Hangişarkılarda Hangi Ekipman Kullanılıyor

Evet arkadaşlar bununla ilgili bildikleriniz var mı?Mesala Satriani cool#9 da ne kullanıyor veya Steve Vai for the love of god hangi analogları ne kullanıyor gibi distortion mu tube scream mi ? veya parametreleri nelerdir?

Bununla ilgili bildiğiniz siteler varsada hepimiz için iyi olur gerek processor gerek analoglarda ona göre ayarlarımızı yaparız gerçi biraz zor bulunur ama olsun deneyelim biz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Ben mesala Satriani'nin bazı parçalarında ki solonun tersine dönmüş bi şekilde çıktığını ama notaların normal bir şekilde ilerlediği ve solonun sanki iğne deliğinden böle jöle çıkıyo hissi verdiği sololarda o his için ne kullandığını merak ediyorum.
 
Gogostar çok doğru söylemiş. Adam bir solo parçacığında 8 tane nota vuruyorsa hepsinin parmak basış basıncı farklı pena vuruş gücü farklı. Özellikle hızlı hard rock, blues sololarında bazı notaları resmen es geçer gibi çalıyor. Ana notaları baskın çalıyor ara geçiş notalarını neredeyse basmıyorcasına hafif basıyor böylece tonu jölemsi çıkıyor. Notalar birbirine bağlanıp içice geçiyor. Legatolarında da var bu. O kadar hız yaparken bile bir nota için uyguladığı basınç diğerinden çok farklı olabiliyor.

Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim : böyle bir tuşeniz olsa da elinizdeki ekipmalarla özellikle evde falan bu tuşe farkını tonunuzda hissedemezsiniz. Diyelim Satriani gibi yumuşak bassanız bu sefer ses gitardan az veya hiç gelmez. Yani tuşe + sağlam ekipman. Zira dinamiklere, tuşe hassasiyetine iyi cevap veremeyen ekipmanlar özellikle processorler Satriani , Vai gibi tuşe sonuçları elde etmenizi büyük ölçüde olumsuz etkileyecektir. Bol sustainli bir gitar, tuşe hassasiyeti olan özellikle analog setuplar olmazsa bu iş zor.

Zira bunu denemişliğim de var. Sağlam bir kafa kabinde minik parmak hareketleriyle bile envai sesler çıkarabilirken, bir çok processorde pena vuruşu olmayan notalarınızı ön plana çıkarmak bile zor olabiliyor. Bu sefer volume yükleniyorsunuz vs.
 
Aslında bir şey daha eklemek lazım. Bu tuşe cevabı belki kabak tadı vermeye başladı ancak yukarıdaki sorunun en doğru cevabı olduğunu belirtmem gerek. Çünkü soru Satriani için sorulmuş. Satriani, Vai gibi (2-3 kişi daha eklenebilir) gitaristler için kesin geçerli bu. Başka isimler söylenseydi tuşe cevabı pat diye verilemezdi. Ekipman demek belki yeterli olurdu. Virtüozleştikçe tuşenin tona etkisi artıyor. Bunun dışında daha sıradan (ama başarılı) gitaristlerin tuşeleri tona etki çok etki etmiyor, daha çok stillerini oluşturuyor.
gtrheros demiş ki:
...Adam bir solo parçacığında 8 tane nota vuruyorsa hepsinin parmak basış basıncı farklı pena vuruş gücü farklı. Özellikle hızlı hard rock, blues sololarında bazı notaları resmen es geçer gibi çalıyor. Ana notaları baskın çalıyor ara geçiş notalarını neredeyse basmıyorcasına hafif basıyor böylece tonu jölemsi çıkıyor. Notalar birbirine bağlanıp içice geçiyor. Legatolarında da var bu. O kadar hız yaparken bile bir nota için uyguladığı basınç diğerinden çok farklı olabiliyor.

Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim : böyle bir tuşeniz olsa da elinizdeki ekipmalarla özellikle evde falan bu tuşe farkını tonunuzda hissedemezsiniz. Diyelim Satriani gibi yumuşak bassanız bu sefer ses gitardan az veya hiç gelmez. Yani tuşe + sağlam ekipman. Zira dinamiklere, tuşe hassasiyetine iyi cevap veremeyen ekipmanlar özellikle processorler Satriani , Vai gibi tuşe sonuçları elde etmenizi büyük ölçüde olumsuz etkileyecektir. Bol sustainli bir gitar, tuşe hassasiyeti olan özellikle analog setuplar olmazsa bu iş zor. ...
İlk paragraf anlatmak istediğimi açıklıyor aslında.
İkinci paragraftaki ekipman kısmı da doğru. Bir de o ekipmanların ayarları ve amaçları çok önemli. En basitinden birçok kişi Boss DS-1 alıyor ve geri satıyor hatta istediği tonları alamadığı için pedalı yeriyor.
Güncel processorlardaki virtüoz tonları da sadece o tona yaklaşıyor. Birçoğu çok güzel çalsanız da tuşe hassasiyetini sese yansıtamıyor. Yada bir şarkıyı ele aldığınızda belli yerlerdeki tonlar yakalanıyor. Mesela bir nota oldukça benziyor ancak arkasındaki nota hiç benzemiyor. Burada tuşe de etkili ancak dediğim gibi iyi de çalsanız tuşenizi tona yansıtamıyorsunuz. Aslında ton yakalamak için; içinde biraz kıpırtı olan insanlar analog aletler kullanmalı. Belli tonlara ve ekipmanlara yönelip onun üzerinde çalışmalı. Processor ve analog da olsa modelleyiciler bir yere kadar iş görüyor...
 
Gökhan a kesinlikle katılıyorum.

Bazen Satriani, Steve Vai cover ları görüyorum nette, adam baştann sona bir güzel bütün parçayı çıkarmış çalmış vs. Herşey gayet güzel yetene,k gitar hakimiyeti iyi. Ama gel gör ki adamın bastığı her nota neredeyse birbirinin aynı. Bir nevi tuşe hassasiyeti olmayan midi notalar gibi yani çok yapmacık çıkmış sesler. Sonra soruyorlar, "abi ya Steve Vai ile aynı çaldım sen niye beğenmedinki." İyi de tuşede ruh yokki dümdüz çalmışsın diyorum. Her notaya da eşit basılmazki kardeşim diyorum alınıyorlar.

Benim tavsiyem özellikle yeni başlayan veya ilerleme safhasında olanlara : sadece hız, sweep picking vs çalışmayın. bir notayı hisli çalmak sadece onu hissederek çalmak değildir hislerinize uygun farklı basınçlarla gitar çalmaktır.

Steve Vai, Satriani tuşesi deyince çoğu kişi bu adamların bilekleri çelik gibi ve güçlü gibi bir mantıkla bakabiliyor. Halbuki tuşe diye övdüğümüz şey basılan notaların gücünü pasajlar içinde ayarlayarak farklı bir hava yakalamaktır. Keza Satriani gibi adamlar klavyeye deli gibi abanıyor sert basıyor sanmak aldatır bizi. Tam tersi adam ipek gibi gitar çalıyor. Yeri gelince de çelik gibi basıyor

Hatta sanırım Satriani nin bir sözü vardı şöyle diyordu üç aşağı beş yukarı : "Yeni başlayan bir gitaristin tuşesi profesyonel gitaristin tuşesinden kat kat serttir."
 
Yok benim sölediğimin pek tuşe ile ilgisi yok yani tuşe tabi ki önemli sölediklerinizde çok haklısınızda benim sölediğim sololarda ciddi sound değişikliği var yani belli ilginç bi efekt uygulandığı anladığım kadarıyla "Delay Reverse" var sanırım ses aralığını küçültmek içinde synthtalk gibi bir effekt kullanıyor.
 
gtrheros demiş ki:
Kastettiğini anladım sanırsam. Eğer tahmin etiğim şeyi kastediyorsan onu "fulltone ultimate octave" pedalı ile yapıyor.

http://www.fulltone.com/UO.asp burdan küçük ses örnekleri var dinleyebilirsin.

Kesinlikle evet =) Bunu öğrendiğim iyi oldu bak teşekkürler ,guitargreek de görmüştüm ekipmanında bunu ama hiç o olabilceği aklıma gelmedi ben stüdyoda falan yapıyodur diye düşünmüştüm.
 
Ben bugüne kadar tuşeyi sırf penalamayla alakalı sanırdım. Yani penayı tutuşunuz, vuruş şekliniz, vuruş sertliğiniz, tutuş açınız, penayı nereye vurduğunuz ve bunun gibi şeylerle.. Ama sol elin tele ne kadar sert bastığı da etkiliyor yazılmış... ben nasıl basarsam basayım hissedilebilir bir fark olmuyor, ekipmanla mı ilgili bu?
 
Dijital ekipmanlarda tuşe hissi kayboluyor analog ekipmanlara göre...

Ama sen nasıl basarsan bas farkın az olması da senin tuşenden kaynaklanıyor... Tele ne kadar sert basıyorsun, bir perdeden diğerine geçerken eski notayı ne kadar süre veriyorsun, her vuruşta küçük bendler yapıyor musun gibi ufak sorularla sorgulanabilir bunlar...

