, dün gece oturdum dolaptaki eski sayılardan bulup çıkardım okudum, adamlar Mac kullananlar için muhteşem bir Audio Interface ancak Windows PC kullananlar için caveat emptor diyorlar, "buy at your own risk" muhabbeti.

Nedense MOTU Windows platformunu pek sallamıyor, Windows driver'ları hep sorunlu idi forumlardan hatırladığım kadarıyla, düzelttiler mi bilmiyorum. Review'i yapan vatandaş 24I/O'nun ve Audiowire kart sisteminin Mac'ındaki performansını öve öve bitiremiyor ama sıra PC'de nasıl çalıştığını denemeye gelince kart adamın PC'sini çökertmiş atmış, herif bakmış başa çıkamıyor, tutmuş cihazları MOTU'nun kendi PCI Audiowire kartı ile beraber SOS'un Müzik PC gurusu Martin Walker'a göndermiş, o da "12 saat cebelleşmeden sonra sonunda PC'mde çalıştırmayı başardım ama ilk PCI kartını geri gönderip yeni kart geldikten sonra, onda bile bazı noktalarda tatsız çalışıyor" filan diyor. Bu saatten sonra bir MOTU uğruna gidip binlerce pound verip G5 alacak platform değiştirecek halimiz yok.

Bu 24I/O ailesi standart Firewire üzerinden değil de MOTU'nun kendi Firewire yorumu proprietary protokol "Audiowire" üzerinden çalışıyormuş, öyle yazıyor. Dolayısı ile ilk alışta Core System almak durumunda oluyorsun, cihazla beraber bir özel PCI Firewire kartı geliyor, MOTU cihazlarına mahsus, onu takıyorsun. Eğer ilerde expansion yapmak istiyorsan bir daha kart almana gerek yok, sadece Interface modülünü alıp aynı karta diğer soketten bağlıyorsun. Çok da para meret, gerçi çalışmazsa iade ederim büyük bir iş değil ama beni endişelendiren eğer bir de sorun çıkarırsa onu düzelteyim, yok eski haline getireyim derken pırıl pırıl çalışan DAW'mun içine etmesin. Bir de oturup sıfırdan Windows XP filan kuramam bu saatten sonra. Kaç defa başıma geldi, bir daha risk almak istemiyorum. Ain't broke why fix it? durumları...

Sendeki standart Firewire üzerinden çalışıyor galiba baba, driver'larda hiç sorun yaşadın mı yüklerken ya da kullanırken, update'ler filan nasıl, zamanında çıkıyor mu yoksa M-Audio gibi süründürüyor mu?
 
Benim arkadas David Loeb'da audiowire'li MOTU vardi 24'lusu degil 8 in 8 out olani ve sorun yasamamisti. MOTU'nun yeni driver'lari web sitesinde, aletin icinden cikan disc'tekilerden sonra iki tane yeni XP icin surum cikti. 828 Mk2'ler cok guzel gozukuyor, su an icin 8 in 8out yetiyor bana ama yeni bir unite alacak olsam sanirim 828 Mk2 alirdim. PCI karti ile olanlarin driverlari da sanirim yenileniyordur. Benim 828 ve 896 tarzi cihazlari sevmemin nedeni ayri PC'lerde kullanabilmek ve gerekirse live showlari laptop ile kayit etmek icin :)
 
Mahcem demiş ki:
Benim esas merak ettiğim de MOTU'ların Windows XP ile nasıl çalıştığı idi. Sound On Sound Ekim 2003 sayısında yeni MOTU ailesinin toplu bir kritiği vardı, ... adamlar Mac kullananlar için muhteşem bir Audio Interface ancak Windows PC kullananlar için caveat emptor diyorlar, "buy at your own risk" muhabbeti.

Ben acikcasi MOTU urunleriyle PC'leri birarada hic kullanmadim. Berklee biliyorsun tamamen Mac. Fakat duyduklarimdan ve okuduklarimdan edindigim izlenimler soyle: MOTU software konusunda PC'lere tamamen sirtini donmus olmakla birlikte, hardware alaninda durum tam tersi, adamlar PC pastasinin ne kadar buyuk oldugunu goruyorlar tabi ki. Dolayisiyla audio interface'lerin PC uyumlu olmasi konusunda ozen gosteriyorlar. Recording, Keyboard, Mix, aklina ne gelirse, okudugum hicbir dergide bunlarin Windows'la calismadigini veya sorun cikardigini okumadim, hatta tam tersi. O yuzden bahsettigin SOS makalesi sasirtti beni biraz.

XP ile kullanmada bir sorun cikacagini sanmiyorum. Cikarsa da biliyorsun hemen yakinimdalar, gider dayanirim kapilarina :D

Veya onun yerine Aardvark Direct Pro Q10'a da bakabilirsin, fiyati 800 dolarin biraz uzerinde ve cok basarili bir alet. Martin Walker onunla ilgili guzel seyler yazmisti saniyorum. Ben de buradaki dergilerde olumsuz hicbir sey okumadim.

