Tube Screamer

Arkadaşlar yeri değil biliyorum..moderatörlerden de rica ediyorum konumu kitlemeyin....pedal ve prosesörler hakkında herşey bölümüne yazacaktım aslında ...baktım orda her kafadan bi ses çıkıyo....birisi soru soruyo ordan başka bi adam konuyla alakasız ben şunu aldım alacam almalımıyım ehuhe...gibisinden konuyla alakası olmayan mesajlar atılıyo...

Diyeceğim odurki arkadaşlar gelin ibanez tube screamer pedalı ile ilgili görüşlerimizi bu başlık altında toplayalım(tabi moderatörümüz kitlemezse)...böylece sadece bu cihazla ilgili bilgilere herkes ulaşabilir...kimsenin kafası ağrımaz :)

Evet açık soruma geliyorum

1: Nedir abi bu tube screamerin olayı
2: Günümüzde hangi parçalarda ve hangi gruplarca kullanılır.
3: Kuracağımız setup ta bu pedalın konumu ve olmalıdır

Benim şu an aklıma bunlar geliyo eklemek isteyen arkadaşlar eklesinler....Bunlardan birini veya birkaçını bilen arkadaşlardan bilgi bekliyoruz..
 
Bildiğim kadarıyla; aslında bir overdrive pedalıdır. Lambalı amfilerin drive tonunu simule etmek için üretilmiştir. Bu yüzden adında "tube" var. Ancak özellikle lambalı amfilerde gerçek performansını gösterir. ibanezin tube screamerları ünlüdür ama bu pedalları ilk yapan maxon diye bir firma olmalı. Hatta ibanez galiba bu pedalları maxona yaptırıyor. Zaten dikkat edilirse ikisinin renkleri dahi aynı:
http://www.maxonfx.com/9/od9/
http://www.ibanez.co.jp/world/products/effects/pict/ts9.jpg

Özellikle blues çalmaya uygun bir pedal. Metalciler uzak dursun. Türkiye'de kimler kullanıyor bilmiyorum ama tonlara bakılırsa belki Batuhan Mutlugil'de olabilir(ama sahnesine baktığımda hiç görmedim. sadece tonları cayır cayır crunch, o yüzden dedim :) ) Yurt dışından, eee , SRV amcam, Buddy Guy, Eric Johnson.... Baya kişi vardır :)
Bir drive pedalı olduğu için, normalde drive pedalını hangi sırada bağlıyorsan o sıraya uygun bağlantı yapmalısın.
 
SRV'nin ünlü yaptığı pedaldır, onun tonuyla özdeşleşmiştir, kendisi 2 tanesini yan yana bağlar, birini drive diğerini booster olarak kullanır. En meşhurları ts808 ve ts9'dur. Özellikle blues ve rock müzikte kullanılır ama metalciler uzak dursun diye bi tabir yanlış kanımca çünkü booster olarak kullanıldığında tadından yenmez, ki keza metal gitaristleri arasında da kullanılır mesela Kirk Hammett (ne kadar metal gitaristi olduğu tartışılır tabi). Neyse 80 lerin sonunda üretimi durdurulmuştur fakat orjinallerinin uçuk fiyatlara satılmasına uyanan ibanez, reissue olarak tekrar çıkarmıştır. ama bu reissue'lerde bir iki parça 80lerdeki ile farklıdır o yüzden vintage olanları daha makbuldür. internette şu andaki ts9 ve ts808 leri 80lerdeki çipleri ile değiştirip o hallerine dönüştüren adamlar var,sanırım orjinal JRC4558 ile değiştiriyorlar. bunların en meşhurları analogman ve robert keeley. bunlar aynı zamanda bu pedalları isteğe göre modifiye de ediyorlar mesela "baked mod", "brown mod", "silver mod" gibi, ki genelde bu modifiye edilmiş halleriyle kullanılır. internette devresi ve yapımı hakkında birçok site var, www.tonepad.com gibi. Kullananların listesi birhayli kabarıktır ama en meşhurları ben ve Stevie Ray Vaughan'dır :) Tonu en sıcak overdrive pedalıdır kanımca, pek severim kendilerini.
 
kendi drive ı oldukça yumuşaktır ve daha çok blues için kullanılır fakat kaliteli bir amfiden ekstra gain almak için kullanıldığında sonucu orgazm olarak bilinir :LOL:
 
amca demiş ki:
Bildiğim kadarıyla; aslında bir overdrive pedalıdır. Lambalı amfilerin drive tonunu simule etmek için üretilmiştir. Bu yüzden adında "tube" var. Ancak özellikle lambalı amfilerde gerçek performansını gösterir. ibanezin tube screamerları ünlüdür ama bu pedalları ilk yapan maxon diye bir firma olmalı. Hatta ibanez galiba bu pedalları maxona yaptırıyor. Zaten dikkat edilirse ikisinin renkleri dahi aynı.