En iyisi ben nasıl basarsam basayım demek yerine çaldığın pasajı başka birinin çalmasını rica et, ister istemez ortada fark olacaktır...

Bu arada evet, tuşede sağ el de önemlidir...
 
Gitarımı direk amplime giriyorum, dijital ekipman kullanmıyorum.

bir perdeden diğerine geçerken eski notayı ne kadar süre veriyorsun, her vuruşta küçük bendler yapıyor musun gibi ufak sorularla sorgulanabilir bunlar...

En iyisi ben nasıl basarsam basayım demek yerine çaldığın pasajı başka birinin çalmasını rica et, ister istemez ortada fark olacaktır...

Bütün bunlar tuşeye giriyor mu ki? Tanım karışıklığı yaşıyorum sanırım ben. Gitaristin vibrato ve bend tekniği, geçiş yaparken eski notaya verdiği süre falan tuşeye giriyor mu? Ben tuşeyi, gitaristin tele vururken hissetiği sesi çıkartmak için vuruş şekli olarak düşünüyordum. Vuruşu yaptıktan sonra yaptıkları farklı bir dünya zaten. Ama yanlış biliyorum sanırım. Birileri iyice aydınlatsın beni. :)

Arama motorunda tuşe diye aratınca alakasız ne varsa geliyor bulamadım tuşeyle ilgili bir konu. :S
 
arkadaşlar youtube ta izlediğim zaman şaşırdım.adam resmen birebir aynı tonu almış.hani diyoruz ya aynı ekipmanları dizsekte tuşe farklılığı duygu falan yinede aynısı olmaz diye bu videoda aynısı olabileceğini gördüm.
birde adam sanki ufak bir efekt aletiyle çalıyor ne kocaman kafalı amfiler nede masa kadar pedallar.yorumunuzu merak ettim.buna yakın bir tonu (yanlış anlaşılmasın bu tonu yakalamayı çok istediğimden değil ama yinede merak ettim) nasıl elde edebiliriz.bence çok başarılı.

http://www.youtube.com/watch?v=Jz5ib1OD9FI

sinir oldum
 
Yorumlarda kendi dediğine göre, Digitech GNX4 ile direkt bilgisayara girerek almış tonu. 500 euro civarında bir prosesör. Hakkaten çok benziyor ton ben de özendim şimdi. :)
 
Artunsan demiş ki:
Yorumlarda kendi dediğine göre, Digitech GNX4 ile direkt bilgisayara girerek almış tonu. 500 euro civarında bir prosesör. Hakkaten çok benziyor ton ben de özendim şimdi. :)
abi vallaha gt8 aldım zannetmiyorum bu tonun alınabileceğini.gnx2 kullanmıştım gerçekten çok iyi bir pedaldı.demek gnx4 almak için çalışacağız artık.
 
halilpazarlama demiş ki:
Artunsan demiş ki:
Yorumlarda kendi dediğine göre, Digitech GNX4 ile direkt bilgisayara girerek almış tonu. 500 euro civarında bir prosesör. Hakkaten çok benziyor ton ben de özendim şimdi. :)
abi vallaha gt8 aldım zannetmiyorum bu tonun alınabileceğini.gnx2 kullanmıştım gerçekten çok iyi bir pedaldı.demek gnx4 almak için çalışacağız artık.

iyi ayar yaptıktan sonra gt-8 ilede o tonu alabilirsin yada yaklaşırsın.sonuçta gt-8 de GNX serisinden daha çok parametre var.birde GT-8 de olsa başka pedallarda herkes o insanların soundlarını yakalamak için drive ile uğraşıp duruyor.ama o duyduğumuz soundlarda çok az drive var.buna göre ayar yapmak lazım.bence tona çok yaklaşmasındaki en büyük etkenlerden biride kullandığıu gitar.ibanez JEM kullanmış.bence yaklaşmasında en büyük etken bu olabilir.ben gt-8 i türkiyede zuhal getirdiğinde ilk alanlardanım.uzun süre gt-8 kullandım. bence alınamıycak ton yok.özellikle tuşe hassasiyeti diğer prosesörlere göre çok fazla.yani tuşeni hissedebiliyosun.belki direk iyi bir anfiye girdiğindeki kadar değil ama.tuşe hassasiyeti ile tonu kırma yani lambalı anfi simülasyonu olan bir alet.tuşenize göre sesi kırıyo.bunun için belkide piyasadaki tuşe hassasiyeti olan tek prosesör gt-8.gt-8 kaliteli bir gitar var kaliteli mayetikler ile bunu yakalamak çok zor değil.
 
Geri
Üst