Piyano & Klavye

C

Cemc

Merhaba;

Piyano ya da org(klavye) almayı düşünüyorum. Aslında piyano almak istiyorum ama aşırı pahalı.3000-4000$ dan aşağı bulunmuyor.Bir de çok ağır ve istediğiniz yere götüremiyorsunuz...vs.

Onun yerine şöyle 1 milyarlık bir org(klavye) alsam piyanoda yapabileceğim herşeyi yapamaz mıyım? ("piyano" moduna getirip)
Yani klavyede klasik sol el 3 parmak akor basıp sağ elle çalmak şeklinde değil de her iki eli de klasik piyano çalar tarzda kullanarak klavye çalmanın piyano çalmaktan farkı nedir?
 
piyanoyla klavye arasında çook farklılıklar vardır. tuş hassasiyeti, ağırlığı, sesi, boyutlarına göre genişliği. Ama sen diyorsanki ben klavyemi alırım piyano moduna getirir çalarım diyorsan o da olabilir ama piyanonun verdiği tadı vermez tabiki. veyahut istersen digital piyanoda alabilirsin 1000 lira gibi bir para ayırdıysan hele bu çok zor olmaz tahminimce. gerçi digital piyanolarda piyano gibi değil tabiki ama klavyeye oranla yakınlığı çok daha fazla tabi. sana yeterli olacağını düşünüyorum.
hade eyvallah
 
m-audio prokeys 88 al hem tus hassaiyeti gayet iyi ve ayrıca cok makul bir fiyatı var 800 dolar tonalrı saglam 16 ton var strings ve warm pad dahil usb den midi cıkısı var bence işini cok iyi gorur. compel .com dan da bakabilirsin
 
Piyano'nun tadını hiçbir org vermez, değişik oktavlarda tadı hissetmek olsun, ses derinliği olsun ve piyano deyince akla klasik bir enstrüman gelmesi, org'un asla piyanoya yetişemeyeceğinin göstergesi. Zira org bile olsa götürüp piknikte çalamazsın.

Tabii öğreniyorsan org lazım birkere. Sonra zaten profesyonel anlamda yapmayı düşününce bir org asla seni oturup piyanodaki derin psikolojiyi hissettirmez.
 
Hayretlen izliyorum, eger 10 yasindan klavye calmaya baslamamis ve bu aletlerin tamirinde calismis biri olmasam belki bende inanicam. Arkadaslar bilmediginiz konularda yazarken biraz daha dikkatli olun.

>> Zira org bile olsa götürüp piknikte çalamazsın.

Nasil yani siz piknige pianomu götürüyorsunuzda synthesizer gitmezmis.

>> değişik oktavlarda tadı hissetmek olsun, ses derinliği olsun

Belki sizin haberiniz yok ama 5 oktavdan büyük klavyesi olan synthesizer da mevcut.

Eger büyük dünya starlarini konserlerine gittiyseniz, hicbirisinde klasik piano kullanilmadiginida görmüssünüzdür.

Ayrica eger piano calmak istiyorsan niye olayi org yada synthesiz boyutuna cekiyorsunki, o zaman senin alman gereken bir digital pianodur. Bu aletlerin kalitesine göre gerek oktavi zaten gercek piano boyutunda tus hassasiyeti, hissi ve ses kalitesi günümüzde yüksek seviyelere ulasti.
Avantajlarida malum, tasinmasi cok daha kolay, her oynatildiginda ve belli bir sürü sonra akord edilmesi gerekmiyor ki bu iste uzman birinin yapacagi istir, eger bir villada oturmuyorsaniz istediginiz her zaman piano calamazsiniz ama digital pianonuz varsa sesini kisabilir yada kulakliklan calisabililirsiniz ve en önemlisi maliyet tabiki...
Acaba her ikisini surda calsak yukarida yazan arkadaslar arasindaki farki anliyabileceklermi

Sana rolandlan yamahanin digital pianolarina bir göz at derim.
 
