Delay Pedalıyla Problemim Var!

Herkese merhabalar. Benzerini chorus pedalımda yaşadığım bir sorunun aynısını delay pedalımda yaşadım bugün. Chorus için başlık açmıştım ancak çözüm bulunamamıştı.
İçinde Marshall'ın Eh-1'i bulunan setup'a sahibim. Evde her şey takır takır işliyor, pedal aktifse delay efekti sorunsuz işliyor.

Bugün Marshall kafa kabinli bir stüdyoda setup'ımı return'den girdim -içinde preamp barındırdığı için-. Sanırsam amfinin arkasında 2 tane fx loop vardı hatırlamıyorum tam. Ses sorunsuz geliyordu, pedalların hepsi aktifken ancak delay de aktif olmasına rağmen sanki kapalıymışçasına hiçbir tekrar eden ses alamadım.

Acaba mono/stereo olayıyla bir ilgisi olabilir mi? Zamanında chorus'ta da aynısını yaşamıştım dediğim gibi(boss ch-1). Sinyal kesilmiyor ancak pedallar tamamen yokmuş gibi. Bileniniz, tecrübe edeniniz varsa çok memnun olurum. Büyük kafalara alışık olmadığım için arkasındaki ve önündeki çoğu düğme karışık geliyor. Ha bu arada amfi JCM 2000'di.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Bahsettiğim üzre, setup preamp içerdiği için son pedal olan delay'den çıkan kablo amfinin return'une gidiyor, burada bir anlaşalım. Amfinin preamp'ini kullanmıyorum kısacası. Artı sorunsuz bir ses ile çaldım.
 
Delay efektinin level'ını sıfırlamış olma ihtimalin nedir? DC yerine AC bir adaptörle mi çalıştırdın? Pil ile çalıştırmayı denedin mi? Loop'ta kullandığın kabloların sorunsuz olduğundan emin misin?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Her şeyi kontrol ettim. Adaptör bildiğimiz standart dc adaptör. Evde aynı şekilde kullandığımda sorun yaşamıyorum, büyük ihtimal amfi ile yahut pedalın çıkışlarıyla alakalı bir durum var. Artı sinyal de sorunsuz, sanki pedal hiç yokmuş gibi. Yani bakın gerçekten belki iyi niyetle yazıyorsunuz ama söylediklerimi okumuyorsunuz sanki. Pedal aktif olduğu halde, sinyal geçtiği halde, efekt kendini gösteremiyor durum bu.
 
Olay mono/stereo değil. FX loop'tan değil de amfinin inputundan girmeyi denedin mi? Eğer bu şekilde efekti alabiliyorsan amfinin FX loop'unda sorun olabilir.
Marshall TSL100 amfi kullandığını varsayıyorum. Delay'ı FX loop'tan bağladın ve efekti aktif hale getirdin. Eğer aşağıdaki görseldeki footswitch'de FX kısmını aktif etmezsen (FX led yanmıyorsa) ne kadar efektin açık olsa da, FX loop'u aktif etmediğinden de efekti alamayabilirsin.

tsl-footswitch4.jpg
 
Diğer efektler sorunsuz çalışıyor dediğine göre FX kanalı açık görünüyor. Ek olarak JCM2000 olduğunu da belirtmiş arkadaş.

Çok batıl bir itikat olsa da "ampli pedal seçiyor" teoremini ortaya atacağım. Ben de eski HT-5r amplimde aynı sıkıntıyı yaşamıştım. FX looptaki tüm efektler sorunsuz çalışırken Boss DD-3 etkisiz eleman gibi kalıyordu. Direkt inputtan girince çalışıyordu pedal ama aynı tadı vermiyordu haliyle. Sonra bir MXR Carbon Copy aldım sonsuz tekrar eden, uzay uzam hissi veren bir ses almaya başladım. Bunlardan farklı olarak Ibanez DE7 ve Add+ Delay ile hiçbir sorun yaşamadım aynı amplide (dijital-analog farkından olmadığı ortaya çıktı kısaca). Şimdi bir ENGL Gigmaster 30 sahibiyim, FX Looptan Mooer Delay ve MXR Carbon Copy kullanıyorum sorunsuz olarak.

Teorem şakasını kenara bırakırsak amplinin FX katında bir sorun olabilir bu hususla ilgili, evinizdeki setup'ta sıkıntı yoksa stüdyodaki Marshall cozutmuştur. Başka bir delay pedalıyla deneme imkanınız varsa teyid edebilirsiniz.
 
Kaan bunu kullanırken ben de stüdyoda idim. Sorun effects loop ile ilgili değil herhalde, çünkü herşeyi return jakından girdi amfiye (send jakını kullanmadı, yani tam olarak loop kullanılmadı) Effects loop ile sorun olsa hiç gitar sinyali gelmemesi gerekirdi, oysa bangır bangır gitar soundu geliyor, sadece delay etkisi bir türlü gelmiyordu.
 
O zaman sorun fx loop'un sendinden girip returnunden çıkmamaktan kaynaklanıyor:) Ben tüm parametreler tamam, tüm kablolar takılı, setup'ta başka efektler de var, sadece delay sıkıntılı olarak algıladım. O vakit her şeyi takıp 'restart' ediniz.
 
:) Herkese cevaplar için teşekkür ederim. Biz Barrios hocamla tek bir ihtimalin daha kaldığını düşünüyoruz. O da -ben denediğimi hatırlamama rağmen- pedalın genelde kullanmadığım ikinci çıkışı -right ya da left-. Tüm setup'ı amfinin inputuna başka bir sebeple girmek durumunda kaldık ama delay pedalını kontrol edemedim. @mego1 , malesef söylediğiniz her şeyi stüdyoda da denedim. Bana kalırsa bir çıkışı olan, yani input-output'lu basit bir analog delay kesinlikle problem yaratmaz gibi.

Bakın önceden de dediğim gibi tamamen aynısının chorus'lu versiyonunu bir başka amfide yaşamıştım. Amfilerde bir sorun yok gibi geliyor. Sinyal sorunsuz geçip gidiyor çünkü.
 
Geri
Üst