fender s.r.v strat

S

s-r-v

selam arkadaşlar.fender Stevie Ray Vaughan strat'ı kullanan veya bu gitar hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. şimdiden hepinize teşekkür ederim.
 
dr barlo'nun yazısından alıntıdır:

"SRV strat'a gecelim:

Simdi bu alet aslinda normal bir American Series Stratocaster'a bayagi bir benziyor ama tabi ciddi farklari da var.

Govde acisindan bakacak olursak ustunde 2 parca Alder var. Benim gorduklerim genelde guzel agaclardi hep ve de aslinda biraz agir tarafindandi. Sanirim kizilagaclar soz konusu olunca agirlik biraz iyi oluyor zira ses daha canli cikiyor, daha tizleri bol cikiyor. Ustunde 3 color sunburst polyurethan (yani American seriesdekiler gibi, nitro degil) boya var.

Bridge Gold Plated Left Handed American Vintage Synchronized Tremolo
Machine Heads Gold Plated Fender/Gotoh® Vintage Style Tuning Machines

Yani ustundekiler cok guzel oldugunu dusundugum American Vintage'in ustundeki parcalarin altin kaplanmis hali. Yani bu konu da cok iyi. Tek hadise mesela kopru solak koprusu SRVnin koprusunu taklit icin. 6 vidali hatirlatmak gerekirse.

Ustundeki manyetikler Fender Texas Special'lar. Bence bunlar gayet hos manyetikler ama SRVnin manyetikleri olup olmadigi hakkinda ciddi tereddutlerim var. Bu manyetikler bir defa normalden daha fazla sarilmis manyetikler. Normal strat single coil manyetikleri yaklasin 6.00K olurlar #42 AWG tel ile. Bunlar 6.50K en az. Bunun yaninda bir de manyetikte kullanilan alnico 5 magnet rod'lari fender sanirim ozel seciyor cunku cok gucluler. Bu manyetikleri normal strat manyetikleri kadar yukarda tuttugunuzda ciddi ciddi "string pull" denilen problem yasaniyor. Yani 12 perde ve asagisinda calarken sanki bir chorus acilmis gibi ses elde ediyorsunuz. Gayet sinir bozucu bir seydir, hos degil, zira tellerin vibrasyonu manyetik alanin cok guclu olmasindan dolayi bozuluyor ve teller garip bir sekilde vibrasyona girip chorus gibi duyulan (tek telde) bir ses cikartiyorlar. Ondan tavsiyem bu manyetikleri kullanacaksaniz onlari cok asagida ayarlamaniz, yani nerdeyse pickguard ile ayni seviyede. Ama bu yonden de bu manyetikler aslinda Humbuckerlar ile iyi giden en iyi manyetiklerden. Zira guclu keratalar. Tonlarinda cogu insanin "Texas sizzle" diye adlandirdigi uppermid bolgesinde bir tumsek var. Yani uppermidler parlak ve fazla olunca tizler cok olmasa da (zira manyetik 6.50K tizleri o kadar cok olmaz) cikan ton biraz bagirtkan oluyor. Genizden ince bagiran bir erkek dusunun iste ses oyle. Ama bunu seven cok zira Duncan JBlerin de mesela genel ozelligidir. Duncan Pearly Gateslerde, Rio Grande isimli manyetik firmasinin yaptigi nerdeyse her turlu manyetikte rastlayacaginiz Texas Sizzle hadisesi yani bu. Seversiniz sevmezsiniz sizin tercihiniz. Ben sahsen cok sevmiyorum, sadece bu texas special manyetikleri guclu olduklarindan dolayi tele lead veya HB koprulu gitarlarin orta manyetigi olarak cok cok cok guzel calisiyor diye dusunuyorum.