Sigmasterin kendince haklı olabilirsin, ben de eskiden çok çalardım org, ama bir gün bir arkadaşımın piyanosuyla tanışınca orgdan tiksindim. Bu psikolojik birşey. Bana piyanodaki sakinliği ve ses derinliğini hissettirmiyor. Sırf o ruhu taşımıyor org diye piyanoyu bırakıp gitara başladım. Yaptığım saçma birşeydi biliyorum ama seçtiğim yoldan memnunum ;)

Ayrıca arkadaş zaten taşınabilmesi açısından sormuş ben de misal verdim. yani aralarında kompaktlık açısından bir fark yok en güzeli piyano dedim. Sonuçta ikisini de götüremezsin mesajları tekrar okursan demek istediğimi daha kolay anlarsın. Burda artistik falan yapmak değil amacım, elbette profesyonelleri dinlemek lazımdır. Senin görüşüne saygı duyuyorum. Kimseyi kandırmak gibi bir amacım da yok.

Bu arada 5 oktav üstü bir synthesizer fikri için teşekkür ediyorum çünkü öyle birşeye kişisel olarak rastlamadım. Belki aramadığım içindir. Ama yine de ille piyano derim ;)
Umarım bu sorunu çözmüştür ;)
 
Piyanodaki doğuşkanlar(harmonikler) genelde klavyede yoktur, ama önemli olan tuşe ise, çekiç mekanizmalı bir dijital piyano işini görür. Sesleri de güzeldir, tabi aynı akustik piyano tonu beklememek lazım :) O tona yaklaşmak için gigabaytlarca örnekleme içeren programlar var malum.

Konserlere götüreceksen zorlanabilirsin. 15 kilodan başlar ağırlıkları. O yüzden tekerlekli bir çanta (tercihen sert yüzeyli koruyucu çanta daha mantıklı) taşımak için iyi bir çözüm olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Cevaplar için teşekkürler.

Sanırım bir dijital piyano alacağım.

Önümde 2 seçenek var:

1)M-audio prokeys 88 dijital piyano =800 dolar

2)Korg SP 200 dijital piyano =800 Euro

Hangisi daha "gerçek" ve "iyi" piyano sesi verir? Bu ikisinden birini veya ikisini kullanan var mı?
 
M-audio prokeys i kullanmadım hiç.Ama geçen sene korg sp-200 almaya niyetliydim.Bayağı uzun bir süre denedim aleti.Bi türlü tatmin olmadım.Daha sonra yamaha p-120 aldım.Gerek tuş hassasiyeti,gerekse tonu bakımından gayet memnunum.Roland'ın digital piyanolarına da bakmanı tavsiye ederim.Resmi sitelerinde veya www.musiciansfriend.com da demolarını dinleyebilirsin.Yalnız bahsettiğim digital piyanolar SP200'den daha pahalıdır.
 
Niye iki secenegin oldugunu anlamadim, onlarca digital piano modeli varken kendini kisitlamani tavsiye etmem. Bende roland yada yamaha almani tavsiye ederim. Bu isler gercekten takma akilla olmaz, hic anlamiyorsan yanina bilen birini al istanbula git, rolandin showroom varda yamahaninkinden emin degilim, fiyati sana uygun olanlari tek tek dene derim.
 
Bu arada digital piano öyle peynir ekmek gibi satilan birsey degil, eger istanbulda gezersen herhangi bir müzik magazasinin aldigi ama elinde takilan bir aleti belki cok iyi fiyata alma imkanin olabilir. Arastir gez dolas.
 
Ankara'dayım, Roland'ın hiçbir modelini bulamadım burada.(Roland'ın normal klavye ya da org ları var yalnızca)

Sadece Korg,M-audio ve Yamaha'nın dijital piyanoları var.Yamaha (modelini şimdi unuttum) nın dijital piyanosu, kendi speaker'i olduğu için pahalı 1054 Euro. Ben ise en fazla 800 Euro (+KDV tabi ki) ayırabilirim.Bu kriterlere uyan sadece 2 piyano var o nedenle bu ikisini yazdım.Toplamda 1500 YTL (1,5 milyar) ayırabilirim ancak.

Korg'un ve M-audio nun demolarını dinledim, Korg'un sesi bana fazla "dijital" geldi M-audio'nunki ise çok iyiydi.Ama gidip çalma/test etme olanağı bulamadım.

