Ses genişliği konusunda yardım

ark.daşlar benim sesim la gitardan bi çok kez sesimi ölçtüm.
gitardan ölçünce..
la-si-do-re-mi-fa-sol-la-si-do-re-mi-fa-sol-la-si-do-re-detone :cry:
sanırım 2.5 oktav geliyor sesim yani vokallik için yeterlimi şan dersleriyle ne kadar geliştirebilirm birileri yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkürler
 
vokallik için gereken sadece oktav değil güzel bir ses rengi, iyi bir yorum, güçlü bir nefes, mikrofon kullanımı, sahne hakimiyeti ve bunlar gibi bir sürü nitelik...

tabi oktav ölçülebilen bir şey olduğu için genellikle vokalistlerle ilgili olarak öncelikle bahsedilen konu oluyor. yanılgıya düşmemek lazım, olay bundan ibaret değil.

şan dersi "bir iki ay gideyim aralığım genişlesin" mantığı ile yaklaşılacak bir konu değil. uzun zamana yayılacak gönül vermen gereken bir olay.
 
elime gitarı alınca, en kalım mi'den, 3 oktav yukarıya kadar çıkabiliyorum(sonunda michael jacksona dönüşmüş oluyorum) o zaman şimdi benim sesim 3 oktav, aman ne güzel... fakat şarkı söyleyebiliyo muyum? hayır. bu sesleri ne kadar düzgün, ne kadar yüksek çıkarabildiğin önemli. alçak alçak söylerken oktav oktavdır da sesin, ama sahnede yüksek olmak zorunda kalınca ancak bağırabilirsin, o zaman da 1 oktavın dışına çıkamazsın. ya da kısık kısık devam edersin hiç duyulmazsın.
ama en önemlisi, söylediğin şarkıyı anlamak; güzel, hisli, içli okumak..
buna sertap erener'i örnek gösterebilirim; o kadar ses aralığı.. spor yapar gibi şarkı söylüyor. bir parça duygu kırıntısı bile uyandırmıyor.
en iyisi, böyle midir, şöyle midir? diye düşünme, çıkıp söylemeye başla.. eğer yoksa, biraz müzik bilgisi al, genel olarak, nota-armoni, enstruman çalmayı azcık öğren. sonra çık sahneye, geri kalanını orda öğrenirsin. sanılanın aksine, hevesli istekli amatörler için çok fazla sahneye çıkma fırsatı var sağda solda. grubunu kur, 2 ay sonra amatör konserlerle başla.. nolacak.. herkes var, bie de sen ol.
 
Her mevzuda olduğu gibi, "vokalistlik" için de bol miktarda çalışmak lazım.

Dahası, vokalistlik, müzik ile ilgili ise, işe biraz "müzik" öğrenmekle başlamalı. Yani söz konusu çalışmanın temeli müzik olacak.

Kulak-vokal yolunu açacak araç ise bu durumda "solfej" denen pratik olacaktır. Oktavları saymak lüzumsuz bir uğraş. Yukarıdaki yoruma bu anlamda katılıyorum.

Harika bir şarkıcı değilim ama idare eder yanlarım vardır. Yukarıda bahsettiğim metodlardan ziyade, durmadan taklit ettim sevdiğim, dinlediğim şarkıcıları.

Grup kurmak da iyi fikir fakat affınıza sığınarak bir yorum yapayım. Sertab'ın kariyeri sanırım 20 küsür seneyi bulmuştur. Her notayı dikkatle dinleyip, şarkı söylerken ne yaptığını anlamaya çalışmakta fayda var bence. En azından şarkı söylemek isteyen bir insan için.

Çoğu profesyonel ortamda, zevk ve beğeni para eden değişkenler değil ama bu "müzik işi" ekseninde olgunlaştıkça anlıyor insan olayı. Tek soru o olgunluğa erdiği zaman kişi (yeteri kadar yaşlandığında), yeteri kadar donanımı elde etmiş mi?

Geride kalmak istemez kimse.

Özetle, müziğe dair derin bir bakış açısı, iyi çalışma. Bunlar gerek. Olaya sabır da katmayı unutmamalı.