Ses ve ton kontrolleri ama problemli. Daha once de soylemistim yukarda bir yerde, mesele su. Ilk zamanlarda Fender nedense bir master volume ve iki ton kullanmis ama tonlardan biri ortaya bir de sapa kumanda ediyor. Koprude ton kontrolu yok. Hangi akla hizmet boyle bir sey yapmislar hala ve hala anlamiyorum, yani tutup ton koyacaksaniz bence ilk ve en onemli ton kumandasi kopru icin kullanilmasi lazim. Zira ozellikle stratlarda kopru single coil ile cok bir tiz olur malum. Neyse bu gitarda da o problem var, yani kopru manyetigi icin bir ton kontrolu yok.

Hani buyuk bir problem degil, hemen acip bir iki levye darbesi ile olay yapilir bes dakika icinde. Ama o kadar para verip bununla mi karsilasacaktim diyenleri de duydum bu konu ile alakali olarak. Haberiniz olsun.

Sapa gelince: En onemli ve enteresan ozelligi bu gitarin bence sapinda zaten. Kemik araligi falan bugunku amerikan series gitarlar gibi orada bir fark yok. Ama asagidaki ilginc:

Neck Maple, Thick “Oval” Shape,
(Polyurethane Finish)
Fingerboard Pau Ferro, 12” Radius (305 mm)
No. of Frets 21 Dunlop® 6105 Jumbo Frets (Narrow)

Sapi kalin bir defa, ve tam manasi ile yuvarlak degil. Biraz eliptik asymmetric bir sekli var. Asagidaki baglantiya bakarsaniz oradaki adi zaten asymmetrical contour ve adi da texas blues diye geciyor. Tabi biraz pazarlama usulu bir isim orasi kesin. Yani bu cins sap olmadan SRV calamazmiydi yani... Neyse...

http://www.usacustomguitars.com/contours.html

Ustundeki fretboard yukardaki gibi Pau Ferro. Valla ben acikcasi Rosewood'dan oyle boyle bir fark gormedim, yaklasik ayni gibi. Ama sunu da belirtmem lazim ki Pau Ferro is the thing diyen bir suru adama da rastladim. Bilemiyorum, yani ben kendimden size bir sey soyleyecek olursam valla sallayin gitsin derim. Ama iyi oldugunu dusunen bir cok insan var haberiniz olsun.

Yanliz onemli olan hadise sapin capi. 12 inch. Yani bayagi bayagi buyuk. American vintage 7.25” inch yani, American Series 9.5 inch. Artik dusunun, kisacasi bu gitarin sapi bayagi daha bir DUZ, sanirim SRVnin elleri icin idealdi bu hadise...

Fretler bunun yaninda ince ve yuksek, 6105lerden. Asagi bakarsaniz orada daha fazla bu kodlar hakkinda bilgi edineceksiniz:

http://www.usacustomguitars.com/neckoptions.html

Ama onemli olan bu aletin fretleri American Seriesdeki gibi Gibson Les Paullerdeki gibi medium jumbo degil. Hani iyi kotu demiyorum, hatta benim su anda maymuna cevirdigim linkte resmini verdigim stratimin sapi da 6105, ve bayagi seviyorum acik acik konusmak gerekirse. Insan alisiyor ve bence bazen insanlar fazla bu fret ebadina takiyor, yok shred icin 6105 olmazmis falan gibi. Valla bana gore catir catir oluyor o kadar cok da fark yok. Alisma meselesi.

Sanirim hersey tamamlandi bu sekilde.

Bence guzel gitar, ama iyi bir american series strat bulursaniz bence bu gitar icin ek parayi gozden cikarmaniz icin bir sebeb yok. Bugun uretilen american series stratlarin saplari buna gore cok daha ince ve ben bunu cok sevmiyorum aslinda. Ama 1995 oncesi bir strat bulursaniz valla onlarin saplari bayagi daha kalin. Asymmetric degil de yani bence sallayin gitsin asymmetric tarafini yani dedigim cok cok fark hissetmedim ben rahatlik falan konusunda. Yine alisma meselesi.