Birinci elden bilgi veremiyorum kusura bakma, ama butcemi hayli asmis durumdasin :D
 
Mahcem bu arada aklima geldi, istersen benim EZbus'a da bir bak. Sizin oralarda pek bulunmamaya devam ediyor anladigim kadariyla, o yuzden uygulanabilir bir secenek olmayacak belki, ama eger varsa dusunebilirsin.

Bilgisayara herhangi bir ADAT uyumlu PCI karti taktiginda 8 giris/ 8 cikis elde ediyorsun. Event'in urettigi bir ADAT karti var, EZ 8 diye, bunun fiyati 150 dolar civarinda. Yani toplam maliyetin 800 dolar kadar. 2 mikrofon girisin ve saymaya usenecegin sayida line, instrument, MIDI, digital girisin ve cikisin oluyor. Mikrofon yukselticilerinin kalitesi MOTU ve Aardvark'la boy olcusemez ama bu arada bir dijital mixer (her kanalda parametric EQ, compressor, noise gate) ve control surface da edinmis oluyorsun.

You pays your money... ;)

Kayitlar kolay gelsin!
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Eyvallah beyler, çok hayra geçti tavsiyeleriniz. Domokun EZBus'a bakmaktayım, 8 I/O + control surface opsiyonu gayet çekici, ama sorun şu: 8 kanal. Bana 8 kanaldan daha fazlası lazım.

Benim Terratec EWS88MT zaten 8 I/O, dolayısı ile aynı ayarda başka bir ürüne geçmekte bir fayda göremiyorum. Tamam, EZBus ayrıca bir control surface ve 2 mic pre verecek bana ama bende zaten 20 kanal Sountracs mixer'in mic preleri var, artı diğer mikserimin preleri artı benim ve Mike'ın Focusrite Trakmaster'lar, dolayısı ile EZBus'ın bütün o güzel özelliklerini boşa çıkartacak bir ekipmanım var elimde maalesef. Control Surface konusunda bir süredir Mackie Control'a yatırım yapmak var aklımda ama henüz tam iknâ olmadım.

ADAT I/O'ya şu an ihtiyacım yok, ancak öyle olsa bile yine Terratec'in EWS88D kartı (£99 = $170-180) benim EWS88MT ile direkt uyumlu ve aşağı yukarı aynı fiyatlarda, ilave MIDI I/O ve SPDIF I/O ile beraber. Dolayısı ile bu da Event'in EZ8'ine alternatif oluyor. Gerçi ADAT I/O'ya ihtiyaç er geç olacak, Mike da AW4416'sına bir ADAT I/O kartı almayı düşünmeye başladı, bilgisayar ve back up işlemlerinde sürünmemek için, optical pipe bağlantı yapıp harş diye indiririz sekiz kanal birden.

Bakacağız. Şu an önceliğim şu tatilde mümkün olduğu kadar çok kayıt yapabilmek. Daha sonra bu kanal arttırımı olayına döneceğim. Eğer bütçeyi bir araya getirebilirsem hiç gözünün yaşına bakmayacağım. MOTU ile ilgili söylediğiniz huzur verici yorumlar gaza getirdi beni şimdi :D

Teşekkürler beyler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
domokun demiş ki:
... Aardvark Direct Pro Q10'a da bakabilirsin, fiyati 800 dolarin biraz uzerinde ve cok basarili bir alet. Martin Walker onunla ilgili guzel seyler yazmisti saniyorum. Ben de buradaki dergilerde olumsuz hicbir sey okumadim.

Domokun'cuğum aynen dediğin gibi yaptım ve iki adet Aardvark Direct Pro Q10 sipariş ettim az evvel ABD'den www.sweetwater.com 'dan. Baktım daha iyisi yok benim amaçlarım için. Tek rakibi MOTU 896 olabilirdi ama ne bileyim, MOTU'lara PC ortamında bir türlü güvenemedim. Çalışan birşey istiyorum, rüyalarıma girmesin "acaba?" diye, nereden bakarsam bakayım Aardvark Q10'den daha iyi bir alternatif bulamadım, gittim geldim, saatleri nette harcadım, Glen'e sordum, Mike'a sordum, "yok RME'ye bak, olmadı Arian Marc II'ya bak, şuna bak, MOTU 896, bilmemne" derken baktım bu işin içinden çıkılmıyor, bastım kartı sipariş ettim. Battı balık yan gider.

DirectProQ10-large.jpg


Bir adet de Mackie Control Universal sipariş ettim, battı balık yan gider. Zaten girmiş gireceği kadar, tam olsun diye. Giren şemsiye açılmazmış. Bu arada Sound On Sound forumundan arkadaş Glen (clarksword) 'e de bir Mackie Control Universal aldım, zaten burada Mackie Control bulmak mümkün değil. UK temsilcisi Mart ayı için "belki" diyor, ABD'de o kadar çok satıyormuş ki adamlar dünyanın geri kalanıyla uğraşacak durumda değiller, bir taraflarında değil. Glen "Ekim'de siparişi verdim, hâlâ bekliyorum, ne zaman olacağı konusunda söz bile veremiyorlar, iki tane Mackie ürünüm var elimde, onların hatırına bile alamıyorum" dedi, abi ABD'den direkt sipariş verdim, mal önümüzdeki Salı elimde olacak, gümrüğü vergisi kuryesini ekliyorum, İngiltere fiyatından şu anki hesaplamam £150 ($270) daha ucuza geliyor. Üstelik adaptörü filan da 230V. Böyle güzel bir hareket var mı?