Maxon, eskiden ibanez'in pedallarini ureten adamlarin ibanez'den ayrilip actigi firmadir. Pedallari pahalidir bu yuzden... Ayrica cok kalitelli pedallardi. Hepsi true bypass ozelligine de sahiptir falan falan... Chorus pedali baya iyiydi...
 
Ayrıca TS'nin en belirgin özelliği, drive'ı yüksek olsa bile seslerin ezilmemesidir. Özellikle ham'la kullanıldığında sesler şaşırtıcı derecede taneliğini koruyor.
Hani, Korn'ın bazı partlarda çok gainli ama alpej olan kısımlar vardır. Oralar çoğunlukla TS ve Lo-fi pedalı kombinasyonudur.
 
Aslında Tubescreamer adı üstünde bir lambalı amfinin tüplerini fazla yükleyip daha çabuk drive tonlarını almak için yapılmıştır. Haliyle çok yüksek seslerde alınan bu tube drive'ı tubescreamer kullanılarak düşük ses seviyelerinde de alınabiliyor. Tabi bu tube drive dediğimiz olay her amfi için geçerli deildir. Örneiğn bir fender twin in sesini sonuna kadar açsanız bile pırıl pırıl clean tonu korur(aslında amfinin kalitesini belli eden husus budur). Ama bu amfiye tubescreamer bağlanırsa feci şeyler oluyor.
 
ben yanında bi de blues breaker kullanıyorum , hatta özel yaptırdığım icin ikisi aynı kutu icindeler , ts9 ile ritm çaldıktan sonra soloya gecerken blues breaker a basınca tadından yenmiyor , tavsiye ediyorum;)
 
ben yanında bi de blues breaker kullanıyorum , hatta özel yaptırdığım icin ikisi aynı kutu icindeler , ts9 ile ritm çaldıktan sonra soloya gecerken blues breaker a basınca tadından yenmiyor , tavsiye ediyorum;)
 
inkid demiş ki:
Maxon, eskiden ibanez'in pedallarini ureten adamlarin ibanez'den ayrilip actigi firmadir. Pedallari pahalidir bu yuzden... Ayrica cok kalitelli pedallardi. Hepsi true bypass ozelligine de sahiptir falan falan... Chorus pedali baya iyiydi...
Chorus pedalı şimdiye kadar gördüğüm en iyi chorustur. Ev arkadaşımda var, ama bu pedalı bulmak hazine bulmak gibi, şansı zorlamak gerek.
 
en kötü yanı bu pedalın ses örneğinin bulunmamasıdır. yani tüm TUBE SCREAMER ların.

tube screamerin ts9 ve ts9dx modeli var. benim merak ettiğim "ts9dx" dir. kullanan varmı???

Üzerinde modları var. modlar değiştiğinde ses güçleniyosa ozaman kombinasyona gerek yok. tek pedalla iş çözülür.

ayrıca "ts9dx"steve vai nin pedal setinde olan bi modeldir.
 
şimdi "TS9" için aşağıdaki açıklama yapılmıştır:

Tube Screamer serisinin tekrar üretilen efsane pedalı. Orjinal üretim ile tamamen aynı tonlara ve özelliklere sahip olan bu pedal sayesinde, tüm zamanların en iyi klasik pedalları esas alınarak elde edilmiş; sıcak overdrive tonları elde edersiniz.



ts90dx için de aşağıdaki açıklama yapıplmıştır:

Daha Lowend Crunch için 3 yeni ayar,
+, Hot ve Turbo ile donanmış olan TS9DX, TS9' un ton bütünlüğünü koruyor.

- Güç kaynağı 9V pil ya da 9 voltluk adaptörü ile
- Güç gereksinimi, DC9V 8mA
- Ölçüler: derinlik 124mm, genişlik74mm, yükseklik 53mm
- Ağırlık 570 gr

Kullanım


1- DRIVE: Distortion derinliği kontrol ediliyor. Saat yönünde çevirdiğinizde distortion ve sustain artıyor.

2- MODE: Distortion tipini seçiyorsunuz.

- TURBO: Size bugünün alternatif / modern rock gitaristlerinin güçlü tonunu getirir.