Bu gitar hadisesi bittikten sonra bir iki laf ta bari SRVnin NO1 tonu hakkinda edeyim, zira uzun zamanlar ona yakin bir seyler bulabilmek icin ugrasmistik.

Arkadaslar bu adam bence tonunu oyle yuksek cikisli manyetiklerden falan aldigi ettigi yok. Adam 0.13 tel kullanirmis ve de cok yuksek ayarlarmis tellerini. Asagidaki linkte kendi teknisyeni Rene Martinez'in bir soylesisi var:

http://www.awpi.com/SRV/AOL/950906.html

Orada da bu adam der ki oyle manyetikleri yok efendim cok yuksek cikisliymis, yok bozulmus bir daha sardirmis falan gibi laflar hepsi yalan. Olanlar bilinen 59 yili fender strat manyetikleri oldugu hatirladigim kadari ile. Yani 6.00K falan gibi.

Yani elinizdeki stratin govdesi falan tabi onemli ama, siz eger manyetik falan degistirmeden telleri 0.13e getirirseniz acikcasi adamin tonuna yaklasiliyor. TAbi parmaklarini iyi yapmaniz lazim, orasi biraz isin zor tarafi, ama oluyor. Yani cok fazla boyle zor mistik falan bir sey degil.

Ama 0.13 ile calinmiyor.

Ben acikcasi sunu yapiyorum, benim gibi olumluler 0.13telde parmaklarini dagitmak yerine 0.11-0.56 seti kullanmakta. Bu set malum daha ince ama tabi 0.09lara gore acaip tok bir ses vermekte orasi kesin. Ama hala adamin tonu o kadar yakin olmuyor. Iste bunun icin 6.00K olan manyetikler yerine (ki o zaman sesleri bayagi buddy holly gibi cikmakta yani tizleri, can sesine benzeyen "chime" denen hadiseleri bol) birazcik daha fazla sarilmis manyetikler kullaniyorum.

Denediklerim arasinda bayagi manyetik oldu bu stratlarla alakali olarak. Herbirinin iyi oldugu yerler olabiliyor, ama konumuz SRV oldugu icin sadece o yonune odaklanacagim. Ama bu demek degil ki bu bahsedecegim manyetikler kotu, yani SRVyi yapamazlarsa belki Rory Gallagher'i yapmaktalar ki belki bu daha onemli! Bence oyle ya neyse...

Duncanlar icinde SSL1 midir nedir iste staggered a5 strat single coilleri var. Guzel aletler ama acikcasi ben cok cok fazla fenderin normalde gitarlara taktiklari ile pek fark gormedim. Fenderler kisacasi milletin soyledigi gibi o kadar da kotu degiller.

Duncanlar arasinda milletin cok sevdigi duncan antiquity texas hotlar var. Bu manyetikler a2li ve 6.50K falan sarilmis. Bana bunlar fazla ama cidden fazla yumusak geldiler. Haberiniz olsun oyle bir seyler istiyorsaniz bunlara bakin. Bu manyetikler guzel ama bana yeterince strat gelmediler acikcasi. SRVnin tonlarini yaptiklarina pek inanmiyorum, ama bu dedigimin aksini iddia eden bir suru "bilen" tip var duncan forumunda. Neyse her zaman hem fikir olunmuyor, belki amfileri farkli belki kulaklari bilemiyorum.