MackieCont-large.jpg


Ayrıca Istanbul'dan iki prodüktör arkadaş telefon ettiler bu akşam üzeri tesadüf, Logic 6 Platinum upgrade istediler, onlara da birer tane Crossgrade Pack kapattım, bir ara göndereceğiz onlara emanetleri buradan, ama toplamda büyük bir alışveriş olduğu için pazarlık filan ayrıca kurye ücreti toplamda bayağı ucuza geldi. Bu malları Avrupa'da bu fiyatlara almak mümkün değil.

Zannediyorum elimdeki mikserleri de satacağım kartlarla beraber zira hiçbirine gerek kalmadı artık, oradan gelecek parayla bunların bir kısmını öderim. Şu anda Amerikan Doları Pound karşısında deli gibi düşmüş durumda dolayısı ile burayla karşılaştırıldığında zaten ucuz olan Amerikan fiyatları resmen çok komik kalıyor, o yüzden aslında bayağı memnunum.

Keyfim yerinde. Eh stüdyo tamamlandığında ilk tatilinizi nerede yapacağınızı biliyorsunuz artık ;)
 
Ayip ettin Mahcem, studyo tamamlandiktan sonra gelip kendimizi agirlatmak olur mu? Hemen geliyorum, kutulari birlikte acariz. Hem ben yeni birsey aldigim zaman kurup oynamaya baslamak yerine oturup kullanma kilavuzunu okumayi seven tuhaf insanlardanim, sinir ederim seni :D

Gule gule kullan hocam, memnun kalacagindan eminim, Aardvark'larla ilgili hep iyi seyler okudum ve duydum bugune kadar. Ozellikle mic pre'lerin kalitesi muhtesem olmali.

Mackie de tam uzerine tuz-biber ekecek, EZbus bile benim calisma tarzimi tamamen degistirmisti, kaldi ki bunda motorlu fader'lar falan filan var... eskiden nasil calisiyordum diye merak edeceksin.

Dur ya, seyahatlerde kullandigim minik dis fircasini nereye koymustum ben?
 
Mackieleri kullanan arkadaslar cok seviyorlar. Gule gule kullan, bir iki projeyi CD'ye basda yolla. Bir mixde ben yapayim :D Evet dolar dustugu icin buradan avrupaya satislarin arttigini ben de duydum.
 
Roni,

Yamaha SW1000XG'lerden birini Ebay'de sattım geçen hafta, Montana ABD'de birisine gitti, ama diğeri şimdilik duruyor, istersen onu da sana veririm.

Ancak hemen uyarayım, SW1000XG'nin kayıt latency'si çok yüksektir o yüzden ses kaydı için ideal değil, eğer patch bay gibi direct monitoring yapacak bir ön sinyal bölücü düzeneğin yoksa çok rahatsız eder. O kartın özelliği içinde 1000'den fazla edit edilebilir synth/enstruman sesi ve 40'ın üzerinde davul kitinin olması ve ayrıca içinde kendi compressor, yüksek kaliteli reverb, delay, chorus, flanger, EQ gibi efekt ve sinyal işleyicileri veren DSP çipinin olması ve bunları içindeki altı farklı kanal routing'inde dilediğin gibi kullanabilmen. Ben mesela Sonar'ın Aux Send'lerini SW1000XG'nin o altı kanalına set ediyordum, resmen bir damla CPU gücü kullanmadan sadece kartın kendi DSP'sini kullanarak deli gibi reverb delay filan kullanıyordum. Plug-in kullansan bilgisayar bir süre sonra öksürmeye başlar ama ben kartı bir bakıma bilgisayarın içine takılı hardware DSP efekt ünitesi gibi kullandığım için çok hoş oluyordu.

Yani özetle SW1000XG'de sesi içeriye kaydederken latency sorunu var ama sesi geri okurken öyle bir sorun yok artı çok manyak özellikleri bir anda meydana çıkıyor. İdeal bir miksaj kartı ama açık söyleyeyim, ideal bir kayıt kartı değil. O yüzden seni baştan uyarırım, eğer özellikle böyle birşey arıyorsan al, yoksa hiç alma, sonra bana söversin oturup kalkıp. Ben onu başkasına da çok rahat satarım, SW1000XG meraklısı çok. Zaten o kartın hastaları vardır, Yamaha XG sistemi hastaları, Plugstation ile PLG kartları kullanıcıları filan, genelde onlar ilgilenirler bu kartla. Zaten o yüzden kart piyasaya çıkalı 6-7 sene olmasına rağmen değerinden pek birşey kaybetmedi.

Terratec EWS88MT'yi henüz satmadım, onda tereddütteydim satsam mı satmasam mı diye, ama istersen onu da verebilirim.

İstersen özelden yazışalım bu konuyu.
 
Geri
Üst