M-audio'da daha az ses kullanıldığı için veya daha az sesin üzerine daha fazla yoğunlaşıldığı ve daha fazla bellek kullanıldığı için piano sample leri rakiplerine göre daha iyi ve "multi layer" imiş ne kadar doğrudur bilemiyorum sadece yapılan yorumlar ve iki (grand piano ve bright piano) kısa demo gördüm.

Daha sonra yamaha p-120 aldım

Kaça aldın? Yapılan yorumlara göre en gerçekçi piyano sesine sahipmiş P120
http://www.harmony-central.com/Synth/Data/Yamaha/P120-1.html
 
merhaba ben 2 ay kadar önce roland rd 300 sx aldım 1300 dolardı fiyatı tuş hassasiyeti çok güzel tavsiye ederim roland almadan önce m audio nun pro keys 88 modeline baktım ki hiç beğenmedim tavsiyede etmem tuşlar ve sesler yaramaz
 
miyidogan m-audio yorumun için teşekkürler.

Burada ve ingilizce sitelerde genelde Yamaha tavsiye ediliyordu 1700 YTL ye bir Yamaha P 60 buldum...

http://music.yamaha.com/products/sounds.html?productId=661

Yukarıdaki linkten Grand piano 1 ve 2 seslerini dinledim bence mükemmeldi, normal akustik bir piyanodan farkı yok:)

harmony central deki pek çok yorumu da okuyunca kesin kararı verdim:

Yamaha P 60 alacağım.
 
Yamahanin ayni fiyata hatta biraz daha hesapli üst modelini alabilirsin asagidaki linkten.
Artilari:
-P60 ta 32 asagidaki linkteki Yamaha YDP 131te 64 POLYPHONY var, ki bu bence cok önemli
- ciplak degil kasasiylan beraber, tuslarin üstü falan kapaniyor, kasasi cok sik, gercek agactan
- üzerindeki hafizasina kayit yapabiliyorsun
-metronomu var
-gercek pianodaki gibi üc pedali var
-reverbide var.
- p60 in yurdisi fiyati 649 EU, YDP 131 inkisi ise 849 EU, yani YDP 131 i nerdeyse yurtdisi fiyatina türkiyeden alabiliyorsun.
Yinede karar senin
Iskendan.com dan ismarlayabilirsin
http://www.isfendan.com/urunbilgi.php?id=16602805190001
 
Bana sorarsan Alesis Fusion Al derim

Alesis Fusion'ların sesi çok beğenilmiyor okuduklarıma göre.

Sigmastern

P60 ta 32 asagidaki linkteki Yamaha YDP 131te 64 POLYPHONY var, ki bu bence cok önemli

Digital piano özelliklerini çok iyi bilmediğim için pek anlamadım.

Polyfoni nedir? ne işe yarar?

bana daha "portable" birşey lazım YDP 131 37 kg, P 60 ise sadece 16 Kg.

P60 ta "sustain" pedal var "reverb" efektleri de var..Diğer iki pedal ne işe yarıyor?
 
Polyfoni bu baglamda bir enstumanin bir cok sayida sesi ayni anda verebilme özelligidir.
Belki denk gelmistir en dandik oyuncak orglarda iki tusa yani anda bastiginda sadece birinin sesini alirsin, ikinci basilan tus ilkini susturur, iste bu aletin Polyfonisi sadec 1 dir.

Ayrica cep telefonlarindada malum yeni tür melodilere, polifonik melodiler deniyor.
 
Ne calmak istedigine bagli olarak degisir. Korg OASYS e 7000 euro veremeyenler icin alesis fusion iyi bir alet. sampler, physical modelling, virtual analog ustunde hersey var.
Ama arabic scale ya da baska scale calamazsiniz.
korg PA serisi gibi degil. bati muzigi ile ciddi olarak ugrasanlar icin iyi bir alet bence. benim dinledigim kadar 1300 euro icin sesi cok iyi.
en son KORG Z1 (2. el tabii ki) aldim. ustunde degisik scale ler var. muthis bir alet. synth sevenlere tavsiye ederim. elektrik piyanosu ve clavinet sesleri de cok guzel.
 
Geri
Üst