Duncanlar arasinda SRVye en yaklasan (but still no cigar) bence Duncan antiquity II surfer set. Bu aletler a5 ve yine 6.50K falan gibiler. Ve bunlarin en onemli farki daha parlaklar ama SSL1ler fenderler falan gibi cartlak degiller. Bunlar cok hos manyetikler ve de cok seviyorum. Koprusu icin bir de custom modelleri var surfer custom, 10K sarilma ama tabi ayni tel degil yani #42 degil. Sanirim #43'tur ama Duncan'dakiler bunu hic teyid etmedi (ticari sir hadisesi gibi bir sey sanirim). Bu cok guzel bir manyetik ve cok seviyorum bunu. Nerdeyse teleye yakin guzel tonlar veriyor, mesela Alan Jackson CDsini takip eslik caldigimda oradaki olaya en iyi oturan (Jerry Donahue koprulu telem dahil olmak uzere ) bu surfer customli strat. Siddetle tavsiye ederim, eger koprunuz tiz ise ve de hala koprude strat uslu single coil kullaniyorsaniz. AMA bu kopru manyetigi ile kendi orta manyetigi cok iyi sonuc vermedi benim durumumda. Sevmedim yeterince tiz yoktu. Clapton veya Rory Gallagher usulu birseyler icin cok karanlik kaldi bence. SRV sanirim hallediyor isin orasini soracak olursaniz, ama dunya tabi SRVden olusmadigi icin bu surfer custom kopru ile surfer orta manyetigini beraber tavsiye etmem adam akilli konusmak gerekirse. Sap surfer yalniz cok guzel o cok saglam bir manyetik. Tok, oturakli ama hala tizleri var yeterince.

Neyse bir diger manyetik potaya giren Lindy Fralin vintage hot sap ve orta ve de Blues kopru. Valla bu bence simdiye kadar bahsettiklerim arasinda en strat manyetikleri. Strat gibi strat manyetikleri. Guzeller, cartlak degiller SSL1ler Fenderler gibi, Karanlik degiller Surfer'lar hele Ant Texas Hotlar gibi, guzel manyetikler. Ama SRV isini acikcasi 0.11 tel ile pek yapamiyorlar! Hani tutup bir seferinde sap ayari falan yapip 0.13 tel kullandim ve cikan ses cidden ama cidden direk SRV idi. Orasi kesin bu manyetiklerle, ama kahrolsun 0.13 kullanamiyoruz. Fralinler guzel manyetikler, ama SRV acisindan problemleri basslarinin eksik olmasindan ve biraz daha yuvarlak olmalari gerekirken olmamalarindan dolayi oluyor.

Mesela yukardaki surfer custom kopru ve surfer orta isbirligini sevmedigimden bahsetmistim. Ortada surfer yerine hemen gidip bir adet fralin %5 underwound vintage hot buldum kendime, ve o zaman tabi bu 5.80Klik bir manyetik oluyor, ve daha tiz. Iste surfer custom kopru ile bu super oldu, tizler geri geldi kopru ve orta manyetik pozisyonunda. Clapton usulu I looked away veya Rory Gallagher usulu I fall apart tonlarini acaip iyi yapiyorlar keratalar.

Sonra Chubtone diye custom shop usulu saran bir adamin manyetiklerini bir arkadas tavsiye ile denedim. Ayni sekilde Peter Florance'in 60's strat manyetiklerini de denedim. Jim Wagner'in kiler de bir ara gelip gecti.

Butun bunlar icinde demem lazim gereken su: Bu son paragraftakilerin hepsi cidden guzel manyetikler, ona suphe yok cidden. AMMA VELLAKIN bir fiyatlari cok daha yuksek ve iki ben Fralinleri onlardan daha cok sevdim arkadaslar. Yani yaklasik ayni tipteler, ton olaraktan ama fralinlerde bunlarin hic birinde olmayan arti bir sey var. O da "chime" denen sey, yani strat bir sekilde o kadar estruman arasindan kendini duyurtabiliyor, ve ayni zamanda da acaip cartlak falan olmuyor. Ama tabi bu benim tecrubem, ve o manyetikleri sevenleri de anlarim. Neyse bundan dolayi onlari denedikten sonra satmistim, su anda hic birisi yok.