- HOT: Yükseltilmis mid ayarlari sayesinde tok ton elde edersiniz. Kendinizi 4*12 lik amfiler önünde çalarsınız gibi hissedersiniz

- + : Orjinal lambalı ton elde etmenize olanak tanır.

- TS9: Klasik TS9. Değişiklik yapılmamıştır.
Tam olarak TS9 tonlarını barındır.


3- LEVEL: Pedal açık olduğunda çıkış gücü seviyesini ayarlayabilirsiniz.

4- TONE: Tüm tonları kontrol ediyorsunuz.

5- INDICATOR: Pedal devrede olduğunda üzerindeki ışık yanar. Bu ışık
sayesinde pilin seviyesini de kontrol edebilirsiniz.

6- FOOTSWITCH: Pedalı ayak kontrolü ile devreye sokabilir ya da devreden çıkarabilirsiniz. Pedal aktif olduğunda üzerindeki ışık yanacaktır



mavi ile yazan yerde ts9dx modelinin ts9 modunda ts9 tonunda ve ayarında hiç bi değişiklik yapılmadığını söylüyor.ve ts9 la ts9dx in arasındaki fiyat farkı sadece " 10, 4 $ " dır.

bilen deneyen varmı
????????????

valla başlık çok iyi olmuş. uzun zamandır aklımda olan şeyleri döktüm bea :D
 
inkid demiş ki:
Maxon, eskiden ibanez'in pedallarini ureten adamlarin ibanez'den ayrilip actigi firmadir. Pedallari pahalidir bu yuzden... Ayrica cok kalitelli pedallardi. Hepsi true bypass ozelligine de sahiptir falan falan... Chorus pedali baya iyiydi...

Tam olarak öyle değil.

Maxon firması Ibanez'in zamanında 9 serisi pedallarını fason olarak üreten firmadır. Hatta o dönemden kalan bir pedal görürseniz pil kapağının altına bakın "Maxon " yazar. Pillerin bağlandığı kablonun ucundaki + / - kutupların takıldığı zımbırtının (adı neyse o kısmın ?) da gri renkte olması TS) larda fiyat arttıran bir özelliktir.

Bende de şimdilerde reissue edilen 2 düğmeli "efsane" cs9 stereo chorus'un, üzerinde her iki çıkışı için ayrı "speed" ve "depth" ayarları olan modeli bc9 var. Aynen yukarıdaki özelliklere sahiptir. Teklifte bulunmayın. Satılık değildir. :LOL: ..Ha, çok mu iyi bir pedal? Ne beklediğinize bağlı. Örneğin bundan önce kullandığım Boss CE-5 kadar çok özellikli ve değişik tonlar elde edilemiyor ama "istediğim" tonu hakkıyla veriyor. Tek sinir bozucu yanı "level" düğmesi olmadığı için sesi biraz boost ediyor. Onu da halletmenin yolu var n'asolsa. Rahatsız etmiyor.

True by-pass olayına gelince...Vintage Ibanez (maxon üretimi) pedalları true by-pass değildir. Aynı şekilde reissue'lar da true by-pass değildir. Maxon'un yeni ürettiği 9 serisi pedallar true by-pass olarak çıkıyor sadece...
 
Okuduktan sonra baktım bendeki gri imiş! :LOL: Grinin makbul olduğunu bilmiyordum. Sağolasın!

Aslında buna benzer belki daha da enteresan bir şey olmuştu. Zamanında 18 sene önce saz amfisine cagur cugur yapsın diye aldığım boss ds1 çok enteresan bir şey çıktı. Japon değil kore ama normal kore boardu da değilmiş. TS9'a benziyormuş. Bunları pedal mod eden yakinim arkadaşım floridalı John Spina bulmuştu, ve bunu anlayınca ona göre bu ds1 hot rod ts9 şeklinde mod oldu. Çok sevdiğim bir pedal kendisi, modlu ts9dan da sd1den de normal ds1den de fazla. Üstü çizik dolu, baksan çok bir şey zannetmezsin yani...

B 8)
 
Aha doktor burada..Saygılar.

Bendeki de öyle hatta kenarı hafif ayrılmıştı dur şunu kesip yeniliyim diyordum da üşeniyordum. İyi ki üşenmişim :LOL: Tona etken şeyler bunlar :LOL: :LOL: :LOL:
 
gerçektende ts9 un ses örnekleri hiç yok...yani neye benziyo....hangi bilinen şarkılarda mevcut...insan merak ediyo bi noktadan sooora..
 
Geri
Üst