ses oktavını yükseltme teknikleri..

normal bir insan sesi 1.5 - 2 oktav arasidir.kafa sesi yuksek olan insanlar kafa sesini kullanarak 2.5 - 3 oktava ulasabilirler.4 oktavlik sesler ise bunun ustune birde falsetto denilen teknigi kullanarak 1 oktav ve daha fazlasini ekleyebilirler.bunun en guzel ornegi freddie mercury'dir.normal sesi tam 3 oktavken falsetto kullanarak sesini 3 oktav + 6 notaya yani 4 oktava 1 nota kalmis bir hale getirmistir.falsetto nedir nasi biseydir diye merak ediyorsaniz

queen- made in heaven parcasini indirin.

37-39 sn. arasindaki "made in heaven" kismini kafa sesiyle, 41-43 arasindaki kismini ise falsetto kullanarak soylemektedir.aynisini 1.41-1.45 arasindada yapiyor.tabi sarkida pek cok defa daha falsetto kullanmis ama gostedigim yerler hemen kafa sesinden sonra geldigi icin ayirt etmek daha kolay.falsetto ile kafa sesini karistirmayalim :)

tabi falsetto kullanmak oldukca zordur ve egitim ve en onemlisi yetenek gerektirir.

ses araligi ise genisletilemez sadece sesinizi daha iyi kullanmayi ogrenebilirsiniz.
 
arkadaşlar gercekten cok guzel bılgıler verılmış.cok tesekkur edıorum.benim gibi vokal arkadaslar mutlaka okumalı ve yaralanmalı.benım de bı sorum olacak şan dersı almak için onerebılecegınız bı yer var mı?
 
Cem Köksal'ın atölyesini önerebilirim. Amacın gerçek anlamda bir müzisyen olmaksa; sadece şan dersi değil "müzisyenlik" adına her türlü eğitim burda veriliyor. Niyetin ciddiyse kabul edilirsin. :) Ama dediğim gibi, sadece şan dersine giremiyorsun, tüm derslere girmek zorunlu.
Şan hocasının Murat İlkan olduğunu söyleyerek de son noktayı koymuş olayım. :)
 
enderr demiş ki:
bişey anlamadım!
ilk made in heavende normal sesiyle söylüyor zarif şekilde. ikincisinde ise kafa sesi veya benim bilmediğim falseto olarak .

ilkinde zaten sol# kafa sesine falan gerek yok ki do -re ye yolu var daha.
daha belirgin bi falseto örneği verebilirmisin

cem adrian'in kadin sesi taklidi yaptigi bolumler falsettoya daha iyi bir ornek olacaktir.

cem adrian - summertime dinle zaten direk kadin sesiyle giriyor sarkiya.falsetto yani :) ayni sarkida 3-4 farkli ses daha kullaniyor.birde ses araligi ile ilgili genel bilgi icin

http://en.wikipedia.org/wiki/Vocal_range
 
coldblack demiş ki:
şu cem adrian diye enteresan bi adam varya onun sesi 6,5 oktavmış.. fazıl say çıkarmış bu elemanı ortaya..ilginç

bu sana ilginç geliyorsa şimdi diyeceğim şeye inanamayabilirsin...

şu an yaşamayan ama önceden yabancı bir ülkede ses sanatçılığı yapan bir kadının sesi bir piyano nun ses oktavına eşit.yani sanırım bir piyano 9.0 oktav ses çıkarıyor ve bu kadının seside en az 9.0 oktav !!!!
:):):)
 
ya o kadar gitmenize ne gerek var dani filth var hani su disarda tişörtlerini gördüğünüz grubun vokali(cradle of filth) eskilerde sesi çok iyiydi ona bakarak sesin kaç değişik formata sokulabileceğini öğrenebilirsiniz ayrıca son hallerine bakarak da bir sesin nasıl rezil olacağını da :D
 
Klavye çalan birisinin yanına git o biliyordur kesin oda olmadı gitar çalmay biliyorsan ordanda yapa bilirsin :D
 
belli egzersizlerle zamanla ve diyaframı doğru kullanmasını öğrenerek ses rejistiri belli bir ölçüde genişler hem tiz sesler hem pes sesler . ama önemli olan doğru egzersizleri yapmak bunuda tek başınıza yapamazsınız profesyonel birinin denetimi altında olmanız lazım herşey doğru teknikle olur ...
 