Bu arada Rio Grande strat manyetiklerini de denedim, muy grande, stelly, tall boys falan. Iclerinde Fender Texas Speciallarda detayli bahsettigim o uppermid tumsek var. Bir iki insani sonunda gicik ediyor, zira an ve an hep ACDC'deki Angus gibi cikmak zorunda sesiniz. Hani bazen iyi ama geriye cekilmek bu manyetiklerle hic mi hic kolay degil, ve ben yapamadim. O uppermid tumsek hadisesi adamlarin imzasi bir yerde ama bana gelmiyor. Belki siz seversiniz...

Simdi gelelim son ama en cok sevdigim manyetiklerden birine. Bence Duncan surferlara basiyorlar, fralinlerle ayni kategoride olmadigi icin karsilastiramiyorum. VAN ZANDT: Blues kopru, vintage + orta ve sap. Super manyetikler SRV tonu icin. 0.11'den bence SRV tonu almanin yolu bu arkadaslar. Ustune ustelik texas menseili olan bu sirket SRV ile de zamaninda calismis, ve fiyatlari da gayet ucuz. Almak falan isteyenler bunlar hakkinda kolay kolay bir dealer bulamaz ondan lafi gecmisken size bir link vereyim bu van zandt manyetiklerini almak isteyenleriniz olursa (gerci bu adam - Mike Lull cok iyi bir adam, telefonda falan cok arkadasca konusan bir tiptir kendisi, tuketici tarafindan sevilen bir tip yani- seattle'da haberiniz olsun) ona sorabilirsiniz:

http://www.mikelull.com/pickups/mainframes.htm

GErci fralinler ve antiquity II surferlar da satmakta ya neyse...

Fralinler ve duncan antiquity II surferlar icin baska bir diger cok iyi dealer

http://www.lewsguitars.com/

Posta gumruk falan islerinde yardimci olurlar haberiniz olsun.

Bu Van Zandt manyetikleri cidden ama cidden o SRVnin ilk 2 albumundeki tonu insana yakalatiyor. Benim amfimle falan cidden bayagi yakinina geldigimi hissediyorum. Gitarim alder 90 yapimi (yani kalin sapli) bir fender strat. Ve bu manyetiklerle super bence. Kopru manyetigi 7.10K orta ve sap 6.30-6.20K gibiler ve tabi #42 tel ile sarimlilar.

Bunlarin olayi nedir diye bakmistim cok sevince. Zira bunlardaki bass, hani o stratlarin yuzune yuzune gelen net ve parlak bass tellerdeki tonu vardir ya, oyle boyle degil. Yukardakilerden ancak ve ancak duncan antiquity surferlarda biraz kiyisindan kosesinden var. Ama antIIlerde bu sefer tizleri bu manyetige gore yok. Yani bu her ne kadar fralinler gibi cok parlak olmasa da tizler bol, ve basslari cok bir net. Cok seviyorum...

Dedigim gibi bakmistim, nedir bunlarin olayi diye. Megersem bobinleri normal strat bobinlerine gore daha yuksek arkadaslar. Sanirim bu trademark patent falan olayini bozacak bir laf degil, reverse engineering falan degil yani. Ve bu noktadan dolayi bence SRV icin eger kafayi taktiysaniz bu manyetiklerden edinin. Bir bakin deneyin, ve T.C.'de de bu manyetiklerin adini duymus tipler var, kolayca satarsiniz sevmezseniz.

Neyse uzun yazdik yine. Allah'tan lisede 10 parmak daktilo dersine girmistim tasari geometri alacagima.... "
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
yazı için teşekür ederim daha iyi anlatan bir yazı olamazdı heralde. bir sorum daha olacak bu gitarların fiyatları konusunda bilgin varmı.
 
ben ingilterede çalmıştım bir music shop ta baya güzel aletler bunlar ama ters köprü geriyo adamı. ton olarak olayı texas speciallar, benim 84 strat'ımın üstünde de var. türkiye fiyatını bilemiyorum ama amerika liste fiyatı 2000 dolar, music123 fiyatı 1400 dolar
 
Geri
Üst