:)
 
sertabın şarkı söylerken ne yaptığını anladığımı sanıyorum. eger 20 yılsa, 20 yıldır, önünde yazan sözleri, hiçbişey hissetmeden, notasına uygun olarak; car car bağıra bağıra, istediği kadar yukardan okuyor.. her eskiye saygı duyacaksak, dedemizden başkasının lafını dinlemeyelim. duymuyorum. ve sesiyle, tekniğiyle ne kadar usta da olsa, sertab çok kötü bir şarkıcı bence.
 
sertab erener'i ben de kendime yakın bulmuyorum fakat,şarkıyı duygusuz okuma diye bir şey yoktur,bir insanın bir sesten,yorumdan duygu alamaması gibi bir şey vardır.Birine duygusuz gelen yorum bir diğeri için çok değişik duygular uyandırabilir.sertab ereneri'in lafı geçtiği için onun ismiyle başladım yoksa ne sertab erener'e ne de buggleeyes a yönelik bir yazı olsun istemedim..
başlıktaki konuya döncek olursak,bir insan(ses konusunda uzun senelerde kazanılcak bir birikimi olmayan bir insan)evde oturup piyanodan,gitardan notalara basarak en kalından en iceye çıkarabildiği seslerle ses aralığını ölçemez.çünkü doğru pozisyonda kullanılmayan bir ses kişinin oktav aralığına girmez.mesela kafa sesi,kafa sesiyle aslında verdiğimizi sandığımız tiz sesler bizim o sesi de içine alan bir oktav aralığına sahip olduğumuzu göstermiyor.Ha belkide o kafa sesyile çıktığımız sesi,ses eğitimi aldıktan sonra doğru posizyonda çıkarabiliriz,yani illa kafa sesine çıktığımız o tiz ses bizim oktav aralığımızda olmayacak diye bir gösterge de yok..Konusunda gerçekten uzman olan bir kişiyle görüşürseniz,o sizin sesinize bakabilir ve ses renginizden soprano,bariton,mezzo-soprano,tenor vs..gibi hangi ses aralığında olduğunuz tahminin de bulunabilir.Arada yanlışlıklar olmasına karşın(aslında lirik soprano olan bir tanıdığıma ilk şan dersleri almaya başlandığında alto denmiş,bu yanlış bir tespit mesela) eğer gerçekten dalında iyi,başarılı bir kimseyle karşılaşırsanız muhtemelen sesinizin niteliğini öğrenirsiniz.Size"lirik sopranosunuz"dendiğinde bir lirik sopranonun ses aralığına tamamen sahip olmayabilrsiniz,bu eğitimle gelişecektir,aslınada sahip olduğunuz sesi KULLANABİLMEYE başlıcaksınızdır,ve bu da kısa sürede olacak bir şey değildir,bir arkadaşın da dediği gibi "üç ay şan dersi alıyım tamam demekle olcak iş değildir"..
"şan dersleriyle sesimi ne kadar geliştirebilrim"demiş başlığı açan arkadaş:şunu bil ki şan dersi her doğru,düzgün şarkı söylemek isteyen için gerekli bir şeydir.Doğru şarkı söylemek kişinin duygusunu kaybetmesine sebep olmaz.Eğer sesinizi uzuun seneler kullanmak,kapasitenizin tümünü ortaya çıkarmak istiyorsanız ve imkanınız varsa şan dersi almaya çalışın(tabiki yanlış kişilerden alınan şan dersleri yarardan çok zarar verebilri,iyi araştırmak lazım)..
Uzun lafın kısası,dalında GERÇEKTEN uzman biriyle,gerektiği yerde sesine de o uzman kişinin bakabileceği bir şekilde görüşürsen,daha doğru ve doyurucu bilgileri almış olursun bu konuyla ilgili..
 
buggle, bayramda harçlıklar kesattır kesin :)

"vokallik" için tecrübe şart. Dediğim o.

Tecrübe gereksiz diyeni de daha görmedim.

Ha tecrübenin niteliğini tartışmak mümkün. Yani seni öldürecek kadar madde mi kullanmak lazım, yıllarca akademilerde kafa patlatmak mı lazım, hayatının önemli bir kısmını barlarda insan eğlendirmeye mi harcamak lazım vs.
 
Geri
Üst