şu sigara ile ilgili bişey söylemek istiyorum yaklaşık 6 yıldır barlarda programa çıkıyorum geçen sene sigarayı bırakmaya niyetlendim hatta günde sadece bi tane içiyodum nefes alış verişim okadar temiz olduki ciğerlerimin oksijenle dolduğunu hissediyodum lakin ilerleyen bir hafta içinde sesimi kontrol edememeye ve basit parçalarda bile detone olmaya başladım hatta sesimin kaymasına engel olamamıştım ve tekrar sigaraya başladığımda sesim yerine geldi bunun hakkında bi yorum yaparsanız sevinirim..
 
çünkü kendine çok az zaman tanımışsın bir hafta sigaranın yarattığı tahribatı ve balgamsı sıvıları vücudunun temizleyip atabilmesi için yeterli bir süre değil, parçalarda detone olmanın sebebi ses tellerinin bu sıvılar yüzünden şarkı söylerken tam kapanamaması, yani tamamen fiziksel bir problem söz konusu

sigarayı bıraktıktan sonra bol su içmeli ve kendine iyi bir şan eğitmeni bulup çalışmanı öneririm, birinci ayın sonunda gelişmeyi hissetmeye başlarsın.

İrem DERLEN
 
Sayın İrem Derlen, bir sorum olacak :

Ankara'da jokerstore'un şubesi var mı?? ya da Ankara'dan önerebileceğiniz, Jokerstore niteliğinde yerler var mı?

bir de, ben bu sene liseye başlayacağım; ama sesimi de geliştirmek istiyorum. Hem okul hem atölyeyi dengede tutmak zor mudur? program ne kadar sıkıdır ?

bilgi verirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler..
 
normal bi insanın sesi 2 oktav falan denilmiş bazı yazılarda, tamamen sallamış arkadaş.. normal bi insanın sesi 1 - 1,5 oktav arasıdır.. 2 oktav sesi olan birisi yeryüzündeki şarkıların yaklaşık %70 - %80'ini rahatlıkla söyleyebilir.. kafa sesi kullanmak demek oktavın artması anlamına gelmez, hele ki 3 oktav falan artar gibi yazılar okudum hayal bunlar.. taş çatlasa 1 oktav zor artar.. sesi 2 oktav olan birisi(örnek olarak) sesinin açılmasından sonra vede kafa sesini kullanarak 1 oktav kadar artış kaydedebilir.. işin eğitimini alarak da yarım oktav - 1 oktav falan anca artar belki ama bu öyle kısa sürede olmaz zaten..
 
Sevgili Lacey,

Ankara'da ders alabileceğin Jokerstore seviyesinde bir yer var mı gerçekten bilmiyorum, bu konuda Ankara Devlet Konservatuvarı hocalarından yardım alabilirsin, ama bu seni maddi olarak zorlayabilir belki bu yüzden ikinci önerim kons. dan özellikle son sınıf öğrencisi ya da yeni mezun bir bayanla çalışman, ama çalışacağın kişi ile ilgili sıkı bir araştırmaya girmeni tavsiye ederim.

İrem
 
Bilgiler icin tesekkurler.Bende bisey sormak istiyorum.Bazen boyle girtlagimi assagi dogru(ve istemsiz olarak karin kaslarimi) kasarak cok cok ince sesler cikartabiliyorum.Bunun bir adi varmidir?Ancak bu cok zor ve yorucu,bunu daha kolay yapmanin bi yolu varmi?Umarim anlatabilmisimdir.Kalin sesli bir erkek olmama ragmen bi cok bayan arkadasimdan daha ince sesler cikarabiliyorum bu yontemle.
 
Evet arkada$larda az çok bahsetmi$ gerci konuya ses kailitesi kavramindan bakarsak daha yararli olur ses oktavinin çok bi önemi yok.Sesi iyi kulanmak vardır, sesini dogru $arkıda kulanmak sesini tanımak eğer sen sesini tanımıyor ve yanli$ kulanıyorsan harcadigin bütün çabalar boşa çıkıcaktır ve sesinin oktavını yükseltmekten ziyade sesini kaybetmene neden olucaktır.
 
Geri
Üst